Wiskantie: de wondere wereld van de wiskunde
‘Wiskunde is saai!’ of ‘Wat hebben wij nu aan zo een nutteloos vak als wiskunde?’ Misschien bewijs jij wel het tegendeel, maar het merendeel van de vijftien –en zestienjarigen, dat ASO volgt, heeft een hekel aan het onderwijsvak. Ze houden zich liever bezig met het spelen van videospelletjes of het bezoeken van cafeetjes in de naburige omgeving. Wiskantie, een vakantieboek vol ludieke en uitdagende oefeningen, probeert het wiskundig vuur in deze leerlingen (opnieuw) stevig aan te wakkeren. Welkom in de wondere wereld van de wiskunde …
Tegenwoordig zakt de moed de jeugd al in de schoenen bij het zien van een aartsmoeilijke ongelijkheid. Zowat elke leerling ontziet het zich om ze op te lossen, tot grote ergernis van de leerkracht. De sfeer in de lessen wiskunde wordt grimmiger, de gehoopte resultaten blijven uit. Veel jongeren kunnen dan ook hun geluk niet op wanneer de zomervakantie voor de deur staat. Eindelijk mag je de boeken wiskunde eens twee maanden lang aan de kant schuiven. Een herkenbare situatie?
Helaas is dit niet voor elke jongere een even interessante optie. Velen onder hen starten bij het begin van het nieuwe schooljaar reeds met een achterstand. Ze begrijpen de leerstof, die verder bouwt op het vorige jaar, amper en zitten daardoor geregeld met de handen in het haar. Dit werkt bijzonder demotiverend. Daarom willen wij met onze bachelorproef Wiskantie een oplossing bieden.
Hoogstwaarschijnlijk klinkt Wiskantie je nu nog geheel vreemd in de oren. Geen nood. Onderstaand elfje geeft kernachtig weer waarvoor de term staat:
Wiskunde
Ontspannend oefenen
In de vakantie
Ook wel gekend als
Wiskantie
Met andere woorden, Wiskantie is een vakantieboek, specifiek gericht aan de leerlingen die de overschakeling maken van het derde naar het vierde jaar algemeen secundair onderwijs. Het boek is voornamelijk bedoeld om remediërend te werken, maar de jongeren kunnen ook louter ter ontspanning de oefeningen tot een goed einde trachten te brengen.
Als zestienjarigen, weten velen onder jullie dat de overgang van het derde naar het vierde jaar secundair onderwijs allesbehalve eenvoudig is op het vlak van wiskunde. Op behoorlijk wat onderwerpen wordt namelijk verder gebouwd. Het is dus van kapitaal belang dat de leerlingen de leerstof uit het derde middelbaar stevig onder de knie hebben.
In het vakantieboek kan je oefeningen maken omtrent een zevental thema’s, waaronder veeltermen en eerstegraadsfuncties.
Het vakantieboek bevat een honderdtal leuke en originele opgaven. Keuze genoeg dus …
Ben je een voetbalfan of gaat jouw aandacht eerder uit naar muziek? Houd je van kokkerellen of prefereer je sporten boven koken? Wij hebben ervoor geopteerd om Wiskantie zo nauw mogelijk te laten aansluiten bij jullie leefwereld. De oefeningen zijn dus zo opgesteld dat ze telkens kaderen binnen een bepaald interessegebied, bijvoorbeeld: mode, sport, kunst, lezen, feesten …
Voor een optimale inleving kan je dus gerust een oefening in verband met sport oplossen tijdens het volgen van een voetbalmatch op televisie. Of een opgave over koken solveren terwijl je achter het fornuis staat. Dit laatste raden wij echter niet aan, vermits Wiskantie hierdoor vermoedelijk als een explosief gevaar gezien zal worden in plaats van ons oorspronkelijk doel: een explosief boeiend vakantieboek.
Iedere oefening is dus in een specifieke context geplaatst. Stel dat je opgave rond het onderwerp gelijkvormigheden in de categorie sport wilt maken, dan kan dit perfect. Echter in de categorie mode kan je ook opgaven rond dat thema oplossen. Misschien zullen de meisjes zich eerder wagen aan het thema mode, maar ook de jongens mogen vanzelfsprekend een gooi doen naar de oplossingen.
Nu zullen er enkelen onder jullie zijn die stiekem hopen dat de oplossingen zich ergens achteraan in het boek bevinden. Het zou jullie veel werk kunnen besparen. Helaas pindakaas, voor die ‘slimmeriken’ onder ons. Met Wiskantie proberen wij vernieuwend tewerk te gaan. Naast het vakantieboek, bestaat er namelijk een website: www.wiskantie.be. Via navigatie kun je de oplossingen bemachtigen, maar die krijg je natuurlijk niet zomaar. De bedoeling is om telkens de antwoorden van enkele lukraak gekozen oefeningen uit het boek in te geven op de website. Pas indien deze allemaal juist zijn, krijg je toegang tot de oplossingensleutel.
Via dit systeem proberen wij jullie zelfstandigheid en verantwoordelijkheidszin te testen. Geef toe, is dat niet wat alle ouders stilletjes van hun kinderen verlangen?
Om nog meer aan te sluiten bij de leefwereld van de puberale jeugd, besloten we om naast het vakantieboek ook nog een leesboekje te ontwikkelen dat je naar hartenlust kan lezen. Hierbij opteerden we voor een kortverhaal.
Het leesboekje draait rond het fictieve leven van zes goedbevriende jongeren: Ward, Céline, Nigel, Emma, Rémy en Linh. Gedurende de zomervakantie huren ze een herenhuis in hartje Gent. Daar bereiden ze zich in alle stilte voor op de Wiskunde Cup, een grote wiskundige wedstrijd waaraan zeven Gentse scholen deelnemen. Dit loopt echter niet altijd van een leien dakje. Zo raakt Rémy in nauwe schoentjes, ten gevolge van het gebruik van een sociale netwerksite. Het dreigt zelfs verkeerd af te lopen …
Ooit al dergelijke situatie meegemaakt? Hoe liep het bij jou af?
Daarnaast vermelden we nog kort even dat elk personage één specifiek thema vertegenwoordigt. Zo is er bijvoorbeeld Emma. Zij is louter gefascineerd door alles wat met de categorie sport te maken heeft. Kortom, elke oefening die gerelateerd is aan laatstgenoemde categorie, zal terug te vinden zijn bij het deeltje van Emma.
Wie dacht een afspraakje met Emma te verzilveren, is er aan voor de moeite. Zoals eerder vermeld, gaat het hier om fictief levensverhaal.
Wees gerust, als zestienjarige hebben jullie nog alle tijd om verliefd te worden. Misschien zijn er al mindere ervaringen geweest, maar schut dat zoveel mogelijk van jullie los. Met Wiskantie willen wij jullie succeservaringen laten beleven op een geheel ander vlak, namelijk dat van de wiskunde. Via raadseltjes, woordzoekers en dergelijke meer zullen jullie de wereld van de wiskunde vanuit een andere hoek bekijken. Een wonderlijk zicht!
Het Wiskantie-team
Leerplan: papieren versie
VVKSO. (2009). Wiskunde, tweede graad ASO: eerste leerjaar – tweede leerjaar. Brussel: Licap.
BoekenBogaert, P., Geeurickx, F., Muylaert, M., Van Nieuwenhuyze, R., & Willockx, E. (2011). VBTL: Getallen en analytische meetkunde, leerweg 5. Brugge: Die Keure.Bogaert, P., Geeurickx, F., Muylaert, M., Van Nieuwenhuyze, R., & Willockx, E. (2011). VBTL: Meetkunde leerweg 5. Brugge: Die Keure.Bogaert, P., e.a. (2009). Vakantieboek Wiskunde 3 naar 4. Brugge: Die Keure.Gevers, P. (1999). Delta 3A 4/5 lesuren. Deurne: Wolters Plantyn.Gevers, P., e.a. (2002). Delta 3A/3B 5 lesuren. Deurne: Wolters Plantyn.Arts, M., e.a. (2009). WP+ 3.1 Getallenleer – reële functies – analytische meetkunde: 5 lestijden. Mechelen: Plantyn nv.De Coster, A., e.a. (2009). WP+ 3.2 Meetkunde: 5 lestijden. Mechelen: Plantyn nv.Coppens, P., Descheemaeker, V., Gijbels, G., Jansen, T., & e.a. (2006). Pienter derde jaar ASO leerweg 5. Wommelgem: Van In.Tydtgat, P., e.a. (2011). Matrix wiskunde 3: basisboek 4&5 uur wiskunde. Kalmthout: Pelckmans. WebsitesKSO Glorieux. (2007, februari 10). Wiskundehoekje – Toepassing op Pythagoras. Opgeroepen op ok-tober 14, 2011, van http://users.telenet.be/pentos/geogebra/wiskundehoekje2.htmlDelta Nova? Wiskunde doen staat centraal!. (2011). Opgeroepen op november 12, 2011, van http://methodes.plantyn.com/deltanova/delta-nova