"Een relatie? Dat hoeft niet zichtbaar te zijn op Facebook"

Melissa
Van Dam

Beleven adolescenten - als trotste digital natives van hun tijd - hun relatie alleen maar online? Je zou het denken. Dat zou ook logisch zijn. Met de nieuwe technologieën waarmee ze opgegroeid zijn, moeten die sociale media toch een grote spelen in een relatie? Of toch niet?

Een studente van de Universiteit Antwerpen probeerde een antwoord te zoeken. In haar scriptie ging ze na hoe adolescenten met elkaar communiceren via sociale media als ze in een relatie zijn, maar ook hoe ze hierover denken. 

En wat blijkt? Adolescenten beleven hun relatie helemaal niet online. Integendeel, vaak waren ze van de opinie dat er eigenlijk niks zichtbaar hoeft te zijn van een relatie op sociale media. Maar hoe komt dat nu? In het onderzoek werden de onderliggende motieven nagegaan. Een eerste motief was dat adolescenten een grote behoefte hebben aan privacy. Een relatie was voor de adolescenten heel privé, en dat deelden ze liever niet met hun 900 Facebookvrienden.

Een tweede belangrijk motief was dat er bij adolescenten heel veel onzekerheid is over de relatie. Volgens ontwikkelingspsychologen zijn de relaties in de adolescentie heel intens, maar niet altijd bestand tegen de tand des tijds. Vaak zijn de relaties heel kortstondig, of stranden ze nog na verloop van tijd. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat ze niet al te veel online zetten over de relatie. Iedereen weet hoe pijnlijk is om na een relatiebreuk alles te verwijderen van Facebook en Instagram. Voor degenen die het niet weten: Heel pijnlijk.

En chatten? Want posten over een relatie is natuurlijk maar één ding. Chatten is leuk, maar toch hebben ze in een relatie veel behoefte aan face-to-face contact en bellen. Directe communicatie. En laat dat nu die media zijn die oma en opa gebruiken in hun relatie. (De romantische liefdesbrieven buiten beschouwing latend.)

Andere meningen waren dat het bijvoorbeeld ‘not done’ is in een relatie om je partner controleren via sociale media. Ook 'sexten' was uit den boze.  Weer keren hier de motieven terug van privacy en relatieonzekerheid. Je partner controleren doe je niet. Je moet je partners privacy respecteren. Maar omdat je onzeker bent over je relatie zal je het toch niet kunnen laten om af en toe eens een blik te werpen op zijn of haar profiel. Of foto’s. Of berichten. Of de gsm. Hoe ver je het zelf laat komen natuurlijk. Ook ‘sexting’ hangt samen met relatieonzekerheid. Als de relatie gedaan is, kunnen de naaktfoto’s wel eens verspreid worden, en dat is wel heel erg nefast voor je privacy.

Nu, wat hebben we geleerd?

1.     Adolescenten zijn heel erg gewiekst als het over de gevolgen van sociale media gaat.

2.     Ze geven er voorkeur aan om te bellen of elkaar in het echt te zien. Net zoals oma en opa.

3.     Ze zijn tegen controleren, maar controleren toch ook wel graag.

4.     Naaktfoto’s stuur je beter niet door.  

Download scriptie (1.31 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Antwerpen
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Prof. Dr. Michel Walrave