Cuba: een einde van het embargo in zicht?
Op 1 augustus verraste de Cubaanse leider Fidel Castro de wereld toen hij de macht tijdelijk overdroeg aan zijn broer, de vijf jaar jongere legerleider Raúl Castro. De intussen tachtigjarige lider máximo onderging eind juli een buikoperatie na een darmbloeding. Onmiddellijk werden er allerlei scenario’s van onder het stof gehaald over wat er met Cuba zou gebeuren. Vooral in de Verenigde Staten, meer bepaald in de deelstaat Florida, was er grote belangstelling voor de gezondheidstoestand van de Cubaanse president. Het nieuws werd er met grote vreugde onthaald door de Cubaanse ballingengemeenschap, die een hekel heeft aan Castro en in het nieuws de voorbode zag van een ‘vrij Cuba’. President Bush liet al vlug weten dat er geen sprake kon zijn van een einde van het economische, financiële en handelsembargo tegen het eiland, dat al sinds 1962 van kracht is.
Het embargo, dat bij de Cubanen bekend staat als el bloqueo of ‘de blokkade’ -verwijzend naar het feit dat de maatregelen van de VS een daad van oorlog zijn- is slechts één van de strategieën die de Amerikanen toepassen om het Cubaanse regime op de knieën te krijgen en zo een ‘democratisch’ regime te installeren. Verder wordt alles in het werk gesteld om het eiland diplomatiek te isoleren, is het een publiek geheim dat de CIA Cubaanse ballingen steunt om terroristische acties uit te voeren tegen Cuba en worden dissidentengroeperingen financieel ondersteund door Amerikaanse fondsen. Met Amerikaans belastinggeld gesponsorde radio- en tv-stations zenden al jaren anti-Castro propaganda uit over het eiland en Cubanen worden gestimuleerd om hun land illegaal te verlaten richting de VS, met een hele reeks vliegtuig- en bootkapingen tot gevolg.
Deze feiten geven inderdaad de indruk van een ‘oorlog’, maar waaraan heeft Cuba die oorlogsbehandeling verdiend?
De officiële geluiden zijn duidelijk: (1) Cuba is een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid en (2) het Cubaanse regime is geen democratie maar een dictatuur die de mensenrechten niet respecteert. Enige nuance is hier toch op zijn plaats. Vooreerst de aangehaalde ‘veiligheidsreden’. De maatregelen tegen het eiland zijn ontstaan in volle Koude Oorlog, waarin alle landen gedwongen werden ‘een kamp te kiezen’. Cuba koos, als gevolg van de vijandige houding van de Verenigde Staten, voor het Sovjetkamp en werd zo een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Vooral toen Cuba in de jaren ’60 onder de ideologische vlag van het ‘proletarisch internationalisme’ begon met het steunen van revolutionaire bewegingen in derdewereldlanden, was de vrees bij de Amerikanen voor een ‘tweede Cuba’ groot.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd deze kwestie echter volledig irrelevant. Door het verlies van zijn belangrijkste bondgenoot en van de broodnodige Sovjetsubsidies bleef Cuba verzwakt achter, zowel militair als economisch gezien. De klemtoon werd door de toenmalige administratie van Bush sr dan ook verschoven van buitenlands-politieke naar binnenlands-politieke eisen (mensenrechten en democratie). Toch zijn de Verenigde Staten ook na 1991 het argument van nationale veiligheid blijven gebruiken tegen Cuba, meer bepaald na de aanslagen van 11 september 2001. Het socialistische eiland werd in 2002 toegevoegd aan de lijst van staten die beschouwd werden als de ‘As van het Kwaad’, omdat het in het bezit zou zijn van biologische wapens (doelend op Cuba’s wereldberoemde biomedische industrie).
Een moeilijker thema is dat van mensenrechten en democratie. Het is alom geweten dat fundamentele vrijheden zoals vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrijheid van vereniging door de Cubaanse bevolking niet worden genoten. Maar de vraag is natuurlijk of dit een voldoende reden vormt voor de maatregelen die het land al decennia lang treffen. Een eerste probleem is dat de Amerikaanse conceptie van fundamentele mensenrechten gebaseerd is op het westerse systeem van meerpartijendemocratie en vrijhandel. Die westerse conceptie van mensenrechten benadrukt vooral individuele en politieke rechten. Of die mensenrechten universeel zijn en dus opgelegd moeten worden aan alle landen is natuurlijk aan discussie onderhevig. Een tweede bedenking bij de Amerikaanse kruistocht voor mensenrechten en democratie is dat die kruistocht niet consequent wordt toegepast. Ten eerste lappen de VS zelf voortdurend internationale mensenrechtenverdragen aan hun laars (denk maar aan Guantánamo en Abu Ghraib). Ten tweede worden een heel aantal regimes met een slechter mensenrechtendossier dan Cuba wel getolereerd of zelfs gesteund door de Verenigde Staten (China, Saoedi-Arabië, etc.). Het verschil tussen deze laatste landen en Cuba is dat Cuba een communistisch land is, dat zich bovendien midden in de invloedsfeer van de Verenigde Staten bevindt. Dat maakt van het eiland een doorn in het oog van de Verenigde Staten en daarom moet het huidige regime omvergeworpen worden.
Is er dan geen enkele hoop op verbetering vóór Fidel Castro en zijn broer Raúl er het bijltje bij neerleggen? Toch wel, en dit zowel om buitenlands- als binnenlands-politieke redenen. De internationale gemeenschap keert zich steeds meer tegen het embargo, dat ook gevolgen heeft voor niet-Amerikaanse bedrijven. Waar Cuba ooit volledig afgezonderd was van de rest van de wereld, heeft het nu handelsrelaties met de belangrijkste economische machten, zoals Japan, de Europese Unie en China. En op het Latijns-Amerikaanse continent heeft een linkse en anti-Amerikaanse koers ervoor gezorgd dat Cuba zich weer volledig heeft weten te integreren. Maar ook in de Verenigde Staten zelf groeit de kritiek. Die komt voornamelijk uit de zakenwereld. Vooral de toeristische en landbouwsector zien met lede ogen aan hoe hun economische partners elders in de wereld winstgevende contracten afsluiten met de Cubaanse regering. Het verbod op export van landbouwproducten heeft er al aan moeten geloven, maar het reisverbod is nog steeds van kracht. De bedrijfswereld heeft immers af te rekenen met een zware tegenstand van de Cubaans-Amerikaanse ballingengemeenschap, voornamelijk machtige zakenlui die massaal investeren in de campagnes van de meest anti-Castro gezinde kandidaten.
Deze gegevens doen, gezien het grote protest tegen het embargo, natuurlijk de vraag rijzen waarom het embargo nog bestaat? De voornaamste reden hiervoor is dat voor de tegenstanders Cuba niet belangrijk genoeg is om de Amerikaanse regering écht onder druk te zetten. Dit in tegenstelling tot de ballingen, voor wie Cuba de énige prioriteit is. Indien in de toekomst Cuba (bvb. economisch) van groter belang zou worden, zou deze prioriteitenbalans wel eens kunnen veranderen. Maar, gezien de recente ontwikkelingen, is het meer waarschijnlijk dat de politieke toestand op Cuba zelf de aanleiding zou worden van een herziening van het Amerikaanse embargobeleid.
Bibliografie
MONOGRAFIEËN
BENJAMIN, Jules, R., The United States and the origins of the Cuban revolution. An empire of liberty in an age of national liberation. Princeton, New Jersey, Princeton University Press, 1990, 235p.
BEYERS, Jan, Economische sancties: een referentiekader. Antwerpen, IPIS, 1992, 51p.
BRAEM, Martin, Cuba. Het onkruid in de achtertuin. Politieke en ekonomische krachtlijnen van de Cubaanse revolutie. Gent, Masereelfonds, 1981, 143p.
CALVO OSPINA, Hernando, Bacardi Rum. Een occulte oorlog. Berchem, uitgeverij EPO, 2001, 199p.
CHOMSKY, Noam, Rogue states. The rule of force in world affairs. London, Pluto Press, 2000, 252p.
COOLSAET, Rik, Macht en waarden in de wereldpolitiek. Actuele vraagstukken in de internationale politiek. Gent, Academia Press, 2005, 262p.
DEL AGUILA, Juan, M., Cuba, dilemmas of a revolution. Boulder, Oxford, Westview Press, 1994, 222p.
ECKSTEIN, Susan Eva, Back from the future. Cuba under Castro. Princeton, New Jersey, Princeton University Press, 1994, 286p.
GELLMAN, Irwin F., Roosevelt and Batista, good neighbor diplomacy in Cuba, 1933-1945. Albuquerque (New Mexico), University of New Mexico Press, 1973, 303p.
GLEIJESES, Piero, Conflicting Missions: Havana, Washington and Africa 1959-1976. Chapel Hill, London, The University of North Carolina Press, 2003, 552p.
KRYZANEK, Michael J., US-Latin American relations. New York, Praeger Publishers, 1985, 242p.
LITWAK, Robert S., Rogue states and U.S. foreign policy: containment after the Cold War. Washington D.C., The Woordrow Wilson Centre Press, 2000, 290p.
MATTHEWS, Herbert L., Revolution in Cuba. New York, Charles Scribner’s sons, 1975, 468p.
MESA-LAGO, Carmelo, Cuba in the 1970. Pragmatism and institutionalization. Albuquerque (New Mexico), University of New Mexico Press, 1978, 187p.
NIESS, Frank, A hemisphere to itself. A history of US-Latin American relations. London, New Jersey, Zed Books, 1990, 229p.
SCHWAB, Peter, Cuba. Confronting the US embargo. New York, St. Martin’s Griffin, 1999, 226p.
THOMSON, Alex, An Introduction to African politics. London, Routledge, 2004, 284p.
VOGEL, Hans Ph., Geschiedenis van Latijns-Amerika. Utrecht, Het Spectrum, 1997, 340p.
VERZAMELWERKEN
BRAEM, Martin, DOUMEN, Maggy, Cuba, mijn slinger is die van David. Berchem, uitgeverij EPO, 1990, 253p.
CALVO OSPINA, Hernando, DECLERCQ, Katlijn, Het complot. Dissidenten en huurlingen tegen Cuba. Berchem, uitgeverij EPO, 1998, 267p.
ERISMAN, Michael, KIRK, John M., (eds.), Cubans foreign policy confronts a new international order. Boulder, London, Lynne Rienner Publishers, 1991, 239p.
HAHN, Walter F., (ed.), Central America and the Reagan doctrine. Lanham, University Press of America, 1987, 318p.
HANEY, Patrick, J., VANDERBUSH, Walt, The Cuban embargo. The domestic politics of an American foreign policy. Pittsburgh, University of Pittsburgh Press, 2005, 222p.
HATCHWELL, Emily, CALDER, Simon, Cuba: mensen, politiek, economie en cultuur. Amsterdam, Koninklijk Instituut voor de tropen, 1998, 84p.
HUFBAUER, Gary Clyde, SCHOTT, Jeffrey J., ELLIOTT, Kimberly Ann, Economic sanctions reconsidered. Supplemental case histories, Second edition. Washington DC, Institute for International Economics, 1990, 636p.
MARTZ, John D., SCHOULTZ, Lars (eds.), Latin America, the United States and the Inter-American System. Boulder, Westview Press, 1980, 271p.
McWILLIAMS, C. Wayne, PIOTROWSKI, Harry, (eds.), The world since 1945. A history of international relations. Boulder, Colorado, Lynne Rienner Publishers, 2001, 618p.
MORLEY, Morris, McGILLION, Chris, Unfinished business. America and Cuba after the Cold War, 1989-2001. Cambridge, Cambridge University Press, 2002, 253p.
RITTER, Archibald R.M., KIRK, John M., (eds.), Cuba in the international system. Normalization and integration. New York, St. Martin’s Press, 1995, 294p.
TULCHIN, Joseph S., HERNANDEZ, Rafael, (eds.), Cuba and the United States. Will the Cold war in the Carribean end? Boulder, London, 1991, 145p.
TIJDSCHRIFTARTIKELS1
(anon.), “The Cuban Adjustment Act of 1966: Mirando por los ojos de Don Quijote o Sancho Panza?” In: Harvard Law Review, 114, 2001, 3, pp.902-925.
(anon.), “Crackdown time. But whose?” In: The Economist, 367, 2003, 8322, pp.35-37.
*(anon.), “The Americans have come”. In: The Economist, 366, 2003, 8305, p.28.
(anon.), “Europese Unie volhardt in haar houding t.o.v. Cuba”. In: Cuba Sí, 148, 2005, jul.-sep., p.20.
(anon.), “The Cuban trade embargo. Legality of U.S. sanctions on Fidel Castro’s government”. In: International Debates, 3, 2005, 6, p.161.
(anon.), “U.S.-Cuba relations. Direction of policy-1960s to present”. In: International Debates, 3, 2005, 6, p.168, 169 en 192.
(anon.), “Cuba Profile. History, government and economy”. In: International Debates, 3, 2005, 6, pp.162-166 en p.192.
BAGCHI, Aditi, Breaking the ice. “The need to improve US-Cuban relations”. In: Harvard International Review, 18, 1996, 3, pp.62-64.
BEAUBIEN, Michael C., “U.N. calls for ending U.S. embargo on Cuba”. In: Crisis (The New), 105, 1998, 5, pp.22-23.
*BILGIN, Pinar, MORTON, Adam David, “From ‘rogue’ to ‘failed’ states? The fallacy of short-termism”. In: Political Studies Association, 24, 2004, 3, pp.169-180.
BIRNBAUM, Jeffrey H., “Business to Bush: let us into Cuba!” In: Fortune (Europe), 145, 2002, 11, pp.18-19.
BOGAARD, Hein, “Amerikaanse sancties tegen Cuba verlicht”. In: Internationale Spectator, 54, 2000, 10, pp.481-484.
BRENNER, Philip, “Cuba and the missile crisis”. In: Journal of Latin American Studies, 22, 1990, 1, pp.115-142.
BRENNER, Philip, “The thirty-year war”. In: NACLA Report on the Americas, 24, 1990, 3, pp.17-20.
BRENNER, Philip, LANDAU, Saul, “Passive Aggressive”. In: NACLA Report on the Americas, 24, 1990, 5, pp.13-37.
BRENNER, Philip, “Washington loosens the knot (just a little)”. In: NACLA Report on the Americas, 32, 1999, 5, pp.41-45.
BRENNER, Philip, HANEY, Patrick J., VANDERBUSH, Walt, “The confluence of domestic and international interests: U.S. policy toward Cuba, 1998-2001”. In: International Studies Perspectives, 3, 2002, 2, pp.192-208.
BRENNER, Philip, KORNBLUH, Peter, “Clinton’s Cuba calculus”. In: NACLA Report on the Americas, 24, 1995, 2, pp.33-40.
BRENNER, Philip, JIMENEZ, Marguerite, “U.S. policy on Cuba beyond the last gasp”. In: NACLA Report on the Americas, 39, 2006, 4, pp.15-22.
CARLSEN, Laura, “The continental drift of the left”. In: NACLA Report on the Americas, 38, 2005, 6, pp.5-7.
DE LOS ANGELES TORRES, Maria, “Working against the Miami myth”. In: The Nation, 247, 1988, pp.392-394.
DE LOS ANGELES TORRES, Maria, “Will Miami fall next?” In: NACLA Report on the Americas, 24, 1990, 5, pp.27-37.
DE LOS ANGELES TORRES, Maria, “Autumn of the Cuban patriarchs”. In: The Nation, 265, 1997, 18, pp.24-26.
DE POMMEREAU, Isabelle, “A generation tunes out”. In: Christian Science Monitor, 90, 1998, 28, p.3.
DE SMET, Leen, “Economische sancties en hun impact op mensenrechten: het rapport Bossuyt en zijn follow up”. In: Rechtskundig weekblad, 37, 2001, mei, pp.1393-1398.
*DE WALSCHE, Alma, “Cuba is alweer de sigaar”. In: Wereldwijd, 273, 1997, apr., pp.12-13.
DE WALSCHE, Alma, “Cuba: de Buena Vista consumer club”. In: Mondiaal Magazine, mei 2006.
http://www.mo.be/article.aspx?ed_id=0&a_id=448&type=homepage (geconsulteerd op 5/05/2006)
DOMINGUEZ, Jorge, “It won’t go away: Cuba on the U.S. foreign policy agenda”. In: International Security, 8, 1983, 1, pp.113-128.
DOMINGUEZ, Jorge, “US-Cuban relations: From the Cold War to the Colder War”. In: Journal of Interamerican Studies & World Affairs, 39, 1997, 3, pp.49-66.
ELLISTON, Jon, “The myth of the Miami monolyth”. In: NACLA Report on the Americas, 24, 1995, 2, pp.40-41.
ELLNER, Steve, “Venezuela: Defying globalization’s logic”. In: NACLA Report on the Americas, 39, 2005, 2, pp.20-24.
ERIKSON, Daniel P., “The new Cuba divide”. In: National Interest, 67, 2002, mrt., pp.65-71.
FALK, Pamela S., “The US-Cuban agenda opportunity or stalemate”. In: Journal of Interamerican Studies and World Affairs, 39, 1997, 1, pp.153-162.
FORSYTHE, David P., “US foreign policy and human rights”. In: Journal of Human Rights, 1, 2002, 4, pp.501-521.
*FORSYTHE, David P., “Human rights and US foreign policy: two levels, two worlds”. In: Political Studies, 43, 1995, 4, pp.111-130.
FRANKLIN, Jane, “The Cuba obsession”. In: Progressive, Jul. 1993,
http://andromeda.rutgers.edu/%7Ehbf/canf.htm (geconsulteerd op 7/04/2006)
GARCIA, Maria Cristina, “Hardliners v. “dialogueros”: Cuban exile political groups and United-States Cuba policy”. In: Journal of American Ethnic History, 17, 1998, 4, pp.3-29.
*GEYER, Georgie Anne, “What lifting the embargo wourld really mean”. In: Human Events, 56, 2000, 27, pp.21-23.
*GRAEBNER, Norman A., “The limits of meliorism in foreign affairs”. In: Virginia Quarterly Review, 76, 2000, 1, pp.20-37.
*HABEL, Janette, “Cuba entre pressions externes et blocages internes”. In: Le Monde Diplomatique, jun. 2004, pp.20-21.
http://www.monde-diplomatique.fr/2004/06/HABEL/11260 (geconsulteerd op 8/10/2005)
HAKIM, Peter, “The uneasy Americas. Keeping it together”. In: Foreign Affairs, 80, 2001, 2, pp.46-62.
HANEY, Patrick, VANDERBUSH, Walt, “The role of ethnic interest groups in U.S. foreign policy: The case of the Cuban American National Foundation”. In: International Studies Quarterly, 43, 1999, 2, pp.341-361.
*HANEY, Patrick, “Foreign-policy advising: models and mysteries from the Bush administration”. In: Presidential Studies Quarterly, 35, 2005, 2, pp.289-302.
HENDRICKSON, David C., “The democratist crusade. Intervention, economic sanctions, and engagement”. In: World Policy Journal, 11, 1994, 4, pp.18-30.
HERNANDEZ, Rafael, “Frozen Relations. Washington and Cuba after the Cold War”. In: NACLA Report on the Americas, 35, 2002, 4, pp.21-26.
KAEMPFER, William H., LOWENBERG, Anton D., MERTENS, William, “International economic sanctions against a dictator”. In: Economics & Politics, 16, 2004, pp.29-51.
KLARE, Michael T., “An anachronistic policy”. In: Harvard International Review, 22, 2000, 2,
pp.46-51.
KORNBLUH, Peter, “A safe haven for Luis Posada Carriles”. In: NACLA Report on the Americas, 39, 2006, 4, pp.16-17.
*LANDAU, Saul, “Is Fidel washed up?” In: Progressive, 56, 1992, 8, pp.17-22.
LANDAU, Saul, “Clinton’s Cuban policy: A low priority dilemma”. In: NACLA Report on the Americas, 26, 1993, 5, pp.35-37.
*LANDAU, Saul, “The revolution turns forty”. In: Progressive, 63, 1999, 4, pp.24-30.
LEOGRANDE, William M., “Enemies evermore: US policy towards Cuba after Helms-Burton”. In: Journal of Latin American Studies, 29, 1997, feb., pp.211-221.
LEOGRANDE, William M., “From Havana to Miami: U.S. Cuba policy as a two-level game”. In: Journal of Interamerican Studies and World Affairs, 40, 1998, 1, pp.67-86.
LEOGRANDE, William M., “A politics-driven policy. Washington’s Cuba agenda is still in place – for now”. In: NACLA Report on the Americas, 3, 2000, 35, pp.35-41.
LISIO, Stephen A., “Helms-Burton and the point of diminishing returns”. In: International Affairs, 72, 1996, 4, pp.691-711.
LITWAK, Robert S., “What’s in a name? The changing foreign policy lexicon”. In: Journal of International Affairs, 54, 2001, 2, pp.375-392.
LIZZA, Ryan, “Havana John”. In: New Republic, 231, 2004, 4, pp.10-12.
*MARINOV, Nikolay, “Do economic sanctiones destabilize country leaders?” In: American Journal of Political Science, 49, 2005, 3, pp.564-576.
MARKOVITS, Elizabeth Katharyn, “The enemy makes the man. U.S. foreign policy, Cuban nationalism, and regime survival”. In: Problems of Post-Communism, 48, 2001, 6, pp.31-42.
MARTINEZ, Mel, “Does the U.S. embargo of Cuba violate international law?” In: International Debates, 3, 2005, 6, pp.172-192.
MEAD, Walter Russell, “End the Cuba embargo. Now”. In: Esquire, 136, 2001, 3, pp.189-193.
*MINÀ, Gianni, Cuba, “le syndrome de l’île assiégée”. In: Le Monde Diplomatique, jun. 2003, p. 8
http://www.monde-diplomatique.fr/2003/06/MINA/10217 (geconsulteerd op 8/10/2005)
MORALES, Pablo, “Strange bedfellows against U.S. policy”. In: NACLA Report on the Americas, 39, 2006, 4, pp.18-19.
*MURDOCK, Deroy, “Cuba: this island of lost potential”. In: World Trade, 10, 1997, 8, pp.28-31.
NACKERUD, Larry, SPRINGER, Alyson, LARRISON, Christopher, e.a., “The end of the Cuban contradiction in U.S. refugee policy”. In: International Migration Review, 33, 1999, 1, pp.176-192.
NICHOLS, John Spicer, “Broadcast wars”. In: NACLA Report on the Americas, 24, 1990, 5, pp.30-34.
NURTON, James, “Strange pilgrims”. In: Managing Intellectual Property, 91, 1999, jul., pp.13-15.
*O’SULLIVAN, Meghan L., “Sanctioning ‘rogue states’”. In: Harvard International Review, 22, 2000, 2, pp.56-60.
PADGETT, Tim, “What Castro wants”. In: Time, 159, 2002, 21, p.8.
PADGETT, Tim, CHAUVIN, Lucien, EDWARDS FARIES, Bill Cristobal, “To the left, march!” In: Time, 167, 2006, 2, pp.36-37.
*PERRY, William, “The republican agenda for US policy toward the Western Hemisphere in the 1990s”. In: Journal of Interamerican Studies and World Affairs, 34, 1992, 2, pp. 19-28.
POMPER, Miles, “Cuban-American agenda marked by new diversity”. In: CQ Weekly, 57, 1999, 9, pp.467-470.
ROBBINS, Carla Anne, “Dateline Washington: Cuban-American clout”. In: Foreign Policy, 88, lente 1992, pp.162-182.
SMITH, Wayne, “Waving the big stick. The Helms-Burton affair”. In: NACLA Report on the Americas, 31, 1997, 2, pp.27-28.
SMITH, Wayne S., “Crackdown in Cuba”. In: The Nation, 276, 2003, 18, p.31.
SMITH, Wayne S., “Bush and Cuba: Still the full moon”. In: NACLA Report on the Americas, 2004, sep.-okt., pp.4-5.
SMITH, Wayne S., “A continuing perfect failure”, gepubliceerd in het Spaans in de editie apr.-jun. 2005 van het Spaanse tijdschrift Contrapunto, Engelstalige versie verkregen via Wayne Smith zelf.
SPENSER, Daniela, “Cuba: New partners and old limits”. In: NACLA Report on the Americas, 39, 2005, 2, pp.25-28.
*SYMINGTON, James W., “Into Cuba. The embargo must go”. In: National Review, 55, 2003, 21, pp.36-38.
STANSBURY, Burke, “El Salvador: elections and the FMLN”. In: NACLA Report on the Americas, 39, 2006, 6.
http://www.nacla.org/art_display.php?art=2662 (geconsulteerd op 18/05/2006)
SUÁREZ SALAZAR, Luis, “Cuba’s foreign policy and the promise of ALBA”. In: NACLA Report on the Americas, 39, 2006, 4, pp.27-31.
VANDERBUSH, Walt, HANEY, Patrick J., “Policy toward Cuba in the Clinton administration”. In: Political Science Quarterly, 114, 1999, 3, pp.387-408.
VANDERBUSH, Walt, HANEY, Patrick J., “Clinton, Congress, and Cuba policy between two codifications: The changing executive-legislative relationship in foreign policy making”. In: Congress & The Presidency, 29, 2002, 2, pp.171-194.
VAN DEN BERG, Cora, “Toenadering Cuba en Verenigde Staten”. In: La Chispa, 285, 2002, mrt., pp.24-25.
VÁZQUEZ DÍAZ, René, « La Union Européenne et la Havane. Faillait-il sanctionner a Cuba ? » In : Le Monde Diplomatique, feb. 2004, p.23.
http://www.monde-diplomatique.fr/2004/02/DIAZ/11014 (geconsulteerd op 8/10/2005)
*WEIMER, George, “Good guys and bad guys”. In: Material Handling Management, 57, 2002, 12, p. 50.
WEINMANN, Lissa, “Washington’s irrational Cuba policy”. In: World Policy Journal, 21, 2004, 1, pp. 22-31.
WHITFORD, Marty, “Cuba: The forbidden fruit”. In: Hotel & Motel Management, 214, 1999, 16, pp.52-56.
WIARDA, Howard J., “Cuba and U.S. foreign policy in Latin America: The changing realities”. In: World Affairs, 150, 1987-1978, 3, pp.205-217.
WILLIAMS, Ian, “The secret history of rum”. The Nation online, 22 nov. 2005,
http://www.thenation.com/doc/20051205/secret_history_of_rum (geconsulteerd op 6/05/2006)
ZIMBALIST, Andrew, Teetering on the brink: Cuba’s current economic and political crisis. In: Journal of Latin American Studies, 24, 1992, 2, pp.406-418.
KRANTENARTIKELS
De Morgen (online archief, paginanummers onbekend)
Reuters, “Strijd om Elián krijgt steeds meer soapallures”. In: De Morgen, 23 feb.
2000.
Reuters, “Terugkeer Elián is zware klap voor Cubaanse lobby in de VS”. In: De Morgen, 30 jun. 2000.
Reuters, “Anti-Amerikaanse regimes bieden condoleances aan”. In: De Morgen, 13 sep. 2001.
DELPUTTE, Lode, “Havana stelt VS ‘ultimatum’ in zaak-Elián”. In: De Morgen, 7 dec. 1999.
DELPUTTE, Lode, “VS beslissen om Elián terug naar Cuba te sturen”. In: De Morgen,
6 jan. 2000.
DELPUTTE, Lode, “Cuba mag voedsel kopen, maar moet cash betalen”. In: De Morgen, 20 okt. 2000.
DELPUTTE, Lode, “Cubaanse Elián Gonzáles in het oog van de storm”. In: De Morgen, 1 apr. 2000.
DELPUTTE, Lode, “Zaak-Elián dreigt te ontsporen”. In: De Morgen, 14 apr. 2000.
DELPUTTE, Lode, “Cuba houdt zich na 11 september liever gedeisd”. In: De Morgen, 14 dec. 2002.
DELPUTTE, Lode, “Het zou onethisch zijn Paya niet te steunen”. In: De Morgen, 17 dec. 2002.
DELPUTTE, Lode, “Cubaanse opposant Oswaldo Paya krijgt Sacharov-prijs van Europees Parlement”. In: De Morgen, 17 dec. 2002.
DELPUTTE, Lode, “Proces tegen Cubaanse opposanten begonnen”. In: De Morgen, 7 apr. 2003.
DELPUTTE, Lode, “Vlaamse parlementsleden steunen in de VS gevangen Cubaanse agenten”. In: De Morgen, 15 feb. 2006.
DE LOOR, Kurt, “Cuban Five: de VS (Valse Strijd) tegen het terrorisme”. In: De Morgen, 4 jan. 2006
JUSTAERT, Marjan, “Fidel stopt ‘cocktailoorlog’ en doet water bij de wijn”. In: De Morgen, 6 jan. 2005.
VAN LANGENDONCK, Gert, “VS zet Cuba op ‘as van kwaad’”. In: De Morgen, 8 mei 2002.
Andere
(anon.), “VS-minister erkent dat Castro geen gevaar vormt”. In: De Standaard, 28 apr. 2001, p 9.
ÁNGEL FERRARI, Miguel, “Irak, Cuba y las “lecciones” de Bush”. In: Granma, 23 apr. 2003.
http://www.cubaminrex.cu/Enfoques/Por%20que%20con%20cuba_trabajo14_tc.h… (geconsulteerd op 25/04/2006)
BACHELET, Pablo, “Embargo law due for a tweak, says an author”. In: The Miami Herald, 18 mrt. 2006.
http://ciponline.org/cuba/cubainthenews/031806EmbargoLawDue.htm (geconsulteerd op 15/04/2006)
DÍAZ, Nidia, “Inauguráse reunión ministerial de los No Alineados con crítica a la guerra”. In: Granma, 22 feb. 2003.
http://www.granma.cubaweb.cu/eventos/noal/noal13.html (geconsulteerd op 28/04/2006)
DIERCKX, Lieve, “VS voelen niets voor ontdooiing relaties met Cuba”. In: De Tijd, 16 mei 2002, p.2.
DEYOUNG, Karen, “Cuban travel ban questioned in hearing”. In: The Washington Post, 12 feb. 2002.
http://www.usaengage.org/archives/resources/2002%20Press%20Release/0212… (geconsulteerd op 3/04/2006)
SAN MARTIN, Nancy, “U.S. exports account for largest chunk of food product purchases”. In: The Miami Herald, 1 okt. 2003.
http://www.latinamericanstudies.org/us-cuba/us-cuba-exports.htm (geconsulteerd op 19/03/2006)
SMITH, Wayne S., “U.S. sets a bad example”. In: The Baltimore Sun, 7 jul. 2004.
http://ciponline.org/cuba/cubainthenews/newsarticles/2005/US%20sets%20a… (geconsulteerd op 13/04/2006)
TAMAYO, Juan O., “CANF affirms power despite struggles”. In: The Miami Herald, 28 mrt. 2002.
http://www.cubanet.org/CNews/y02/mar02/28e6.htm (geconsulteerd op 3/04/2006)
VANEMPTEN, Jean, “Ibero-Amerikaanse landen veroordelen embargo tegen Cuba”. In: De Tijd, 15 okt. 2005, p.4.
VICENT, Mauricio, “El último aliado de Castro”. In: El País, 20 okt. 2004, p.8.
VICENT, Mauricio, “Castro reaparece después de su caída y anuncia el fin de la ‘dolarización’ en Cuba”. In: El País, 27 okt. 2004, p.10.
PAPERS, RAPPORTEN en andere
(anon.), Bloqueo: el asedio económico, Cuba vs Bloqueo, 233p.
http://www.cubavsbloqueo.cu/Portals/0/Bloqueo.pdf (geconsulteerd op 2/04/2006)
AGUILAR TRUJILLO, Alejandro, Relaciones Cuba-Estados Unidos. Actualidad y perspectivas en la esfera económica. In: Cuba: Investigación Económica: jan.-mrt. 1995, 27p.
http://www.nodo50.org/cubasigloXXI/politica/aguilar_310106.pdf (geconsulteerd op 01/03/2006)
The Cuban Connection. Cuban American money in U.S. elections 1979-2000.
http://www.opensecrets.org/pubs/cubareport/index.asp (geconsulteerd op 7/04/2006)
DESCOUT, Émilie, La Fondation nationale cubano-américaine (1981-2001). Influence sur le gouvernement américain et manipulation de l’ opinion publique. Transatlantica 3, pp.174-195.
http://etudes.americaines.free.fr/TRANSATLANTICA/3/descout.pdf (geconsulteerd op 3/04/2006)
DOMÍNGUEZ, Jorge I., U.S.-Latin American relations during the Cold War and it’s aftermath, Harvard University, Weatherhead Center for International Affairs, Working Paper Series 99-01, jan. 1999, 18p.
http://wcfia.harvard.edu/papers/99-01.pdf (geconsulteerd op 17/02/2006)
EUROPESE RAAD, Implications for Europe and the world of the “Cuban Democracy Act”. Rapport Europese Raad, Commissie van Economische Zaken en Ontwikkeling, Doc. 7881, 11 jul. 1997.
http://assembly.coe.int/Documents/WorkingDocs/doc97/edoc7881.htm (geconsulteerd op 21/03/2006)
GRATIUS, Susanne, Ayudando a Castro? Las políticas de la UE y de EEUU hacia Cuba. Fundación para las Relaciones Internacionales y el Diálogo Exterior (FRIDE), Werkdocument 14, okt. 2005, 19p.
http://www.fride.org/File/ViewLinkFile.aspx?FileId=769 (geconsulteerd op 13/03/2006)
HERRERA, Rémy, Cuba n’est pas un fragment de l’URSS oublié aux caraïbes. La pensée libre, 6, 2005, jun., 15p.
HUMAN RIGHTS WATCH, Families Torn Apart. The high cost of U.S. and Cuban travel restrictions., HRW Report, 17, 2005, 5, 71p.
http://hrw.org/reports/2005/cuba1005/cuba1005.pdf (geconsulteerd op 26/03/2006)
McBRIDE, The evolution of US immigration and refugee policy: public opinion, domestic politics and UNHCR. UNHCR Center for Documentation and Research, Working Paper 3, mei 1999, 38p.
http://www.jha.ac/articles/u003.pdf (geconsulteerd op 20/04/2006)
LANDAU, Anya K., SMITH, Wayne S., Keeping things in perspective: Cuba and the question of international terrorism. Center for International Policy, 20 nov. 2001, 20p. http://ciponline.org/cuba/ipr/keepingthingsinperspective.pdf (geconsulteerd op 24/04/2006)
PÉREZ, Lisandro, U.S.-Cuba Relations: Trends and underlying forces. Focal (Canadian Foundation for the Americas) Research Forum on Cuba, okt. 2000, 8p.
http://www.cubasource.org/pdf/us-cuba.pdf (geconsulteerd op 3/04/2006)
PORTES, Alejandro, Morning in Miami. A new era for Cuban-American politics. In: Princeton University, Program in Latin American Studies Bulletin, herfst 1998, pp.1-2 en pp.10-11.
http://www.princeton.edu/plas/publications/Boletin/BoletinFall1998.pdf (geconsulteerd op 7/04/2006)
SCHMIDT, Philip, Ignored majority. The moderate Cuban-American community, Latin American Working Group Education Fund en Cuban American Alliance Education Fund, 12p.
http://www.lawg.org/docs/IgnoredMajority.pdf (geconsulteerd op 3/04/2006)
SMITH, Wayne S., LANDAU, Anya K., Cuba on the terrorist list. In defense of the nation or domestic political calculation? Center for International Policy, International Policy Report, nov. 2002, 12p.
http://ciponline.org/cuba/cubaandterrorism/CubaontheTerroristList.pdf (geconsulteerd op 13/04/2006)
SMITH, Wayne S., End the travel ban to Cuba. Center for International Policy, International Policy Report, nov. 2001.
http://www.ciponline.org/cuba/ipr/TravelBan.htm (geconsulteerd op 28/03/2006)
United Nations Economic and Social Council, Commission on Human Rights, Economic, Social and Cultural Rights, Written Statement submitted by Europe, 14 jul. 2003, 6p.
http://www.unhchr.ch/Huridocda/Huridoca.nsf/0/00b483c83ff13abbc1256d790… (geconsulteerd op 25/04/2006)
WALDNER, Kimberly, SMITH, Wayne S., Conference probes potential for U.S.-Cuban farm trade. Center for International Policy, International Policy Report, feb. 2001.
http://ciponline.org/cuba/ipr/FarmTradePotential.htm (geconsulteerd op 25/03/2006)
Cato Institute Center for Trade Policy Studies
CARPENTER, Ted Galen, The United States and Third World Dictatorships: A case for benign detachment. Cato Institute, Policy Analysis 58, 15 aug. 1985.
http://www.cato.org/pubs/pas/pa058.html (geconsulteerd op 1/11/2005)
CLARKE, Jonathan G., RATLIFF, William, Report from Havana. Time for a reality check on U.S. policy toward Cuba. Cato Institute, Trade Policy Analysis, n° 418, 31 okt. 2001, 21p.
http://www.cato.org/pubs/pas/pa418.pdf (geconsulteerd op 15/11/2005)
GRISWOLD, Daniel T., Trading tyranny for freedom. How open markets till the soil for democracy. Cato Institute, Trade Policy Analysis, n° 26, 6 jan. 2004, 15p.
http://www.freetrade.org/pubs/pas/tpa-026.pdf (geconsulteerd op 13/03/2006)
GRISWOLD, Daniel T., LUKAS, Aaron, Trade sanctions. In: Cato Handbook for Congress, 106th Congress, pp. 555-563.
http://www.cato.org/pubs/handbook/hb106/hb106-56.pdf (geconsulteerd op 12/11/05).
PETERS, Philip, A policy toward Cuba that serves U.S. interests.Cato Institute, Trade Policy Analysis, n° 384, 2 nov. 2000, 14 p.
http://www.cato.org/pubs/pas/pa384.pdf (geconsulteerd op 15/11/2005)
POWELL, Jim, Why trade retaliation closes markets and impoverishes people. Cato Institute, Trade Policy Analysis n° 143, 30 nov. 1990.
http://www.freetrade.org/pubs/pas/pa-143es.html (geconsulteerd op 22/03/2006)
SIRICO, Robert A., Free trade and human rights: The moral case for engagement. Cato Trade Policy Briefing Paper, n° 2, 17 jul.1998.
http://www.freetrade.org/pubs/briefs/tpb-002.html (geconsulteerd op 23/03/2006)
WEBSITES
Cato Center for Trade Policy Studies
GRISWOLD, Daniel T., Going alone on economic sanctions hurts U.S. more than foes. Cato Institute.
http://www.freetrade.org/pubs/articles/dg-11-27-00.html (geconsulteerd op 22/03/2006)
GRISWOLD, Daniel T., No: The Embargo Harms Cubans and Gives Castro an Excuse for the Policy Failures of his Regime. Cato Institute, 27 mei 2006.
http://www.cato.org/current/globalization/pubs/griswold-020527.html (geconsulteerd op 22/03/2006)
LUKAS, Aaron, stuck in sanctions: U.S. needs way out of political morass. Cato Institute.
http://www.freetrade.org/pubs/articles/al-2-9-98.html (geconsulteerd op 22/03/2006)
USA Engage
The high cost of unilateral sanctions. USA Engage.
http://www.usaengage.org/archives/studies/costs.html (geconsulteerd op 23/03/2006)
The foreign policy effect of unilateral sanctions. USA Engage.
http://www.usaengage.org/archives/studies/foreignpolicy.html (geconsulteerd op 23/03/2006)
Global Exchange
BOADLE, Anthony, Political jailings increase in Cuba: rights group. Havana Journal, 11 jan. 2006.
http://www.globalexchange.org/countries/americas/cuba/3691.html (geconsulteerd op 26/03/2006)
BUTLER, Craig, Trading with the Enemy: Why is the U.S. Courting One Communist Country While Destroying Another? Global Exchange, 1 dec. 2001.
http://www.globalexchange.org/countries/americas/cuba/sustainable/impac… (geconsulteerd op 26/03/2006)
Cuba Policy Foundation
Where do Americans stand on Cuba policy? Cuba Policy Foundation.
http://www.cubafoundation.org/where-2.html (geconsulteerd op 28/03/2006)
Travel to Cuba benefits US economy, new study shows. Cuba Policy Foundation, 25 jun. 2002.
http://www.cubafoundation.org/Releases/Study%20Shows%20Cuba%20Travel%20… (geconsulteerd op 28/03/2006)
Lifting Cuba travel ban benefits America’s farmers. Cuba Policy Foundation, 5 feb. 2003,
http://www.cubafoundation.org/CPF%20Travel-Ag%20Study/Release-Cuba-Trav… (geconsulteerd op 31/03/2006)
Center for International Policy
U.S. agricultural trade with Cuba, Center for International Policy.
http://ciponline.org/cuba/trade/tradeembargo.htm (geconsulteerd op 03/03/2006)
Radio Havana Cuba Interview, 6 feb. 2006,
http://ciponline.org/cuba/cubainthenews/030606RadioHavanaInterview.htm (geconsulteerd op 2/05/2006)
Cuba vs. Bloqueo
Por qué bloqueo y no embargo?
http://www.cubavsbloqueo.cu/Default.aspx?tabid=65 (geconsulteerd op 8/03/2006)
ÁLVAREZ GUERRA, Aynel, PINO RIVERO, Anet, Análisis jurídico sobre la ilegalidad del bloqueo impuesto a Cuba por los Estados Unidos, Cuba vs. Bloqueo,
http://www.cubavsbloqueo.cu/Default.aspx?tabid=63 (geconsulteerd op 4/05/2006)
Patrón de votos de la Resolución de condena al bloqueo en Naciones Unidas:
http://www.cubavsbloqueo.cu/Default.aspx?tabid=1146 (geconsulteerd op 16/05/2006)
Latin American Working Office
BANKS, Adelle M., Restrictions on religious travel to Cuba questioned. Religion News Service, 6 mrt. 2006.
http://www.lawg.org/countries/cuba/restrictions_on_relig_travel.htm (geconsulteerd op 8/05/2006)
CROSSON, Lesley, Religious leaders protest new restrictions on Cuba travel, http://www.lawg.org/countries/cuba/gbgm-religtravel.htm (geconsulteerd op 8/05/2006)
Andere
AMNESTY INTERNATIONAL, Report 2004. Cuba.
http://web.amnesty.org/report2004/cub-summary-eng (geconsulteerd op 14/04/2006)
EATON, Tracey, U.S. ban hasn't slowed Americans' trips to Cuba recent crackdown on illegal visits does little to end traffic. The Dallas Morning News, 19 mrt. 2002,
http://www.nlg.org/cuba/banhasntslowed.htm (geconsulteerd op 28/03/2006)
GAINZA SOZENTAL, Alexis, The role of the European Union in the support of the civic democratic movement in Cuba: some observations. Net for Cuba International News, 14 okt. 2005.
http://www.netforcuba.org/News-EN/2005/Oct/News812.htm (geconsulteerd op 14/03/2006)
KAVULICH, John S., New TSRA U.S.-Cuba export update. 15 nov. 2005.
http://www.cubacentral.com/todaysnewsdetail.cfm?ID=1228 (geconsulteerd op 8/05/2006)
MIROFF, Nick, Behind Cuba’s crackdown. Worldpress, 23 apr. 2003.
http://www.worldpress.org/Americas/1068.cfm#down (geconsulteerd op 10/04/2006)
RUBINOFF, Edward L., New travel regulations. Jun. 2004.
http://www.cubacentral.com/todaysnewsdetail.cfm?ID=308 (geconsulteerd op 8/05/2006)
SIERRA, E.A., The economic embargo. Cuban history.
http://www.historyofcuba.com/history/funfacts/embargo.htm (geconsulteerd op 19/03/2006)
US economic sanctions: background and glossary of terms. Apr. 1999.
http://www.dbtrade.com/publications/australia_group.htm (geconsulteerd op 1/03/2006)
General Assembly, for fourteenth straight year, adopts text on ending decades-old United States embargo against Cuba. General Assembly News, 8 nov. 2005. http://www.un.org/News/Press/docs/2005/ga10417.doc.htm (geconsulteerd op 28/02/2006)
U.S. payment policy for agricultural exports to Cuba clarified.
http://usinfo.state.gov/wh/Archive/2005/Mar/16-189486.html (geconsulteerd op 19/03/2006)
Denial of food and medicine: The Impact of the U.S. Embargo On The Health And Nutrition In Cuba. An Executive Summary. American Association for World Health Report, Summary of findings. March 1997.
http://www.cubasolidarity.net/aawh.html (geconsulteerd op 21/03/2006)
Export losses climb due to new Cuba restriction. In: Trade Roundup, 48, 2005, 10.
http://www.fb.org/fbn/html/export.html (geconsulteerd op 19/03/2006)
De Helms-Burton besprekingen zetten de MAI onderhandelingen opnieuw op het spoor. Oxfam-Solidariteit, 16 sep. 2003.
http://www.oxfamsol.be/nl/article.php3?id_article=119 (geconsulteerd op 21/03/2006)
The right to travel. US and Cuba travel policies. AAAS Science and Human Rights Program.
http://shr.aaas.org/rtt/policy.htm#general (geconsulteerd op 28/03/2006)
Florida International Institute, Institute for Public Opinion Research, 2004,
http://www.fiu.edu/orgs/ipor/cubapoll/YLCwebcomp.htm (geconsulteerd op 7/04/2006)
End Cuba trade restrictions, Washington Office on Latin America.
http://www.wola.org/cuba/2005_fact_sheet_series_rf/trade_issues.pdf (geconsulteerd op 26/03/2006)
Cuban immigration to the United States.
http://www.culturalorientation.net/cubans/IMMI.HTM (geconsulteerd op 21/04/2006)
Transcript of Bush remarks on U.S.-Cuba relations. CNN, 20 mei 2002.
http://archives.cnn.com/2002/ALLPOLITICS/05/20/bush.cuba.transcript/ind… (geconsulteerd op 2/05/2006)
Website Emergency Coalition to Defend Educational Travel:
http://ciponline.org/cuba/ecdet.htm (geconsulteerd op 8/05/2006)
Website Cuba Academic Alliance:
http://www.cccs.com/CubaAcademicAlliance/home.html (geconsulteerd op 8/05/2006)
Latin America’s year of elections. BBC News, http://news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/guides/456900/456942/html/nn1page… (geconsulteerd op 18/05/2006)
The U.S. and the EU arm wrestling over Cuba. Council on Hemisferic Affairs (COHA) Report, 12 mei 2006.
http://www.scoop.co.nz/stories/WO0605/S00218.htm (geconsulteerd op 18/05/2006)
OFFICIËLE DOCUMENTEN
Cuban Liberty and Democratic Solidarity (LIBERTAD) Act, The Library of Congress,
http://thomas.loc.gov/cgi-bin/query/F?c104:1:./temp/~c104zrw4Oq:e81316: (geconsulteerd op 24/02/06)
United Nations General Assembly, Resolution A/60/PV.45, 8/11/05.
http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/N05/592/42/PDF/N0559242.pdf?Open… (geconsulteerd op 19/03/2006)
POWELL, Colin, Commission for Assistance to a Free Cuba. Report to the President, 423p.
http://www.state.gov/documents/organization/32318.pdf (geconsulteerd op 26/03/2006)
What You Need To Know About the U.S. Embargo. An Overview of the Cuban Assets Control Regulations. U.S. Department of the Treasury Office of Foreign Assets Control, 6p.
http://www.treas.gov/offices/enforcement/ofac/programs/cuba/cuba.pdf (geconsulteerd op 28/03/2006)
Necesidad de poner fin al bloqueo económico, financiero y comercial impuesto por los Estados Unidos de América contra Cuba. Informe de Cuba sobre la resolución 59/11 de la Asamblea General de las Naciones Unidas, 15 aug. 2005, 63p.
http://www.granma.cu/bloqueo/informe-espanol.pdf (geconsulteerd op 16/05/2006)
ANDERE
BERTUCCIOLI, Marie-Dominique, NEIRA FRANCO, Juan Andrés, Gids over de blokkade tegen Cuba. Vrede vzw, Vredescahier, 1, apr. 2000, 88p.
“EU schort bevriezing diplomatieke contacten op”. In: Keesings Historisch Archief, jul. 2005, p. 419.
“EU optimistisch na bezoek eurocommissaris Michel”. In: Keesings Historisch Archief, jul. 2005, p. 419.
“Cubanen bezorgd over verandering exportregels VS”. In: Keesings Historisch Archief, jul. 2005, p. 419.
Interview met Elio Eduardo Rodríguez Perdomo, ambassadeur van Cuba voor België, de Europese Unie en Groot-Hertogdom Luxemburg, Cubaanse ambassade te Brussel, 30 mrt. 2006.