Microbiele vorming van equol uit daidzene. Minder kans op kanker?

Steffi Vanhemmens
Persbericht

Microbiele vorming van equol uit daidzene. Minder kans op kanker?

Hoort u bij de 35% die minder kans heeft op kanker?

 

De consumptie van soja heeft de laatste jaren heel wat pennen in beweging gebracht omwille van de weldadige effecten op de gezondheid. Vooral de isoflavonen, een groep van ‘plantaardige hormonen’ die bijna uitsluitend in soja voorkomen, krijgen veel aandacht. Uit talrijke experimenten blijkt dat ze een rol kunnen spelen in de preventie van enkele chronische ziekten zoals borst- en prostaatkanker, hart- en vaatziekten, osteoporose en post-menopauzale klachten. Bovendien is sinds kort ontdekt dat 35% van de bevolking nog meer voordelen kan halen uit soja…

 

De rol van isoflavonen in soja

 

Isoflavonen zijn natuurlijke componenten die voornamelijk voorkomen in sojabonen en afgeleide producten. Andere plantaardige producten bevatten slechts verwaarloosbare hoeveelheden. De chemische structuur van isoflavonen vertoont sterke gelijkenissen met deze van oestradiol, het belangrijkste vrouwelijk geslachtshormoon. Deze structurele gelijkaardigheid is verantwoordelijk voor het vermogen van deze bestanddelen om in verscheidene cellen te binden aan de receptoren die bestemd zijn voor oestradiol. Hierdoor kan het ontstaan en de ontwikkeling van bepaalde ziektes gunstig beïnvloed worden.

 

Het belang van het verdere metabolisme

 

Van cruciaal belang voor de absorptie en de activiteit van isoflavonen is het metabolisme ervan na opname, voornamelijk door de bacteriën in de dikke darm. Dit wordt geïllustreerd door de vorming van equol uit daidzeïne, een veel voorkomend isoflavon in soja, die ten volle afhankelijk is van de darmbacteriën.

 

Recent is de wetenschap steeds meer interesse gaan tonen in equol omwille van de superieure antioxidatieve en oestrogene werking en de betere absorptie ten opzichte van het oorspronkelijk isoflavon, daidzeïne. Sommige onderzoekers zijn er zelfs van overtuigd dat de positieve effecten van de consumptie van soja hoofdzakelijk aan equol te danken zijn. Helaas kan niet iedereen hiervan profiteren: er is maar 35 % van de Westerse bevolking in staat om deze stof aan te maken.

 

De zoektocht naar de equolproducerende bacteriën

 

De vorming van equol in het menselijk lichaam is volledig afhankelijk van darmbacteriën. Er leven ongeveer vijfhonderd verschillende bacteriesoorten in het spijsverteringskanaal. Dit maakt de zoektocht naar de equolproducerende bacteriën allesbehalve eenvoudig. Recent werd in LabMET (Laboratorium voor Microbiële Ecologie en Technologie, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Universiteit Gent) echter een stap in de goede richting gezet. Er werd een groep van vier bacteriën geïsoleerd die in staat is om op een efficiënte manier daidzeïne uit soja om te vormen tot equol. Identificatie aan de hand van een moleculaire techniek leidde tot de volgende vier namen: Enterococcus faecium, Lactobacillus mucosae, Finegoldia magna en een Veillonella-verwante bacterie.

 

Waarom wordt er maar bij 35 % van de bevolking equol gevormd?

 

En hoe kan men iedereen van de weldadige effecten van equol laten genieten?

 

De mensen die niet tot de gelukkigen behoren die equol kunnen vormen moeten echter niet treuren… De geïsoleerde bacteriën kan men enerzijds gebruiken om op industriële schaal equol te produceren zodat men deze stof dan via een pilletje zou kunnen innemen of zou kunnen toevoegen aan allerlei voedingsproducten. Anderzijds zou men de bacteriën zelf ook kunnen toedienen aan voedingsproducten zodat deze na opname in het darmstelsel terechtkomen en daar equol vormen. Op deze manier zal iedereen kunnen genieten van de weldadige effecten van deze component.

 

Universiteit of Hogeschool
Landbouwkundige en toegepaste biologische wetenschappen
Publicatiejaar
2004
Share this on: