Aandelen technisch bekeken
De start van een bachelorproef of het kiezen van een onderwerp verloopt bij velen moeizaam. Welk onderwerp is er nog niet gekozen? Welk thema is actueel? Over welk onderwerp is de meeste informatie te vinden? Het zijn allemaal vragen die de meeste studenten onder ons zich al eerder hebben afgevraagd.
Mijn keuze was niet echt moeilijk daar waar ik ze eigenlijk al had gemaakt een hele tijd op voorhand. Tijdens de lessen kwam de “Technische analyse” aan bod. Wat het bekendst in de oren klinkt, is de fundamentele analyse. De fundamentele analyse is een methode die de intrinsieke waarde van een investering probeert te voorspellen. Ze is gebaseerd op de theorie dat de marktkoers van een effect de neiging heeft om zich steeds verder naar zijn “werkelijke waarde” of “intrinsieke waarde” te bewegen.
Zijn broer die een beetje in de schaduw leeft, is de technische analyse. Deze analyse wordt ook wel eens de “Dark arts” genoemd en wordt veel minder gebruikt bij het analyseren van aandelen. Deze analyse heeft een voorspellend karakter. Ze probeert de bewegingen van een aandeel nauwkeurig te volgen en tracht de toekomstige bestemming te bepalen.De technische analyse van aandelen was voor mij het thema bij uitstek en een uitdaging om te verdedigen als bachelorproef. Het volledige pakket interesseerde mij direct en stap voor stap leerde ik meer kennen over deze analyse en de werking ervan.
Hoe ga ik te werk? Om te starten leg ik eerst het begrip “Technische analyse” uit en hoe deze analyse in mekaar zit. Daarna bespreek ik beknopt de opbouw van de technische analyse. De opbouw is van groot belang omdat sommige beleggers die weinig ervaring hebben met deze technische zaken van bij de start al de mist in gaan. Binnen deze opbouw bespreek ik geen systemen maar bespreek ik de bouwstenen die noodzakelijk zijn om zo’n systeem op te bouwen. Elke belegger heeft zijn voorkeuren en daarom bespreek ik deze dan ook vanuit een objectief standpunt. De aangekaarte bouwstenen zijn niet de enige bouwstenen maar deze zijn de meest voorkomende of de populairste schakels onder de beleggers. Bij zoveel mogelijke zaken probeer ik even stil te staan en aan de hand van een eigen voorbeeld probeer ik het behandelde onderwerp meer in detail uit leggen. Deze gedetailleerde en actuele beschrijvingen zullen meestal over één bedrijf gaan: Nyrstar. Dit bedrijf is een grote metaalconcern dat in 2007 ontstaan is uit een samenvloeiing van Zinifex (Australisch bedrijf) en een afgietsel van Umicore. Samengesmolten tot één grote zinkproducent en goed voor een omzet van 1.3 miljard euro. Waarom kies ik dit bedrijf? Al 2 jaar volg ik Nyrstar vanop een afstand en regelmatig kijk ik eens naar het koersverloop. Zelf ben ik ook actief in Nyrstar en dit bedrijf heeft volgens mij nog een grote groeimarge. Deze groeimarge kan nog een tijd op zich laten wachten omdat het bedrijf al een paar tegenslagen heeft moeten incasseren en momenteel bevinden we ons ook niet in een gunstig klimaat om zomaar eventjes als bedrijf te gaan groeien.
Als afsluiter van deze technische analyse heb ik het over een aantal bekende technische analisten en hoe zij het gemaakt hebben tot succesvol belegger of juist niet. Wat is nu mijn bedoeling of main goal? Het is de bedoeling om deze technische kant van de aandelen toe te lichten en aan te tonen dat zuiver werken met technische analyse niet rendabel en zelfs absurd is, maar in combinatie met de fundamentele analyse een mooie en soms onverwachte meerwaarde kan opleveren. Soms aankopen of verkopen op de juiste moment met behulp van een aantal indicatoren of gemiddeldes, kan de belegger veel geld opleveren maar tevens ook besparen. Het vergt een zekere inspanning om het aandeel iets intensiever op te volgen maar de return laat deze inspanning bijna helemaal verdwijnen.
Bibliografie
Opgehaald van Www.Ta.nl
Opgehaald van Www.Beursgorilla.nl
Opgehaald van Www.Freestockcharts.com
Opgehaald van Www.Stockchart.com
Opgehaald van Www.Beurs.moneytalk.knack.be
Opgehaald van Www.Bcinvestments.net
Opgehaald van Www.Tostrams.nl
Opgehaald van Www.bekendebeursgoeroes.nl: Www.bekendebeursgoeroes.nl
Opgehaald van Slim beleggen: Www.slimbeleggen.net
Bie, K. D. (2011, Maart 25). Technische analyse toegelicht: Japanse Kaarsen. De Tijd, p. 11.
Bie, K. D. (2011, April 15). Technische analyse toegelicht: MACD-indicator. De Tijd, p. 11.
Brems, M. (2002). Wegwijs in Technische analyse . Berchem: De Belegger.
Canatan, B. (2013, Mei 19). Opgehaald van BcInvestments : www.bcinvestments.net
D'Hoore, P. (2006). 179% hoger. Brussel: Roularta Books.
Fortis, B. P. (2013). Intranet BNP Paribas Fortis: L'echonet. Kantoor Erondegem (47106.4), België.
Hellinckx, B. (1984). Hoe beleggen in aandelen.
Hendrickx, R. (2013, Mei). Opgehaald van Beurs: www.beurs.com
Japanse Candles. (sd). Opgehaald van www.japansecandles.nl
Keyser, D. D. (2013). Technische analyse. (P. V. Oudenhove, Interviewer)
Keytrade bank. (2013). Opgehaald van Www.keytradebank.com
Lammens, A. (1991). Beleggen voor beginners. Zellik: Roularta Books.
Lammens, A. (1992). Beleggen voor gevorderden. Zellik: Roularta Books.
Lassing. (2011). Opgehaald van Japanse candles: http://www.japansecandles.nl/termen.html
Leenesonne, D. (2013). Technische analyse. (P. V. Oudenhove, Interviewer)
Moreels, P. (2013). Technische Analyse. (P. V. Oudenhove, Interviewer)
Morningstar Europe Editor. (2010, September 25). Opgehaald van Morningstar: http://www.morningstar.be/be/news/35171/aandelen-11-wat-is-een-aandeel…
Smet, J. D. (2012). Technische Analyse. Aalst, België.
Sparen en Beleggen. (2000). Fortis Bank Departement Opleiding, 75-84.
Van Doorslaer, J. (2011). Toepassingen op portefeuillebeheer. 61-106.
Vandamme, J. D. (2011). Technische analyse - Timing is money! Lier: Beursbubbels.
Verdoodt, P. W. (1998). Beurs- en wisselverrichtingen. Bank- en financiewezen, 68-96.