Meerderheid laatstejaarsstudenten kent inschakelingsuitkering niet

Lies
Vanneste

Meerderheid laatstejaarsstudenten kent inschakelingsuitkering niet

 

Meer dan acht op de tien laatstejaarsstudenten kent het begrip ‘inschakelingsuitkering’ niet. Dit blijkt uit een enquête bij bijna duizend Vlaamse laatstejaarsstudenten. Een verplicht vak waarin jongeren ingelicht worden over alle rechten en plichten die relevant zijn bij het betreden van de arbeidsmarkt lijkt aangewezen.

 

Pas afgestudeerden die na 1 jaar nog altijd geen job hebben gevonden, hoewel ze wel actief hebben gezocht, hebben recht op een inschakelingsuitkering. Maar van de duizend bevraagde studenten blijkt maar liefst 86,1% er nog nooit van gehoord te hebben. Daarenboven blijkt de resterende 13,9% die de term wel herkenden, nauwelijks te weten wat het precies inhoudt. Zowel de voorwaarden om een inschakelingsuitkering te kunnen ontvangen, de duur, het bedrag alsook de recente hervormingen van de inschakelingsuitkering zijn onvoldoende gekend bij pas afgestudeerden. Niettemin weet bijna de helft van de bevraagde studenten wel van het bestaan van een dergelijke uitkering af, zonder er de juiste term op te kunnen plakken. Daarnaast blijken hoger geschoolden beter op de hoogte dan lager geschoolden.

 

Oorzaken

Mogelijke oorzaken waarom de wetgeving nauwelijks gekend is bij laatstejaarsstudenten zijn divers. Ten eerste blijkt uit het onderzoek dat laatstejaarsstudenten onvoldoende geïnformeerd worden hierover. Daarnaast speelt de complexiteit van de wetgeving ook zeker een rol. Verder kan het ook zijn dat heel wat studenten denken geen nood te hebben aan deze informatie. Ze negeren de aangeboden informatie aangezien ze ervan overtuigd zijn dat ze snel werk zullen vinden. Velen zullen pas op zoek gaan naar informatie over iets zoals een ‘werkloosheidsuitkering’ wanneer zij een lange periode na het afstuderen nog altijd geen werk gevonden hebben, en misschien in geldproblemen zitten.

 

Sociaalzekerheidssysteem faalt

Waarom het noodzakelijk is dat jongeren op de hoogte zijn van dit recht? De inschakelingsuitkering wordt niet automatisch toegekend. Jongeren moeten daarvoor zelf het initiatief nemen en zich inschrijven bij de VDAB. Als jongeren niet weten dat een inschakelingsuitkering bestaat, een gebrekkige kennis hebben over hoe ze die uitkering kunnen krijgen of niet weten aan welke criteria ze moeten voldoen, zullen zij bijgevolg ook geen beroep doen op dit recht. Dit betekent op zijn beurt dat het sociaalzekerheidssysteem er niet in slaagt de volledig beoogde doelgroep te stimuleren om actief op zoek te gaan naar werk en ondersteuning te bieden met een uitkering waar nodig. Jongeren beter informeren klinkt dus de boodschap. Maar ook de hervorming van het recht op een inschakelingsuitkering tot een automatisch recht zorgt ervoor dat elke rechthebbende, ongeacht die op de hoogte is van dit recht, zijn recht op een inschakelingsuitkering uitoefent, indien deze tenminste voldoet aan alle voorwaarden.

 

Meer en beter informeren

Uit het onderzoek kan er vastgesteld worden dat ook jongeren de noodzaak inzien om beter en meer geïnformeerd te worden over de inschakelingsuitkering. Velen halen aan dat het nuttig zou zijn om via de middelbare school of hogeronderwijsinstelling meer en betere informatie hierover te krijgen. Volgens Vlaamse laatstejaarsstudenten ligt de verantwoordelijkheid dan ook voornamelijk bij school om hen te informeren over de arbeidsmarkt. Het is dan ook ten sterkste aan te raden een verplicht informatiemoment in te voeren voor laatstejaarsstudenten, zowel van het middelbaar als hoger onderwijs. Met een dergelijk informatiemoment kunnen ze niet alleen worden ingelicht over de inschakelingsuitkering, maar ook over alle rechten en plichten die relevant zijn bij het betreden van de arbeidsmarkt. Daarbij is het belangrijk dat de informatie verstaanbaar kan worden overgebracht. Een vereenvoudiging van de wetgeving omtrent de inschakelingsuitkering is daarom noodzakelijk.

 

Onderneem actie

Met de resultaten van dit onderzoek werd in kaart gebracht hoe goed Vlaamse jongeren op de hoogte zijn van de inschakelingsuitkering. De teleurstellende resultaten moeten beleidsmakers wakker schudden om hier iets aan te doen. Ook hierin draagt dit onderzoek zijn steentje bij. Bijna duizend jongeren zijn door het invullen van de vragenlijst nu beter op de hoogte van de inschakelingsuitkering. 74,2% van de respondenten is zelfs overtuigd van het nut zich na het afstuderen onmiddellijk in te schrijven bij de VDAB. 

Download scriptie (2.13 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Bart Cockx