Rustig Zwanger

Gladys
Delepierre
  • Zoé
    Foulon

In onze huidige samenleving ondervinden we al lang niet meer enkel stress als we moeten wegrennen voor een sabeltandtijger. In tegendeel, stress- en angstreacties in ons lichaam zijn dagelijkse kost. Maar zorgt dit niet voor een aantal negatieve gevolgen? Wat met een ongeboren baby tijdens de zwangerschap? Hebben stress en angst van de mama gevolgen? En wat kan eraan gedaan worden? Het is niet onbelangrijk om ons deze vragen te stellen aangezien 10% van de zwangere vrouwen last heeft van stress en/of angst.

Niet iedereen denkt al aan baby’s en zwanger zijn of heeft een kinderwens, maar probeer je in te leven in de situatie van deze dame. Olivia is 30 jaar. Ze is zwanger van haar tweede kindje. Haar drukke job combineert ze met de zorgen voor haar tweejarig zoontje. Haar man is vaak weg van huis waardoor ook de huishoudelijke taken haar zorg zijn. Olivia slaapt niet goed, ze heeft vaak rugpijn door de zwangerschap of ze ligt te piekeren over de nakende geboorte. Bij de vorige bevalling waren er complicaties waar ze niet op voorbereid was, de hartslag van haar zoontje daalde waardoor alles plots heel snel moest gaan. Olivia heeft het gevoel dat ze met niemand kan praten.

Stress en angst tijdens de zwangerschap komt veel voor. Vaak kan de vroedvrouw of de gynaecoloog de vrouw helpen door gepaste informatie en tips te geven en zo de vrouw te ondersteunen. Een andere manier is om de vrouw yoga en/of mindfulness aan te leren.

Stress en angst kunnen voor nadelige effecten zorgen tijdens die zwangerschap en de bevalling van Olivia, zowel voor moeder als kind. Het kindje kan te vroeg geboren worden, de bevalling kan langer duren, er kan een laag geboortegewicht zijn, er is meer kans op een kindje dat veel weent, de moeder heeft meer de neiging tot ongezond gedrag en de band tussen moeder en kind kan minder sterk zijn.

De redenen voor stress en angst tijdens een zwangerschap zijn heel uiteenlopend. Familiale of financiële problemen kunnen voor stress zorgen. Bij een eerste kindje is er veel angst voor het onbekende. Als het niet het eerste kindje is, zoals bij Olivia, kan er vooral angst zijn omdat het bij een van de vorige keren niet liep zoals gepland. Uiteindelijk zijn de meeste zwangere vrouwen angstig omdat ze bang zijn om pijn te hebben.

Stress en angst voorkomen kan voornamelijk door voldoende informatie te geven, zo worden onverwachte situaties vermeden en kan de vrouw zich beter voorbereiden. Naast het geven van informatie kan ook de beoefening van yoga en mindfulness een positieve invloed hebben. Yoga is een geheel van ademhalingsoefeningen, houdingen, posities en meditatie. De oefeningen verbinden het lichaam met de geest, maar ook met de ongeboren baby tijdens de zwangerschap. Mindfulness leert ons op een bepaalde manier met onze problemen om te gaan en zorgt ervoor dat de oorzaak van de stress ontdekt kan worden. Door het beoefenen van mindfulness kan je leren je te concentreren op het nu, niet op het verleden of de toekomst. Want ‘nu’ is het moment waarop je leven plaatsvindt.

Als Olivia yoga en mindfulness uitoefent kan dit ervoor zorgen dat ze minder stress en angst zal hebben. Het helpt haar ook voor te bereiden op haar nieuwe baby. Mindfulness leert de moeder dat ze de zaken moet accepteren zoals ze zijn. Soms zal haar baby wenen en lastig zijn, maar dat is niet om te irriteren, het is hun natuurlijk gedrag. Yoga zorgt niet enkel voor oefeningen die haar rugpijn doen verminderen, maar ook ademhalingsoefeningen die ze tijdens de bevalling kan gebruiken. Er wordt ook aangeleerd hoe er beter met pijn kan omgegaan worden. In de mindfulness zegt men dat de pijn bij een bevalling moet onderscheiden worden van de pijn bij een wonde. Bij een bevalling is het transformatiepijn, normale pijn, het is de pijn die zorgt voor een verandering en de vrouw leert er positief mee om te gaan.

De studenten die met het concept ‘Rustig Zwanger’ kwamen, creëerden een handleiding voor vroedvrouwen met tips en aanbevelingen over het begeleiden van zwangere vrouwen door middel van yoga en mindfulness. Het gaat van simpele tips over het doen en laten van de vroedvrouw zelf tot technieken die ze de vrouw kan aanleren om haar angst en stress los te laten. Deze handleiding kan de vroedvrouw gratis verkrijgen via de website, maar ze kan tegelijk ook op de hoogte gehouden worden van de recente nieuwtjes via de Facebook pagina.

Figuur 1: Poster om de vroedvrouwen te bereiken

Mindfulness of yoga aanbieden aan een zwangere vrouw met stress of angst kan dus heel veel betekenen voor moeder en kind. In de wereld zijn er veel Olivia’s die verlangen naar hun kindje, maar die bijna ten onder gaan aan hun bezorgdheden. Als vroedvrouw, of als bezorgde medemens, is het onze taak om deze vrouwen zo goed mogelijk te helpen zodat ze terug sterker in hun schoenen staan. Op die manier verloopt alles een beetje vlotter, is er iets minder angst en stress en zijn er hopelijk iets minder Olivia’s.

Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Inge Versyck, Ria De Block
Kernwoorden