LGBTQ+ community op Howest in de kijker!

Maximo
Meerschaut

image 107image 2Note: LGBTQ+ vlag tijdens pride. Overgenomen van ATTC: Pride Month 2020: Recovery in the LGBTQ community. In the public domain.

Note: LGBTQ+ vlag tijdens pride. Overgenomen van ATTC: Pride Month 2020: Recovery in the LGBTQ community. In the public domain.

BRUGGE

Steun, aandacht en veiligheid zijn de grootste noden die naar voor komen bij de LGBTQ+ gemeenschap binnen de hogeschool Howest te Brugge. Er werd een kwalitatief onderzoek gedaan naar de rol van de aanwezigheid van een community binnen Howest. De dag van vandaag wordt er nog steeds onveiligheid en discriminatie opgemerkt in het hoger onderwijs. Er wordt een voorstel opgesteld door een laatstejaarsstudent Toegepaste Psychologie om een LGBTQ+ community op te starten zodanig dat aan de noden kan worden voldaan.

Maximo Meerschaut  09-05-2021, 14:30

Onderzoek

Het diepte-onderzoek dat gevoerd werd, werd gestaafd aan de hand van interviews met tien respondenten. Deze respondenten waren Howest-studenten, studenten Gender en Diversiteit een docent van Howest Brugge en een Stuvo-medewerker. Uit het onderzoek blijkt voornamelijk dat LGBTQ+ studenten een tekort aan steun, aandacht en veiligheid ervaren binnen het hoger onderwijs. Om hieraan tegemoet te komen is het eindproduct van dit onderzoek een voorstel naar de hogeschool gericht betreffende het opstarten van een community voor LGBTQ+ hogeschool studenten.

 

Minderheidsgroep

Tot op heden wordt de LGBTQ+ gemeenschap nog steeds als een minderheidsgroep gezien. Ondanks de exponentiële stijging van outings als homoseksueel blijft dit de minderheid van de bevolking. Echter ervaart deze minderheidsgroep nog heel vaak discriminatie, dit is ook het geval onder de Howest-studenten. De respondenten in het onderzoek gaven aan voornamelijk verbale opmerkingen te horen te krijgen.

 

Steun

De respondenten die deelnamen aan het onderzoek gaven aan nog onvoldoende steun te ervaren. Deze steun kan uitgedragen worden door Howest door onder andere visuele tinten zichtbaar af te beelden. Ook kan Howest Brugge een zeer grote steun betekenen door het draagvlak te zijn van deze LGBTQ+ community. Wanneer Howest steun biedt aan haar LGBTQ+ studenten en dit openlijk uitstraalt streeft men naar nog meer inclusiviteit.

Aandacht

Ook aandacht is een nood van de LGBTQ+ gemeenschap. Positieve aandacht is net datgene dat deze personen in de maatschappij nodig hebben om als gelijkwaardige personen gezien te worden. Door de aandacht te vestigen op deze groep door onder andere zo’n community op te starten zal de onwetendheid die nu heerst aangepakt worden. Deze community kan aandacht opeisen en zo de gemeenschap empoweren en stap voor stap zorgen dat de minderheidsgroep gelijkwaardig wordt bevonden.

 

Veilig klimaat

Door het opstarten van zo’n community kan men een veilig klimaat creëren voor deze groep. Veiligheid is ook een grote nood die de respondenten uitspraken. In dit klimaat kan men als homoseksueel persoon zich volop ontplooien en zich veilig voelen wanneer iets gebeurt.

Uit onderzoek blijkt ook dat zich veilig voelen een grote invloed heeft op het mentaal welzijn en de schoolcarrière van deze studenten.

 

Samenvatting

Wat blijkt uit het hele onderzoek is dat zo’n community noodzakelijk is om steun, aandacht en veiligheid op te eisen binnen het hoger onderwijs. Deze community kan verschillende vormen aannemen, maar zal voornamelijk ontstaan voor deze zaken aan te kaarten. Daarnaast zal de community ook instaan om informatie te verspreiden, activiteiten en campagnes te organiseren en ontmoetingen centraal te stellen.

Uit literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek blijkt dat deze bovengenoemde zaken een meerwaarde kunnen hebben binnen het hoger onderwijs.

Bij de respondentengroep was er heel veel positiviteit en enthousiasme op te merken bij het horen van het doel van dit onderzoek. Mogelijks is het eindproduct een goed streefdoel naar inclusiviteit, wat ook het ultieme doel inhoudt.

Download scriptie (4.23 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2021
Promotor(en)
Elia Wyverkens