werden de banken omver geblazen door de media? een kwantitatieve analyse

heleen rooman
Persbericht

werden de banken omver geblazen door de media? een kwantitatieve analyse

 

Werden de banken omver geblazen door de media?
 
Financiële berichtgeving heeft de laatste decennia een grote vlucht genomen. Dit kan worden afgeleid uit het ontstaan van nieuwe zenders zoals kanaal Z en de toegenomen aandacht voor financieel-economisch nieuws in de gevestigde media. Daarbij komt dat het behandelen van complexe thema’s in de media niet vanzelfsprekend is. De economische wereld is een goed voorbeeld van een domein waarin de expertise van de journalist wordt uitgedaagd. Hierbij is de invloed van de berichtgeving echter altijd een punt van discussie geweest.Zowerden de media in de vroege jaren negentig beschuldigd de reeds zwakke economie nog meer te hebben beschadigd. Er waren echter ook andere groepen, die stelden dat de media enkel de harde feiten hadden gebracht en dus niet de bedoeling hadden gehad om de realiteit te verdraaien.
 
De financiële crisis is in oorsprong te wijten aan een rentestijging in de VS, met als gevolg dat heel wat Amerikanen hun hypotheken niet meer konden aflossen. Daardoor zakte de huizenmarkt in elkaar. Dat bracht op zijn beurt dan weer de banken in de problemen, want die konden een groot deel van het geld niet recupereren dat ze hadden uitgeleend. Toen in oktober 2008 de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers de boeken neerlegde, was een wereldwijde financiële crisis niet meer te vermijden. Via een complex kluwen van ingewikkelde financiële producten had de bank banden met zowat alle financiële instellingen in de wereld en ontstond er wereldwijd paniek in de bankensector omdat niemand precies wist waar de slachtoffers zouden vallen. Dit lokte een zware vertrouwenscrisis uit die het financiële systeem volledig verlamde. Door de overname van ABN AMRO vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis, werd Fortis het eerste slachtoffer in Europa. Ook het wantrouwen tegenover Dexia was groot. Niet in het minst omdat dochterbedrijf FSA zich in het epicentrum van de crisis bevond. Eerder dat jaar had Dexia namelijk al ettelijke miljoenen in de dochteronderneming moeten pompen en dat wreekte zich nu. Als gevolg van het wantrouwen werd de geldtoevoer naar deze banken volledig afgesneden. Speculanten dumpten de aandelen van Fortis en Dexia waardoor hun koersen kelderden en spaarders in paniek hun spaargeld terugtrokken. Ondertussen kwamen er ook in andere Europese landen meer banken in de problemen en was de chaos compleet.
 
 
 
De invloed van de media, op korte en lange termijn, in deze chaos, werd binnen dit kader onderzocht door Heleen Rooman. Dalende prijzen van aandelen bleken systematisch afhankelijk te zijn van wijzigingen de dag voordien. Daarnaast heeft ook het systematisch associëren van de banken Dexia, KBC en Fortis met de crisis een impact gehad op de prijzen van de aandelen. Door toedoen van de negatieve financiële berichtgeving van de media werd de negatieve spiraal versterkt en kan dus besloten worden dat de media mede verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis.
 
 

Bibliografie

/

Universiteit of Hogeschool
politieke communicatie
Publicatiejaar
2009
Share this on: