Preventieve Farmaceutische Zorg bij bejaarden: Onderzoek naar de levensstijl die verband houdt met vitamine D en de risicofactoren bij het ouder worden

Ellen
Van Houtven

Onze samenleving is steeds beter gewapend tegen infectieziekten. De leeftijdsverwachtingen voor man en vrouw stijgen dan ook elk jaar. Echter groeit de prevalentie van welvaartsziekten aanhoudend en zal dit in de toekomst de voornaamste doodsoorzaak worden. Osteoporose en daarmee ook heupbreuken kunnen gevaarlijk zijn voor ouderen. Vitamine D tekorten invullen zou hier belangrijk kunnen zijn.

Iedere persoon heeft een erfelijke aanleg voor de metabolisatie van vitamine D. De productie, verwerking en afbraak van vitamine D verschilt dus van persoon tot persoon. Daarnaast ontwikkelen zich risicogewoonten en -factoren voor een tekort bij het verouderen. Zo neemt de aanmaak in de huis af, de metabolisatie verandert, de receptoren zijn minder gevoelig, het aantal receptoren neemt af, de menopauze speelt ook een rol, de nierfunctie neemt af, de voedingsgewoonten veranderen en de lichaamssamenstelling verandert. De combinatie van deze factoren leidt vaak tot een verminderde vitamine D status bij ouderen.

Om te kijken hoe het gesteld is met de levensgewoonten en de oppervlakkige kennis van vitamine D bij Vlaamse senioren werd er een enquête opgesteld. Hieruit bleek dat slechts één op drie senioren voldeed aan de aanbevelingen opgesteld in het Nationaal voedings- en gezondheidsplan. Iedere 65-plussers zou namelijk een vitamine D supplement bovenop de voeding moeten nemen. Verder bleek er een gezonde groep senioren te zijn die gezonde gewoonten combineerden met een goede kennis van gezondheid. Over het algemeen bleek het goed gesteld te zijn met gewoonten van Vlaamse senioren (voeding, buitenkomen, beweging), maar verbetering is natuurlijk nog altijd mogelijk. Het bewustzijn van vitamine D zou verder nog verbeterd mogen worden om de algemene gezondheid te bevorderen.

Download scriptie (974.71 KB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Antwerpen
Thesis jaar
2015
Thema('s)