Een vergelijkende studie tussen menselijke bewegingen en robotische bewegingen

Maxim
Vanhockerhout

 De robots komen eraan.

Een normale kamer met oudere mensen die staan te poppelen om te beginnen. Ze zitten allemaal in een cirkel en dan gebeurt het, Zora komt binnen. Wat maakt Zora zo speciaal voor die mensen?

Vanaf je geboorte zijn er bepaalde mensen die sindsdien deel uitmaken van je leven. Je ouders, tantes, ooms, maar je grootouders blijven de beste van allemaal. Als je binnen komt bij je grootouders mag je van alles hebben. In jouw ogen zijn ze de beste mensen ter wereld en kan niets of niemand hen kwaad doen. Hoe ouder je wordt hoe meer je van hen houdt, maar ook je beeld over hen veranderd. Je ziet ze nog altijd als 1 van de beste mensen ter wereld, maar je merkt dat ze het ook moeilijker krijgen om te wandelen of om iets te nemen. Net zoals jij zijn ze niet bestand tegen tijd, ze worden ouder. Je merkt dat ze meer moeite moeten doen en dit gaat niet altijd zo gemakkelijk. Ze hebben hulp nodig en zeker als ze niet meer alleen kunnen wonen. Dus verhuizen jouw ouders hen naar een woon-zorgcentrum in de buurt. Daar krijgen ze hulp om in beweging te blijven. In de revalidatieruimte krijgen ze allerlei oefeningen, samen met andere grootouders, om hun spieren soepel te houden. Er is jammer genoeg 1 probleem. Er zijn te veel grootouders en te weinig zorgverleners. De zorgverleners kunnen de oudere mensen niet voortdurend corrigeren en helpen, want ze moeten de oefeningen voordoen. De oplossing hiervoor is Zora.

Zora is een robot die de zorgverleners gaat bijstaan bij de oefeningen. Zora gaat de oefeningen voordoen en de zorgverleners kunnen dan al hun aandacht besteden aan de mensen die het nodig hebben. Natuurlijk is de vraag hier of een robot wel bewegingen van een mens kan nadoen. Er zijn verschillende voorwaarden zodat een robot realistische en accurate bewegingen kan nadoen.

Revalidatiebeweging of gewone beweging:
Een oefeningen bestaat uit een opeenvolging van bewegingen en voor Zora hebben we 2 soorten bewegingen. Revalidatie bewegingen en gewone bewegingen. Het grote verschil tussen beide bewegingen is het volgende:

Revalidatiebewegingen hebben 4 factoren die de zorgverleners zelf kunnen veranderen. Deze zijn:

·         Aanloopsnelheid à De snelheid om bijvoorbeeld de arm omhoog te doen

·         Duur à Hoe lang moet die arm nu omhoog blijven

·         Uitloopsnelheid à De snelheid om de arm omlaag te doen

·         Wachttijd à De tijd tussen de volgende beweging

Door met deze factoren te spelen kan je heel gemakkelijk een gepersonaliseerde beweging maken. Combineer dit met de composer, een plaats waar je verschillende bewegingen na elkaar kan afspelen, en je hebt een zeer leuke en gepersonaliseerde revalidatie oefening voor elk persoon. Dit maakt in de eerste plaats de revalidatie leuker.

Bij een gewone beweging kan je geen van de 4 factoren veranderen, dit wil simpel zeggen dat de mensen van het bedrijf die aan Zora werken zelf zeggen hoe snel of hoe lang iets kan duren. Dit komt omdat deze bewegingen meestal wel complex zijn, zoals pompen. Deze bewegingen zijn dan ook niet echt om te revalideren, maar meer om te tonen aan de mensen wat Zora allemaal kan.

Andere belangrijke voorwaarden:
Buiten de soort bewegingen zijn er ook andere voorwaarden die heel belangrijk zijn voor een realistische menselijke beweging.
De lengte van de ledematen bijvoorbeeld. Als het armpje te kort is, kan het niet de voeten aanraken.
Dan is er ook het aantal motoren, kun je vergelijken met gewrichten bij de mens, die een voorwaarde is. Zora heeft nu 25 motoren en ze kan toch redelijk wat bewegingen doen. Sommige bewegingen kan ze jammer genoeg niet doen. Dit komt omdat ze te weinig motoren heeft. De polsen op en neer doen kan ze bijvoorbeeld niet doen.
Evenwicht bewaren is ook een belangrijke voorwaarde voor een accurate beweging. We willen niet dat de robot gaat vallen tijdens het uitvoeren van een beweging. Door deze voorwaarde kan het zijn dat de robot natuurlijk niet altijd de oefening realistisch gaat uitvoeren, maar een klein beetje gaat afwijken van de menselijke beweging.

Grootste voorwaarde:
Wat heel belangrijk is en waarschijnlijk de belangrijkste van alle voorwaarden. Is dat de robot een humanoïde robot is. Een humanoïde robot is een robot die het dichtst staat bij de mens. Het heeft een menselijke lichaam.

 

Zora komt binnen en alle mensen zijn blij. Ze beginnen aan de revalidatieoefeningen met een glimlach op hun gezicht.

Bibliografie

·         http://nl.wikipedia.org/wiki/Robotica

·         http://nl.wikipedia.org/wiki/Mechatronica

·         http://en.wikipedia.org/wiki/Nao_%28robot%29

·         http://doc.aldebaran.com/2-1/home_nao.html

·         http://zorarobotics.be/

·         http://doc.aldebaran.com/2-1/software/choregraphe/index.html

·         Interne documenten

o   De grote ZORA boek

·         De ZORA presenteert applicatie

·         Ervaring van Michaël als verkoper

·         Uitleg over de interne werking van ZORA door Wim Devos

Literatuur:

·         https://angularjs.org/

·         http://doc.aldebaran.com/2-1/dev/js/index.html?highlight=qimessaging

·         https://docs.angularjs.org/api/ng/service/$q

https://docs.python.org/2/

Download scriptie (2.21 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2015