Een warme toekomst voor iedereen, van bij de geboorte

Siel
Pattyn Vanmeenen

Als vroedvrouw kom je in contact met veel verschillende mensen, noden en verhalen. Zo ook prematuren en hun ouders, een groep die bijzondere aandacht verdient in deze drukke samenleving. Zij hebben recht op alle kansen voor een mooie toekomst, en dit project kan hieraan bijdragen. Alle kindjes geboren voor een leeftijd van 37 weken zwangerschap zijn prematuur. Dat zijn er heel wat. Daarom moeten we ons afvragen hoe de periode op neonatologie (prematurenafdeling) aangenamer en minder stresserend gemaakt kan worden voor de prematuren? Het gevoel van een arm om je heen en je ouders dicht bij je hebben, bijvoorbeeld, kan voor de prematuur al een groot verschil maken.

 

De impact van geluid, geur en gevoel op de prematuur en hoe ouders het gevoel kunnen geven dat hun kind niet alleen is, werd dan ook onderzocht. De dienst neonatologie is een eerder stresserende, luide afdeling: het gepiep van monitors en alarmen, huilende baby’s, onaangename onderzoeken en handelingen. Het komt de rust niet te goede. Daarom ontwikkelde ik een knuffel die het de prematuren iets comfortabeler maakt! Naast de prematuur en de ouder vergeten we ook het zorgpersoneel in dit verhaal niet! Het project past zeker binnen het kader van ontwikkelingsgerichte zorg voor de prematuur en het gezin, maar kan ook de verzorgers iets meer ontlasten.

 

Positieve invloed op de gezondheid van de prematuur en het welbevinden van de ouders

Uit onderzoek blijkt dat het horen van rustgevende muziek zorgt voor lagere pijnscores, een stabielere en lagere hartslag, een betere zuurstofhoeveelheid in het bloed en betere slaap. Daarnaast zorgt het ook voor minder stress bij de ouders, heeft het een positief lange termijneffect op het verwerken van angst en zorgt het voor een verminderde duur van ziekenhuisverblijf, snellere gewichtstoename en een beter zuiggedrag. Het horen van moeders stem zorgt eveneens voor deze effecten, en daarnaast ook een betere cognitieve en taalvaardige ontwikkeling, minder hartslagdalingen en ademhalingsstilstanden en een algemeen stabieler en alerter gedrag. De ontwikkelde knuffel bezit daarom een recorder met de hartslag en/of de stem van de moeder en enkele muziekjes.

 

Het element geur komt terug in een onderhemdje dat de knuffel draagt. De ouders kunnen het onderhemdje namelijk bij zich houden om hun geur erin te krijgen. De geur van de ouders is geruststellend en zorgt ervoor dat kindjes sneller de voeding oraal kunnen opnemen, dat ze sneller naar huis mogen, lagere pijnscores hebben en minder lang huilen. Naast de geur van de ouders kan ook vanillegeur een verschil maken. Dit zorgt voor een stabielere hartslag, meer zuurstof in het bloed, minder huilen, minder ademhalingsstilstanden en de prematuren vertonen minder stress.

 

Als laatste onderdeel is er ook nog gevoel, hier gaat het om het inbakeren of in een nestje leggen van een prematuur. Hierbij worden de kindjes in een houding gelegd zoals in de buik, dit verlaagt pijn, stress, duur van huilen en zorgt voor een betere slaap waardoor er minder energie verloren gaat aan die stress. De hartslag verlaagt, er is een betere groei van de hersenen, een lagere kans tot overlijden, infecties, heropname en overleiden en zo kunnen de kindjes uiteindelijk ook sneller naar huis. Wanneer dit gecombineerd wordt met toespreken of huid op huidcontact wordt dit effect nog groter en is er ook een betere hechting tussen ouder en kind. Naast de mogelijkheid om de knuffel om te bouwen tot nestje, zit er ook een warmte element in de cape van de knuffel. Dit zorgt voor geruststellend zwaartegevoel en warmte. Deze cape is makkelijk afneembaar. Voor de ouders zorgt het voor een geruststellend gevoel, wetende dat ze toch wat “aanwezig” zijn bij hun kind, door middel van stem en geur. 

 

Over het algemeen zorgt de knuffel voor een positief effect op de fysieke en psychologische gezondheid van kind en ouder, stabilisatie van de hartslag, saturatie en ademhaling en werkt de knuffel bevorderend voor slaap en hechting. Er zijn nog geen negatieve bijwerkingen van deze technieken gevonden. Zij zijn dus aan te bevelen, maar ze zijn weliswaar geen vervanging van fysiek contact. De knuffel kan de overgang van couveuse naar bedje, en van ziekenhuis naar huis, ook makkelijker maken. Op deze manier hebben ze steeds iets herkenbaar bij zich, ook later kunnen ze gebruik blijven maken van de knuffel.

 

image

 

Compact, rustgevend en werkdrukverlagend

De ontwikkelde knuffel biedt rust en vertrouwdheid, is plaatsbesparend en personaliseerbaar. Voor de vroedvrouw verlaagt dit de werkdruk, waardoor ze meer aandacht kan besteden aan de fysieke zorgen voor het kind. Zo zijn ook de ouders meer op hun gemak en hebben ze niet het gevoel dat ze hun kind zomaar achter laten.

 

Deze knuffel op de markt kunnen brengen zou een meerwaarde voor de prematuren, hun ouders en verzorgers kunnen betekenen.

 “Elk kind heeft op elk ogenblik en hoe klein ook recht op troost, warmte & rust!”

 

image 262image 263

Download scriptie (8.17 MB)
Universiteit of Hogeschool
Arteveldehogeschool Gent
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Mevrouw Ciska wyffels en mevrouw Christine Van Tieghem