Vele mensen volgen een dieet om hun overtollige kilootjes weg te werken, maar wat als dit juist averechts werkt? Balans is de oplossing!

Herlinde
Aerts

Baby’s wenen wanneer ze honger hebben en duwen hun eten weg wanneer ze vol zitten. Wat in de latere levensjaren? Vele mensen verliezen dit aangeboren gevoel. Ze weten geen raad meer, wat te eten, wanneer te eten, hoeveel te eten…Vele beginnen een dieet, maar zelden ziet men resultaat dat voor een lange tijd houdbaar is. Hoe kan men terug dit aangeboren gevoel aanwakkeren en behouden? Experimenteel onderzoek toonde aan dat body-mind oefeningen een oplossing kunnen vormen.

 

 

Het lichaam als een object dat we willen controleren

 

Onze westerse samenleving is sterk gevormd door het lichaam-geest dualisme, geformuleerd door René Descartes. Lichaam en geest worden gezien als twee aparte entiteiten. Lakoff and Johnson (1999), beweren dat we door dit duale idee ons te sterk identificeren met de geest en door de subjectieve bril van de geest objectief naar het lichaam kijken.

 Meer en meer wordt het lichaam als een object beschouwt, in plaats van te voelen of we goed in ons vel zitten gaan we allerlei aspecten van het lichaam meten zoals het gewicht, lengt, hartslag, ... om te bepalen of we gezond zijn. In de tijd van de smartphones en smart watches gaat dit nog verder en zijn er mensen die door middel van self-tracking gaan oordelen of ze voldoende hebben geslapen, gegeten, bewogen, …

Ook over voeding bestaan er verscheidene schema’s en diëten die het voedingspatroon gaan bepalen, waardoor we eigenlijk met de geest het lichaam gaan controleren.  Maar eerder onderzoek heeft aangetoond dat op lange termijn zo’n rigide cognitieve controle ervoor zorgt dat we beperkt worden in het aanvoelen van signalen van het lichaam en we afleren om hier een gepaste reactie op te vinden.

Het lichaam weet wel beter

Baby’s wenen wanneer ze honger hebben en duwen hun eten weg wanneer ze vol zitten. Gebaseerd op deze observatie is men overtuigd dat de mens is geboren met de kunst om aan te voelen wat, hoeveel en wanneer men best eet en zijn voedsel inname op een gezonde manier weet te regelen. Echter, in een maatschappij met een overvloed aan voeding, drukke levensstijlen en sociale druk, verliezen vele mensen deze kunst en gaan ze eten voor andere redenen. Omgevingsfactoren zoals de media die bepaalt wat het perfecte lichaam is, sociale factoren zoals peer pressure en emotionele factoren zoals stress beïnvloeden eetgedrag.

 

Gebaseerd op het idee dat het lichaam intrinsiek weet wat en hoeveel te eten om een gezonde levensstijl te behouden bestaat het intuïtief eetparadigma. De grondgedachte van het paradigma is dat mensen te dik worden omdat ze eten als reactie op andere signalen dan honger en verzadiging. Als men intuïtief eet, consumeert men meer voedzaam eten dat helpt om goed te functioneren en zien ze smaak enkel als een factor die de keuze beïnvloed maar zeker niet overheersend is. Verder, zorgt het voor een gezond gewicht en wordt overeten of schadelijke diëten vermeden.

 

Balans om de relatie tussen lichaam en geest te balanceren

 

Yoga, pilates, Tai Chi,… zijn bij ons in opmars en hun populariteit neemt nog steeds toe. De zogenaamde body-mind oefeningen zorgen voor meer dan enkel ontspanning, ze kunnen helpen om de relatie tussen lichaam en geest te balanceren. Door het uitvoeren van balans oefeningen wordt men gedwongen om te luisteren naar het lichaam en sluit men zich af van de externe factoren, zodat het lichaam kan balanceren en niet omvervalt. Het volgen van aerobic lessen zoals Zumba, steps,… waar men een instructeur moet volgen, heeft het omgekeerde effect, men wordt tot een extern bewustzijn gebracht om de pasjes te kunnen volgen.

 

Experimenteel onderzoek heeft aangetoond dat mensen die body-mind lessen volgen meer intuïtief eten dan mensen die aerobic lessen volgen of mensen die geen lessen volgen. Meer nog, ondanks de body-mind groep een minder actieve levensstijl had, was het percentage met een gezond gewicht groter dan in de aerobic groep of de groep die geen les volgden.

 

Body-mind oefeningen kunnen er dus voor zorgen dat we terug meer vertrouwen op het lichaam, gaan luisteren naar de signalen van het lichaam en minder ingaan op de externe factoren die ons aanzetten tot overbodig eten. 

Bibliografie

Books

Lakoff, G. and Johnson, M. (1999). Philosophy in the Flesh: The Embodied Mind and Its

Challenge to Western Thought. Basic Books, p.625.

Merleau-Ponty, M. (1965). Phenomenology of perception. London: Routledge & K. Paul.

Ogden, P., Minton, K. and Pain, C. (2006). Trauma and the body. New York: W.W. Norton.

Resch, E., Tribole, E. and M.S, R.D. (2007) Intuitive eating: A revolutionary program that works, Second edition. 2nd edn. New York: St. Martin’s Griffin.

Rytz, T. (2009). Centered and connected. Berkeley, Calif.: North Atlantic Books.

Schiffmann, E. (1996). Yoga. New York: Pocket Books.

Schwartz, B. (1982). Diets don't work. Galveston, Tex.: Breakthru Pub.

Tribole, E. and Resch, E. (1995) Intuitive eating. New York: St. Martin’s Press.

Yuasa, Y. and Kasulis, T. (1987). The body. Albany: State University of New York Press p.18

Articles



Ader, R. (1987). Communication Between the Brain and the Immune System.

PsycCRITIQUES, 32(8).

Adriaanse, M., de Ridder, D. and Evers, C. (2011). Emotional eating: Eating when

emotional or emotional about eating? Psychology & Health, 26(1), pp.23-39.

Arora, S. and Bhattacharjee, J. (2008). Modulation of immune responses in stress by

Yoga. International Journal of Yoga, 1(2), p.45.

Avalos, L. and Tylka, T. (2006). Exploring a model of intuitive eating with college women.

Journal of Counseling Psychology, 53(4), pp.486-497.

Bublitz, M., Peracchio, L. and Block, L. (2010). Why did I eat that? Perspectives on food decision making and dietary restraint. Journal of Consumer Psychology, 20(3), pp.239- 258.

Brownell, K. and Gold, M. (2012). Food and addiction. Oxford: Oxford University Press.

Chambers, R., Gullone, E. and Allen, N. (2009). Mindful emotion regulation: An integrative review. Clinical Psychology Review, 29(6), pp.560-572.

Afbeelding verwijderd. Afbeelding verwijderd.

37

Dacher, E. (2014). A Brief History of Mind-Body Medicine. International Journal of Transpersonal Studies, 33(1), pp.148-157.

Daubenmier, J. (2005). The relationship of yoga, body awareness, and body responsiveness to self-objectification and disordered eating. Psychol of Women Q, 29(2), pp.207-219.

Forstmann, M., Burgmer, P. and Mussweiler, T. (2012). "The Mind Is Willing, but the Flesh Is Weak": The Effects of Mind-Body Dualism on Health Behavior. Psychological Science, 23(10), pp.1239-1245.

Gast, J. and Hawks, S. (1998). Weight Loss Education: The Challenge of a New Paradigm. Health Education & Behavior, 25(4), pp.464-473.

Gyllensten, A., Skär, L., Miller, M. and Gard, G. (2010). Embodied identity—A deeper understanding of body awareness. Physiotherapy Theory and Practice, 26(7), pp.439- 446.

Haines, J. and Neumark-Sztainer, D. (2006). Prevention of obesity and eating disorders: a consideration of shared risk factors. Health Education Research, 21(6), pp.770-782.

Hawks, S. (2003). A cross-cultural analysis of 'motivation for eating' as a potential factor in the emergence of global obesity: Japan and the United States. Health Promotion International, 18(2), pp.153-162.

Herman, C. and Polivy, J. (1983). A Boundary Model for the Regulation of Eating. Psychiatric Annals, 13(12), pp.918-927.

Herman, C. and Polivy, J. (2008). External cues in the control of food intake in humans: The sensory-normative distinction. Physiology & Behavior, 94(5), pp.722-728.

Jansen, A., Theunissen, N., Slechten, K., Nederkoorn, C., Boon, B., Mulkens, S. and Roefs, A. (2003). Overweight children overeat after exposure to food cues. Eating Behaviors, 4(2), pp.197-209.

Kabat-Zinn, J. (2003). Mindfulness-Based Interventions in Context: Past, Present, and Future. Clinical Psychology: Science and Practice, 10(2), pp.144-156.

Khanna, S. and Greeson, J. (2013). A narrative review of yoga and mindfulness as complementary therapies for addiction. Complementary Therapies in Medicine, 21(3), pp.244-252.

Lam, L., Chau, R., Wong, B., Fung, A., Lui, V., Tam, C., Leung, G., Kwok, T., Chiu, H., Ng, S. and Chan, W. (2010). Interim follow-up of a randomized controlled trial comparing Chinese style mind body (Tai Chi) and stretching exercises on cognitive function in subjects at risk of progressive cognitive decline. Int. J. Geriat. Psychiatry, 26(7), pp.733- 740.

Lupton, D. (2013). Quantifying the body: monitoring and measuring health in the age of mHealth technologies. Critical Public Health, 23(4), pp.393-403.

38

Mann, T., Tomiyama, A., Westling, E., Lew, A., Samuels, B. and Chatman, J. (2007). Medicare's search for effective obesity treatments: Diets are not the answer. American Psychologist, 62(3), pp.220-233.

Mehling, W., Wrubel, J., Daubenmier, J., Price, C., Kerr, C., Silow, T., Gopisetty, V. and Stewart, A. (2011). Body Awareness: a phenomenological inquiry into the common ground of mind-body therapies. Philos Ethics Humanit Med, 6(1), p.6.

Moos, R. and Solomon, G. (1964). Minnesota multiphasic personality inventory response patterns in patients with rheumatoid arthritis. Journal of Psychosomatic Research, 8(1), pp.17-28.

Moy, J., Petrie, T., Dockendorff, S., Greenleaf, C. and Martin, S. (2013). Dieting, exercise, and intuitive eating among early adolescents. Eating Behaviors, 14(4), pp.529- 532.

Neumark-Sztainer, D., Wall, M., Story, M. and Standish, A. (2012). Dieting and Unhealthy Weight Control Behaviors During Adolescence: Associations With 10-Year Changes in Body Mass Index. Journal of Adolescent Health, 50(1), pp.80-86.

Nosaka, M. and Okamura, H. (2015). A Single Session of an Integrated Yoga Program as a Stress Management Tool for School Employees: Comparison of Daily Practice and Nondaily Practice of a Yoga Therapy Program. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 21(7), pp.444-449.

Park, H. and Tallon-Baudry, C. (2014). The neural subjective frame: from bodily signals to perceptual consciousness. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 369(1641), pp.20130208-20130208.

Preacher, K. and Hayes, A. (2004). SPSS and SAS procedures for estimating indirect effects in simple mediation models. Behavior Research Methods, Instruments, & Computers, 36(4), pp.717-731.

Popkin, B. (2015). Nutrition Transition and the Global Diabetes Epidemic. Curr Diab Rep, 15(9).

Prazak, M., Critelli, J., Martin, L., Miranda, V., Purdum, M. and Powers, C. (2011). Mindfulness and its Role in Physical and Psychological Health. Applied Psychology: Health and Well-Being, 4(1), pp.91-105.

Rani, n. And rao, p. (1994). Body awareness and yoga training. Perceptual and Motor Skills, 79(3), pp.1103-1106.

Shields, S.A., Mallory, M.E., & Simon, A. (1989). The Body Awareness Questionnaire: Reliability and validity. Journal of Personality Assessment, 53, 802-815.

Seligman, M. and Csikszentmihalyi, M. (2000). Positive psychology: An introduction. American Psychologist, 55(1), pp.5-14.

39

Schofield, T., Creswell, J. and Denson, T. (2015). Brief mindfulness induction reduces inattentional blindness. Consciousness and Cognition, 37, pp.63-70.

Schachter, S. (1968). Obesity and Eating. pp.pp. 751–756.

Schmalzl, L., Crane-Godreau, M. and Payne, P. (2014). Movement-based embodied

contemplative practices: definitions and paradigms. Frontiers in Human Neuroscience, 8. Seidell, J. and Halberstadt, J. (2015). The Global Burden of Obesity and the Challenges

of Prevention. Annals of Nutrition and Metabolism, 66(2), pp.7-12.

Spence, M., Livingstone, M., Hollywood, L., Gibney, E., O’Brien, S., Pourshahidi, L. and Dean, M. (2013). A qualitative study of psychological, social and behavioral barriers to appropriate food portion size control. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 10(1), p.92.

Tripathi, A. (2005). Computers and the embodied nature of communication. Ubiquity, 2005(November), pp.2-2.

Tylka, T.L. and Kroon Van Diest, A.M. (2013) ‘The intuitive eating Scale–2: Item refinement and psychometric evaluation with college women and men’, Journal of Counseling Psychology, 60(1), pp. 137–153. doi: 10.1037/a0030893.

Tylka, T. and Wilcox, J. (2006). Are intuitive eating and eating disorder symptomatology opposite poles of the same construct?. Journal of Counseling Psychology, 53(4), pp.474- 485.

Van Dyke, N. and Drinkwater, E. (2013). Review Article Relationships between intuitive eating and health indicators: literature review. Public Health Nutr., 17(08), pp.1757-1766.

Zeevi, D., Korem, T., Zmora, N., Israeli, D., Rothschild, D., Weinberger, A., Ben-Yacov, O., Lador, D., Avnit-Sagi, T., Lotan-Pompan, M., Suez, J., Mahdi, J., Matot, E., Malka, G., Kosower, N., Rein, M., Zilberman-Schapira, G., Dohnalová, L., Pevsner-Fischer, M., Bikovsky, R., Halpern, Z., Elinav, E. and Segal, E. (2015). Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses. Cell, 163(5), pp.1079-1094. 

Download scriptie (895.31 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Prof. Dr. L. Warlop