Mental Coachen - Hoe kan Appreciative Inquiry een hulpmiddel zijn om Mental Coachen te implementeren in een organisatie?

Stefan
Housen

"It's not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent; it is the one that is most adaptable to change." [1]

Charles Darwin

Zoals Charles Darwin het hierboven al mooi illustreert is het niet de sterkste of de slimste die zal overleven maar zij die zich het best aanpassen aan verandering zullen overleven. Het komt er op neer dat diegene die het beste kan omgaan met een nieuw gegeven het meeste kans heeft om te overleven.

Naar analogie in het bedrijfsmanagement kunnen we zeggen dat enkel dat bedrijf zal kunnen overleven dat zich het beste weet aan te passen aan haar interne en externe omgeving.

Ook Volvo Cars Gent had door dat wanneer het wil blijven beantwoorden aan de noden en behoeften van de huidige maatschappij het zich moest herorganiseren. Deze herorganisatie kwam er onder andere in de vorm van Mental Coachen.

Mental Coachen is niet zomaar een nieuwe vorm van leiderschap. Het is een manier om zowel je professioneel als je privé leven te verbeteren. De basis idee van Mental Coachen is aandacht. Dat wat aandacht krijgt zal groeien en is de uitgangsbasis van het concept. Door je medewerker aandacht te geven kan hij groeien en zal hij kunnen uitmunten in alles wat hij doet.

Om je medewerker of om jezelf in deze staat van uitmuntendheid te krijgen moet er echter een manier bestaan om hem of jezelf zover te brengen. Mental Coachen, een concept dat ontstaan is binnen Volvo Cars Gent, kan hier een katalysator voor zijn.

Via de technieken van appreciative inquiry probeert Volvo Cars Gent haar medewerkers tot dit niveau te brengen. Appreciative Inquiry of waarderend onderzoek is een eerder filosofische, abstracte manier om verandering te bekomen in een organisatie. Je betrekt het hele organisatie systeem om tot de verandering te komen. Bij deze strategie laat je het management en de medewerker samen de verandering uitstippelen, vertrekkend uit wat werkt in plaats van te vertrekken uit wat niet werkt. Je onderzoekt wat energie en leven geeft en hoe je deze omgeving in de toekomst wil versterken.

Hoe dit juist in zijn werk gaat en wat de eventuele valkuilen en opportuniteiten zijn van deze strategie verneemt de lezer uitgebreid in deze scriptie.

Heb je interesse om deze strategie zelf te implementeren in je organisatie of op je persoonlijk leven dan is deze scriptie een handig hulpmiddel om jezelf deze manier eigen te maken.


[1] DARWIN, C., On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of

Favoured Races in the Struggle for Life, London, John Murray, 1859

 

Download scriptie (652.19 KB)
Universiteit of Hogeschool
Arteveldehogeschool Gent
Thesis jaar
2009