Probiotica bij pluimvee

Mireille
Cappendijk

Antibiotica resistentie; If you can’t beat them, join hem!

Resistentie tegen verschillende soorten antibiotica is nachtmerrie nummer 1 van de humane geneeskunde. Want wat doe je als niks meer werkt? Wanneer zwaardere medicatie niet meer werkt? Of wanneer er geen opties meer zijn? Zoals de titel al zegt; dan gaan we het kwade met zichzelf bestrijden!

In mijn scriptie worden probiotica besproken, dè oplossing tegen resistentie-ontwikkeling. Dit zijn goede bacteriën die op verschillende manieren inwerken om de  slechte bacteriën de das om te doen.  De verschillende manieren waarop probiotica inwerken worden besproken, denk aan; een ongunstig milieu creëren (de buurman pesten), bacteriociede werking (afdoden van de slechteriken) of bacteriostatische werking (zorgen dat de slechteriken zich niet voortplanten).

Omdat antibiotica resistentie gedeeltelijk van de dieren af komt en proeven met dieren nèt iets makkelijker te organiseren zijn dan proeven met mensen, worden probiotica veel ingezet bij dieren. In het geval van mijn thesis betreft het pluimvee, voornamelijk kippen. Desalniettemin zijn alle gevonden resultaten in grote lijnen zeker ook van toepassing bij de mens!

De resultaten zijn niet mis; in bijna alle gevallen werden de dieren gered van akelige infecties of ze werden een stuk minder ziek dan zonder de probiotica. Veelbelovende resultaten waar wij mensen ons voordeel mee gaan doen. Nu nog maar op kleine schaal (denk aan de yoghurtjes) maar in de toekomst op veel grotere schaal. Want waar de mensen en hun medicijnen het af laten weten, zullen de goede bacteriën ons komen redden!

Het grootste gevaar zit in de kleinste dingen, maar probiotica to the rescue

Bibliografie

5. Literatuurlijst

1. Abee T., Todd I., Klaenhammer R., Letellier L. (1994) Kinetic studies of the action of lactacin F, a bacteriocin produced by Lactobacillus johnsonii that forms poration complexes in the cytoplasmic membrane. Applied and enviromental microbiology  60 No.3  1006-1013

2.  Baffoni L.,  Gaggìa F., Di Gioia D., Santini C., Mogna L., Biavati B. (2012) A Bifidobacterium-based synbiotic product to reduce the transmission of C. jejuni along the poultry food chain. International Journal of Food Microbiology 157 156–161

3. Boirivant M., Strober W. (2007) The mechanism of action of probiotics. Current Opinion in Gastroenterology 23 679–692

4. Capcarova M., Weis J., Hrncar C., Kolesarova A., Pal G. (2010) Effect of Lactobacillus fermentum and Enterococcus faecium strains on internal milieu, antioxidant status and body weight of broiler chickens. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 94 215–224

5. Dembele, T., Obdrzalek, V., Votava, M. (1998) Inhibition of bacterial pathogens by lactobacilli. Zentralblad  fur Bakteriologie, international journal of medical microbiology, virology, parasitology and infectious diseases  288 395–401.

6. Dudnik L.B., Azyzova O.A., Solovyova N.P., Savchenkova  A.P.,  Pokrovskaya M.A. (2008) Primary biliary cirrhosis and coronary artherosclerosis: protective antioxidant effect of bilirubin. Bulletin of Experimental Biology and Medicine 145 23-28.

7. Guorong L., Li R., Zhenqin S., Chengtao W., Baoguo S. (2015) Purification and characteristics of bifidocin A, a novel bacteriocin produced by Bifidobacterium animals BB04 from centenarians' intestine. Food Control 50 889-895

8. http://edepot.wur.nl/161911 geraadpleegd op 03-02-2015

9. http://temp.biomin.net/en/animal-nutrition-products/probiotics/biominr-… geraadpleegd op 03-02-2015

10. http://www.biacton.ro/index.php?page=biacton-2 geraadpleegd op 03-02-2015

11. http://www.biacton.ro/index.php?page=conclusions geraadpleegd op 03-02-2015

12. http;//www.cvear.com/wp-content/uploads/2013/.../PoultryStar-sol-label-US.doc geraadpleegd op 03-02-2015

13. http://www.drugs.com/vet/proflora.html geraadpleegd op 03-02-2015

14. http://www.moad.be/files/brochures/PROBIOLAC_BROCHURE.pdf geraadpleegd op 03-02-2015

15. http://www.moad.be/files/pss/PSS_PROBIOLAC.pdf geraadpleegd op 03-02-2015

16. http://www.orffa.com/site/products-probiotics-calsporin-uk geraadpleegd op 03-02-2015

17. http://www.orffa.com/site/products-probiotics-calsporin-uk/$FILE/FeedMi… geraadpleegd op 03-02-2015

18. http://www.orffa.com/site/products-probiotics-leaflet-calsporin-uk/$FIL… geraadpleegd op 03-02-2015

19. http://www.orffa.com/site/04351C9FB9202B02C125778A0045DABA/$FILE/LEAFLE… geraadpleegd op 03-02-2015

20. http://www.thepoultrysite.com/focus/biomin/2270/biomin-poultrystar-defi… geraadpleegd op 03-02-2015

21. http://www.w.vetacafe.com/drugs4.php?view=view&id=266 geraadpleegd op 03-02-2015

22. Jeong J.S.,  Kim I.H. (2014) Effect of Bacillus subtilis C-3102 spores as a probiotic feed supplement on growth performance, noxious gas emission, and intestinal microflora in broilers. Poultry Science 93 3097–3103

23. Jin L.Z., Ho Y.W., Abdullah, N., Ali, M.A., Jalaludin, S. (1996) Antagonistic effects of intestinal Lactobacillus isolates on pathogens of chicken. Letters in applied microbiology 23  67–71.

24. Kent L., Erickson N., Neil E., Hubbard E. (2000) Probiotic immunomodulation in health and disease. The Journal of Nutrition 130 403-409

25. Kyungwoo L., Hyun S., Lillehoj R., Gregory R., Siragusa E. (2010). Direct fed microbials and their impact on the intestinal microflora and immune system of chickens. Journal Poultry Sience. 47 106-114

26. Laukova  A., Guba P., Nemcova R., Vazilkova Z. (2003) Reduction of Salmonella in gnotobiotic Japanese quails caused bij the enterocin-A producing strain of Enterococcus faecium. Veterinary Research Communication 27 275-280

27. Levkut M., Revajova V., Laukova A., Sevcikova Z.,  Spisakova V., Faixova Z., Levkutova M., Strompfova V., Pistl J., Levkut M. (2012) Leucocytic responses and intestinal mucin dynamics of broilers protected with Enterococcus EF55 and challenged with Salmonella Enteritidis. Research in veterinary science. 93 195-201

28. Machlin L. J.,  Bendlich  A. (1987) Free radical tissue damage: protective role of antioxidant nutrients. The federation of American Societies for Experimental Biology Journal 1 441–445

29. Mendonça Moraes P., Perin L.M.,Tassinari Ortolani M.B., Keizo Yamazi A., Nogueira V.G., Nero L.G. (2010) Protocols for the isolation and detection of lactic acid bacteria with bacteriocinogenic potential.  Food Science and Technology 43 1320-1324

30. Messaoudi S., Kergourlay G., Dalgalarrondo M., Choiset Y., Ferchichi M., Prévost H., Pilet M.F., Chobert J., Manai M., Dousset X. (2012) Purification and characterization of a new bacteriocin active against Campylobacter produced by Lactobacillus salivarius SMXD51. Food Microbiology 32 129-134

31. Mikulski  D., Jankowski J.,   Naczmanski J.,   Mikulska M.,   Demey V. (2012)  Effects of dietary probiotic (Pediococcus acidilactici) supplementation on performance, nutrient digestibility, egg traits, egg yolk cholesterol, and fatty acid profile in laying hens. Poultry Science  91 2691–2700

32. Miyamoto T., Horie T., Fujiwara T., FukataT., Sasai K., Baba E.(2000) Lactobacillus flora in the cloaca and vagina of hens and its inhibitory activity against Salmonella Enteritidis in vitro. Poultry Science 79 7–11

33. Samli H.E., Senkoylu N., Koc F.,  Kanter M., Agma A. (2007) Effects of Enterococcus faecium and dried whey on broiler performance, gut histomorphology and intestinal microbiota.  Archives of Animal Nutrition 61 42–49.

34. Sathishkumar J., Gokila T., Kurian H., Ravichandran M., Rajalekshmi M., Haridasan C. (2013) Bacillus subtilis PB6 improves intestinal health of broiler chickens challenged with Clostridium perfringens-induced necrotic enteritis. Poultry Science 92 370–374

35. Seifert S., Fritz C., Carlini N., Barth S.W., Franz C.M.A.P., Watzl P. (2011) Modulation of innate and adaptive immunity by the probiotic Bifidobacterium longum PCB133 in turkeys. Poultry Science 90 2275–2280

36. Stromfova M., Laukova A., Mudronova D. (2003) Effect of bacteriocin-like substance produced by Enterococcus faecium EF55 on the composition of avian gastro-intestinal microflora.  Acta Veterinaria 72 559-564

37. Strompfova Y.,  Laukova A., Marcinakova M., Vasilkova Z. (2010) Testing of probiotic and bacteriocin-producing lactic acid bacteria towards Eimeria spp. Polish Journal of Veterinary Sciences 13 389-391

38. Svetoch E.A.,  Eruslanov B.E., Levchuk V.P., Perelygin V.V., Mitsevich I.P.,  Mitsevich E.V., Stepanshin J., Dyatlov I., Seal B.S., Stern N.J. (2011) Isolation of Lactobacillus salivarius 1077 (NRRL B-50053) and characterization of its bacteriocin, including the antimicrobial activity spectrum. Applied and enviromental microbiology  77 2749–2754

39. Tactacan G.B., Schmidt J.K., Miille M.J., Jimenez D.R. (2013) A Bacillus subtilis (QST 713) spore-based probiotic for necrotic enteritis control in broiler chickens. Journy of Applied Poultry Research 22 825–831

40. Karpinski T.M., Szkaradkiewicz A.K. (2013) Characteristic of bacteriocines and their application. Polish Journal of Microbiology. 62   223–235

41. Van Coillie E., Goris J., Cleenwerck I., Grijspeerdt K., Botteldoorn N., Van Immerseel F., De Buck J., Vancanneyt M., Swings J., Herman L.,Heyndrickx  M.(2006). Identification of lactobacilli isolated from the cloaca and vagina of laying hens and characterization for potential use as probiotics to control Salmonella Enteritidis. Journal of Applied Microbiology 102  1095–1106

42. Wideman Jr R.F., Hamal K.R., Stark J.M., Blankenship J., Lester H., Mitchell K.N., Lorenzoni G., Pevzner I. (2012) A wire-flooring model for inducing lameness in broilers: Evaluation of probiotics as a prophylactic treatment. Poultry Science 91 870–883

43. Yamawaki R.A., Milbradt E.L., Coppola M.P., Rodrigues J.C.Z.,  Andreatti Filho R.L., Padovani C.R., Okamoto A.S. (2013) Effect of immersion and inoculation in ovo of Lactobacillus spp. in embryonated chicken eggs in the prevention of Salmonella Enteritidis after hatch.  Poultry Science  92 1560–1563

44. Yanfeng T., Weiqin Z., Lanwei Z., Lianzhong A., Yingchun Z., Xue H., Huaxi Y. (2013) Study of probiotic potential of four wild Lactobacillus rhamnosus strains. Anaerobe 21 22-27

 

 

Download scriptie (231.88 KB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2015