Evaluatie van langdurige behandeling met ketamine bij chronische pijnpatiënten

Emilie De Smedt Laurens De Spiegeleer Griet Brusselmans Jacques Devulder
Persbericht

Evaluatie van langdurige behandeling met ketamine bij chronische pijnpatiënten

Is ketamine de oplossing voor uw probleem?

Hebt u chronische pijn en hebt u al van alles geprobeerd? Wilt u niets liever dan de draad van het leven terug opnemen? Probeer dan ketamine!

Indien u al van ketamine gehoord hebt, of eerder van Kitkat of special K, vermoed ik dat u niet de onschuldigste van de klas was. Na het goedje gesnoven, gerookt of gespoten te hebben, komt u in een dromerige status. Indien u net iets te veel en te lang van het goedje naar binnen hebt gekregen, komt u elders terecht. U zult zwaar hallucineren en hoogstwaarschijnlijk te horen krijgen dat uw blaas en misschien zelfs uw lever, niet meer naar behoren functioneert. Nadat de plaatselijke dokter talloze gelijkaardige gevallen aanzien heeft, zal deze zeker niet geneigd zijn deze therapie op te starten, laat staan bij een gevoelige chronische pijnpatiënt. Bossen zijn geveld om de kwalijke gevolgen van ketaminemisbruik te beschrijven. Maar beste patiënt, laat u hierdoor zeker niet afschrikken. Ik ga er van uit dat u niet zult proberen om thuis een dosis in uw aderen te spuiten, maar dat u braaf maandelijks naar het ziekenhuis zult gaan voor een beperkte dosis, terwijl u goed wordt opgevolgd. Ik garandeer u dat u hoogstwaarschijnlijk geen noemenswaardige bijwerkingen zult ondervinden. Indien u toch sceptisch blijft, leest u gerust mijn thesis door.  

Indien u geen andere oplossing meer voor handen hebt, kunt u dus volgens de huidige inzichten relatief veilig zo’n ketaminetherapie aanvangen. U zult in het ziekenhuis op professionele wijze behandeld worden, u zult merken dat ook andere mensen om gelijkaardige reden een ketamine infuus krijgen. U zult niet alleen medisch, maar ook psychosociaal omkaderd worden. Volgens nieuwe inzichten zou ketamine zelfs een gunstig effect kunnen hebben op uw angstgevoelens en depressieve stemming. Indien u de behandeling verdraagt, is de kans groot dat u ze jaren volgt. Mogelijks vraagt de arts u om deel te nemen aan een studie om de resultaten van de succesbehandeling aan de wereld te tonen. Zo kan men u vragen de ernst van uw pijn aan te geven voor u een eerste infuus met ketamine krijgt en na een jarenlange behandeling. Evenwel komt deze bovengenoemde arts in een hachelijke situatie terecht: bij geen één van zijn patiënten, 51 in totaal, blijkt de pijn verbeterd te zijn. Ook trad er geen belangrijke verbetering op van uw angstgevoelens en depressieve stemming. Hoe is het mogelijk dat u toch maandelijks blijft terugkomen? Kwatongen onder ons beweren dat de behandeling helemaal niets uithaalt en dat men enkel de erkenning krijgt dat men een medische aandoening heeft. Maar men kan ook stellen dat er wel degelijk een verbetering optreedt van de pijn, maar dat dit effect niet blijft aanhouden. Men kan zelfs beweren dat indien men niet zou behandeld hebben, de pijn zou zijn toegenomen. Voor deze stelling bestaan er argumenten, maar toch vind ik dit maar een schamele troost. Ik hoop voor u dat men een therapie vindt dat uw chronische pijn wel langdurig kan verlichten. 

 

 

Bibliografie

Zie thesis

Universiteit of Hogeschool
Geneeskunde
Publicatiejaar
2015
Promotor(en)
Prof. Dr. Jacques Devulder
Kernwoorden
Share this on: