Een Socio-Politieke Analyse van de Umbrella Movement

Sam
Bekemans

De Umbrella Movement in Hong Kong was een kind van zijn tijd

 

Harcourt Road, een drukke verkeersader in het hartje van Hong Kong, najaar 2014. Een woedende menigte rent de baan op en legt het verkeer lam. Aan de overkant zet de politie haastig een barricade op om de betogers weg te houden van het parlementsgebouw. “Maak de weg vrij!”, schreeuwt de massa. De barricades dreigen het te begeven. De voorste rij betogers krijgt een lading pepper spray in het gezicht. De paraplu’s, die eerder nog een koele schaduw boden, worden opnieuw bovengehaald. Nu de betogers zich kunnen schermen tegen de pepperspray, zullen de barricades het niet lang volhouden. Een paniekerige commandant laat traangas afvuren. Tussen de wolken traangas wandelt een gemaskerde jongeman, de armen in de lucht, een paraplu in elke hand. Een beweging is geboren.

 

Die dag, 28 september, zag ik een jong meisje dat een kartonnen bord in de lucht hield. Haar boodschap: “If not now, when? If not us, who?” De uitspraak was kenmerkend voor de zogenaamde Umbrella Movement. In de maanden die volgden op de protesten, ging ik op zoek naar een verklaring voor het unieke karakter van de beweging. Van de vreedzaamheid tot de vluchtigheid, van de samenstelling tot de gevolgen.

 

If not now, when?

De autonome regio, in 1997 door de Britten afgestaan aan China, flirt met democratische hervormingen sinds 1995. Elk verkiezingsjaar is opnieuw een aanleiding tot diplomatisch gekibbel tussen pro-democraten en de Chinese Communistische Partij. Stapvoets komen  democratische verkiezingen dichterbij, maar vele Hongkongers vrezen dat het proces zal voortduren tot 2047, en dan is het te laat. Volgens het verdrag dat Thatcher en Deng Xiaoping sloten, verliest Hong Kong in 2047 haar speciale status, een doomsday voor de trotse bevolking van Hong Kong.

 

Hoog tijd voor ingrijpende veranderingen dus, moeten de Hongkongers gedacht hebben. Maar ook de verkiezingen van 2017 worden hen niet gegund. Beijing besloot dat democratie slechts inhoudt dat iedere burger naar de stembus mag. Beslissen wie zich kandidaat mag stellen ter verkiezing, dat wou men liever niet uit handen geven. Een comité van 1,200 leden, veelal schoothonden van de Partij, zal mogen selecteren welke drie kandidaten naar de verkiezing mogen trekken. Deze beslissing, afgekondigd op 31 augustus 2014, was de directe aanleiding tot de protesten.

 

Zo belandden de tienduizenden betogers dus op Harcourt Road. Als uit één keel klonk ‘s avonds het “Do You Hear The People Sing” uit de musical Les Misérables. Die saamhorigheid verdween echter al na een paar dagen. Het bleek moeilijk om een idealistiche democratische maatschappij na te streven, en terwijl de ontelbare activisten te overtuigen zich te laten vertegenwoordigen door enkele onverkozen leiders. Een breed maatschappelijk kader, een functie die in België vaak door de vakbonden gedragen wordt, ontbrak in Hong Kong. Dit is het rechtstreeks gevolg van een trend die zich in de jaren ‘90 voordeed. De beperkte democratie die in die jaren werd ingevoerd, zoog de sociale bewegingen leeg. Vakbondsleiders en activisten werden politici, en het maatschappelijk middenveld verdorde. Toen die politici onbekwaam bleken tijdens de Aziatische financiële crisis en de SARS-epidemie, verloor de nieuwe generatie burgers het vertrouwen in de politiek.

 

Een mijlpaal was 2003, toen de regering een controversiële veiligheidswet wilde invoeren. Burgers, onthutst over het wetsvoorstel maar zonder sociale organisatie, trokken de straat op. 500 000 individuele stemmen brachten de regering op de knieën, en de wet werd geschrapt. Sindsdien bleef het moeilijk om burgers te organiseren. Het wantrouwen jegens leiderschap bleef steken, en activisme gebeurde enkel op kleine, soms individuele schaal.

 

Het duurde dus niet lang vooraleer het individualisme de kop opstak, en de “leiders” van de Umbrella Movement het gezag verloren. Zelfs de internationaal geprezen Joshua Wong hield slechts de schijn van leiderschap. Hij was slim genoeg om enkel datgene te verkondigen waar de meerderheid het sowieso mee eens zou zijn.

 

If not us, who?

Zoals de V.S. de “American Dream” heeft, zo heeft Hong Kong haar “Lion Rock Spirit’. Genoemd naar een rots die boven de stad uittorent, belichaamt deze “geest” al het goede van de ongebreidelde markt. Lichtend voorbeeld is “Superman” Li Ka-shing, op één na rijkste man in Azië, die zijn rijkdom vergaarde door hard werk, ondanks zijn arme komaf.

 

Hong Kong is echter veranderd sinds de economische bloei van het vorige millennium. Geen enkel land binnen de ontwikkelde wereld kent een even grote economische ongelijkheid als Hong Kong. Hoewel meningen verschillen over de functie van ongelijkheid als motivatie of als beperking, bestaat voldoende bewijs dat in Hong Kong de lagere klassen amper in de rangen kunnen opklimmen. Succesverhalen zoals van Li Ka-shing zijn schaars geworden.

 

Het hardst getroffen zijn de sectoren die niet kunnen profiteren van de economische macht van China. Werknemers in de lokale publieke sector bijvoorbeeld. Het is dan ook in deze bevolkingsgroep dat onvrede met het bestuur het sterkst aanwezig is. Tijdens de Umbrella Movement vormden advocaten en academici de meerderheid van de oudere bevolking.

 

Een laatste bepalende factor is de unieke identiteit van de Hongkongers. Zij worden geconfronteerd met China, een land waar patriottisme met de paplepel ingegeven wordt, maar patriottisme is hen compleet vreemd. De Britten hebben nooit veel moeite gedaan het hen te leren. Ze waren er immers maar tijdelijk, en stel dat de Hongkongers allemaal een Brits paspoort zouden eisen… Maar sinds het sluiten van de grens met China in de jaren ‘50, en de daaropvolgende gruwel van Mao waar de meeste Hongkongers voor gevlucht waren, konden ze zich ook maar moeilijk identificeren met Communistisch China. De jongere generatie Hongkongers werd opgevoed met een nieuw soort identiteit: de marktidentiteit. Waar andere landen de vaderlandse trots kennen, zijn Hongkongers trots op hun liberale waarden, en opportunistische vrijheden.

 

De Umbrella Movement is dan wel uiteengevallen, uiteengedreven door individualisme en een gebrek aan sociale cohesie. De onvrede met kansarmoede voor de publieke sector en lagere klassen, en het contrast tussen het Chinese patriottisme en het liberalisme in Hong Kong, zullen voor een interessante politieke en diplomatieke discussie zorgen in de komende 30 jaar.

 

Bibliografie

Bibliografie Sam Bekemans

Engelstalige bronnen

Boeken

Butenhoff, Linda. (1999). Social Movements and Political Reform in Hong Kong. Westport: Praeger.

Chan, Joseph M. and Francis L. F. Lee. (2009). Who Can Mobilize Hong Kong People to Protest? A Survey Based Study of These Three Large-Scale Rallies. In Ming Sing (Eds.), Politics and Government in Hong Kong: Crisis Under Chinese Sovereignty (pp.14-37). London: Routledge.

Chan, Kenneth Ka-lok. (2004). Taking Stock of “One Country, Two Systems”. In Wong Yiu-chung (Eds.), “One Country, Two Systems” in Crisis: Hong Kong’s Transformation Since the Handover (pp.35-60). Lanham: Lexington Books.

Chen, Albert. (2005). The Consultation Document and the Bill: An Overview. In Hualing Fu, Carole J. Petersen and Simon N. M. Young (Eds.), National Security and Fundamental Freedoms: Hong Kong’s Article 23 Under Scrutiny (pp.93-118). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Chen, Qimao. (1999). The Taiwan Strait Crisis. In Zhao Suisheng (Eds.), Suisheng Zhao Across The Taiwan Strait: Mainland China, Taiwan and the 1995-1996 Crisis (pp.127-162). New York: Routledge.

Cheng, Joseph Y. S. (2014). New Trends of Political Participation in Hong Kong. In Joseph Y. S. Cheng (Eds.), New Trends of Political Participation in Hong Kong (pp.3-34). Hong Kong: City University of Hong Kong Press.

Cheung, Anne S. Y. and Albert H. Y. Chen. (2004). The Search for the Rule of Law in the Hong Kong Special Administrative Region, 1997-2003. In Wong Yiu-chung (Eds.), “One Country, Two Systems” in Crisis: Hong Kong’s Transformation Since the Handover (pp.61-95). Lanham: Lexington Books.

Cheung, Gary Ka-wai. (2009). Hong Kong’s Watershed: The 1967 Riots. Hong Kong: Hong Kong University Press.

Chiu, Stephen Wing-kai and Tai-lok Lui. (2000). Introduction: Changing Political Opportunities and the Shaping of Collective Action. In Stephen Wing-kai Chiu and Tai-lok Lui (Eds.), The Dynamics of Social Movement in Hong Kong (pp.1-20). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Chiu, Stephen Wing-kai and Tai-lok Lui. (2004). Global City, Dual City?: Globalization and Social Polarization in Hong Kong Since the 1990s. Hong Kong: Hong Kong Institute of Asia-Pacific Studies, Chinese University of Hong Kong Press.

Chiu, Stephen Wing-kai. (2011). Introduction. In Stephen Wing-kai Chiu and Siu-lun Wong (Eds.), Hong Kong Divided?: Structures of Social Inequality in the Twenty-First Century (pp.1-22). Hong Kong: Hong Kong Institute of Asia-Pacific Studies, Chinese University of Hong Kong Press.

DeGolyer, Michael E. (1997). Sticking Your Neck Out, the First Ten Years of the HKSAR: A Study in Unintended Consequences. Hong Kong: publisher not identified.

DeGolyer, Michael E. (2007). Hong Kong People’s Economic Attitudes 1997-2007. In Joseph Y. S. Cheng (Eds.), The Hong Kong Special Administrative Region in its First Decade (pp.363-382). Hong Kong: City University of Hong Kong Press.

Deng, Xiaoping. (1993). Deng Xiaoping on the Question of Hong Kong. Hong Kong: New Horizon Press.

Galbraith, James K. (2012). Inequality and Instability. New York: Oxford University Press.

Ghai, Yash. (2000). The NPC Interpretation and Its Consequences. In Johannes Chan,, H. L. Fu, & Yash Ghai (Eds.), Hong Kong's Constitutional Debate: Conflict over Interpretation (pp.199-215). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Gittings, Danny. (2013). Introduction to the Hong Kong Basic Law. Hong Kong: Hong Kong University Press.

Hamnett, Chris. (2011). Urban Inequality: Its Definition, Measurement, Causes and Importance. In Stephen Wing-kai Chiu and Siu-lun Wong (Eds.), Hong Kong Divided?: Structures of Social Inequality in the Twenty-First Century (pp.23-41). Hong Kong: Hong Kong Institute of Asia-Pacific Studies, Chinese University of Hong Kong Press.

Hoe, Susanna and Derek Roebuck. (1999). The Taking of Hong Kong: Charles and Clara Elliot in China Waters. Richmond: Curzon Press.

Hung, Steven C. F. (2014). Political Participation of Students in Hong Kong. In Joseph Y. S. Cheng (Eds.), New Trends of Political Participation in Hong Kong (pp.449-482). Hong Kong: City University of Hong Kong Press.

Jackson, Liz. (2014). Who Belongs in What Hong Kong?: Citizenship Education in the Special Administrative Region. In John Petrovic and Aaron M. Kuntz (Eds.), Citizenship Education Around the World: Local Contexts and Global Possibilities (pp.22-42). New York: Routledge.

Ku, Agnes Shuk-mei. (2009). Civil Society’s Dual Impetus. In Ming Sing (Eds.), Politics and Government in Hong Kong: Crisis Under Chinese Sovereignty (pp.38-57). London: Routledge.

Lai, Pak-sang and Michael Byram. (2012). Re-shaping Education for Citizenship: Democratic National Citizenship in Hong Kong. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing.

Lam, Jermain T. M. (2014). The Occupy Central Movement and Political Reform in Hong Kong. In Joseph Y. S. Cheng (Eds.), New Trends of Political Participation in Hong Kong (pp.3-34). Hong Kong: City University of Hong Kong Press.

Lam, Wai-man. (2012). Political Context. In Lam Wai-man, Percy Luen-tim Lui and Wilson Wong (Eds.), Contemporary Hong Kong Government and Politics (pp.1-22). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Lau, Siu-kai. (2000). Hong Kongese or Chinese: The Problem on the Eve of Resumption of Chinese Sovereignty Over Hong Kong. In Siu-kai Lau (Eds.), Social Development and Political Change in Hong Kong (pp.255-284). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Leung, Benjamin K. P. (2000). The Student Movement in Hong Kong: Transition to a Democratizing Society. In Stephen Wing-kai Chiu and Tai-lok Lui (Eds.), The Dynamics of Social Movement in Hong Kong (pp.209-226). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Loh, Christine. (2006). Introduction. In Christine Loh (Eds.), Functional Constituencies: A Unique Feature of the Hong Kong Legislative Council (pp.1-8). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Lui, Hon-kwong. (2013). Widening Income Distribution in Post-Handover Hong Kong. New York: Routledge.

Lui, Tai-lok. (2011). Changing Opportunity Structures: Political Concerns and Sociological Observations. In Stephen Wing-kai Chiu and Siu-lun Wong (Eds.), Hong Kong Divided?: Structures of Social Inequality in the Twenty-First Century (pp.65-92). Hong Kong: Hong Kong Institute of Asia-Pacific Studies, Chinese University of Hong Kong Press.

Ma, Ngok. (2009). Social Movements and State-Society Relationship in Hong Kong. In Khun Eng Kuah and Gilles Guiheux (Eds.), Social Movement in China (pp.45-64). Amsterdam: Amsterdam University Press.

Mathews, Gordon, Eric Kit-yai Ma and Tai-lok Lui. (2008). Hong Kong, China: Learning to Belong to a Nation. London: Routledge.

Petersen, Carole J. (2005). Hong Kong’s Spring of Discontent: The Rise and Fall of the National Security Bill in 2003. In Hualing Fu, Carole J. Petersen and Simon N. M. Young (Eds.), National Security and Fundamental Freedoms: Hong Kong’s Article 23 Under Scrutiny (pp.93-118). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Sing, Ming. (2000). Mobilization for Political Change: The Pro-democracy Movement in Hong Kong (1980s-1994). In Stephen Wing-kai Chiu and Tai-lok Lui (Eds.), The Dynamics of Social Movement in Hong Kong (pp.137-158). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Sing, Ming and Yuen-sum Tang. (2012). Mobilization and Conflicts over Hong Kong’s Democratic Reform. In Lam Wai-man, Percy Luen-tim Lui and Wilson Wong (Eds.), Contemporary Hong Kong Government and Politics (pp.1-22). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Sweeting, Anthony. (1990). Differences and Identities: Educational Argument in Late Twentieth Century Hong Kong. Hong Kong: Faculty of Education, University of Hong Kong.

Vickers, Edward. (2005). In Search of an Identity: The Politics of History as a School Subject in Hong Kong, 1960s-2005. Hong Kong: Comparative Education Research Centre.

Wang, Dong. (2005). China's Unequal Treaties: Narrating National History. Lanham: Lexington Books.

Wong, Richard. (2013). Diversity and Occasional Anarchy. Hong Kong: Hong Kong University Press.

Wong, Timothy K. Y., Po-san Wan and Kenneth W. K. Law. (2011). Public Perceptions of Income Inequality: Trends and Implications. In Stephen Wing-kai Chiu and Siu-lun Wong (Eds.), Hong Kong Divided?: Structures of Social Inequality in the Twenty-First Century (pp.243-276). Hong Kong: Hong Kong Institute of Asia-Pacific Studies, Chinese University of Hong Kong Press.

Wong, Yiu-chung. (2004). Introduction. In Wong Yiu-chung (Eds.), “One Country, Two Systems” in Crisis: Hong Kong’s Transformation Since the Handover (pp.1-8). Lanham: Lexington Books.

Wong, Yiu-chung. (2004). “One Country” and “Two Sytems”: Where is the Line. In Wong Yiu-chung (Eds.), “One Country, Two Systems” in Crisis: Hong Kong’s Transformation Since the Handover (pp.9-34). Lanham: Lexington Books.

Wu, Xiaogang. (2011). Inequality and Equity in Income Distribution: Hong Kong and Mainland China in Comparative Perspective. In Stephen Wing-kai Chiu and Siu-lun Wong (Eds.), Hong Kong Divided?: Structures of Social Inequality in the Twenty-First Century (pp.277-312). Hong Kong: Hong Kong Institute of Asia-Pacific Studies, Chinese University of Hong Kong Press.

Yew, Chiew Ping. (2013). Political Reform and Dilemma. In Zheng Yongnian and Yew Chiew Ping (Eds.), Hong Kong Under Chinese Rule: Economic Integration and Political Gridlock (pp.209-223). Singapore: World Scientific Pub. Co.

Young, Simon N.M. (2006). Elected by the Elite. In Christine Loh (Eds.), Functional Constituencies: A Unique Feature of the Hong Kong Legislative Council (pp.111-140). Hong Kong: Hong Kong University Press.

Zheng, Yongnian and Sow Keat Tok. (2013). Democratization in Hong Kong: A Crisis Brewing for Beijing. In Zheng Yongnian and Yew Chiew Ping (Eds.), Hong Kong Under Chinese Rule: Economic Integration and Political Gridlock (pp.187-208). Singapore: World Scientific Pub. Co.

Tijdschriften

Alesina, Alberto and Roberto Perotti. (1996). Income Distribution, Political Instability, and Investment. European Economic Review, 40, pp.1203-1228.

Chan, Elaine. (2000). Defining Fellow Compatriots As ‘Others’: National Identity in Hong Kong. Government and Opposition, 35(4), pp.499-519.

Chow, Anthony. (2014). Understanding Policy Change: Multiple Streams and National Education Curriculum Policy in Hong Kong. Journal of Public Administration and Governance, 4(2), pp.49-64.

Friedmann, John. (1986). The World City Hypothesis. Development and Change, 17, pp.69-83.

Kan, Katerina. (2012). Lessons In Patriotism. China Perspectives, 4, pp.63-69.

Lee, Francis L. F. and Joseph Man Chan. (2005). Political Attitudes, Political Participation, and Hong Kong Identities After 1997. Issues & Studies, 41(2), pp.1-35.

Lee, Kim-ming, Hung Wong and Kam-yee Law. (2007). Social Polarisation and Poverty in the Global City: The Case of Hong Kong. China Report, 43(1), pp.1-30.

Pers

Baldwin, Claire. (2014, November 27). Hong Kong Student Leaders Banned From Mongkok Protest Site. Reuters, http://www.reuters.com/article/2014/11/27/us-hongkong-china-idUSKCN0JB0….

Bekemans, Sam. (2014, October 31). Stellingenoorlog. MO*, http://www.mo.be/wereldblog/stellingenoorlog.

Bekemans, Sam. (2015, February 2). Hong Kong: Een Tijd Van Verzet. MO*, http://www.mo.be/wereldblog/hong-kong-een-tijd-van-verzet.

Bekemans, Sam. (2015, April 8). Hong Kong: What’s Under the Umbrella. Uttryck Magazine, pp.6-8.

Branigan, Tania. (2014, November 26). Hong Kong Student Leaders Arrested As Police Try to Clear Protest Zone. The Guardian, http://www.theguardian.com/world/2014/nov/26/hong-kong-student-leaders-….

Chan, Samuel. (2014, December 11). The Game Changes: As Occupy Sites are Cleared, Hong Kong’s Democracy Protesters Go ‘Shopping’. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1660225/game-changes.

Cheung, Gary, Tanna Chong and Tony Cheung. (2014, May 8). Can Alliance Survive after Occupy Vote?. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1506908/can-alliance-survive….

Cheung, Tony and Peter So. (2014, October 10). Government Cancels Talks. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1613240/protesters-call-new-….

Cheung, Tony and Timmy Sung. (2014, December 3). Police Let Occupy Organisers Walk Away Without Charge After They Turn Themselves In. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1654634/no-regrets-says-occu….

Lam, Jeffe. (2014, August 31). Pan-Democratic Lawmakers in Joint Pledge to Kill Election Reform Plan Backed by Beijing. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1582381/pan-democratic-lawma….

Yung, Chester. (2014, September 29). Carrie Lam: Hong Kong to Delay Discussions on Political Reform. Wall Street Journal, http://www.wsj.com/articles/carrie-lam-hong-kong-to-delay-discussions-o….

Staff Reporter. (2013, March 7). State Officials Slams Colonial Flag’s Display. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1184437/displays-hong-kongs-….

Staff Reporter. (2013, March 24). Opponents of Beijing Ineligible to be CE. South China Morning Post, http://www.scmp.com/article/1199015/opposition-camp-members-cant-run-ch….

Staff Reporter. (2013, March 25). Pan-Democrats Fear Party Screening. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1199035/pan-democrats-fear-p….

Staff Reporter. (2013, June 9). Leung Sternly Warns Occupy Central. South China Morning Post, https://d1i2fm6gzkc524.cloudfront.net/Ebooks/download/umbrellaMovementP….

Staff Reporter. (2014, June 10). Beijing Stresses Its Total Control Over Hong Kong. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1529300/beijing-reasserts-it….

Staff Reporter. (2014, June 29). Alliance For True Democracy Proposal Wins Occupy Central Poll as Nearly 800,000 Hong Kongers Vote. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1543231/nearly-800000-hongko….  

Staff Reporter. (2014, July 2). Annual March Biggest In Recent Years, with the Focus Democracy in 2017. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1544598/annual-march-biggest….

Staff Reporter. (2014, August 31). Full Text: NPC Standing Committee Decision on Hong Kong 2017 Election Framework. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1582245/full-text-npc-standi….

Staff Reporter. (2014, September 9). Occupy Central Leaders Shave heads to Show ‘Determination for Democracy’. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1588699/occupy-central-leade….

Staff Reporter. (2014, September 22). Students Kick Off Class Boycott, Demand Democracy. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1597540/lets-stand-them-hong….

Staff Reporter. (2014, September 25). Student Protesters Stage Overnight Sit-In Outside Government House in Call for Democracy. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1600095/students-blockade-ro….

Staff Reporter. (2014, September 27). Umbrella-Wielding Students Pepper-Sprayed After Seizing Civic Square. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1601262/chaotic-scenes-stude….

Staff Reporter. (2014, September 29). Chaos as Police Fire Tear Gas at Protesters Occupying Central and Admiralty. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1603350/police-fire-tear-gas….

Staff Reporter. (2014, October 3). After Angry Mob Attach Protesters, Students Call Off Talks. South China Morning, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1609166/after-angry-mobs-tur….

Staff Reporter. (2014, October 4). Chief Executive Condemns Violence as Thousands Attend Peace Rally. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1609541/government-and-polic….

Staff Reporter. (2014, October 13). Triads Infiltrated Both Sides, Say Police. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1615353/police-says-triads-s….

Staff Reporter. (2014, October 13). The Battle of the Barricades. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1615546/live-police-attempt-….

Staff Reporter. (2014, October 14). Police Reclaim More Roadways. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1618870/fresh-clashes-mong-k….

Staff Reporter. (2014, October 17). Police and Protesters Continue Battle Over Blocked Roads. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1608680/live-student-protest….

Staff Reporter. (2014, October 21). Talks Fail to Bridge Gap. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1621694/talks-fail-narrow-ga….

Staff Reporter. (2014, November 19). Occupy Condemns Attack on LegCo as Pan-Democrats Claim Protesters were ‘Misled’. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1643678/pan-democrats-heartb….

Staff Reporter. (2014, December 11). 247 Arrested in Peaceful End to Hong Kong’s Occupy Protests After 75 Days of Turmoil. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1661323/orderly-end-75-days-….

Staff Reporter. (2015, February 3). CY Leung Slams Pan-Democrats Over Efforts to Block Hong Kong Tech Bureau Funding. South China Morning Post, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1700307/cy-leung-slams-pan-d….

 

WEBSITES

The Basic Law. (2012, July). Retrieved from http://www.basiclaw.gov.hk/en/basiclawtext/chapter_4.html#section_3.

CIA World Factbook: Hong Kong. (No date available). Retrieved from http://www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/ge….

HKFS Declaration for Student’s Strike. (2014, September). Retrieved From http://www.hkfs.org.hk/students­strike­declaration/?lang=en.

Hong Kong Constitutional Instruments: Instrument A211 Decision of the Standing Committee of the National People’s Congress on Issues Relating to the Methods for Selecting the Chief Executive of the Hong Kong Special Administrative Region and for Forming the Legislative Council of the Hong Kong Special Administrative Region in the Year 2012 and on Issues Relating to Universal Suffrage (Adopted by the Standing Committee of the Tenth National People’s Congress at its Thirty-First Session on 29 December 2007). (2015, May). Retrieved from http://www.hklii.hk/cgi-bin/sinodisp/eng/hk/legis/instrument/211/paragr….

Methods for Selecting the Chief Executive in 2017 and for Forming the Legislative Council in 2016: Consultation Document. (2013, December). Retrieved from http://www.legoco.gov.hk/yr13-14/english/panels/ca/papers/ca1209-cdoc20….

OECD Employment Book. (2000, June). Retrieved from http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/social-issues-migr….

Report by the Chief Executive of the Hong Kong Special Administrative Region to the Standing Committee of the National People’s Congress on whether there is a Need to Amend the Methods for Selecting the Chief Executive of the Hong Kong Special Administrative Region in 2017 and for Forming the Legislative Council of the Hong Kong Special Administrative Region in 2016. (2014, July). Retrieved from http://www.2017.gov.hk/filemanager/template/tc/doc/report/ce_report.pdf.

Second Reform Consultation To Start. (2015, January). Retrieved From http://news.gov.hk/en/categories/admin/html/2015/01/20150106_103846.sht….

Bekemans, Sam. (2014, September 26). De Proloog. Retrieved from http://www.sevenmillionangrymen.wordpress.com.

Bekemans, Sam. (2014, September 29). De Paraplubeweging. Retrieved from http://www.sevenmillionangrymen.wordpress.com.

Bekemans, Sam. (2014, October 2). Solidariteit en Verdeeldheid. Retrieved from http://www.sevenmillionangrymen.wordpress.com.

Bekemans, Sam. (2014, October 3). De Oppositie. Retrieved from http://www.sevenmillionangrymen.wordpress.com.

Bekemans, Sam. (2014, October 10). Terug Bij Af. Retrieved from http://www.sevenmillionangrymen.wordpress.com.

Tong, Ronny. (2005, January). Role of Article 45 Concern Group and The Future of the Pan Democrats. Retrieved From  http://www.hkdf.org/newsarticles.asp?show=newsarticles&newsarticle=158.  

Chinese bronnen

政務司司長就《二零一七年行政長官及二零一六年立法會產生辦法諮詢文件》發表聲明 (zhèngwùsī sīzhǎng jiù《èrlíngyīqīnián xíngzhèng zhǎngguān jí èrlíngyīliùnián lìfǎhuì chǎnshēng bànfǎ zīxún wénjiàn》fābiǎo shēngmíng). (2013, December 4). Retrieved from http://www.info.gov.hk/gia/general/201312/04/P201312040474.htm.

立法會:政務司司長就《行政長官普選辦法公眾諮詢報告及方案》發表聲明 (lìfǎhuì:zhèngwùsī sīzhǎng jiù《xíngzhèng zhǎngguān pǔxuǎn bànfǎ gōngzhòng zīxún bàogào jí fāngàn》fābiǎo shēngmíng). (2015, April 22). Retrieved from http://sc.isd.gov.hk/gb/www.info.gov.hk/gia/general/201504/22/P20150422….

戴耀廷 (dàiyàotíng). (2013, January 16). 公民抗命的最大殺傷力武器 (gōngmín kàngmìng de zuìdà shāshānglì wǔqì). 信報:財經新聞 (xìnbào:cáijīng xīnwén), http://www1.hkej.com//dailynews/article/id/654855/公民抗命的最大殺傷力武器.

吕大乐 (lǚdàlè). (2007). 从港人身份认同看回归十年 (cóng gǎngrén shēnfèn rèntóng kàn huíguī shínián). 同舟共进 (tóngzhōugòngjìn), 7, pp.14-15.

朱孔武 (zhūkǒngwǔ). (2008). 行政主导:《基本法》对 香港政府体制的民主安排 (xíngzhèng zhǔdǎo:《jīběnfa》duì xiānggǎng zhèngfǔ tǐzhì de mínzhǔ ānpái). 岭南学刊 (lǐngnánxuékān), 1, pp.117-119.

左亦鲁 (zuǒyìlǔ). (2007). 试论香港循序渐进的民主进程 (shìlùn xiānggǎng xúnxù jiànjìn de mínzhǔ jìnchéng). 中国知识基础设施工程 (zhōngguó zhīshi jīchǔ shèsh īgōngchéng), 5. http://210.39.5.17/handle/510500.239/1713.

徐海波和邢立军 (xúhǎibō hé xínglìjūn). (2013). 国民教育、意识形态与身份意识建构——从香港国民教育开展受阻谈起 (guómín jiāoyù、yì shí xíngtài yǔ shēnfèn yìshí jiàngòu——cóng xiānggǎng guómín jiàoyù kāizhǎn shòuzǔ tánqǐ).《 学 术 界 》( 月 刊 ) (<xué shù jiè> ( yuèkān)) 181 ,205.

Download scriptie (2.28 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2015