Probiotica bij pluimvee

Mireille
Cappendijk

Antibiotica resistentie; If you can’t beat them, join hem!

Resistentie tegen verschillende soorten antibiotica is nachtmerrie nummer 1 van de humane geneeskunde. Want wat doe je als niks meer werkt? Wanneer zwaardere medicatie niet meer werkt? Of wanneer er geen opties meer zijn? Zoals de titel al zegt; dan gaan we het kwade met zichzelf bestrijden!

In mijn scriptie worden probiotica besproken, dè oplossing tegen resistentie-ontwikkeling. Dit zijn goede bacteriën die op verschillende manieren inwerken om de  slechte bacteriën de das om te doen.  De verschillende manieren waarop probiotica inwerken worden besproken, denk aan; een ongunstig milieu creëren (de buurman pesten), bacteriociede werking (afdoden van de slechteriken) of bacteriostatische werking (zorgen dat de slechteriken zich niet voortplanten).

Omdat antibiotica resistentie gedeeltelijk van de dieren af komt en proeven met dieren nèt iets makkelijker te organiseren zijn dan proeven met mensen, worden probiotica veel ingezet bij dieren. In het geval van mijn thesis betreft het pluimvee, voornamelijk kippen. Desalniettemin zijn alle gevonden resultaten in grote lijnen zeker ook van toepassing bij de mens!

De resultaten zijn niet mis; in bijna alle gevallen werden de dieren gered van akelige infecties of ze werden een stuk minder ziek dan zonder de probiotica. Veelbelovende resultaten waar wij mensen ons voordeel mee gaan doen. Nu nog maar op kleine schaal (denk aan de yoghurtjes) maar in de toekomst op veel grotere schaal. Want waar de mensen en hun medicijnen het af laten weten, zullen de goede bacteriën ons komen redden!

Het grootste gevaar zit in de kleinste dingen, maar probiotica to the rescue

Download scriptie (231.88 KB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2015