KV Kortrijk is voorbeeld voor ‘Italiaanse racismeclub’ Cagliari

Artikel

racismeclub

Het Guldensporenstadion van KV Kortrijk is al meermaals het decor van racistische incidenten geweest. Dat heeft ook voor veranderingen gezorgd.

Racisme stak onlangs weer de kop op in de Italiaanse voetbalstadions – vraag maar aan Romelu Lukaku. Ook in Belgische voetbalstadions kennen we het probleem, al jarenlang. Straffen voor clubs waarvan supporters zich laten gaan, zijn eerder een uitzondering, maar er is hoop om racisme aan te pakken. Over hoe de Italiaanse club Cagliari een voorbeeld kan nemen aan KV Kortrijk…


“Oe-oe-oe” rolde van de tribunes in de voetbalmatch tussen Inter en Cagliari. Duidelijker kunnen racistische kreten bijna niet zijn. Onze landgenoot Romelu Lukaku was het mikpunt. Andermaal. Cagliari en de supporters kwamen er vanaf zonder straf. Andermaal. 

Dat in een voetbaltribune woorden die niet bestemd zijn voor kinderoortjes heen en weer vliegen, is een publiek geheim. Pure emoties en soms een glaasje te veel leiden tot verwijten, maar die scheldpartijen durven al eens racistische vormen aannemen, al zou dat (volgens de wet) niet mogen.

In de Belgische Jupiler Pro League krijgt KV Kortrijk vaak te maken met racistisch gedrag van de eigen fans. Dat ervaarde ook de Belgisch-Congolese verdediger Christian Kabasele toen hij in 2015 met Racing Genk in het Guldensporenstadion aan het voetballen was. Na een duwtje op een speler van KVK, kreeg Kabasele apengeluiden naar zijn hoofd geslingerd. KV Kortrijk ontkende het voorval en het werd Kabaseles woord tegen dat van de West-Vlamingen, met als gevolg dat een onderzoek uitbleef en dat niemand gestraft werd.

0 op het rapport

Gelukkig is er sindsdien heel wat veranderd om racisme aan te pakken. Incidenten kunnen nu wel onderzocht worden, op basis van een verslag van de ‘Match Delegate’. Dat is een afgevaardigde van de voetbalbond die in de tribunes plaatsneemt en alle onregelmatigheden noteert. Zo is er een derde partij om woord-tegen-woordsituaties te vermijden. 

Ook de scheidsrechter kan zo’n rapport opmaken en dat geeft de voetbalrechtbanken meer getuigenissen waarop het zich kan baseren. “Maar refs kunnen meer doen dan enkel zo’n rapport schrijven”, zegt ex-topscheidsrechter Serge Guimenny. “Bij racistische spreekkoren kan de wedstrijdleiding in eerste instantie de stadionomroeper vragen om de supporters aan te manen met de kreten te stoppen. Een andere mogelijkheid is de wedstrijd stilleggen en de spelers naar binnen sturen zodat de fans kunnen nadenken over wat aan het gebeuren is. De wedstrijd kan ook definitief gestaakt worden, maar sowieso volgt een verslag na de match.”

Na een incident startte KV Kortrijk een onderzoek en riep de supporter op het matje, een primeur in België

Op basis van die verslagen kan een club een boete krijgen tot 25.000 euro en moet de ploeg wedstrijden spelen zonder dat supporters daarbij aanwezig mogen zijn. Nu die rapporten, de ‘Match Delegate’ en de aangepaste straf aanwezig zijn, kunnen we terug naar KV Kortrijk voor opnieuw een racistisch incident. In 2017 is Standard-speler Uche Agbo het slachtoffer. Volgt de praktijk nu ook de regels? 

Oude wijn in nieuwe zakken

Wat blijkt? Niet dus. Het voorval met Agbo is perfect op camera vastgelegd, de daders konden dus worden geïdentificeerd en rapporten werden opgemaakt. Desondanks kreeg KVK een milde straf van slechts 1.000 euro t.o.v. de 25.000 euro die in het reglement staat en ook individueel werd geen enkele supporter gestraft. Dat is vooral te wijten aan de club zelf. Volgens Kortrijk had Agbo de racistische reacties van de fans uitgelokt en het bestuur zorgde voor een ware juridische oorlog in de rechtbank. KV Kortrijk bleef dan ook niet gespaard van kritiek. 

Ongeacht de lichte boete was dit incident wel een kantelpunt. Nadien pakte Kortrijk het anders aan en dat merken we een jaartje later met Standard-speler Paul-José Mpoku wanneer hij racistische verwijten krijgt. “Het gebeurde na de wedstrijd die wij hadden gewonnen”, getuigt Mpoku. “Een supporter maakte toen apengebaren en ik vond dat heel ongepast en misplaatst van hem.”

Wat je zelf doet, doe je meestal beter

KVK leek weer tussen de mazen van het net te glippen bij dit incident, maar daar staken ze zelf een stokje voor. De club startte een onderzoek en riep de supporter op het matje, een primeur in België. Kortrijk koos ook niet voor het traditionele stadionverbod voor de supporter in kwestie, wat meestal wel gebeurt als een fan zich misdraagt. Vrijwilligerswerk in een asielcentrum leek de club een betere optie. 

“Ik ben zeer tevreden dat Kortrijk mij die kans heeft gegeven”, vertelt de supporter anoniem. “Een boete of een stadionverbod zou voor mij misschien nog zwaarder doorgewogen hebben, maar daar zou ik niets uit geleerd hebben. Door samen te werken met vluchtelingen is mijn kijk op migranten en mensen met een andere huidskleur veranderd.” 

In eerste instantie is het de bedoeling dat racistische incidenten zich niet voordoen. Campagnes kosten geld, maar verhogen wel het bewustzijn

Ook Club Brugge volgde al het voorbeeld van hun West-Vlaamse collega. Zij kozen wel voor een stadionverbod, dat opgelegd werd in samenwerking met de Voetbalcel. Die bestaat uit politiemensen en zorgt voor de bestraffing van alle onregelmatigheden in een voetbalstadion. Als de politie samen met de clubs initiatief toont om de supporters op te sporen, hoeft een ploeg niet op te draaien voor de daden van een individu en wordt de dader effectief gestraft. 

Voorkomen is beter dan genezen

Naast straffen bestaat ook zoiets als sensibilisering. In eerste instantie is het de bedoeling dat racistische incidenten zich niet voordoen. Dat kan door een ‘Say No To Racism’-filmpje voor elke wedstrijd af te spelen, zoals de Europese voetbalbond UEFA doet, maar dat kan ook via slogans in het stadion of op een shirt. Belangrijke spelers kunnen bijvoorbeeld ook eens een dag meedraaien in een asielcentrum en zo een voorbeeld stellen. Campagnes kosten geld, maar verhogen het bewustzijn wel. 

De algemene consensus is dus dat clubs racisme zelf moeten aanpakken. Eerst proberen die discriminatie weg te houden uit het stadion en als het toch binnensluipt, moeten ze kordaat optreden door de schuldigen te straffen. Zo legde KV Mechelen onlangs zonder aarzelen een stadionverbod op aan een supporter die tijdens de wedstrijd tegen Charleroi een Hitlergroet bracht. “Wij pretenderen een familieclub te zijn en dan is er maar één sanctie mogelijk: een stadionverbod. We hoeven niet te wachten op Binnenlandse Zaken of de bond”, aldus de club. Of hoe de eerste stap van de club moet komen. Gezien, Cagliari? 

Journalist Jarne Pollie (HoWest) schreef bovenstaand artikel voor zijn deelname aan de Vlaamse Scriptieprijs. Voor zijn bachelorproef maakte hij ook een podcast over het onderwerp, die je hier kan beluisteren.

Promotor(en): Ilse Mestdagh en Sofie Verschueren

Lees de scriptie


 

 

LEES MEER

Share this on: