Moederziel alleen: een verhaal over eenzaamheid tijdens het moederschap!

Lee
Claes

Moederziel alleen?!

Ken je dat gevoel? Je hebt net een kind gekregen en je voelt je eenzaam. Je voelt je niet begrepen door je omgeving en je voelt je alleen in de nieuwe levensfase waarin je terecht gekomen bent. Je leven speelt zich af tussen vier muren. Je voelt je geïsoleerd van de buitenwereld. Je mist iemand waarbij je terecht kan. Een luisterend oor, een zuivere ruimte om te ventileren. Je verlangt naar een netwerk waarop je kan terugvallen in moeilijkere tijden. Je zoekt verbinding. Verbinding met jezelf, met je baby, je partner of met anderen. Ook al ben je samen met je baby of kind, toch voel je je alleen. Je voelt je eenzaam in het moederschap.

Eenzaam maar niet alleen...

Weet goed: je voelt je alleen, maar je bent niet alleen!

Uit onze bevraging blijkt namelijk dat 180 van de 241 bevraagde moeders tijdens de eerste drie jaren na de geboorte van hun kind ooit gevoelens van eenzaamheid ervaren heeft. Dit komt overeen met maar liefst 74,7% van de bevraagde moeders.

Resultaten onderzoek: "Heeft u in de periode van nul tot drie jaar na de geboorte van uw kind(eren) ooit gevoelens van eenzaamheid ervaren?

Resultaten onderzoek: "Heeft u in de periode van nul tot drie jaar na de geboorte van uw kind(eren) ooit gevoelens van eenzaamheid ervaren?"

Eenzaamheid tijdens het moederschap kent vele gezichten maar ook vele oorzaken

Algemeen kunnen we besluiten dat eenzaamheid bij moeders niet eenzijdig te definiëren is. Eenzaamheid is namelijk een ruim begrip en kan daarmee verschillende vormen aannemen. Eenzaamheid kent dus letterlijk en figuurlijke meerdere gezichten. Ook meerdere oorzaken kunnen hierin een rol spelen.

Uit onze bevraging blijkt dat eenzaamheid bij moeders vele oorzaken kent, dewelke kunnen verschillen van moeder tot moeder. We vonden oorzaken terug met betrekking tot fysieke en psycho-emotionele factoren van zowel moeder als kind. Ook maatschappelijke factoren, tewerkstelling, zorg en professionele hulpverlening kunnen hierbij een rol spelen. Tevens kunnen ook sociale factoren, de partner(relatie), familie en vriendschappen een invloed hebben op het al dan niet ervaren van eenzaamheid na de geboorte. Ook heel wat moeders haalden (het gebrek aan) emotionele en praktische ondersteuning aan als oorzaak voor het ervaren van hun eenzaamheid. Daarnaast blijken ook tijdsbesteding van moeders, de zorg voor het kind, opvoeding en pedagogische visie een rol te kunnen spelen bij het ontstaan van eenzaamheid, naast enkele situationele factoren.

Het moederschap als oorzaak?

Een groot aantal van deze oorzaken kunnen gekoppeld zijn aan het moederschap maar het krijgen van een kind hoeft niet noodzakelijk de oorzaak te zijn voor het ervaren van eenzaamheid in de eerste periode van het moederschap. Uiteraard kunnen ook andere factoren - die los staan van het krijgen van kinderen - een rol spelen bij het ontstaan van eenzaamheid bij moeders.

Aan alle moeders...

Speciaal voor jullie ontwikkelden we een brochure met praktische handvaten en tips ter preventie en aanpak van eenzaamheid. Omdat we jullie de aandacht willen geven die jullie verdienen. Omdat we de kwetsbaarheid die gepaard gaat met het moederschap willen normaliseren. Omdat we willen dat jullie weten dat jullie niet alleen zijn en het niet alleen hoeven te doen.

Onze brochure bevat handvaten en tips waarmee jullie zelf aan de slag kunnen gaan. Van de rol van een vroedvrouw, kraamzorg of doula bij het voorkomen van eenzaamheid, tot de zoektocht naar een netwerk dat bij je past. We benadrukken het belang van praten, hulp vragen en jezelf omringen met de juiste mensen en geven concreet mee hoe je hiermee aan de slag kan gaan. Je vindt er concrete oefeningen, van het in kaart brengen van je energiegevers en energievreters, tot het opstellen van je eigen ecogram. We geven je een overzicht van plaatsen waar je andere moeders kan ontmoeten, gaan dieper in op de rol van sociale media en geven je enkele concrete tips om letterlijk en figuurlijk voorbij de drempel van je voordeur te komen. Verder hebben we het over hoe je voor quality time kan zorgen voor jezelf en samen met je partner, hoe in contact komen met je lichaam je kan helpen bij eenzaamheid en nog veel meer! 

Ben je benieuwd naar meer? Lees dan snel onze brochure! 

Want je hoeft het niet alleen te doen!

 

Download scriptie (1.32 MB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Liesbeth De Winter