Een stap voorwaarts in de re-decentralisatie van data en bescherming van uw privacy

Serge
Morel

Introductie 

Digitale platformen zoals Facebook of Google zijn onmisbaar in deze digitale wereld. Helaas komen ze ook met privacy problemen. Zo heeft u misschien al gehoord hoe ze uw telefoon afluisteren en deze gesprekken verkopen aan derden om zo winst te maken. In deze scriptie onderzoek ik hoe we deze prachtige platformen kunnen bouwen zónder gebruik te maken van deze datamanipulatie. 

Schets van het probleem 

“Data is de nieuwe olie”, een citaat die u wellicht niet onbekend in de oren klinkt. U vraagt zich misschien af waarom digitale giganten zoals Facebook en Google hun service gratis aanbieden. Infrastructuur die miljarden gebruikers ondersteund, is zeker geen kleine kost. In ruil voor uw data, krijg je toegang tot deze platformen. Op eerste zicht lijkt dit oké, want door deze informatie kunnen ze prachtige snufjes technologie aanbieden. Denk maar aan simpelweg foto’s en video’s doorsturen naar je vrienden op WhatsApp, 30 jaar geleden nog ondenkbaar. 

Helaas is het niet allemaal zonder gevolgen. Zodra u zich inschrijft voor deze services, gaat u akkoord om al uw data te delen. Bedrijven zoals Facebook en Google verkopen deze data aan derden, zodat zij de juiste mensen kunnen aanspreken voor een product te verkopen. Denk maar aan de reclame voor schoenen op Facebook, de dag na dat je even door Zalando scrolde. Uw data is waar zij winst van maken. 

Kunnen we ook een wereld inbeelden waar deze technologische snufjes aanwezig zijn, maar waar we niet onze data hoeven moeten overgeven als “instapkost”? 

Op zoek naar de oplossing 

Tim Berners-Lee, de man achter het internet houdt zich bezig met een nieuw model te ontwikkelen waarin deze digitale giganten geen macht hebben. In de staat zoals het nu is, bezit Facebook over al uw data en u heeft hier geen controle over. In dit nieuwe model, bent U in volledige controle over uw data. 

Data is niet meer voor handen van één datacenter, maar verspreid over de wereld, apart voor elk individu, ook wel re-decentralisatie van het wereldwijde web genoemd. Dit klinkt allemaal héél mooi, maar komt niet zonder zijn technologische uitdagingen. Weten wie je bevriend hebt of wie je nieuwste foto liket wordt dan een kwestie van bronnen te raadplegen die fysiek duizenden kilometers uit elkaar kunnen liggen. Deze berekeningen zijn te ingewikkeld om op een hedendaagse smartphone of computer te doen. Hiervoor is een computer met véél rekencapaciteit nodig, het soort dat alleen grote datacentra hebben om miljoenen gebruikers te voorzien van functionaliteit. 

Helaas, zoals reeds vermeld, is er een groot probleem met informatie door te spelen aan deze datacentra, namelijk de privacy van de deze informatie. Als er een manier was om deze “warenhuizen” vol met computers toch deze zware taken te laten uitvoeren voor ons, zonder dat ze misbruik kunnen maken van onze data, hebben we een oplossing gevonden. 

Verificatie van correcte uitvoering 

In mijn masterproef ging ik op zoek naar een manier om het nieuwe, gedecentraliseerde model van Tim Berners-Lee veiliger te maken. Met veiliger wordt bedoeld, zekerheid geven dat een derde partij onze data niet misbruikt voor eigen winst. De derde partij die ons deze data bezorgt, mag dus niet informatie toevoegen of verwijderen dat hem beter uitkomt, bijvoorbeeld voorliegen dat een vriend geïnteresseerd is in een zeker product. 

Computationele verificatie is een relatief nieuwe academische technologie. Het is een technologie die in staat is om aan te tonen dat een computerprogramma volledig correct is uitgevoerd. Met andere woorden, als een derde partij informatie toevoegt of verwijdert dan wordt dit opgemerkt. Dit is een belangrijke evolutie in de informatietechnologie, zeker met de recente opmars van de “Cloud”. Er is momenteel geen garantie dat “Cloud” services zoals Google Drive of iCloud uw foto’s correct bewaren of deze niet analyseren op hun inhoud. Met deze technologie, kan deze zekerheid ingebouwd worden. 

Hoewel deze technologie nog lang niet ver genoeg staat om op die schaal te functioneren, staat het wel ver genoeg om een oplossing te bieden in het nieuwe internetmodel van Tim Berners-Lee. Met computationele verificatie werd in deze masterproef een staaltje softwareontwikkeld die kan uitgevoerd worden door eender wie. Achterna kan, opnieuw eender wie, verifiëren dat de software volledig correct is uitgevoerd. Met dit idee, is het probleem van zware berekeningen op een hedendaagse smartphone niet langer een bezwaarlijk. Het volstaat de berekeningen te laten uitvoeren door een rekenkrachtige derde partij. 

Toepassingen 

Hoewel de technologie momenteel academisch is en verder onderzoek centraal staat in de praktische haalbaarheid ervan, toch zijn er al volledig praktische toepassingen te bedenken. 

Eén hiervan is gezondheidszorg in afgelegen gebieden zoals bijvoorbeeld in Afrika. Westerse verzorging zoals wij ze kennen is hier vaak niet beschikbaar of ver weg. Het is dus belangrijk dat de eerste zorg die wordt toegepast door lokale dokters en verplegers, volledig up-to-date is met de laatste wetenschap. Er zijn al een aantal bedrijven die hier proberen een oplossing voor te bieden, maar allemaal onafhankelijk en voornamelijk overheidsgebonden. Met een volledig centraal netwerk volgens het hernieuwde model van Tim Berners-Lee kan hier een centrale oplossing voor geboden worden. Het laatste probleem dat overblijft is de gelimiteerde connectiviteit en infrastructuur aanwezig in deze omgeving. Hier biedt de oplossing van deze masterproef een oplossing: door de informatie te laten ophalen door derde partijen is de kost voor de lokale infrastructuur veel lager. De veiligheid en betrouwbaarheid kan dan bekrachtigd worden met Blockchain-technologie. 

Conclusie 

Deze scriptie beschreef kort het probleem en de bijbehorende oplossing van mijn masterproef. Het steunt op een relatief nieuwe technologie die een enorm potentieel heeft om de “Artificiële intelligentie” van 2020 te worden. 

De resultaten waren reeds veelbelovend, de oplossing is namelijk tot 7x sneller dan andere technieken en geeft bovendien volledig vertrouwen in de resultaten, wat eerder niet beschikbaar was. Het is een stap voorwaarts naar de re-decentralisatie van het wereldwijde web en een stap dichter naar de re-introductie van privacy op het internet. 

Download scriptie (1.05 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Prof dr. ir. Ruben Verborgh
Kernwoorden