Wegwijzer Import & Sourcing vanuit China

Lode
Van Hoyweghen
  • Stuart
    Van Winge

Studenten Internationaal Ondernemen maken bedrijven wegwijs in China.

Lode Van Hoyweghen en Stuart Van Winge, twee laatstejaars studenten Bedrijfsmanagement – Internationaal Ondernemen met de focus op China, hebben in het kader van hun eindwerk een gids geschreven die bedrijven helpt bij het aankopen van goederen in China.

China heeft zich in een sneltreinvaart ontwikkeld tot een economische grootmacht. De toekomstvooruitzichten voor dit land zijn, desondanks de crisis,  nog steeds rooskleurig. Waarnemers voorspellen zelfs dat het land in 2020 de grootste economie zal zijn en dus groter zal zijn dan de economie van de Verenigde Staten. Dit en vele andere positieve aspecten brachten Petra Van Bouwelen van de VOKA-kamer Mechelen erop om bedrijven een tool aan te reiken die hen hierin kon helpen. Een gids die bedrijven de knowhow aanreikt en hen helpt in het zoeken en vinden van goede, betrouwbare leveranciers en alles wat hierbij komt kijken. Een unieke kans voor de studenten Internationaal Ondernemen om hieromtrent een research te voeren in het kader van hun bachelorthesis.

Lode trok hiervoor 3 maanden naar Beijing voor een stage als international trade consultant bij Cooben, een jong Chinees bedrijf dat buitenlandse bedrijven wil helpen door middel van het aanreiken van kennis van de Chinese markt. “Een indrukwekkende ervaring, vooral het vaststellen in de praktijk hoe het zakendoen Chinezen in het bloed zit en hoe vertrouwen alles is bij Chinezen.” verteld Lode. Stuart op zijn beurt deed een stage bij Federal Mogul Corporation, een Amerikaans logistiek bedrijf in Kontich, vanuit dit bedrijf was hij in staat een beter beeld te scheppen van het logistiek luik en alle benodigde documenten. Aan de hand van allerhande praktische kennis van bedrijfsleiders en internationale instanties, zowel Belgische als Chinese, kwamen de twee uit op een wegwijzer vol handige tips en tricks die de kans op een geslaagde deal vergroot, of zelfs tot een heuse vertrouwensrelatie kan leiden. De wegwijzer dekt ondermeer volgende topics:  Leveranciers/ Agenten,  De Chinese Zakencultuur, Douane, Juridisch, Financiën, Importdocumenten, Transport, MVO, Handige weblinks en interessante lectuur.

Voka hoopt dat met deze tool het voor bedrijven makkelijker wordt om met bedrijven in China zaken te doen. De wegwijzer wordt gratis ter beschikking gesteld van leden van de kamer van koophandel en voor niet-leden wordt deze aangeboden voor €65.  Voor meer informatie kan u terecht op http://www.voka.be/mechelen .

Bibliografie

Download scriptie (2.41 MB)
Universiteit of Hogeschool
Andere
Thesis jaar
2011
Promotor(en)
Christine Onkelinx