Samen, de sleutel doorheen de stilte

Sandra
Mannaerts

“Het was ondertussen al drie jaar geleden dat mijn vader uit het leven stapte. Ik begreep maar niet waarom iedereen in de omgeving hem doodzweeg, maar ik deed er zelf gewoon aan mee. Mijn hele lijf schreeuwde om gehoord te worden. Het bleef echter stil…”

De suïcidecijfers in Vlaanderen zijn met ongeveer 1000 per jaar best wel hoog. Dit impliceert ook dat groep nabestaanden hierdoor heel erg groot is. En dat wordt vaak vergeten. Elke persoon die uit het leven stapt laat wel zes tot tien directe nabestaanden achter. De kans is groot dat jij en jouw gezin hier vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Deze traumatische gebeurtenis zet de gezinsband onder druk. Bovendien verstoren het taboe rond zelfdoding en het stilzwijgen dat hieruit volgt, het rouwproces binnen het gezin.

Het vraagstuk

Bij de start van mijn bachelorproef vroeg ik me af of een gezinswetenschapper een toegevoegde waarde kan bieden om het taboe bij rouw na zelfdoding te voorkomen en te doorbreken. En met welke acties we gezinnen in dit rouwproces kunnen ondersteunen?

De theorie

Het taboe rond zelfdoding en rouw na zelfdoding is in onze hedendaagse maatschappij nog steeds groot. De omgeving van de nabestaanden weet meestal niet hoe ze op een zelfdoding moeten reageren. Deze sociale onhandigheid werkt de zwijgzaamheid van de nabestaanden nog meer in de hand en vergroot op haar beurt de sociale onhandigheid.

Taboe

Doorheen de literatuurstudie werd snel duidelijk dat je deze vicieuze cirkel kan doorbreken door een gevoel van samenhorigheid te creëren.
Hoe? Door de nabestaanden en de omgeving te stimuleren om vrijuit te spreken over de dierbare overledene. Het vergroot de kans om een innerlijke symbolische relatie op te bouwen, het verlaagt de kans op complexe of verlengde rouw én de kans is groter dat de nabestaande een positief groeiproces doormaakt.
We hebben er dus alle baat bij om het taboe te doorbreken en in te zetten op een samen-gevoel.

 

Van theorie naar praktijk

Kennis, de basis om te spreken

theorie


Om te kunnen spreken met nabestaanden van rouw na zelfdoding is voldoende kennis over dit onderwerp cruciaal voor iedere gesprekspartner. Vanuit kennis weet je immers wat je beter wel of niet zegt.

Deze kennis meegeven aan de jeugd helpt hen om beter met dit onderwerp om te gaan wanneer ze er onrechtstreeks of rechtstreeks mee geconfronteerd worden.
Daarom kozen we om een interactief vormingspakket uit te werken rond zelfdoding en rond rouw na zelfdoding voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. De leerlingen bouwen kennis op en hun kritisch denkvermogen wordt gestimuleerd. Nadien werken ze in groepjes een creatieve werkvorm uit om nabestaanden van een zelfdoding een hart onder de riem te steken. Later worden deze gebundeld in het rouwhandboek van de school.

 

Spel, het gezin rond tafel

Spreken over de dierbare overledene en de rouw daarrond start binnen het eigen gezin, maar verloopt meestal heel stroef. Uit onderzoek van Werkgroep Verder blijkt dat nabestaanden echt wel zoeken naar begeleiding met het hele gezin. De hulpverleners gaven in datzelfde onderzoek aan dat interactieve werkvormen hierbij vaak helpen, maar dat er nog niet veel hierover uitgewerkt is. Vanuit deze nood werd het educatief spel ’t Land van dooi, van stilte naar gesprek rond rouw na zelfdoding ontwikkeld.

't land van dooi

Het spel helpt de hulpverlener om informatie rond het rouwproces en de specifieke rouwthema’s bij zelfdoding ter sprake te brengen. Je kan het spel vergelijken met een ganzenbord. Elk vakje nodigt uit om een opdrachtenkaart (emotiekaart, veerkrachtkaart, relatiekaart, betekeniskaart en toekomstkaart) te trekken en zo het gesprek te stimuleren.

 

Interactief theater, beleef hoe ieder zijn steentje kan bijdragen

Het doorbreken van het taboe rond zelfdoding beperkt zich niet tot het werken met het gezin. Het doel van deze bachelorproef was ook het taboe in de maatschappij te verminderen.Samen met Hans Cantryn werkten we een interactieve theatervoorstelling uit. Deze brengt op originele en creatieve manier zowel de impact van de zelfdoding op het gezin als de verschillende aspecten van rouw na zelfdoding in beeld. Door het publiek te betrekken wordt de impact van de reacties van de omgeving zichtbaar gemaakt.

radar regenboog

 

“Na een zoektocht van zeventien jaar sta ik stevig in mijn schoenen. Alle pijn, onbegrip, boosheid en verdriet heeft eindelijk vorm gekregen en dit wil ik nu gebruiken om anderen in soortgelijke situaties te begeleiden. Daarom ben ik op zoek naar partners om het educatief spel en de theatervoorstelling om te zetten van theorie naar praktijk. Met de opbrengsten kan ik meer initiatieven steunen die hulp bieden aan nabestaanden van zelfdoding. Samen gaan we immers dóór de stilte.”

 

Ben je nabestaande of ken je een nabestaande van zelfdoding?
Je kan meer informatie vinden op www.werkgroepverder.be

Heb je interesse in het educatief spel of de theatervoorstelling?
Raadpleeg de contactgegevens op www.growtree.be

 

 

Genomineerde shortlist Bachelorprijs
Universiteit of Hogeschool
Odisee
Thesis jaar
2022
Promotor(en)
Adelheid Rigo