Vernieuwende podcast combineert geschiedenis en journalistiek met een vleugje Chiro

Sien
Demuynck

Hoe kan je kinderen warm maken voor geschiedenis? Het is een vraag waar veel leerkrachten, historici en mediamakers mee worstelen. Met de podcast Over de vloer wil historica en journaliste Sien Demuynck (23) hieraan tegemoet komen. In twee afleveringen van elk een tiental minuten laat ze kinderen op een plezante manier kennismaken met het verleden. Want het verleden is geen ver-van-ons-bedshow, maar heeft een directe invloed op wie wij vandaag zijn.

Over de vloer is een podcast voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Maar ook ouders en grootouders zullen zeker enkele leuke weetjes oppikken. Weet jij wie de eerste stenen wegen in België aanlegde? Of waar de namen van onze weekdagen vandaan komen? Uit onderzoek blijkt dat leerlingen geschiedenislessen moeilijk, saai of irrelevant vinden. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Per aflevering gaat de reeks dieper in op een volk of groepering die mee de Belgische cultuur gevormd heeft. Het land België bestaat bijna 200 jaar, maar de grond onder onze voeten is er al veel langer. De podcast toont welke volkeren die grond bewoond hebben en van welke invloedsferen ze deel uitmaakte.

Ivoren toren

Voor haar eindwerk Journalistiek vertrok Sien Demuynck vanuit haar eerdere scholing tot historica. ‘Na mijn masteropleiding Geschiedenis merkte ik hoe hoog de academische ivoren toren nog steeds is. Ik ontving  voor mijn thesis een – in het vak – erg belangrijke prijs, maar niemand van mijn vrienden of kennissen begreep écht waarover mijn onderzoek ging.’ Om daar iets aan te doen, besloot Demuynck een journalistiek relevant eindwerk te maken met geschiedenis als onderwerp.

belgië

Focuspunten

Het resultaat werd een podcastreeks die inspeelt op de lesinhoud van het lager onderwijs. Demuynck ging in gesprek met leerlingen en leerkrachten om te horen wat de noden zijn. ‘Toevallig verscheen in november 2020 het resultaat van een onderzoek naar het vak Mens en Maatschappij, waartoe geschiedenis in het lager onderwijs behoort’, vertelt de Kortrijkse. ‘Ik contacteerde professor Karel Van Nieuwenhuyse, die meewerkte aan de peiling en ook betrokken is bij het opstellen van de nieuwe eindtermen Mens en Maatschappij. Hij wist me exact te vertellen waar de focuspunten zouden moeten liggen.’

De eerste aflevering van Over de vloer vertelt het verhaal van de Romeinen in België, in de tweede aflevering komen de Vikingen aan bod. Zo schept de jonge journaliste per aflevering meteen een duidelijk historisch referentiekader, een van de grootste uitdagingen voor leerkrachten. Daarnaast geeft Demuynck geregeld aan waar ze haar informatie vandaan haalt en hoe we die moeten interpreteren. Daarmee komt ze tegemoet aan de problematische omgang met bronnen die uit het peilingsonderzoek naar boven kwam. Tot slot legt ze ook geregeld de link met het heden zodat leerlingen gaan nadenken over het gebruik van het verleden.

Uitsmijter

Saai is de podcastreeks van Demuynck allesbehalve. Hoorspelen zorgen voor de nodige afwisseling en een arsenaal aan geluidjes geeft de podcast een speels gevoel. ‘Ik stond erop om vooral iets leuks te creëren. Geschiedenis kan zo boeiend, verrassend en verwonderlijk zijn, maar wordt al te vaak op een droge manier uit het handboek gebracht’, vertelt ze. Voor het auditieve luik werd de jonge historica bijgestaan door promotoren Nelles De Caluwe (StuBru) en Babette Moonen (Radio 1). Dankzij de gesprekken met experts heeft de podcast ook een educatieve waarde. Voor leerkrachten vormen de afleveringen een perfecte opener of uitsmijter van de lessen geschiedenis.

Voorlopig telt de podcastreeks twee afleveringen, maar het verleden bevat uiteraard nog veel meer boeiende thema’s. ‘Stiekem heb ik al nieuwe onderwerpen in mijn hoofd’, lacht Demuynck, ‘over de historische periodes die ik nog niet behandeld heb.’ In de komst van de nieuwe eindtermen ziet de ambitieuze journaliste kansen om met uitgeverijen samen te werken. ‘Ik zou het fantastisch vinden om in de toekomst afleveringen te maken die perfect aansluiten bij of interageren met de nieuwe leerboeken’, droomt Demuynck luidop. ‘Maar vandaag ben ik al heel trots wanneer mijn vriendinnen-leerkrachten Over de vloer gebruiken in hun klas’, besluit ze.

De podcastreeks Over de vloer is gratis te beluisteren via SoundCloud: https://soundcloud.com/sien-demuynck/sets/over-de-vloer.

Download scriptie (1.12 MB)
Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2021
Promotor(en)
Nelles De Caluwe; Babette Moonen
Thema('s)