Benford's Law en jaarrekeninginformatie: de invloed van een externe financiële audit

Eline
Castelijns

Dragen externe auditors bij tot de kwaliteit van een jaarrekening?

Grote ondernemingen zijn verplicht om de jaarrekening te laten controleren door externe inspecteurs, nl. auditors.  Dit artikel onderzoekt de impact van een externe auditor op de kwaliteit van de jaarrekening.  Er is reeds veel onderzoek uitgevoerd naar het mogelijke kwaliteitsverschil tussen grote en kleine audit ondernemingen maar er is echter nog maar weinig onderzoek uitgevoerd om te bepalen of een auditor effectief bijdraagt tot de kwaliteit van de jaarrekening.

Een jaarrekening geeft een beeld over de financiële positie van een onderneming. Een externe auditor moet oordelen of dit beeld een getrouw beeld is. Een getrouw beeld is een voorstelling van de financiële positie van de onderneming die de gebruikers van de jaarrekening in staat stelt om een beeld van de realiteit te vormen. Er bestaat geen één correct beeld van de realiteit van de financiële positie. Gebruikers van de jaarrekening kunnen dankzij de opinie van de auditor betere beslissingen nemen. Dit onderzoek is bijgevolg vooral nuttig voor de gebruikers van een jaarrekening.

Onderzoek

Dit onderzoek werd uitgevoerd op kleine ondernemingen. Deze ondernemingen hebben de keuze tussen de jaarrekening te laten auditeren of niet en zijn bijgevolg niet verplicht om een externe auditor aan te stellen. Hierdoor is de vergelijking tussen geauditeerde en niet-geauditeerde jaarrekeningen mogelijk. Een niet-geauditeerde jaarrekening werd aan een geauditeerde  jaarrekening  gekoppeld indien (1) de onderneming een gelijke grootte heeft; en (2) de onderneming in dezelfde sector actief is.

Benford’s Law

De impact van een audit op de kwaliteit van de jaarrekening werd getest aan de hand van Benford’s Law. Deze wet geeft de verwachte frequenties van cijfers in getallen weer. Zo heeft bijvoorbeeld het cijfer één een kans van 30 procent om voor te komen in de eerste positie (d.i., van links gekeken) in een getal (bvb. 124). Intuïtief wordt er echter vaak gedacht dat elk cijfer even veel kans heeft om voor te komen in een bepaalde positie (Bradley & Farnsworth, 2009). Onderstaande tabel toont het tegenbewijs aan en bevat de verwachte frequenties van cijfers in getallen aan de hand van Benford’s Law. Indien een audit de kwaliteit van de jaarrekening zou moeten verbeteren, wordt er verwacht dat de cijfers in de jaarrekening meer conform Benford’s Law zijn indien deze informatie onderworpen werd aan een audit. In dit onderzoek is er echter geen overtuigend bewijs gevonden dat een externe financiële audit bijdraagt tot de kwaliteit van de jaarrekening. Dit artikel toont bovendien aan dat de cijfers in een jaarrekening niet conform Benford’s Law zijn. Er is bijgevolg sprake van menselijke interventies die het natuurlijk verloop van de cijfers verstoren. Hierbij moet er wel opgemerkt worden dat de kwaliteit van een jaarrekening een zeer ruim begrip is en dat dit onderzoek enkel één aspect van de jaarrekeningkwaliteit heeft onderzocht. Andere onderzoeken hebben reeds wel een conclusie kunnen vormen in het voordeel van een audit (bvb. Clathworthy & Peel, 2013).

Zoals eerder aangegeven, toont dit artikel aan dat er sprake is van menselijke interventies bij het samenstellen van een jaarrekening. Managers van ondernemingen kunnen geneigd zijn om de getallen in de jaarrekeningen beter voor te stellen dan de realiteit. Deze foutieve voorstelling van de financiële informatie kan tot voordelen leiden die anders niet mogelijk zijn. Voorbeelden van mogelijke voordelen zijn meer investeerders aantrekken, betere leenvoorwaarden krijgen bij banken en betere betalingstermijnen bij leveranciers bekomen. Indien managers de getallen in een jaarrekening manipuleren om de financiële situatie beter voor te stellen, zal dit zich vaak uiten in het naar boven afronden van getallen (bvb. winst en eigen vermogen).  Indien de getallen gestuurd worden, worden er meer (minder) nullen (negens) verwacht als cijfer in de tweede positie van links gekeken. Als er meer (minder) nullen (negens) geobserveerd worden dan verwacht op basis van Benford’s Law, is dit een indicator dat de getallen naar boven gestuurd worden.

Winststuring

Bij het analyseren van de individuele cijfers is er een bepaald patroon vastgesteld. Dit onderzoek heeft aangetoond dat de cijfers in een jaarrekening een bepaald patroon vertonen. Er wordt gestuurd naar het cijfer nul of vijf als cijfer in de tweede positie (van links gekeken). Dit geeft aan dat de managers van ondernemingen de cijfers naar boven sturen. Bovendien werd er aangetoond dat managers zelfs verder gaan dan negens af te ronden. De cijfers zes en zeven werden ook minder frequent geobserveerd dan verwacht op basis van Benford’s Law. Dit geeft aan dat managers de cijfers reeds naar boven afronden indien het cijfer in de tweede positie een zes of zeven is.

Wat echter zeer opvallend was dat dit patroon niet bevestigd kon worden voor de winst voor belastingen wat aangeeft dat kleine Belgische ondernemingen hun winsten niet sturen. Dit kan verklaart worden door de lagere druk op kleine ondernemingen om een bepaald winstcijfer te behalen. Grote ondernemingen hebben vaak een grote druk van de investeerders om de winstcijfers van vorige boekjaren te evenaren en liefst te verbeteren.

Dit onderzoek geeft aan dat gebruikers van de jaarrekening de jaarrekeninginformatie best met de nodige voorzichtigheid interpreteren. Deze gegevens zijn namelijk gemanipuleerd om de situatie beter voor te stellen dan de realiteit. Externe auditors slagen er ook niet om deze manipulaties volledig tegen te houden. Hopelijk wordt hier nog eens aan gedacht bij het volgende boekhoudschandaal.

Bibliografie

Allaart, P.C. (1997). An invariant-sum characterization of Benford’s Law. Journal of Applied Probability, 34(1), 288-291.

Archer, S. (1996). The ethics of creative accounting. Science and Engineering Ethics, 2(1), 55-70.

Art. 15, eerste lid wet 30 december 2005 betreffende kleine vennootschappen.

Berger, A., & Hill, T. P. (2011). A basic theory of Benford's Law. Probability surveys, 8, 1-126.

Blackwell, D., Noland, T., Winters, D., 1998. The value of auditor assurance: evidence from loan pricing. Journal of Accounting Research, 36(1), 57–70.

Bradley, J. R., & Farnsworth, D. L. (2009). What is Benford's Law? Teaching Statistics, 31(1), 2-6.

Brenner, G. A., & Brenner, R. (1982). Memory and Markets, or Why Are You Paying $2.99 for a Widget. The Journal of Business, 55(1), 147-158.

Carslaw, C.A.P.N. (1988). Anomalies in income numbers: Evidence of goal oriented behavior. The Accounting Review, 63(2),  321-327.

Clatworthy, M. A., & Peel, M. J. (2013). The impact of voluntary audit and governance characteristics on accounting errors in private companies. Journal of Accounting and Public Policy, 32(3), 1-25.

Collis, J. (2012). Determinants of voluntary audit and voluntary full accounts in micro- and non-micro small companies in the UK. Accounting and Business Research, 42(4), 441–468.

DeAngelo, L. E. (1981). Auditor size and audit quality. Journal of Accounting and Economics, 3(3), 183-199.

De Beelde, I. (2008). Financiële audit. Gent: Academia Press.

Davidson, R. A., & Neu, D. (1993). A note on the association between audit firm size and audit quality. Contemporary Accounting Research, 9(2), 479-488.

Drake, P., & Nigrini, M. J. (2000). Computer assisted analytical procedures using Benford’s Law. Journal of Accounting Education, 18(2), 127-146.

Durtschi, C.,  Hillison, W., & Pacini, C. (2004). The effective use of Benford’s Law to assist in detecting fraud in accounting data.  Journal of Forensic Accounting, 5, 17-34.

Gabor, A., & Granger, C. W. J. (1966). Price as an Indicator of Quality: Report on an Enquiry. Economica, 33(129), 43-70.

Henselmann, K., Scherr,  E., & Ditter, D. (2012). Applying Benford’s Law to individual financial reports: An empirical investigation on the basics of SEC XBRL filling. Working papers in accounting valuation auditing, 1, 1-47.

Hill, T. P. (1995). The significant digit phenomenon. The American Mathematical Monthly, 102(4), 322-327.

Hope, O. K., Thomas, W., & Vyas, D., (2011). Financial credibility, ownership, and financing constraints in private firms. Journal of International Business Studies, 42(7), 935–957.

Kinnunen, J., & Koskela, M. (2003). Who is Miss World in Cosmetic Earnings Management? A Cross-National Comparison of Small Upward Rounding of Net Income Numbers among Eighteen Countries. Journal of International Accounting Research, 2(1), 39-68.

Lennox, C., Pittman, J., (2011). Voluntary audits versus mandatory audits. The Accounting Review, 86(5), 1655–1678.

Lu, F., Boritz, J. E., & Covvey D. (2006). Adaptive Fraud detecting using Benford’s Law. Canadian Institute of Chartered Accountants, 4013, 347- 358.

Nigrini, M. J.  (1992) The detection of income evasion through an analysis of digital distributions. PhD thesis

Nigrini, M. J. (1994). Using digital frequencies to detect fraud. Fraud Magazine, The White Paper Index, 8(2) , 3-6.

Nigrini, M. J. (1999). I've got your number. Journal of accountancy, 187(5), 79-83

Niskanen, J. & Keloharju, M. (2000). Earnings cosmetics in a tax-driven accounting environment: Evidence from Finnish public firms. The European Accounting Review, 9(3),  443-452.

Pinkham, R. S. (1961). On the distribution of first significant digits. The Annals of Mathematical Statistics, 32(4), 1223-1330.

Rombaut, C., & Coelus, L. (2012). Consolidatie. Berchem: De Boeck nv

Rosch, E., (1975). Cognitive Reference Points. Cognitive Psychology, 7(4), 532-547.

Ross, K. A. (2011).  Benford's Law, a growth industry. The American Mathematical Monthly, 118(7), 571-583.

Stolowy, H., & Lebas, M. J. (2006). Financial accounting and reporting: A global perspective. London: Thomson

Tamas, L. (2007). On the non-existence of a general Benford's Law. Mathematical Social Sciences, 55(2), 103-106.

Thomas, J.K. (1989). Unusual patterns in reported earnings. The Accounting Review, 64(4), 773-787.

Tödter, K. (2009). Benford’s Law as an indicator of Fraud in Economics. German Economic Review, 10(3), 339-351.

Torres, J., Fernander, S., Gamero, A., & Sola, A. (2007). How do numbers begin? (The first digit law). European Journal of Physics, 28(3), 17-25.

Van Caneghem, T. (2002). Earnings management induced by cognitive reference points. British Accounting Review, 34(2), 167-178.

Van Caneghem, T. (2004). Impact of Audit Quality on Earnings Rounding-up Behaviour. European Accounting Review, 13(4), 771-786.

Verbruggen, S., Christiaens, J., & Milis, K. (2011). Can resource dependence and coercive isomorphism explain nonprofit organisations’ compliance with reporting standards? Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 40(1), 5-32.

Zhipeng, L., Lin, C., & Huajia, W. (2004). Discussion on Benford's Law and its application. Opgehaald van arXiv:math/0408057

Download scriptie (602.18 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2014