Liefde maakt blind

Michelle
Janssen

De afbeelding dat als voorblad dient van de scriptie. Deze is zelf genomen/ verwerkt. Voor deze foto heb ik zelf geposeerd. Liefde maakt blind

 

Liefde maakt blind onderzoekt het belang van loyaliteit bij minderjarige slachtoffers van tienerpooiers. Hoe komt het dat slachtoffers zo lang binnen dit specifieke milieu blijven hangen? Waarom lijken ze onbereikbaar voor hulpverlening?

Iedereen loopt potentieel gevaar om een slachtoffer van een tienerpooier te worden. Er zijn enkele factoren die het gevaar vergroten. Denk maar aan een moeilijke thuissituatie, binnen hulpverlening opgroeien, onzekerheid, een tienerbrein hebben et cetera. Eenmaal in het web van de tienerpooier geweven, is het de hoofdtaak eruit geraken. En dit blijkt uit cijfers allesbehalve gemakkelijk te zijn.

Liefde maakt blind focust zich specifiek op het aspect loyaliteit binnen de problematiek. Om dit te kunnen doen, worden er eerst enkele theoretische termen verhelderd. Hiermee bedoel ik tienerpooier, slachtoffer en het concept loyaliteit gespecifieerd op dit soort slachtoffers.

Nadien verlegt de focus zich naar de begeleiding die vandaag de dag in de praktijk bestaat. Om een zo genuanceerd mogelijk beeld te geven zijn zowel overheid, politie en hulpverleningsorganisaties belangrijke partners. Deze komen elk uitgebreid aanbod. Om het werk een practise based toets te geven zijn enkele interviews verwerkt. Deze zijn afgenomen met Wingerbloei, Huize Sint-Vincentius en het Koninklijk Atheneum Antwerpen.

Al deze informatie geeft ons een idee van welke begeleiding er precies is. Maar dit beantwoord niet volledig welke begeleiding nodig is voor dit type slachtoffer. Daarom is er een gedeelte dat gebaseerd is op literatuur om hierop een antwoord te bieden. Ook bevat liefde maakt blind een gedeelde gespecifieerd over Nederland. Het land waar dat men de meeste deskundigheid omtrend de problematiek heeft.

Zo komt liefde maakt blind tot het volgende antwoord; “onderschat loyaliteit niet en beveilig in het begin van de begeleiding, maar werk naar steeds meer vrijheid toe zodat slachtoffers terug leren functioneren in de maatschappij.” Als u wilt weten wat ik daar precies mee bedoel. Dan zal u het gehele werk moeten lezen.

 

 

Download scriptie (8.17 MB)
Universiteit of Hogeschool
Karel de Grote-Hogeschool
Thesis jaar
2022
Promotor(en)
Matthias Borremans