Iedereen Online

Tim Van Onckelen, Axelle Vanbesien, Joke Sips,
Niels Straetmans & Femke Strijbos
  • Tim
    Van Onckelen
  • Axelle
    Van Besien
  • Joke
    Sips

Iedereen online (http://www.iedereenonline.eu) is een initiatief van 5 studenten orthopedagogie aan de Artesis Plantijn Hogeschool te Antwerpen. Naar aanleiding van ons project in verband met sociale media bij personen met een verstandelijke beperking hebben we deze website en bijhorende workshop ontwikkeld.

De website heeft als doel om mensen met een verstandelijke beperking specifiek en mensen met een afstand tot technologie in het algemeen, kennis te laten maken met enkele internettoepassingen. Het heeft verder ook als doel om vragen van cliënten in verband met het gebruik van internet te verduidelijken. Het is dus als het ware een vraagverduidelijking op internet. We kozen ervoor om onze vraagverduidelijking in een website te steken, net om cliënten meteen te laten proeven van wat internet is. Door een afgebakende keuze aan te bieden, proberen we zo helder te krijgen wat de cliënt wil doen. Er zijn vier hoofdthema’s waaruit de cliënt kan kiezen, namelijk: chatten, spelletjes, muziek en filmpjes. We hebben ervoor gekozen om het accent te leggen op het consumeren van media. Dit omwille van het feit dat blijkt onze literatuurstudie dat dit vaak een vergeten punt is. Internetgebruik voor personen met een verstandelijke beperking is vaak educatief getint. Toch gebruikt de gemiddelde mens het internet vooral voor het consumeren van media. Wanneer we dit bekijken vanuit het perspectief van inclusie, moet dit ook kunnen voor personen met een verstandelijke beperking, weliswaar op maat.

Anderzijds kan de website ook gebruikt worden als een startpagina. Een pagina waar cliënten steeds opnieuw van kunnen vertrekken of naar terugkeren. Een vertrouwde en duidelijke omgeving die een houvast kan bieden bij het verkennen en gebruiken van het internet. Op deze manier proberen wij ons steentje bij te dragen aan e-inclusie. We bieden een website aan die inspeelt op de noden van personen met een verstandelijke beperking. Er wordt over de hele website gebruik gemaakt van zowel tekst als pictogrammen. De pictogrammen zijn afkomstig van Sclera en worden in Vlaanderen en Nederland ruim verspreid gebruikt.

Zowel de website als de workshops kunnen apart gebruikt worden. Waar de website vooral de nadruk legt op vraagverduidelijking, leggen de workshops meer de nadruk op het begrijpen en verduidelijken van het internet. Dit wil echter niet zeggen dat deze volledig los staan van elkaar. De workshops verduidelijken het gebruik van de aangeboden sites op de website. Zo kan men onder andere leren wat reclame is, aan wie men wel of niet gegevens kan doorgeven en welke punten belangrijk zijn bij het surfen op het internet. Door alles in een uniforme stijl uit te werken, willen we ervoor zorgen dat het een totaalervaring wordt.

De workshops zijn onderverdeeld in verschillende thema’s die onafhankelijk van elkaar kunnen gebruikt worden. Dit vonden we heel belangrijk aangezien zo de zorgprofessional de workshops kan afstellen op de cliënt en dus zo op maat van de cliënt kan werken. Er wordt gewerkt rond zowel oefeningen, tips als uitleg over het internet. Deze zijn steeds uitgewerkt aan de hand van pictogrammen, zodat ook deze voor iedereen verstaanbaar zijn. Soms is er extra tekst toegevoegd die de zorgprofessional extra handvatten geeft om de cliënt verder te verdiepen in het thema.

Download scriptie (1.08 MB)
Universiteit of Hogeschool
AP Hogeschool Antwerpen
Thesis jaar
2015
Thema('s)