Stem voor de mtech+prijs 2023!

Persbericht
Shortlist en publiekspoll mtech+

In het kader van de mtech+prijs gaan SciMingo vzw en loopbaanfonds mtech+ op zoek naar de sterkste technologische inzendingen van de Vlaamse Scriptieprijs. Die zoektocht leidde naar de onderstaande drie finalisten. Bekijk nu de filmpjes en breng een stem uit voor jouw favoriet! De kandidaat met de meeste stemmen wint de publieksprijs van mtech+ en sleept zo 500 euro in de wacht.

Stemmen kan tot 19 december 18u00. De winnaar maken we die avond bekend tijdens de uitreiking.

Wie zijn de finalisten?


Kleurstoffen: de vijand van recyclage?

Elise Meurs

Universiteit Gent – Master of Science in Textile Engineering


De textielindustrie behoort tot één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Want de efficiënte recyclage van textiel is vandaag nog steeds een moeilijke opdracht. Dat komt deels door het toevoegen van vreemde stoffen zoals kleurstoffen tijdens het productieproces. Die kleurstoffen zorgen ervoor dat de kwaliteit en sterkte van het textiel bij recyclage niet meer even goed is. Elise ging voor haar masterproef op zoek naar een milieuvriendelijke manier om katoenafval te ontkleuren. Het proces dat zij voorschrijft heeft niet enkel het potentieel om recyclage van afvaltextiel te doen toenemen, maar kan het recyclageproces zelf efficiënter en milieuvriendelijker laten verlopen.

Lees het artikel


In gesprek met robots

Eva Verhelst

Universiteit Gent – Master of Computer Science Engineering


Wat als een robot je kan helpen met woordenschat leren? Een leerkracht heeft vaak niet genoeg tijd om elke leerling individueel te helpen. Dus zocht Eva Verhelst uit of een sociale robot daar hulp bij kan bieden. Ze ontwikkelde een applicatie waarmee de robot met de hulp van artificiële intelligentie telkens nieuwe oefeningen kan genereren. De applicatie onthoudt ook welke woordjes een leerling minder goed onder de knie heeft. Met haar onderzoek hoopt ze in de toekomst leerkrachten actief te kunnen ondersteunen in hun takenpakket dankzij sociale robots.

Lees het artikel


Hoe diep ga je snijden, dokter?

Warre Clarys

Universiteit Antwerpen – Master in de Industriële wetenschappen: elektromechanica - ontwerp en productie


Als je zorgwekkende vlekjes op je huid hebt, wordt daar vandaag een stukje van weggesneden voor controle op kankercellen in het lab. Dokters sporen de ziekte dus voornamelijk op basis van de visuele kenmerken op. Warre Clarys ontwikkelde in een computerprogramma een huidmodel dat de warmteverdeling van de huid en van tumoren nabootst. Door dit model te trainen kunnen de onderhuidse vorm en de diepte van de tumor scherp in beeld worden gebracht. Zo kunnen dokters in de toekomst de huidtumor in één keer weghalen en kunnen onnodige operaties vermeden worden.

Lees het artikel