Postpartumpics: een visueel boek ter ondersteuning van de communicatie met kwetsbare gezinnen.

Yasmine
Dubaere
  • Cynthia
    Verbeke

Communicatie is een cruciaal item binnen alle takken van de gezondheidszorg. Dit komt mede door de grote diversiteit aan mensen in onze maatschappij. De verloskundige sector ervaart tevens problemen in de communicatie met kwetsbare gezinnen zoals doven, immigranten, vluchtelingen, asielzoekers, tienerzwangerschap, mentale achterstand, analfabeten, laaggeschoolden, …



Hierdoor ontstaat er veel miscommunicatie waardoor er meer risico’s zijn op complicaties of meer risico om deze complicaties maar laattijdig te ontdekken. De literatuurstudie toont aan dat communicatie kan ondersteund worden door visualisaties.  



Methode

Er werd een literatuurstudie uitgevoerd om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag. Als praktijkgedeelte werd er een pilootstudie uitgevoerd. De eerste 6 weken postpartum werden gevisualiseerd in een boek, rekening houdend met de richtlijnen uit de literatuurstudie. Hierna werden enquêtes afgenomen via een doelgerichte steekproef. Er werden enquêtes afgenomen bij zelfstandige vroedvrouwen en vroedvrouwen tewerkgesteld in het ziekenhuis. De kwantitatieve gegevens die verzameld werden door de enquêtes, werden onderling vergeleken om zo tot een conclusie te komen.  

Resultaten

Bijna alle vroedvrouwen hebben ooit al problemen ervaren met communicatie tijdens de zorgverlening. De meeste problemen werden ervaren met anderstaligen, maar er werden ook problemen ervaren met invaliden, doven, laaggeschoolden en tienerouders. Het boek wordt volgens de enquête als gebruiksvriendelijk ervaren en heeft een logische opbouw. Het boek wordt in het algemeen goed tot zeer goed gewaardeerd.  

Conclusie

Visualisaties bieden een meerwaarde tijdens het geven van PVO en GVO, dit blijkt zowel uit de literatuurstudie als uit de enquêtes. Het boek heeft zeker een positieve meerwaarde als ondersteuning tijdens de communicatie met kraamvrouwen, maar er zijn natuurlijk nog enkele aanpassingen nodig. 

Download scriptie (1.57 MB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Tineke Devos