Brochure als eerste stap naar de hulp- en zorgverlening voor kansarme zwangere vrouwen

Thali
Verlent

Kansarmoede is een wereldwijd probleem, en het komt ook in België voor. 15,5% van de Belgen bevindt zich in de risicogroep om in een armoede situatie te geraken.

Het is een groot probleem in onze samenleving, vaak verborgen en tegelijk ook heel zichtbaar. Denk hierbij maar een bedelaars, daklozen, … Vaak denken we dat het hun eigen schuld is. Ze hebben het zelf gezocht. Maar dit geldt niet voor iedereen. Mensen die plots hun inkomen verliezen door een faillissement of al hun bezittingen door een natuurramp verloren hebben hier zelf niet voor gekozen. Net zoals kinderen ook niet kiezen om in een kansarm gezin geboren te worden.

In Sint-Niklaas wordt bijna 1 op de 5 baby’s in een kansarm gezin geboren. Kansarme zwangere vrouwen hebben het moeilijk om de eerste stap naar de hulp- en zorgverlening te zetten. Dit is vooral te wijten aan het gebrek aan informatie maar ook aan de kostprijs van de gezondheidszorg. Daarnaast is er bij hen ook vaak een taalbarrière aanwezig die hen tegenhoudt om hulp te vragen maar ook om de informatie te begrijpen.

Om dit probleem aan te pakken, werd er een brochure ontwikkelt vol informatie over de zwangerschap en bevalling. Met veel pictogrammen, illustraties en een eenvoudige schrijfstijl wordt de informatie overgebracht. Achteraan is er een adressenlijst te vinden met de belangrijkste hulp- en zorgverleners in de regio. Ook aan de zwangere vrouwen die geen Nederlands begrijpen is gedacht, alle informatie is zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven.

De brochure werd ontwikkelt voor de welzijnsschakel De Springplank in Sint-Niklaas, dit is een sociale kruidenier en een ontmoetingsplaats. Zij kwamen vaak in contact met kansarme zwangeren maar wisten niet welke informatie zij hen moesten geven. Daaruit is de vraag gekomen om een hulpmiddel voor hen en voor de zwangeren te ontwerpen. Na maandenlang werk is deze brochure tot stand gekomen, een eerste versie werd beoordeeld door de vrijwilligers en de doelgroep van De Springplank. De aanpassingen werden gedaan en de brochure kon in omloop gaan.

Er zijn al heel wat positieve reacties gekomen op deze brochure, niet alleen van De Springplank, maar ook van ziekenhuizen, Kind en Gezin en andere mensen en hulpverleners die de brochure al verkregen hebben.

Download scriptie (1.04 MB)
Universiteit of Hogeschool
Odisee
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Sarah Steckel