Afstudeerproject: Wordt Aberdeen het Detroit van het Verenigd Koninkrijk?

Axel Brisart
Persbericht

Een reportage over de crisis in mijn Erasmus-stad: Wordt Aberdeen het Detroit van het Verenigd Koninkrijk?

De titel van mijn artikel, Aberdeen op de achtergrond

Klaar om België los te laten. Een semester op Erasmus. Inmiddels al een jaar geleden pakte ik het vliegtuig richting Aberdeen in Schotland. Niet wetende wat te verwachten, hopend op een aangenaam verblijf. En ja, dat werd het ook. Aberdeen heeft me verrast, maar lang niet alleen in de positieve zin. Ik trof een stad aan die te afhankelijk is van de haven en de olie-industrie. De oliecrisis en de brexit raken Aberdeen recht in het hart. Wat ooit de rijkste stad in het VK was, dreigt ondergedompeld te worden in armoede. Ik praatte met mensen die het aan de lijve ondervinden. Over hoe zij de afgelopen jaren beleefden én hoe zij de toekomst zien van hun grijze, grillige havenstad.

Wijken waar armoede heerst, voedselbanken die de vraag niet meer kunnen bijhouden. Een kilometer verder: imposante granieten gebouwen en tientallen peperdure wagens die door de straten rijden. Het Schotse Aberdeen is een stad met twee gezichten. Door de oliecrisis, die vier jaar geleden uitbrak, heeft de ooit zo welvarende havenstad het moeilijk. Havenarbeiders verliezen hun baan. Grote oliebedrijven trekken weg naar goedkopere oorden. En alsof dat nog niet genoeg was, wordt Aberdeen – volgens de denktank Centre for Cities - de stad die het hardst getroffen zal worden door de brexit.

Genieten van het Erasmus-avontuur of niet. Hier moest ik wel journalistiek mee aan de slag gaan. Mijn afstudeerproject (AP) ging een reportage worden. Als format koos ik de weekendbijlage van de krant De Morgen. Ik wilde een verhaal maken waarin mensen centraal staan. Inwoners van Aberdeen die de achteruitgang in hun eigen portefeuille voelen. En naast een sterk verhaal wilde ik ook een AP dat mooi gelay-out was, net als De Morgen zelf. Strak, zonder tierlantijntjes.

‘Aberdonians’

Menselijke verhalen. Dé leidraad in mijn afstudeerproject. Met een economische onderbouw – de verontrustende cijfers – trok ik naar inwoners die de achteruitgang zelf voelen. ‘Aberdonians’ die financieel hebben moeten inboeten en mensen die de groeiende armoede bestrijden.

Zo deed Sandeep Ghotey zijn verhaal: een 45-jarige ingenieur die zijn job verloor en een café uit de grond stampte met zijn vrouw om zo toch een inkomen te kunnen garanderen. Vijf jaar geleden had hij financieel amper beperkingen, het geld stroomde binnen. Nu is hij gelukkig als hij iedere maand rondkomt. “In vergelijking met de topjaren voor de oliecrisis is mijn jaarlijks inkomen met zestig procent afgenomen.”

In vergelijking met de topjaren is mijn jaarlijks inkomen met 60 procent afgenomen 

Ik had ook een gesprek met Michelle Matthew (44): nu studente én vrijwilligster in een voedselbank. Vroeger werkte ze elf jaar lang voor oliegigant Shell. “Voedselbanken zouden in een welvarend land als het VK niet mogen bestaan, maar ze zijn absoluut noodzakelijk in Aberdeen.

Voedselbanken zijn noodzakelijk in Aberdeen"

Voedselarmoede, ’t is er een groeiend probleem. Er zijn een tiental voedselbanken in een stad met iets meer dan 200.000 inwoners. Da’s veel. En de voedselbanken kunnen de vraag amper bijhouden. “We krijgen wel donaties van families en supermarkten, maar dat volstaat niet”, vertelde een teleurgestelde Graeme Robbie. Graeme is ontwikkelingsmedewerker in een van de grootste voedselbanken van Aberdeen.

De donaties van families en supermarkten volstaan niet"

Mijn Erasmus-stad

Na de oliecrisis volgt er dus nóg een uppercut voor Aberdeen: de brexit. Neen, de toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit voor de havenstad én vooral: mijn Erasmus stad. Een semester lang heb ik er veel mensen leren kennen en vrienden voor het leven gemaakt. ’t Was leerrijk én ik kwam naar huis met een reportage als afstudeerproject. Kan het nog beter voor een journalist? Ik denk het niet. Ik nodig u graag uit om mijn artikel en het daarbij horende dossier te lezen. Ik heb in elk geval genoten van de ‘making-of’. Hopelijk doet u dat ook van het resultaat.

 

 

Bibliografie

Aberdeen Harbour (2018). Geraadpleegd op 5 januari 2018 via http://www.aberdeen-harbour.co.uk/

Aberdeen Key Facts Economy (2017). Geraadpleegd op 5 januari 2018 via https://www.aberdeencity.gov.uk/sites/aberdeen-cms/files/2018-01/Aberde…

Aberdeen ‘worst hit’ by hard Brexit, experts predict (2017). Geraadpleegd op 25 oktober 2017 via http://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-40734848

Banks, K. (2017). Council and business leaders vow to revive the ‘Granite Mile’. Geraadpleegd op 1 november 2017 via http://www.bbc.com/news/uk-scotland-north-east-orkney-shetland-41760573

Cameron, G. (2017). Oil price fall hits home in Aberdeen. Geraadpleegd op 25 oktober 2017 via https://www.thetimes.co.uk/article/aberdeen-is-only-city-where-house-pr…

Crude Oil Brent: Latest Price & Chart for Crude Oil Brent (2018). Geraadpleegd op 10 november via https://www.nasdaq.com/markets/crude-oil-brent.aspx?timeframe=4y

Davies, R. (2017) Can Aberdeen remain the oil capital of Europe?. Geraadpleegd op 26 oktober via https://www.offshore-technology.com/features/featurecan-aberdeen-remain…

EU referendum results (2017). Geraadpleegd op 25 oktober 2017 via http://www.bbc.com/news/politics/eu_referendum/results

Food Poverty Action Aberdeen: food poverty/insecurity in Aberdeen (2017). Geraadpleegd op 10 november via https://foodpovertyactionaberdeen.files.wordpress.com/2017/07/food-pove…

Hunt, E. (2017). Aberdeen to be worst hit by Brexit but all British cities will suffer – report. Geraadpleegd op 25 oktober 2017 via https://www.theguardian.com/cities/2017/jul/27/aberdeen-brexit-worst-br…

Macalister, T. (2016). Aberdeen: once-rich oil city now relying on food banks. Geraadpleegd op 26 oktober via https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jan/23/aberdeen-once-rich-oil-…

Petroleum industry in Aberdeen (2017). Geraadpleegd op 26 oktober via https://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_industry_in_Aberdeen

Vaughan, A. (2017). Aberdeen wrestles with hard choices as independence looms again. Geraadpleegd op 25 oktober 2017 via https://www.theguardian.com/business/2017/mar/18/aberdeen-oil-price-wre…

Vaughan, A. (2017). North Sea oil and gas sector losing thousands of jobs, survey shows. Geraadpleegd op 25 oktober 2017 via https://www.theguardian.com/business/2017/sep/06/north-sea-oil-gas-jobs…

Wealthy Southern cities will be hit hardest by both a ‘soft’ or ‘hard’ Brexit – but are also best-placed to adapt to economic shocks ahead (2017). Geraadpleegd op 25 oktober 2017 via http://www.centreforcities.org/press/wealthy-southern-cities-will-hit-h…

Universiteit of Hogeschool
Bachelor (Ba) in de Journalistiek
Publicatiejaar
2018
Promotor(en)
Patrick Pelgrims
Kernwoorden
Share this on: