Cyberpesten, een virtuele realiteit

Scriptie
cyberpesten

Cyberpesten kan een bijzonder overweldigende ervaring zijn. Om dat duidelijk te maken, ontwikkelde Tom Franck (AP Hogeschool Antwerpen) als allereerste Belgische student een 360°-animatievideo, waarbij je zelf het doelwit wordt van pestberichten. Het doel? “Jongeren bewustmaken van het feit dat cyberpesten allesbehalve onschuldig is. En dat er hulp beschikbaar is als ze dat nodig hebben.”


“Goeiemorgen, ik hoop dat je goed geslapen hebt. Vandaag wordt een zonnige dag, ongeveer 25°C.” Zo begint de dag in de virtuele wereld van Tom Franck. Geen vuiltje aan de lucht. “Uw hoverboard is helemaal opgeladen.”

Dat hoverboard is een ingreep om de virtuele wereld iets aangenamer te maken om in rond te wandelen, zo vertelt hij achteraf. “In het echte leven blijf je gewoon stilstaan, in een 360°-video beweeg je. Het gevolg: duizeligheid en verwarring. Het hoverboard geeft je het gevoel dat je op een logische manier beweegt.”

Lelijke trui

Niet alle jongeren hebben al een virtualrealitybril opgezet, maar een 360°-video hebben ze meestal wel al eens bekeken. Een 360°-animatiefilm gaat nog een stap verder. Tom Franck: “Alleen voor de personages heb ik echte beelden gebruikt. Om het realistischer te maken, maar ook omdat personages ontwerpen zeer tijdsintensief is. Zo kon ik het meeste van mijn tijd investeren in storytelling: hoe bouw ik een verhaal op?”

Alleen voor de personages heb ik echte beelden gebruikt. Om het realistischer te maken, maar ook omdat personages ontwerpen zeer tijdsintensief is

Hoe verder de video afspeelt, hoe grimmiger de sfeer. Van een opmerking over een lelijke trui tot ronduit hatelijke pestboodschappen, het wordt allemaal op ons afgevuurd. De (Engelstalige) vertelstem blijft even neutraal: “Wij detecteren een daling van uw geluksniveau.”

Therapeuten

Cyberpesten is een relatief nieuw fenomeen. Het aanpakken is allesbehalve eenvoudig, want alles gebeurt online en uit het zicht van volwassenen. Om een beter begrip te krijgen, ging Tom Franck voor zijn project praten met de therapeuten van TEJO, de jongerenorganisatie voor wie hij deze video maakte. Bij TEJO werken professionele therapeuten op vrijwillige basis. Ze bieden jongeren tussen 10 en 20 jaar laagdrempelige ondersteuning aan.

Het uiteindelijke doel van de video? “Ik wil jongeren bewustmaken van het probleem en indien nodig, hen ertoe aanzetten om contact op te nemen met TEJO.” Het resultaat wordt vandaag gretig opgepikt. Door de doelgroep, jongeren en leraren, maar ook door bedrijven en evenementen die het als een voorbeeld van innovatie zien. Zo was de video aanwezig op de Dag van de Wetenschap en tijdens SuperNova in Antwerpen.

Video

Ook zonder virtualrealitybril kan je deze video bekijken: klik en sleep in het beeld om een 360°-effect te ervaren. Het laden van de video kan even duren.

Lees de scriptie


Tom Franck nam deel aan de Vlaamse Scriptieprijs 2018. Studeer je dit jaar af en verdient jouw bachelor- of masterproef meer aandacht? Doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs en maak kans op prijzen tot 2.500 euro!

Dit artikel verscheen in de Vlaamse Scriptiekrant en in Metro

Online pesten virtual reality