Invloed van de liquiditeit, leverage en grootte financiële instellingen op de CDS spread

Eliana
Bernaert

Nieuwe bankregels voldoen niet

Uit een onderzoek door de KU Leuven blijkt dat de nieuwe regels voor de bancaire sector niet voldoen. Deze regels, die zijn opgesteld na de financiële crisis moeten verhinderen dat een nieuwe crisis zich zou voordoen. Maar nu blijkt dat deze niet restrictief genoeg zijn en dat de financiële markt er weinig rekening mee houdt.

De nieuwe regels werden opgesteld door het Basel comité en zijn al de derde set van regels die de risico’s in de financiële sector aan banden moeten leggen. Ze bestaan uit drie grote pijlers, met name liquiditeit, leverage en macro-prudentieel toezicht. De liquiditeit is de mate waarin een bank in staat is om haar (kortlopende) schulden af te lossen, en met leverage wordt onderzocht of de bank niet teveel handelingen doet waarvan het risico moeilijk kan ingeschat worden. Met het macro-prudentieel toezicht wordt getracht om de risico’s van de transacties die banken onderling doen te monitoren. De nieuwe regels worden sinds 1 januari 2014 geleidelijk aan geïmplementeerd, en zouden vanaf 2019 volledig van toepassing moeten zijn. Officiële cijfers voor 2014 werden nog niet bekendgemaakt, maar werden voor het onderzoek wel al berekend door middel van enkele assumpties.

Twee van de drie pijlers worden vertaald in aparte ratio’s waarvoor een minimumwaarde geldt. Maar uit het onderzoek blijkt dat er al verschillende banken waren die aan de minimumvereisten voldeden voor en tijdens de financiële crisis. Daarnaast hecht de financiële markt zelf weinig belang aan de waarde van de ratio’s, al is dit wel verbeterd in de periode na de financiële crisis. Een andere conclusie uit het onderzoek is dat grotere banken nog altijd als minder risicovol worden aanzien als kleinere banken, ook al heeft de crisis het tegendeel bewezen.

Bij het bepalen van het risico van een bepaalde bank, lijkt de financiële markt vooral naar land specifieke indicatoren te kijken, terwijl de leverage ratio en grootte van de bank geen invloed hebben. Eén van de twee liquiditeitsratio’s heeft daarentegen zelfs een positieve impact op het risico, wat betekent dat wanneer banken beter scoren op deze ratio, de markt ze als risicovoller zal aanzien. Wanneer enkel de periode na de crisis onderzocht wordt, lijkt de markt zich wel al iets bewuster te worden van de risico’s verbonden aan de liquiditeitspositie van een bank en hun leverage ratio.

Er kan dus geconcludeerd worden dat de nieuwe regels verstrengd moeten worden opdat de kans op een nieuwe financiële crisis nog zou verkleinen. Daarnaast moet de financiële markt nog meer ingelicht worden over de verschillende risico’s die een bank loopt en het belang van de nieuwe regels.

Download scriptie (575.08 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2015