Stel je vragen aan een wetenschapper

Artikel

Hoe snel kan een vlieg vliegen?** Het is een van de vele vragen die op de website ikhebeenvraag.be worden gesteld. Iedereen kan er met een Nederlandstalige vraag gratis terecht om vervolgens een antwoord te krijgen van een expert.

Ikhebeenvraag.be is een online platform dat in 2008 werd opgericht door 34 Vlaamse en federale wetenschappelijke instellingen, universiteiten en hogescholen. Het wordt gesteund door de Vlaamse overheid. Je kan er terecht met wetenschappelijke vragen over allerlei onderwerpen: biologie, fysica, taal, geschiedenis en nog veel meer. Op dit moment is er een archief van ongeveer 15.000 vragen. Rond de 1.000 wetenschappers van Belgische onderzoeksinstellingen, universiteiten en hogescholen staan paraat om te antwoorden.

Op ikhebeenvraag.be staan zo'n 1.000 wetenschappers paraat om jouw vragen te beantwoorden. 

Bart Coenen, coördinator van ikhebeenvraag.be: “De meeste vragen gaan over biologie, maar de laatste tijd stijgen de vragen over exacte wetenschappen. Ook de leeftijd varieert. Het project richt zich tot mensen van alle leeftijden. De grootste groep vraagstellers is tussen de 31 en 50 jaar oud, gevolgd door de 11 tot 15 jarigen. De groep van 65 plussers is wat minder vertegenwoordigd, maar stijgt wel ieder jaar. We bereiken ongeveer evenveel mannen als vrouwen.”

Opzoekingswerk
Hoelang je moet wachten op een antwoord? Coenen: “Dat hangt er een beetje vanaf. Sommige vragen vereisen wat opzoekingswerk. Helaas lukt het ons ook niet om alle vragen te beantwoorden. Soms is er geen enkele vrijwillige wetenschapper in huis die ze kan of wil beantwoorden of is de wetenschap er nog niet uit.  Toch doen we ons best om iedere vraagsteller minstens op weg te zetten naar een antwoord.”

** De klassieke huisvlieg, Musca Domestica, kan tot 7,2 km per uur vliegen. Dat is veel sneller dan bv. een mug (2km per uur).


Logo IHEV

Op ikhebeenvraag.be vind je de meest uiteenlopende vragen. Hieronder kan je een greep uit het assortiment lezen: 

 

 

ZonMaakt de zon geluid? (Patricia, 42 jaar)
Petra Vanlommel (Solar-Terrestrial Centre of Excellence): “Ja, de zon maakt geluid. Alleen kan je het niet horen. Geluid is een drukgolf en heeft lucht, water of een ander materiaal nodig om zich te kunnen verplaatsen. In de ruimte is er niets, daarom is het zo stil. Het geluid van de zon kan niet ontsnappen.”

 

KatWaarom kunnen katten beter in het donker kijken dan mensen? (Myla, 12 jaar)
Dirk Danschutter (VUB): “Katten hebben op de binnenkant van hun oog een reflecterende laag cellen. Mensen hebben die niet. Om kleuren te zien hebben wij kegelvormige staafvormige cellen op de binnenkant van ons oog. Die zijn bij ons meer aanwezig waardoor wij meer kleuren zien. Katten zien wel gemiddeld zes tot zeven keer beter.”

 

SnotWaar komt snot vandaan? (Dominiek, 42 jaar)
Professor Luc Bouwens (VUB): “Onze neusholten zijn bekleed met slijmvlies. Daarin zitten cellen die voortdurend slijm aanmaken. Deze moeten stofdeeltjes en ziekteverwekkers vangen die eraan blijven plakken, zo komen de deeltjes niet in de luchtpijp terecht. In die luchtpijp zitten ook slijmcellen. Wanneer je slijm en stof met elkaar vermengt krijg je snot.” 

 

Surf naar Ikhebeenvraag.be

 

 

 

Share this on: