Themanummer Wereldreizen Tijdschrift

Michelle
Fitzpatrick

In Themanummer Wereldreizen delen ervaren reizigers hun kennis met toekomstige globetrotters

 

Door Michelle Fitzpatrick


 



Reizen vraagt voorbereiding. En hoe langer of specialer de reis, hoe meer voorbereiding erbij komt kijken. Simpel, toch? Tenminste, tot je voor de meterslange afdeling reisliteratuur van de plaatselijke bibliotheek staat. Tot de behulpzame reisagente je eventjes alle vijftien mogelijke manieren heeft uitgelegd om een ticket te kopen. Om nog maar te zwijgen van de honderden sites die je bij Google aantrof onder het trefwoord ‘reizen’. En daar sta je dan, met je plan om op wereldreis te gaan. Waar moet je in hemelsnaam beginnen?

 

Wat ik zocht, was een korte handleiding om me op het juiste spoor te zetten. Ten eerste wilde ik weten wat ik moest regelen en hoe ik dat kon doen. En tegelijk snakte ik ernaar om de ervaringen van andere wereldreizigers te kennen. Hoe was hun reis? Wat zouden ze anders aanpakken? Wat vergeten ze nooit meer? Vragen die ik graag beantwoord zag, zonder evenwel ellenlange reisverhalen te moeten lezen. Alleen vond ik die combinatie van praktische informatie en beknopte reiservaringen nergens terug. Daarom besloot ik het zelf te schrijven.

Themanummer Wereldreizen is geen eindwerk in de traditionele zin van het woord. Als studente journalistiek aan de Gentse Arteveldehogeschool kreeg ik de kans een zogeheten journalistiek eindwerk te maken. Hoe dat nieuwe concept er precies moest uitzien, was zelfs voor onze leraars lange tijd niet duidelijk, maar uiteindelijk werd beslist dat de student een publiceerbaar tijdschrift moest afleveren. Een bijlage legt daarnaast uit hoe het tijdschrift praktisch tot stand gekomen is.

Zoals de titel zegt, is mijn eindwerk opgevat als een themanummer dat bij een fictief reisblad zou kunnen zitten. Een periodiek blad met wereldreizen als hoofdthema leek me immers niet iets waar het Vlaamse lezerspubliek op zit te wachten.

Inhoudelijk is het themanummer opgesplitst in twee delen. Op de eerste pagina’s staat punt per punt met welke praktische beslommeringen een toekomstige wereldreiziger rekening moet houden. Van wat je met je huis of auto moet doen tot welke inentingen je nodig hebt, compleet met nuttige adressen en tips van kenners. Een handige checklist achteraf zorgt ervoor dat de globetrotter niets over het hoofd ziet.

Deel twee is met de persoonlijke reisverhalen van uiteenlopende reizigers leesbaarder en meer bedoeld als ontspanning. Want het themanummer moet niet alleen interessant, maar vooral ook leuk om te lezen zijn.

De twintigers Tim en Karoline vertellen bijvoorbeeld hoe het is om als koppel op reis te gaan. “Ik wist niet dat hij zo goed zonder luxe kon”, vertelt Karoline. “En zij heeft veel meer stabiliteit nodig dan ik dacht”, aldus Tim.

Vlaanderens bekendste wereldreiziger Marc Helsen filosofeert dan weer over zijn Groote Trek: “Durf eens verloren lopen”, geeft hij de lezer mee. “De Lonely Planet is de Bijbel niet.”

Iets wat Lonely-Planetauteur Frances Linzee Gordon even verderop in het nummer overigens niet tegenspreekt. Zij heeft trouwens wel meer bedenkingen bij de populariteit van de reisgidsen. “Soms lig ik er ’s nachts van wakker of de plaatsen die ik aanraad, de toeristen wel zullen aankomen”, geeft de Britse wereldreizigster toe.

En wie vreest om af en toe op het verkeerde moment op de verkeerde plek te belanden, moet de pechroute van Klaus eens lezen. Boerenopstanden in Bolivië, rellen in Peru, gevechten in Honduras en zelfs een Vlaams-Blokdemonstratie bij thuiskomst. Klaus maakte in elk land wat mee. En toch heeft hij geen spijt van de timing van zijn wereldreis. “Ik heb tenminste iets beleefd”, relativeert hij. “Op het strand van Mallorca maak je zo’n dingen niet mee.”

Wie wel ergens spijt van heeft, is wereldreizigster Inge. In de rubriek ‘Leren van andere wereldreizigers’ vertelt zij dat ze liever meer contact had gehad met de plaatselijke bevolking. Backpacker Johny vindt het dan weer jammer om na elke reis terug naar huis te moeten gaan.

En in ‘Reizigers onderweg’ houden de rondtrekkende Audrey en Pieter het thuisfront via e-mail op de hoogte van hun reis. “Vandaag kon Audrey eindelijk weer een schuimbad nemen. We zijn namelijk net terug van een vierdaagse trektocht naar het prachtige Machu Picchu. Het was lastig, maar we hebben het gehaald en Machu Picchu was een van de hoogtepunten van Peru!” klinkt het enthousiast.

Natuurlijk mochten ook de fietsende BV’s Ingrid en Nicole niet ontbreken in het themanummer. Aan de hand van een sfeerverslag tijdens een dia-avond herbeleeft de lezer de avonturen van de vrolijke dames die de wereld vanop de fiets gezien hebben. “We hebben op onze fietsen gestampt en gevloekt, maar daarna zeiden we altijd sorry”, vatten ze de reis samen. Het duo geeft zelfs tips over hoe je een sponsor kan vinden voor de wereldreis, want langdurig reizen blijft een dure onderneming.

Ook voor andere tips moet je bij het tweede deel van het themanummer zijn. Zo legt een dokter uit hoe je malaria moet behandelen. Of ben je eerder benieuwd welk round-the-world-ticket het meest geschikt is voor jouw route? Een vergelijking van zes reisbureaus helpt je al een stuk verder. Twijfel je over wel of niet naar Birma reizen? Lees dan de argumenten voor en tegen een toeristische boycot. En, ook niet onbelangrijk, ervaren lifters verklappen ons hoe je gevaarlijke situaties onderweg kan vermijden.

Verder gaat er in het themanummer bijzondere aandacht uit naar bewust reizen, een manier van rondtrekken waarbij de toerist geïnformeerd en op een respectvolle manier contact legt met andere culturen. Hier lees je onder andere waarom je niet te lang mag douchen en geen kinderhoofden mag aanraken.

Het is duidelijk dat het tweede deel in grote mate verschilt van het eerste, en dat is ook aan de vormgeving te zien. Daar waar de reiservaringen opgeluisterd worden met foto’s en een kleurrijke achtergrond, staat de praktische informatie in het eerste deel zwart op wit gedrukt, net als bij een handleiding.

Themanummer Wereldreizen is bedoeld voor mensen die in de beginfase zitten van de voorbereiding op een wereldreis. Opdat het tijdschrift niet al te tijdsgebonden zou zijn, heb ik bij de uitleg over paspoorten, inentingen, enzovoort geen prijzen vermeld. Wel verwijs ik naar de instantie waar de lezer voor die informatie terechtkan.

In de eerste plaats heb ik Themanummer Wereldreizen voor mijn reispartner en mezelf geschreven. Zelf hebben we er veel gehad. Langs deze weg wil ik dat delen met andere globetrotters in spe.

Universiteit of Hogeschool
Andere
Thesis jaar
2002