Inclusie en duurzaamheid, een verzoenbaar verhaal?

Isabel
Haentjens

In het kader van mijn opleiding sociaal-cultureel werk liep ik twee maal stage bij de organisatie Netwerk Bewust Verbruiken. Een organisatie die duurzame consumptie bevordert. Dit doet men aan de hand van verschillende projecten en vormingen die zich focussen op twee themas, nl. consuminderen (delen, ruilen, repareren…) en consumanderen (fair trade, lokaal, biologische,…). Daarnaast vormen ze een netwerkfunctie voor verschillende consumenten- milieu en ontwikkelingsorganisaties. Zowel lidorganisaties, de collega’s als ikzelf ondervonden dat NBV voornamelijk de blanke middenklasse bereikt. Kijkend door mijn sociaal werk-bril zag ik al snel grote opportuniteiten voor kansengroepen. Enerzijds kunnen deze groepen geld besparen door deel te nemen aan deel- en repareerinitiatieven. Anderzijds kan men hun sociaal netwerk verder uitbreiden.

Met mijn bachelorproef wou ik tips and tricks verzamelen, gericht naar NBV, om hun doelgroep te verbreden naar mensen in kansarmoede. Om deze adviezen werkbaar te houden heb ik me gericht op twee specifieke projecten van NBV, nl. Op Wielekes en Repair Café. Op Wielekes is een kinderfietsdeelsysteem waar kinderen steeds toegang hebben op een kinderfietsje op maat. Repair Café is een gratis bijeenkomst waar buurtbewoners elkaar helpen bij het herstellen van kapotte voorwerpen. Meer info over deze projecten vind je op www.opwielekes.be en www.repaircafe.be

Om het probleem in kaart te brengen ging ik eerst en vooral in gesprek met de medewerkers van NBV en de lokale Repair Café-organisatoren. Daarnaast ging ik mosterd halen bij andere deel- en repareerinitiatieven, bv. LETS Sint-Niklaas, Ecokot,… Ten slotte ging ik ook aan de slag met de doelgroep. Ik heb er bewust voor gekozen me op verschillende domeinen te wagen om een veelheid aan inspiratie op te doen. Welke informatie ik daaruit heb kunnen abstraheren lees je in mijn bachelorproef.

Al snel werd duidelijk dat maatregelen wat betreft inclusiviteit vooral op lokaal niveau moeten plaatsvinden. Ik besloot een boekje te maken gericht naar lokale Repair Café-organisatoren als spin-off eindresultaat van mijn bachelorproef.

Tijdens de jaarlijkse trefdag voor de organisatoren werd dit boekje verspreid. Het boekje rekende op heel wat succes. Verschillende organisatoren toonden interesse en bestelden enkele extra exemplaren. Ook in het kader van het project Op Wielekes kwam de opgedane kennis goed van pas. Na mijn stageperiode kreeg ik de kans een aanzet te schrijven voor een opstartpakket van Op Wielekes. Met dit pakket kunnen steden, gemeenten, verenigingen, gemotiveerde groepen,… aan de slag om zelf hun Op Wielekes op te starten.

Veel plezier bij het lezen van mijn bachelorproef.

Download scriptie (2.99 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool Gent
Thesis jaar
2015