Food safety bij Antwerpse kotstudenten: ontwikkelen van hygiënegids voor kotstudenten

Ginny
De Rudder

 

Op naar een foodsafe(r) kotleven!

Elk jaar komen in België heel wat gevallen van voedselvergiftiging en voedselinfectie voor. Volgens recent onderzoek van het Federaal Agentschap voor voedselveiligheid (FAVV) werden in 2011 meer dan 1500 mensen ziek waarvan er 4 stierven als gevolg van een voedselinfectie of voedselvergiftiging en de aantallen stijgen elk jaar. Dit bewijst dat voedselveiligheid ook vandaag de dag heel belangrijk is en blijft.

Naar aanleiding van mijn scriptie over foodsafety bij Antwerpse kotstudenten heb ik een hygiënegids geschreven voor kotstudenten. Als theoretische achtergrond nam ik een enquête af van 74 kotstudenten. De enquête bestond uit 18 vragen waaronder 10 algemene en 8 kennisvragen. Om een statistische verwerking te kunnen doen, werden de 8 kennisvragen gequoteerd zodat de scores van de respondenten vergeleken konden worden. De voornaamste conclusie die voortkwam uit de enquête was dat elke student wel iets zou kunnen bijleren over voedselveiligheid. Bovendien zijn criteria voor voedselveiligheid in koten niet wettelijk vastgelegd, vandaar de keuze om een hygiënegids voor kotstudenten te schrijven. 

De gids geeft kort maar volledig de belangrijkste aandachtspunten weer van aankoop tot ongedierte& afvalbeheer. Er wordt gewerkt met afbeeldingen om de stukken tekst te begeleiden en alles wordt op een eenvoudige manier uitgelegd. In de toekomst zou deze gids eventueel kunnen bijdragen aan een kwaliteitsbeoordelingssysteem voor koten. De stad Antwerpen is al een tijdje volop bezig met het inspecteren van koten, ook wel krotspotting genoemd. Om nog een stapje verder te gaan in kwaliteitscontrole, zou Antwerpen via audits een certificaat kunnen uitreiken aan elke kotbaas die met zijn kot(en) voldoet aan de richtlijnen van de hygiënegids. Op die manier zullen studenten die een kot zoeken snel weten of de prijs-kwaliteitsverhouding van een kot goed zit en of de infrastructuur geschikt is voor een foodsafe kotleven. Dit is uiteraard maar één van de vele mogelijkheden binnen foodsafety voor studenten. Hopelijk heb ik met deze scriptie al een mogelijke denkpiste geopend.

Bibliografie

                  Bibliografie

Websites:

·       Europa. (n.d.). Sustainability . (Europa, Ed.) Retrieved 2014 4-januari from Europa: http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/docs/best_before_nl.pdf

·       FAVV. (2012, juli). Hoe lang kunt u geopende conserven bewaren? Opgehaald van FAVV: http://www.favv.be/dagelijksleven/bewaringlevensmiddelen/faq/#conserven

·       FAVV. (2014 1-januari). Vervaldata. (FAVV) Retrieved 2014 3-april from FAVV vervaldata: http://www.favv.be/dagelijksleven/houdbaarheidsdata/vervaldata/

·       FAVV. (2014 8-januari). Kip: weetjes en tips veilig voedsel. (FAVV, Producer) Retrieved 2014 8-januari from FAVV tips voor kipbereiding: http://www.afsca.be/tips/kippenvlees.asp

·       FAVV. (2012 December). FAVV publicaties. Retrieved 2014 22-februari from FAVV: http://www.favv.be/thematischepublicaties/_documents/2012-12-06_TS_2010_2011_S.pdf

·       NICE. (1999, maart). Opgeroepen op maart 15, 2014, van http://www.nice-info.be/documenten/nutrinews_pdf/NNkoelbewarenIN.pdf

·       Nutrinews. (2012 1-december). Waarom nooit opnieuw invriezen? Retrieved 2014 4-januari from Nice-info: http://www.nice-info.be/documenten/nutrinews_pdf/NN1202waarom_ontdooiIN.pdf

·       Vlaanderen. (2013 10-augustus). Decreet houdende de kwaliteits-en veiligheidsnormen voor kamers en studentenkamers. Retrieved 2013 28-december from Vlaamse Codex: http://codex.vlaanderen.be/Zoeken/Document.aspx?DID=1005321&param=inhoud

·       Voedingscentrum Nederland. (2014). www.voedingscentrum.nl. Retrieved 2014 22-februari from Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/Veilig-eten/veilig-bewaren.aspx

·       Voedingscentrum. (2013). Voedingscentrum: encyclopedia. Retrieved 2014 22-februari from http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vis.aspx#blok4

·       WHO. (2009 1-augustus). Save lives, clean your hands. Retrieved 2014 11-januari from WHO: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/70030/1/WHO_IER_PSP_2009.02_eng.pdf

·       WRAP. (2007). Love Food Hate Waste. Retrieved 2014 15- maart from WRAP: http://england.lovefoodhatewaste.com/content/uk-media-resources

 

Boeken:

·       C.F. Van Kreijl. (2004). Ons Eten gemeten: Gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland. In Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu, Bohn Stafleu Van Loghum, Ons Eten Gemeten: Gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland. (2004 ed., p.286). Bilthoven, Nederland

·       FAVV. (2008). Autocontrolegids voor de sector van grootkeukens en verzorgingsinstellingen. In FAVV, D. Lemaître, & L. Vanhaverbeke (Eds.), Autocontrolegids voor de sector van grootkeukens en verzorgingsinstellingen (17/01/2008 ed., pp. 48-53). Brussel, Brussel, België: VGRB, HFDV.

·       FAVV. (2008 17-januari). Autocontrolegids voor de sector van grootkeukens en verzorgingsinstellingen. 2(1). (D. Lemaître, & L. Vanhaverbeke, Eds.) Leuven, Vlaams Brabant, België: VGRB en HFDV.

·       Gee, H. M. (2001). Over eten en koken, wetenschap en overlevering in de keuken. In H. M. Gee, Over eten en koken, wetenschap en overlevering in de keuken (Derde druk 2001 ed., p. 690). Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Bert Bakker.

·      Hoepelman, Andy Ilja Mohandas. (2011). Microbiologie en infectieziekten, Microbiologie en infectieziekten (2011 ed., p. 121). GA Houten, Nederland

·       Vlaams centrum voor kwaliteitszorg. (1996). Een parel van een keuken. In V. c. kwaliteitszorg, Een parel van een keuken. Antwerpen: Vlaams centrum voor kwaliteitszorg.

·       WIV. (2007). Belgische voedselconsumptiepeiling 2004. In WIV, Belgische voedselconsumptiepeiling 2004 (2004 ed., p. 66). Gent, Oost-Vlaanderen, België: Drukkerij Verbeke.

 

Brochures:

Antwerpen, S. Sorteergids. Sorteergids. Stad Antwerpen

Download scriptie (4.32 MB)
Universiteit of Hogeschool
AP Hogeschool Antwerpen
Thesis jaar
2014
Thema('s)