Bier

Vincent de Laat Johan De Sadeleer Lander Monné Niels Monserez
Voor veel Belgen is het een ideaal beeld: op een warme zomerdag een lekker fris pintje drinken. Wij Belgen zijn wereldwijd bekend om ons bier. Maar wat zijn de geheimen van dit typisch Belgisch product? Wij hebben besloten om ons te verdiepen in de interessante wereld van bier en om antwoord te geven op de vragen die diep in ons leven wanneer we eens diep nadenken over dit onderwerp.Waar komt bier vandaan, hoe is het ontstaan? Wat zijn de ingrediënten, waartoe dienen ze om van bier iets smakelijk te maken en hoe reageren ze met elkaar? Bier is en blijft tenslotte een knap staaltje biochemie.

Bier

Voor veel Belgen is het een ideaal beeld: op een warme zomerdag een lekker fris pintje drinken. Wij Belgen zijn wereldwijd bekend om ons bier. Maar wat zijn de geheimen van dit typisch Belgisch product? Wij hebben besloten om ons te verdiepen in de interessante wereld van bier en om antwoord te geven op de vragen die diep in ons leven wanneer we eens diep nadenken over dit onderwerp.

Waar komt bier vandaan, hoe is het ontstaan? Wat zijn de ingrediënten, waartoe dienen ze om van bier iets smakelijk te maken en hoe reageren ze met elkaar? Bier is en blijft tenslotte een knap staaltje biochemie. Kan bier culinair zijn, en wat denken bekroonde chef-koks daarover? Hoeveel kan er misgaan tijdens het brouwproces en van welke factoren hangt dit af?We zijn zo enthousiast over dit onderwerp dat we op zondag 18 september reeds hop gaan plukken zijn in Asse. Het betreft de nieuwe soort Assese hop ' nugget ', de trots van Assese hopboeren.Ons eindwerk wekte daar veel enthousiasme op bij de hopboeren en bierkenners alsook die van journalisten. We hebben namelijk het regionale nieuws van twee nationale kranten gehaald met onze hoppepluk. Sinds de publicatie krijgen we van verscheidene culturele diensten en brouwers raad en aanvragen tot een rondleiding. Deze artikels hebben ons een serieuze stap vooruit gebracht naar ons einddoel; het hele brouwproces van bier onderzoeken, volop experimenteren met de mogelijkheden van bier: bier met of zonder fruit, met een tweede gisting of zonder, verschillende soorten suiker en granen toevoegen.  En uiteindelijk ons eigen perfecte biertje produceren.Natuurlijk zal ons dit niet onmiddellijk lukken. Bier brouwen vergt namelijk veel ervaring.Dat is de reden voor onze deelname aan een workshop bier brouwen op zaterdag 24 september.Hier zullen we de kneepjes van het vak geleerd krijgen en veel raad en uitleg krijgen van een deskundige.

Bibliografie

Image removed.

Geschreven bronnen

DEGLAS, C., De smaak van Belgisch Bier. J.-M. COLLET, Braine-l'Alleud, 1996, 277 blz.DEGRANDE, G., Tourneé Générale De geheimen van het Belgische bier. Uitgeverij Van Halewyck, 2009, 207 blz. ETENSCHAPPEN., Alles over bier. niet-gepubliceerde cursus, 35 blz.GLOVER, B., Het bier handboek. Zuid Boekproducties, Lisse, 1999, 256 blz.JACKSON, M., Grote Belgische Bieren. 4e druk, Media Marketing Communications NV, Antwerpen, 2001, 369 blz. JACKSON, M., Het complete bierboek. Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 1994, 288 blz.JACKSON, M., Spectrum Bieratlas. Het Spectrum, Utrecht, 1977, 254 blz.JACKSON, M., The World Guide to Beer. Quarto Publisching Limited, Londen, 1977, 254 blz.MEULDERS, L., Thuis bier brouwen. niet-gepubliceerde cursus, 57 blz.PATROONS, W., Bier. Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 1979, 208 blz.RICKEN, K-H.;VAN BRAAK, H., Bier voor uw gezondheid. De Driehoek, Amsterdam, 2000, 80 blz.VAN LIERDE, G., Bier in België gids voor bieren en brouwerijen. Lannoo, Tielt, 1992, 165 blz.VERHOEF, B., De grote bier encyclopedie. Rebo Productions , Lisse, 2002, 447 blz.VINCKEN, B., Bier op het menu. Lannoo, Tielt, 2009, 160 blz.

Mondelinge bronnen

VAN DROOGENBROECK, A., Mondelinge mededeling, via interview, d.d. 7 januari 2012. VAN LIMBERGHEN, F., Mondelinge mededeling, via interview, d.d. 11 maart 2012.

Audiovisuele en elektronische bronnen

BEERCAPITAL, Bierkleuren. internet (http://www.beercapital.be/beerTypes_NL.aspx)BIERWOORDENBOEK, Saccharomyces carlsbergensis. internet (http://www.bierwoordenboek.eu)BROUW-BIER, Geschiedenis. internet (http://www.brouw-bier.nl/theorie/geschiedenis.aspx)BROUW-BIER, Terpenen. internet (http://www.brouw-bier.nl/theorie/chemie/terpenen.aspx)CREATIV, index. internet (http://www.creactiv.be/hop/index.html)DELTA, Waterhardheid in Asse. internet (http://www.delta-waterontkalkers.be/waterhardheid-in-Vlaams-Brabant) HOBBYBROUWEN, brouwko2. internet (http://www.hobbybrouwen.nl/apparaat/brouwket.html) OKTOBERHALLEN, historiek. internet (http://www.oktoberhallen.be/Historiek.aspx)OPT, Geschiedenis van het bier. internet (http://www.opt.be)TISCALI, Geschiedenis. internet (http://home.tiscali.nl/axlcity/axlcity-post/geschiedernis.html)TWORTWAT, Bittere zuren. internet (www.twortwat.nl)WIKIPEDIA, internet (http://nl.wikipedia.org

 

Universiteit of Hogeschool
Biochemie & Biotechnologie
Publicatiejaar
2012
Share this on: