Prototyping van een 100% houten fiets

Jonas
De Brauwer

Een houten fiets met ook de ketting uit hout, lukt dat wel?

Fietsen gemaakt uit staal, aluminium, carbon, … de laatste jaren hebben we ze allemaal gezien. Maar toen de fiets begin 19e eeuw werd uitgevonden bestonden ze voornamelijk uit hout. Is het niet mogelijk om terug te gaan naar de bron? Kunnen we ook vandaag nog een fiets maken uit alleen maar houten onderdelen?

Niets is onmogelijk!

De HoGent geeft studenten de kans om zelf hun eigen ideeën te ontwikkelen. Op deze manier is ook de “JDB Wooden Bike” tot stand gekomen. Het project is oorspronkelijk opgestart door KTA Dendermonde. Omdat KTA Dendermonde hun houtafdeling in de nabije toekomst in de kijker wil plaatsen waren zij op zoek naar een partner. HoGent, nl de professionele bachelor in de houttechnologie, bleek hiervoor een goede keuze. Samen met de studenten uit tweede jaar HoGent kwamen beide scholen in 2014 reeds met een ontwerp op de proppen. Het einddoel? Het breken van een snelheidsrecord met een 100 % houten fiets!

Na deze eerste ontwerpfase in het voorjaar 2014 heeft een laatstejaarsstudent zich aangeboden om het project verder te zetten met de uitdaging het prototype van de fiets verder te ontwikkelen en te realiseren volledig in hout, inclusief de ketting en de lagering.

Medestudenten verklaarden hem gek. Iedereen was ervan overtuigd dat het enkel mogelijk was om een fiets te maken met materialen die ervoor bekend zijn. Deze commentaren zorgden echter voor een extra motivatie en uitdaging om het project tot een goed einde te brengen. Dankzij de liefde voor het vak en de steeds aanwezige motivatie zijn we erin geslaagd een volledig houten fiets te ontwikkelen en te realiseren met kader, lagers, wielen, ketting, ..., volledig uit hout!

Ideaal als je houdt van hout…

Na de realisatie van het prototype is gebleken dat hout dus verschillende mogelijkheden heeft. Eigenlijk staan er geen grenzen op het gebruik van dit natuurlijke materiaal.

Het prototype is gerealiseerd en de bedoeling is nu, aan de hand van de opgedane ervaring/kennis, om een eerste definitieve versie verder te ontwikkelen en te realiseren. Door te streven naar perfectie en verdere ontwikkelingen moeten we ervoor zorgen dat de scholen beloond worden met het snelheidsrecord met een 100% hout.

En wie weet rijden we binnen enkel jaren allemaal rond op een houten fiets …?

Universiteit of Hogeschool
Hogeschool Gent
Thesis jaar
2015
Promotor(en)
Paul Delcour
Kernwoorden