Het stresserende leven van ouders met een migratieachtergrond: het inloopteam gaat ermee aan de slag.

Emilie, Margot, Laurien, Marion, Maxime, Michelle
Diels, Longeville, Taels, Lampaert, De Weerdt, De Belser

Aanleiding tot dit onderzoek

Het uitgevoerde onderzoek kwam tot stand na een praktijkgerichte hulpvraag van Inloopteam Zuidrand aan ons, zes studenten Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Thomas More in Antwerpen. Een inloopteam is een integraal, laagdrempelig opvoedingsondersteuningsteam.

Inloopteam Zuidrand ontwikkelde een Stresstool: een instrument om stress van ouders in kaart te brengen. Binnen dit onderzoeksproject in het kader van de bachelorproef werd op hun vraag onderzocht of hun instrument stress op een betrouwbare en valide manier meet bij hun doelgroep, namelijk ouders met een migratieachtergrond, en hoe de resultaten op een eenvoudige manier geïnterpreteerd en verwerkt kunnen worden.

 

Procedure en resultaten 

Het onderzoek ging van start met het uitvoeren van een uitgebreide literatuurstudie naar relevante thema's zoals stress bij ouders, kansarmoede, faire diagnostiek en dergelijke meer. Om de informatie die na deze literatuurstudie nog ontbrak aan te vullen werd een focusgroep met medewerkers uit het inloopteam georganiseerd, observaties van de afnames van de Stresstool uitgevoerd en interviews met experts in diversiteit afgenomen.

Uit de combinatie van deze onderzoeksmethoden kwam naar voren dat de Stresstool als zinvol werd ervaren. Desondanks werd vastgesteld dat het instrument onvoldoende gestandaardiseerd werd afgenomen (d.i. betrouwbaarheid) en onvoldoende afgestemd was op de doelgroep (cfr. validiteit). Zo was de huidige Stresstool te talig en de pictogrammen te westers. 

Daarnaast wordt stress op verschillende manieren geuit in de verschillende culturen.  Bovendien werd vastgesteld dat de vraag naar controle over stress onduidelijk was en de vraag naar het effect op de ouder-kindrelatie te bedreigend was. Er werd geconcludeerd dat de Stresstool stress niet op een betrouwbare en valide manier in kaart bracht bij de doelgroep.

Praktijkgericht resultaat op basis van bevindingen

Om voorgenoemde redenen werd er beslist om een nieuwe versie van de Stresstool te maken, waarbij er meer rekening gehouden werd met de doelgroep. Ook werden suggesties gegeven voor het aanpassen van de handleiding die bij de Stresstool hoort.  Dit draagt bij aan het ontwikkelen van een gebruiksklaar instrument voor Inloopteam Zuidrand dat meer betrouwbaar en valide is, én aangepast is aan de doelgroep van ouders met een migratieachtergrond. 

Suggestie voor vervolgonderzoek

Wegens de grote omvang van de eerste hulpvraag, namelijk of het instrument stress op een betrouwbare en valide manier meet bij mensen met een migratieachtergrond, werd de tweede hulpvraag die een efficiënte manier voor het verwerken van de resultaten vroeg, niet beantwoord. Daarom wordt in het onderzoek gesuggereerd om hier verder onderzoek naar uit te voeren.



Van praktijkgerichte hulpvraag tot maatschappelijk relevant onderzoek

Dit hele onderzoek in het kader van de bachelorproef is gericht op het beantwoorden aan de hulpvraag van een externe organisatie die gerelateerd is aan onderwerpen binnen onze opleiding. Hoewel dit een specifiek onderzoek betreft waaraan vooral Inloopteam Zuidrand een handleiding zal overhouden, worden in dit onderzoek thema's behandeld die in de bredere context van de interculturele hulpverlening ook een meerwaarde kunnen bieden. Vanuit verschillende invalshoeken (experts, medewerkers met ervaring met de doelgroep, literatuur) worden inzichten gecombineerd met betrekking tot testafname bij mensen met een migratieachtergrond, culturele verschillen in het ervaren van, uiten van en omgaan met stress en dergelijke.

Kortom: een relevante studie om naar buiten te brengen in onze cultuurdiverse samenleving.

Download scriptie (3.11 MB)
Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Geertje Leflot, Patty De Bruyckere