Beter beschermd. Dossier bronnengeheim

Yannick
Guldentops

Beter beschermd

De wet op het bronnengeheim

 

De persvrijheid is een van de hoekstenen van de democratie én het bronnengeheim is een hoeksteen van de persvrijheid. Geen bronnengeheim betekent geen persvrijheid en dat resulteert dan in geen democratie. Pas zes jaar na de veroordeling door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kwam het bronnengeheim op de politieke agenda te staan. Hoeveel zaken hadden eigenlijk vermeden moeten worden?

 

In 1985 zat Martin Coenen, toenmalig HUMO-journalist vier dagen in voorhechtenis omdat hij weigerde zijn bronnen te noemen. “Ik had een artikel geschreven over petrochemische bedrijven die olie vermengd hadden met hun afval. Mijn verhaal was gebaseerd op een gerechtelijk dossier,” vertelt Martin Coenen. “Na de publicatie heeft een van de betrokken bedrijven klacht tegen mij neergelegd en ben ik ondervraagd geweest door de gerechtelijke politie.” Aangezien het al geleden was van 1976 dat er een journalist opgesloten werd omdat hij zijn bronnen weigerde bekend te maken, maakte Coenen zich niet echt zorgen. “In februari 1985 stond de gerechtelijke politie weer voor mijn deur en moest ik mee naar Antwerpen. Voor ik het goed besefte, werd ik aangehouden wegens heling en diefstal van gestolen documenten.” Vier dagen na zijn arrestatie legde Coenen een verklaring af die voor heel wat beroering zorgde. “Ik heb nooit iemand verraden, maar ik moest aantonen dat het niet om een gestolen document ging.”

Toen Martin werd aangehouden bestond er nog geen enkele bescherming voor journalisten. Er was slechts de verklaring van München. “Die verklaring was nergens onderschreven of toch in heel weinig landen,” merkt Mia Doornaert op, “Maar zwijgen behoort gewoon tot de deontologie van het beroep.” Dat vond ze in 1985 ook. Als toenmalige voorzitster van de Tuchtcommissie van de Journalistenbond tikte ze Coenen op de vingers omdat hij een verklaring had afgelegd. Coenen, die nog steeds werkt als journalist is intussen al verschillende keren opgepakt voor diefstal, betrokkenheid bij diefstal en zelfs voor bendevorming. “Ik antwoord gewoon niet meer,” geeft Martin Coenen mee, “Daarmee loop ik het risico om gearresteerd te worden op het weigeren van het doen van mijn burgerplicht, maar dat zien we dan wel weer.”

 

Schending van de verdediging

Coenen is niet de enige die gearresteerd werd omdat hij de politie niets wou vertellen, José Masschelin van Het Laatste Nieuws mocht in 2002 enkele dagen in de cel. Masschelin weigerde te zeggen wie hem het strafdossier van de zelfverklaarde pedoseksueel Joop Schafthuizen had gegeven. Ondanks het feit dat Schafthuizen zelf vrijelijk praatte met de pers, vond hij wel dat zijn verdediging geschaad was door het artikel in Het Laatste Nieuws. “De moeder van een van de vermeende slachtoffers bekende al na enkele uren dat ze mij het dossier had gegeven. Nadat ze het zelf had toegegeven, viel mijn plicht om te zwijgen weg,” legt Masschelin uit. Hoewel Masschelin het verhaal van de moeder bevestigde én het gekopieerde dossier teruggaf, zat hij zes dagen in de cel. De ouders van het vermeende slachtoffer beweerden dat Masschelin hen onder druk gezet had. “Dat is gewoon absolute onzin,” vindt Masschelin.

 

Een van de spraakmakendste zaken in België begint in mei 2002. Op 30 mei 2002 worden Douglas De Coninck en Marc Vandermeir veroordeeld tot een dwangsom van 25 euro per uur zolang ze weigeren hun bron bekend te maken. Aanleiding was het artikel ‘In een klein stationnetje aan de Maas’ van 11 mei 2002 over de bouwkosten van het NMBS-station Luik-Guillemins. Foute informatie volgens de NMBS-top. “De NMBS voerde aan dat ze een kopie van die ‘nota’ wenste te bekomen om te weten wat er precies in stond omdat ze zich anders niet zouden kunnen verdedigen. Het feit of de nota nu vals was of niet, hebben ze altijd een beetje in het midden gelaten,” aldus Geert Glas, advocaat van de beklaagde journalisten. “De rechter volgde die redenering en besloot dat dat het beroepsgeheim op geen enkele manier kon schenden. Al is het wel wat gek dat de NMBS naar de rechtbank stapte om een kopie van een ‘nota’ van een van haar eigen diensten.”

Ondanks de druk om toe te geven, tekenen De Coninck en Vandermeir verzet aan. “Wij hebben altijd heel duidelijk gezegd dat we die bron niet zouden prijsgeven. De hele zaak was nogal een absurd voorbeeld van een poging om achter een anonieme bron te komen,” aldus De Coninck.

 

Pas na negen dagen volgde een andere rechter de argumentatie van De Morgen en verklaarde hij het eerdere vonnis nietig. De geloofwaardigheid van het stuk was intussen al vastgelegd door een gerechtsdeurwaarder. “Blijkbaar heeft dat de rechter een houvast gegeven. Een ‘nota’ van de NMBS kon de NMBS-top evengoed intern opvragen,” vertelt Glas.

Interessant weetje: de kosten aan het station Luik zijn intussen nog hoger dan in het artikel van De Coninck en Vandermeir stond.

 

De Stoete Ostendenoare

De wet op het bronnengeheim is een goed begin, maar er blijven mogelijkheden genoeg om journalisten lastig te vallen in de hoop dat ze dan toch beginnen te praten. “Het parket zal misschien minder snel tot actie overgaan, maar als puntje bij paaltje komt, als ze willen, dan omzeilen ze die wet wel,” bedenkt Martin Coenen, “Als het voor hen belangrijk genoeg is, dan vinden ze wel een manier. In plaats van te vragen naar je bronnen, pent de onderzoeksrechter gewoon een aanhoudingsbevel neer voor betrokkenheid bij diefstal of bendevorming of zo.” Dat vindt Caroline Uyttendaele, raadgeefster Media op het kabinet van de heer Bourgeois dan weer niet. “Ik denk wel dat de wet zijn doel bereikt heeft. Er zijn na de wet toch geen inbreuken meer gebeurd, geen aanhoudingen of voorlopige hechtenis. Ik denk dat de onderzoekrechters nu toch twee keer zullen nadenken voordat ze zo’n instrumenten gaan gebruiken.”

 

Twee weken na dit interview werd de heer De Coninck beschuldigd van bendevorming. Gevaert stelde op 12 maart 2007 journalist Douglas De Coninck in verdenking van lidmaatschap van De Stoete Ostendenoare. Sterker nog, Gevaert beschuldigt hem ervan de bendeleider te zijn. De actiegroep, De Stoete Ostendenoare stelde in 2004 het koloniale verleden van België aan de kaak met enkele vandalenstreken. Zo zaagden ze onder meer de hand van het standbeeld van Leopold II af en haalden ze het woord baron van Censors graf.

De zaak is de eerste sinds de wet waarin een journalist aangeklaagd wordt, maar lijkt met een sisser af te lopen. Onderzoeksrechter Gevaert stapte uit het onderzoek omdat hij vreest dat men aan zijn objectiviteit zou kunnen twijfelen.

 

Bibliografie

BIBLIOGRAFIE

 

Zaak De Graaf

 

BAVA., Reporters zonder Grenzen veroordeelt telefoontap, Belga. 28 januari 2005, s.l.

 

COCHEZ, T., 'De Morgen' daagt Belgische staat voor de rechter, De Morgen. 21 maart 2005, s.l.

 

EECKHAUT, M., Gerecht zoekt lekken bij Antwerpse politie,?, s.l.

 

S.N., De Morgen klaagt schending bronnengeheim aan, Belga. 26 januari 2005, s.l.

 

DEBACKERE, J., Journalist afgeluisterd, ?, ?, s.l.

 

TIMMERMAN, G., Telefoon 'De Morgen' - journaliste werd gedurende anderhalve maand gescreend, De Morgen, 27 januari 2005, p. 3.

 

Gesprek met Anne De Graaf, 3 november 2006, 30 min

Gesprek met Dieter Geernaert, advocaat Anne De Graaf, 2 februari 2007, 30 min

 

Zaak Verduyn

 

VAN EYLEN, L., "Verhaal berust op vervalsing", De Standaard, 13 november 1999, s.l.

 

VAN EYLEN, L., Afgedankte boekhouder neemt hoofdredacteur te grazen, De Standaard, 16 november 1999, s.l.

 

WINCKELMANS, W., Reynders laat KB Lux-zaak niet blauwblauw, De Standaard, 17 november 1999, s.l.

 

VAN EYLEN, L., Verhaal in krant gooien is geen onderzoeksjournalistiek, De Standaard, 17 november 1999, s.l.

 

EECKHAUT, M., Schaduw van Costa hangt over KB Lux, De Standaard, 4 februari 2000, s.l.

 

VAN EYLEN, L., Costa verdacht van vervalsing tegen Reynders, De Standaard, 8 februari 2000, s.l.

 

M.E & A.D.C., Vervalser KB - Lux rekening Reynders voor rechter, De Standaard, 18 februari 2003, s.l.

 

B.V.B., Anderhalf jaar voor oplichter die minister Reynders in opspraak bracht, De Standaard, 10 maart 2003, s.l.

 

H.R.T., Twaalf verdachten vrijgesproken in eerste KB- Lux- strafzaak, De Standaard, 1 mei 2003, s.l.

 

M.E., KB-Lux-dossier: al vierentwintig beschuldigden, De Standaard, 3 augustus 2000, s.l.

 

M.C.U., Onderzoek KB-Lux mogelijk ongeldig, De Standaard, 12 januari 2006, s.l.

 

Zaak Barbieux

 

A.D.C., Journalist van heling vrijgesproken, ?, 19 november 2003, s.l.

 

H.R.T., Journalist vrijgesproken in zaak robotfoto's bende Van Nijvel, Belga, 18 november 2003.

 

DESMET, Y., Intimidatie, De Morgen, 24 oktober 1998, s.l.

 

DE GRAAF, A., Huiszoekingen bij kranten naar gelekte foto's Bende van Nijvel, De Morgen, 19 oktober 1998, s.l.

 

Gesprek met Yves Barbieux, 15 november 2006, 30 min

 

Zaak Goossens

 

S.N., Journalist vrijgesproken die verdacht werd van bezit politiescanner, Belga, 2 maart 2004, s.l.

 

B.V.B., Journalist en twee politiemensen voor rechter, Belga, 16 december 2002, s.l.

 

Zaak Ombudsjan

 

D.V., Nieuw kort geding ingediend tegen TV1-programma "Ombudsjan", Belga, 23 oktober 2001, s.l.

 

DEMASURE, K., Rechtbank erkent bronnengeheim van 'Ombudsjan', De Morgen, 25 oktober 2001, s.l.

 

GETTEMANS, J., Tweede kortgeding tegen 'Ombudsjan', De Morgen, 24 oktober 2001, s.l.

 

BLEYS, B., 'Vijfsterrenhotels blijken plots afdankertjes in achterbuurten', De Morgen, 11 oktober 2001, s.l.

Zaak De Coninck en Vandermeir

 

BOES, K., Schending van bronnengeheim duwt België naar twaalfde plaats, De Morgen, 25 oktober 2002, s.l.

 

VANDERMEIR, M., En nog een bericht uit de interne keuken van de NMBS, De Morgen, 8 juni 2002, s.l.

 

DESMET, Y., Een opluchting, De Morgen, 8 juni 2002, s.l.

 

Directie NMBS sluit zich aan bij procedure tenen 'De Morgen', De Morgen, 4 juni 2002, s.l.

 

MULDERS, J.-P., Een wasmachine per dag, De Morgen, 31 mei 2002, s.l.

 

DE CONINCK, D., Waar het de NMBS werkelijk om te doen is, De Morgen, 31 mei 2002, s.l.

 

VOORHOOF, D., Waarom 'De Morgen' zijn bronnen niet prijs moet geven, De Morgen, 31 mei 2002, s.l.

 

DE CONINCK, D. & VANDERMEIR, M., In een klein stationnetje aan de Maas..., De Morgen, 11 mei 2002, s.l.

 

DE CONINCK, D., Hoe verspil je 1,4 miljoen euro in vier dagen tijd? Een handleiding door Douglas De Coninck, De Morgen, 23 maart 2002, s.l.

 

VANDERMEIR, M., Een miljardje hier, een miljardje daar, De Morgen, 16 februari 2002, s.l.

 

VANDERMEIR, M., Wat er kan gebeuren als een spoorwegmaatschappij met vrachtwagens begint te rijden, De Morgen, 9 februari 2002, s.l.

 

VERHOEST, F., Journalisten vinden dat bronnengeheim in gevaar is, De Standaard, 31 mei 2002, s.l.

 

B.V.B., Welles-nietesspelletje tussen de NMBS en De Morgen, De Standaard, 31 mei 2002, s.l.

 

A.D.C., De Morgen moet bron niet prijsgeven, De Standaard, 8 juni 2002, s.l.

 

B.V.B., Advocaat NMBS betwist bestaan van interne nota, De Standaard, 3 juni 2002, s.l.

 

H.T., "Eenzijdig verzoekschrift herzien", De Standaard, 30 mei 2002, s.l.

 

P.S.R., Dwangsom voor journalisten van De Morgen (update), Belga, 30 mei 2002, s.l.

 

P.S.R., "Grove aanval op essentie pers", Belga, 30 mei 2002, s.l.

 

CORTHOUTS, J., In een klein Luiks stationnetje (bis), De Morgen, 1 juni 2002, s.l.

 

DE CONINCK, D., De peetvaders van de NMPS, De Morgen, 20 januari 2001, s.l.

 

Eindvonnis Rechtbank van eerste aanleg

 

Gesprek met advocaat Geert Glas, advocaat van DM, De Coninck en Vandermeir, 6 december 2006, 1 uur

 

Gesprek met de heer De Coninck, journalist toen van De Morgen, nu van HUMO, 2 januari 2007, 30 min

 

Proces-verbaal van vaststelling door gerechtsdeurwaarder Fabienne Mues

Question de Monsieur Geert Bourgeois – Plainte contre deux journalistes du Morgen

 

Eenzijdig verzoekschrift van 29 mei 2002 van de NMBS

 

Conclusie van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Brussel, zitting 3 juni 2002

 

Zaak Masschelin

 

Gesprek met José Masschelin, 15 november 2006, 30 min

 

Mededeling AVBB                      25 juni 2003

         - Veroordeling José Masschelin voor 'misbruik inzagerecht' tart persvrijheid,

 

Mededeling van de VVJ/AVBB over de zaken Masschelin en Alloo

14 maart 2002

         - Miskenning bronnengeheim tast persvrijheid aan

 

Standpunt van de Journalistenbond AVBB naar aanleiding van de aanhouding van journalist Masschelin            15 maart 2002

         - Aanhouding journalist tart recht op informatie

 

Zaak Radio Contact

 

S.N., Rechter zoekt hardnekkig naar verantwoordelijke voor perslek, De Morgen, 4 november 2004, s.l.

 

 

 

 

 

Zaak de Haas en Mos (de Telegraaf NL)

 

JONGSMA, M., Belgische media achter De Haas/Mos, De Telegraaf, 29 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54451511/Belgische_media_a…)

 

BART EN JOOST ZIJN VRIJ !!!, De Telegraaf, 30 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54538431/BART_EN_JOOST_ZIJ…)

 

INTERNETREDACTIE, Telegraafverslaggevers opgelucht, De Telegraaf, 30 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54543281/Telegraaf-verslag…)

 

HENDRIKS, J., Telegraafduo derde dag achter tralies, De Telegraaf, 30 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54519621/Geduld_zwaar_op_d…)

 

Kamerleden tonen solidariteit, De Telegraaf, 30 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54520081/Kamerleden_tonen_…)

 

PvdA wil bronbescherming regelen in wet, De Telegraaf, 30 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54525531/PvdA_wil_bronbesc…)

 

Open brief journalisten mr. J.A. van Steen, De Telegraaf, 28 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54439331/Open_brief_journa…)

 

Wrakingverzoek afgewezen, De Telegraaf, 29 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54509311/Wrakingsverzoek_a…)

 

Journalisten protesteren bij Haagse rechtbank, De Telegraaf, 29 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54483171/Journalisten_prot…)

 

'Zonder geheime tipgever geen onthulling blunders', De Telegraaf, 28 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54439631/_Zonder_tipgever_…)

 





Deuren blijven dicht voor hoofdredactie Telegraaf, De Telegraaf, 28 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54406841/Deuren_dicht_voor…)

 

HENDRIKS, J., Verslaggevers worden overgeplaatst, De Telegraaf, 28 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54369891/Verslaggevers_Tel…,)

 

NVJ: Persvrijheid in het geding, De Telegraaf, 27 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54356821/NVJ:_Persvrijheid…)

 

Bos 'zeer bezorgd over de persvrijheid', De Telegraaf, 28 november 2006.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/gijzeling/54394051/Bos__zeer_bezorgd…)

 

Gegijzelde journalisten halen uit naar onderzoeksrechter, De Morgen, 29 november 2006.

(http://www.demorgen.be/dm/nl/nieuws/buitenland/312178)

 

Nederland protesteert tegen gijzeling journalisten, De Morgen, 28 november 2006.

(http://www.demorgen.be/dm/nl/nieuws/buitenland/311844)



Rechters beslissen over gijzeling journalisten De Telegraaf, De Morgen, 30 november 2006.

(http://www.demorgen.be/dm/nl/nieuws/buitenland/313086)

 

Telegraafjournalisten vrijgelaten, De Morgen, 30 november 2006.

(http://www.demorgen.be/dm/nl/nieuws/buitenland/313499)

 

KORT Journalisten Telegraaf vrijgelaten, De Standaard, 1 december 2006.

(http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=GV915884R&word=jo…)

 

Vastgehouden Telegraafjournalisten schrijven open brief aan rechter, De Standaard, 29 november 2006.

(http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF29112006_019&w…)



DE TELEGRAAF, LETTERLIJK. Open brief journalisten mr. J.A. van Steen, De Standaard, 29 november 2006.

(http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF29112006_022)



Telegraafjournalisten op vrije voeten, De Standaard, 30 november 2006.

(http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF30112006_033)



NRC HANDELSBLAD, Rechter wil journalisten dwingen bronnen te noemen, De Standaard, 29 november 2006

(http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=GVL1549SN)

        

I.V.B., Nederlandse journalisten achter de tralies, De Standaard, 28 november 2006

(http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF28112006_032)

 

Zaak de stoete Ostendenaere

 

LIPPENS, J., De zaak-De Stoete Ostendenaere: HUMO-journalist in

verdenking gesteld als bendeleider, HUMO, 20 maart 2007, jrg. 12, nr. 3472, pp. 14-15.

 

GALLE, C., Onderzoeksrechter ziet journalist als brein achter actiegroep Stoete Ostendenoare, De Morgen, 13 maart 2007, s.l.

 

Proces-verbaal van het verhoor, 12 maart 2007.



Andere

 

Tijdschrift De Journalist Maart 2005

 

Colloquium Het Journalistieke Bronnengeheim onthuld, 3 mei 2006, IPC Brussel

Draft tussenkomst Pol Deltour

 

Gesprek met Pol Deltour, van de journalistenbond, 11 januari 2007, 30 min

 

Mail van Yves Desmet met vragen over het beleid van De Morgen en hun houding ten opzichte van het bronnengeheim (5 januari 2007)

 

Wet van 7 april 2005 tot bescherming van de journalistieke bronnen

 

MAMPAEY, D. PGO-thema Journalistiek: introductie tot het brede vakgebied coachhandleiding periode 1, Erasmushogeschool Brussel, 2006-2007.

 

Mail Nick Arys ivm de lay-out van Knack. (13 december 2006)

 

Gesprek met Caroline Uyttendale, raadgever Media voor de heer Bourgeois (initiatiefnemer wet op het bronnengeheim), 2 februari 2007, 90 min

 

Gesprek met Martin Coenen, freelance journalist, 13 februari 2007, 1 uur

 

Gesprek met Mia Doornaert, redactrice De Standaard, 16 februari 2007, 10 min

 

Gesprek met Pol Deltour, 16 februari 2007, 10 min

 

Council of Europe, Recommendation No. R (2000)7 Of The Committee Of Ministers To Member States On The Right Of Journalists Not To Disclose Their Sources Of Information, Adopted by the Committee of Ministers on 8 March 2000, at the 701st meeting of the Ministers’ Deputies

 

WERKERS, E., LIEVENS, E. & VALCKE, P., Bronnengeheim voor bloggers, Nieuw Juridisch Weekblad, nr 147, 20 september 2006, p. 630 – 636

 

De voorbereidende werken van Kamer en Senaat inzake de wet tot bescherming van de journalistieke bronnen. ·         Stuk 51-24/1: het wetsvoorstel ·         Stuk 51-24/2: het advies van de Raad van State ·         Stuk 51-24/10: verslag namens de Kamercommissie (inclusief             verslag van de hoorzitting hieromtrent) ·         Stuk 51-24/17: tekst aangenomen in plenaire vergadering van de             Kamer, en overgezonden aan de Senaat ·         Stukken 3-670/2 tot 3-670/5: amendementen ingediend in de Senaat ·         Stuk 3-670/6: verslag namens de senaatscommissie ·         Stuk 3-670/7: tekst geamendeerd door de senaatscommissie ·         Stuk 3-670/8: tekst geamendeerd door de Senaat en teruggezonden             naar de Kamer ·         Stuk 51-24/20: verslag namens de kamercommissie

 

E-mails

 

BELORF, K. (keltoum@indymedia.be) Re: Persmisdrijven. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 19 oktober 2006.

 

DELTOUR, P. (pol.deltour@journalist.be) eindwerk persmisdrijven. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 20 oktober 2006.

 

DELTOUR, P. (pol.deltour@journalist.be) Re: eindwerk persmisdrijven. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 26 oktober 2006.

 

DE GRAAF, A. (anne.dg@demorgen.be) Re: afstudeerproject persdelicten. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 27 oktober 2006.

 

DE GRAAF, A. (anne.dg@demorgen.be) Re: afstudeerproject persdelicten. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 30 oktober 2006.

 

HULSENS, E. (eric.hulsens@pandora.be) Re: schendingen bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 30 oktober 2006

 

DE VUYST, J. (jos.de.vuyst@knack.be) FW: format Knack. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 6 november 2006.

 

MASSCHELIN, J. (jose.masschelin@persgroep.be) (geen onderwerp). E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 6 november 2006.

 

BARBIEUX, Y. (yves.barbieux@nieuwsblad.be) Bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 6 november 2006.

 

WAUMANS, M. (marleen.waumans@docent.ebh.be) Re: heling Masschelin. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 8 november 2006.

 

VOORHOOF, D. (dirk.voorhoof@UGent.ac.be) Re: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 15 november 2006.

 

DELTOUR, P. (pol.deltour@journalist.be) Re: heling Masschelin. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 15 november 2006.

 

PACKOLET, G. (Guido.Packolet@knack.be) opmaak Knack. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 15 november 2006.

 

GLAS, G. (Geert.glas@brussels.allenovery.com) Re: zaak De Morgen vs. NMBS. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 16 november 2006.

 

VAN BROECK, E. (ovb@advocaat.be) RE: contactgegevens. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 17 november 2006.

 

BORGMANS, I. (inte.borgmans@vmma.be) RE: Reactie via de site: huiszoeking Telefacts-redactie .... E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 17 november 2006.

 

DELTOUR, P. (pol.deltour@journalist.be) Re: telefacts - reportage. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 20 november 2006.

 

FEYTEN, F. (Flip.FEYTEN@VRT.BE  RE: afstudeerproject bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 22 november 2006.

 

FUX, E. (Eric.Fux@itn.co.uk) RE: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 23 november 2006.

 

DE CONINCK, D. (d.deconinck@humo.be) RE: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 23 november 2006.

 

MASSCHELIN, J. (Jose.masschelin@persgroep.be) RE: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 28 november 2006.

 

DE GRAAF, A. (anne.dg@demorgen.be) Re: afstudeerproject persdelicten. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 3 december 2006.

 

MOONS, L. (lisbeth.moons@journalist.be) Re: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 6 december 2006.

 

HERMANS, E. (Evert.Hermans@standaard.be) Betr.: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 10 december 2006.

 

ARYS, N. (nick_arys@hotmail.com) FW:eindwerk Nick. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannickguldentops_lagae@hotmail.com), 12 december 2006.

 

DELTOUR, P. (pol.deltour@journalist.be) Re: eindwerk. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 29 december 2006.

 

VERHOEVEN, N. (norbert.verhoeven@vlaanderen.be)  RE: afstudeerproject bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 29 december 2006.

 

DE CONINCK, D. (d.deconinck@humo.be) RE: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 2 januari 2007.

 

DESMET, Y. (yves.desmet@demorgen.be) Re: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 3 januari 2007.

 

DESMET, Y. (yves.desmet@demorgen.be) Re: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 4 januari 2007.

 

DE CLERCK, S. (burgemeester@kortrijk.be) RE: afstudeerproject bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 4 januari 2007.

 

FUX, E. (Eric.Fux@itn.co.uk) RE: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 8 januari 2007.

 

WEYTS, B. (ben.weyts@vlaanderen.be) RE: afstudeerproject bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 11 januari 2007.

 

GEERNAERT, D. (dgee@skynet.be) RE: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 11 januari 2007.

 

VERSTRAETEN, R. (raf.verstraeten@eubelius.com) (geen onderwerp). E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 12 januari 2007.

 

VERSTRAETEN, R. (raf.verstraeten@eubelius.com) (geen onderwerp). E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 12 januari 2007.

 

GEERNAERT, D. (dgee@skynet.be) RE: RE: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 30 januari 2007.

 

UYTTENDAELE, C. (caroline.uyttendaele@vlaanderen.be) bronnengeheim - voorbereidende werken. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 2 februari 2007.

 

DELTOUR, P. (pol.deltour@journalist.be) Re: eindwerk. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be), 5 februari 2007.

 

COENEN, M. (martin.coenen@skynet.be) RE: eindwerk bronnengeheim. E-mail aan Yannick Guldentops (Yannick.guldentops@student.ehb.be

Download scriptie (749.55 KB)
Universiteit of Hogeschool
Erasmushogeschool Brussel
Thesis jaar
2007