Donald Trump: de reïncarnatie van Ronald Reagan?

Tess
Dejaeghere

Donald Trump: de reïncarnatie van Ronald Reagan?

Al sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 is hij niet van de beeldbuis weg te denken: Donald Trump, the elephant in the room. Zijn naam domineert de media en verstikt alles wat potentieel nieuwswaardig had kunnen zijn.

We zien Donald Trump als een nieuw fenomeen: een nooit eerder geziene mastodont in het Witte Huis die alle politieke fijnzinnigheid met de voeten treedt. Niet alleen is hij ongebruikelijk in zijn impulsieve manier van het land te besturen, ook zijn verleden als vastgoedgigant en vaste figuur op de Amerikaanse beeldbuis lijkt geen enkele Amerikaanse president hem ooit te hebben voorgedaan.

Niets lijkt echter minder waar als we de levenslopen van Donald Trump en voormalig president Ronald Reagan met elkaar vergelijken.

MAGA (Make America Great Again)

Afbeelding verwijderd.image

Om te beginnen delen Trump en Reagan al enkele kleine maar noemenswaardige elementen met betrekking tot hun campagne en politiek beleid. Zo was Reagans campagneslogan: ‘Let’s make America Great Again’, waarmee hij zich slechts met één woord onderscheidde van zijn latere opvolger. Waar Reagan echter het volk betrekt door het woord “Let’s” te gebruiken, heeft de slogan bij Trump eerder een autoritair karakter. Of deze frappante gelijkenis op toeval berust, is nog maar de vraag.

 

Light entertainment

Zowel Trump als Reagan hebben een geschiedenis in de entertainmentwereld. Reagan, als zoon van een alcoholverslaafde vader, begon zijn carrière als sportverslaggever bij verschillende radiozenders. Hij brak later ook door in de film- en televisiewereld als acteur in verschillende B-films, waarin hij vaak de rol vertolkte van zachtaardige, heroïsche cowboy.

Zijn politieke carrière is ontsproten aan zijn werk voor de SAG (Screen Actors Guild), waar hij als voorzitter fungeerde. In zijn functie als voorzitter ontwikkelde hij tijdens de periode van het McCarthyism zijn politieke visie met een sterke anticommunistische insteek, iets wat een vaste waarde zou blijken in zijn latere presidentiële loopbaan.

Trump was de zoon van de vastgoedontwikkelaar Fred Trump, die door zijn goedkope wooncomplexen in onder andere Brooklyn een fortuin had vergaard. Donald trad in de voetsporen van zijn vader, maar beoogde een welvarender publiek. Bijgevolg trok hij naar Manhattan, dat op dat moment in een economische crisis verkeerde. Al snel ontdekte hij de waarde van naamsbekendheid en de belangrijke rol die de televisie speelde in het leven van de Amerikaan. Steeds vaker dook hij op in series en films (zo verscheen hij kort in de bekende film HOME ALONE 2) en zorgde daardoor dat zijn gezicht bekend werd bij het Amerikaanse volk. De meeste naamsbekendheid heeft hij verworven met zijn realityshow The Apprentice in 2003, waar hij de onuitwisbare reputatie van harde en steenrijke zakenman aan overhield (terwijl hij in werkelijkheid op dat moment al twee faillissementen achter de rug had, respectievelijk in 1991 en 1992. Er zouden er nog twee volgen. Geen enkel faillissement of mislukking kon die reputatie nog veranderen. Bij de Amerikanen stond Trump op het netvlies gebrand als een winnaar.

Zo hebben beide mannen hun faam en imago grotendeels te danken aan de media, of zoals de journalist Tim Stanley het ooit eens scherpzinnig verwoordde:“What saved Trump is what made Reagan rise: light entertainment.”

Alternative facts

Het neologisme fake news was ook al van toepassing in Reagans tijdperk. Beide mannen schuwden noch aandacht van de pers, noch zogenaamde “alternatieve feiten”8 om de kiezers aan hun kant te scharen. Er zijn al sites die zich engageren om de Orwelliaanse uitspraken van Trump naar waarheid te schatten. De voorbeelden zijn legio, zoals: “No administration has reached more in the first 90 days”, of: “You look at what's happening in Germany, you look at what's happening last night in Sweden. Sweden, who would believe this. Sweden. They took in large numbers. They're having problems like they never thought possible,”. De terreuraanslag waarop Trump in het laatste citaat zinspeelde, bleek echter nooit te hebben plaatsgevonden.

Hoewel het verspreiden van verkeerde informatie prominenter is bij de huidige president Trump, kan Reagan nauwelijks transparant genoemd worden. Uiteraard had hij zijn geloofwaardigheid sterk beschadigd door de Iran-Contra Affaire, maar hij sloeg de bal soms ook verkeerd met betrekking tot statistieken. Zo zei hij dat Alaska meer oliereserves bezat dan Saoedi-Arabië, en dat bomen voor 93% de oorzaak zijn van de aanwezigheid van distikstofmonoxide in de lucht.

The candidate from Disneyland

Ook met betrekking tot hun geloofwaardigheid als politieke figuur kunnen Trump en Reagan vergeleken worden. Volgens een peiling in 1976, toen Reagan volop campagne aan het voeren was, vonden 90% van de toenmalige staatsvoorzitters dat Reagan niet voldoende onderlegd, zelfs simplistisch, was in zijn aanpak en beleid. Net zoals Trump werd Reagan door al zijn tegenstanders lange tijd als een komische karikatuur beschouwd wiens kansen op overwinning verwaarloosbaar waren. Het liberale establishment verwees zelfs naar hem met de denigrerende naam Ronald Duck, “the candidate from Disneyland.”

Ronald Reagan Jr. vroeg zich in een interview voor MSNBC luidop af: “Does anyone seriously think Donald Trump is serious about running for president?” en deed Trumps campagne af als een absurditeit die de Republikeinse partij in verlegenheid brengt. “I think that man will be president of the United States right about the time spaceships come down filled with dinosaurs in red capes, take it from me,”, liet de acteur Tom Hanks nog vallen. De dinosaurussen lieten op zich wachten en de overwinning van Trump kwam voor vele Amerikanen, maar ook voor de rest van de wereld, aan als een mokerslag.

Welfare Queens and Mexican Rapists

Reagan en Trump delen ook een twijfelachtige reputatie met betrekking tot raciale voorkeur. Reagan werd vaak beticht van racisme door zijn vele verwijzingen naar ‘welfare queens’, een veelgebruikte verwijzing van Reagan die gebaseerd was op het verhaal van de Afrikaans-Amerikaanse vrouw Linda Taylor, een vrouw die gefraudeerd had om munt te slaan uit het Amerikaanse bijstandssysteem. Reagan werd er hierdoor van beschuldigd de Afrikaans-Amerikaanse populatie af te schilderen als profiteurs en parasieten. In 1980 heeft hij de Voting Rights Act van 1965, een akte die als doel had mensen van alle etniciteiten naar het stemhokje te krijgen, afgedaan als ‘een vernedering voor het Zuiden.’. Toen Reagan zich kandidaat stelde voor zijn positie als gouverneur van Californië in 1966 beloofde hij onder andere de Fair Housing Act van tafel te vegen: “If an individual wants to discriminate against negroes or others in selling or renting his house, he has a right to do so.”

De uitspraken en daden van Trump die als racistisch kunnen worden beschouwd zijn legio. Om te beginnen maakte Trump op een onvergetelijk brutale manier zijn entree als kandidaat-president, met een speech waarin hij zei dat Mexicanen criminelen en verkrachters waren. In januari 2017 introduceerde hij Executive Order 13769, dat alle moslims verbood het land binnen te komen. Na een alt-right (extreemrechts) rally in Charlottesville, waar een dode is gevallen nadat een zelfverklaard neonazi op een groep mensen is ingereden, weigerde Trump te erkennen dat de rechtse beweging alle schuld trof: “You had a group on one side that was bad. You had a group on the other side that was also very violent. Nobody wants to say that. I’ll say it right now.”

Is Trump een Reagan?

Ronald Reagan en Trump zijn zonder twijfel twee verschillende historische figuren binnen verschillende historische spectra. Geloven dat Donald Trump een ware reïncarnatie van Ronald Reagan is zou naïef zijn, maar er vallen toch enkele frappante gelijkenissen op wanneer de twee mannen met elkaar vergeleken worden.

De huidige president is op vele vlakken onvergelijkbaar met eerdere Amerikaanse presidenten, dit moeten we leren accepteren. Toch blijft het als een credo in ieders achterhoofd gonzen in een poging het fenomeen ‘Trump’ te ontrafelen: l’histoire se répète.

 

 

Geschreven op basis van bachelorproef: Dejaeghere Tess, 2018. Donald Trumps retoriek over Noord-Korea en Ronald Reagans retoriek over de Sovjetunie (VUB).

Bibliografie

Armstrong, J. K. (2017, januari 19). How Trump Became A TV Star Before The Apprentice. Opgehaald van www.bbc.com: http://www.bbc.com/culture/story/20170119-howtrump-became-a-tv-star-bef…;

Austerlitz, S. (2015, mei 7). The long read: why Ronald Reagan is still the king for US Republicans. Opgehaald van www.thenational.ae: https://www.thenational.ae/arts-culture/the-longread-why-ronald-reagan-…;

Barnaby Peel, D. B. (Regisseur). (2017). Trump: An American Dream [Film]. 

Beauchamp, Z. (2018, januari 30). This was the scariest part of Trump’s State of the Union. Opgehaald van www.vox.com: https://www.vox.com/world/2018/1/30/16953558/state-of-theunion-trump-no…;

Benoit, K., Munger, K., & Spirling, A. (2017, april 14). Are presidential writings getting dumber? We checked — and were surprised. Opgehaald van www.washingtonpost.com: https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2017/04/14/arepresid…;

Biber, D., Conrad, S., & Leech, G. (2002). The Longman Student Grammar of Spoken and Written English. Harlow: Longman. 

Blow, C. M. (2017, october 19). Trump Isn't Hitler. But The Lying... Opgehaald van www.nytimes.com: https://www.nytimes.com/2017/10/19/opinion/trump-isnt-hitlerbut-the-lyi…;

Bob Jones University. (2018). Opgehaald van www.wikipedia.org: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Bob_Jones_University 

Borger, J. (2017, september 19). A blunt, fearful rant: Trump's UN speech left presidential norms in the dust. Opgehaald van www.theguardian.com: https://www.theguardian.com/usnews/2017/sep/19/donald-trump-un-speech-a…;

Brands, H. (2016). Reagan: De Biografie. Spectrum. 

Brands, H. (2016). Ronald Reagan: de biografie. Portland, Oregon: Doubleday. 

Brittanica, T. E. (2018, 4 20). Cold War: International Politics. Opgehaald van www.britannica.com: https://www.britannica.com/event/Cold-War 

Broder, D. S. (1981, november 22). The Zero-Option Speech. Opgehaald van www.washingtonpost.com: https://www.washingtonpost.com/archive/opinions/1981/11/22/the-zero-opt…;

Bronner, S. E. (2017, november 2). Trump The Sovereign. Opgehaald van www.jacobinmag.com: https://www.jacobinmag.com/2017/11/trump-foreign-policy-un-sovereignty-…;

Brosius, A., Bakker, B., Schoonvelde, M., & Schumacher, G. (2017). Evaluating Complexity in Political Speech. University of Amsterdam: The Euengage Working Paper Series. 

Burkholder, T., & Henry, D. (2009). Rhetorical Criticism: Perspectives in Action. ELR Journal, 97-114. 

49 

 

Byran, B. (2017, januari 27). Reagan Was The Best President Of My Lifetime, But He Was 'Not Great' On Trade. Opgehaald van www.businessinsider.nl: https://www.businessinsider.nl/trump-tells-hannity-reagan-was-his-favor…;

Chissom, B., Fishburne, Kincaid, R., J., P., & Rogers, R. L. (1975). Derivation of New Readability Formulas (Automated Readability Index, Fog Count and Flesch Reading Ease Formula) for Navy Enlisted Personnel. United States Naval Technical Training Command. 

Cooper, M. (2016, september 27). Donald Trump’s great, tremendous, unbelievable penchant for hyperbole at the first presidential debate. Opgehaald van www.qz.com: https://qz.com/792825/presidential-debate-donald-trumps-great-tremendou…;

Crystal, D., & Davy, D. (1969). Investigating English Style. New York: Longman. 

Dauer, A. (Regisseur). (2016). Reagan and Gorbatchev: Duel au sommet [Film]. 

Diaz, D. (2018, januari 6). Trump: I'm a very stable genius. Opgehaald van www.edition.cnn.com: https://edition.cnn.com/2018/01/06/politics/donald-trump-white-house-fi…;

Ducharme, J. (2018, maart 7). Porn Star Stormy Daniels' Lawyer Says She Had Affair With Donald Trump. Opgehaald van www.time.com: http://time.com/5189218/stormy-daniels-pornstar-donald-trump-affair-con…;

Evangelicals, N. A. (sd). Opgehaald van https://www.nae.net/ 

Frank Newport, J. M. (2004, Juni 7). Ronald Reagan From Peoples Perspective Gallup Poll Review. Opgehaald van news.gallup.com: http://news.gallup.com/poll/11887/ronald-reaganfrom-peoples-perspective…;

Gallup. (2018). Opgehaald van http://news.gallup.com/interactives/185273/presidential-jobapproval-cen…;

Gibbs, N. (2017, augustus 17). Will the Nation Succeed After Charlottesville Where Donald Trump Failed? Time Magazine. 

Golshan, T. (2016, oktober 19). Donald Trump’s strange speaking style, as explained by linguists. Opgehaald van www.vox.com: https://www.vox.com/2016/8/18/12423688/donaldtrump-speech-style-explain…;

Hanks, T. (2016). (S. News, Interviewer) Opgehaald van https://www.youtube.com/watch?v=ahkMA6JPOHU 

Hendry, E. R. (2017, november 8). What Trump said (and didn’t say) in his speech to South Korea. Opgehaald van www.pbs.org: https://www.pbs.org/newshour/world/what-trump-saidand-didnt-say-in-his-…;

Hunston, S. (2017). Donald Trump and the language of populism. Opgehaald van www.birmingham.ac.uk: https://www.birmingham.ac.uk/research/perspective/donaldtrump-language-…;

James Paul Gee, M. H. (2012). The Routledge Handbook of Discourse Analysis. Londen and New York: Routledge. 

Kabaservice, G. (2017, januari 15). Wild populism has a long history in US politics, but Trump is surely unique. Opgehaald van www.theguardian.com: 

50 

 

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/15/wild-populism-lon…;

King, C. S. (1980, november). 

Kranish, M., & Fisher, M. (2017). Trump: de waarheid achter zijn ambitie, ego, geld en macht. Karakter Uitgevers B.V. 

Levin, J. (2013, december 19). The Welfare Queen. Opgehaald van www.slate.com: http://www.slate.com/articles/news_and_politics/history/2013/12/linda_t… e_queen_ronald_reagan_made_her_a_notorious_american_villain.html 

Lewis, C. (1942). The Screwtape Letters. United Kingdom: Geoffrey Bles. 

Lewis, M. L., & Frank, M. C. (2016). The length of words reflects their conceptual complexity. Elsevier Science, 182-195. 

Liu, C. (2016). Reviewing the Rhetoric of Donald Trump’s Twitter of the 2016 Presidential Election. JÖNKÖPING UNIVERSITY. 

Loughrey, C. (2017, september 2). The bizarre origins of Donald Trump's Home Alone 2 cameo. Opgehaald van www.independent.co.uk: https://www.independent.co.uk/artsentertainment/films/news/matt-damon-s…;

Martin Schram, C. R. (1982, januari 17). Reagan Advisers Missed School Case Sensitivity. Opgehaald van www.washingtonpost.com: https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1982/01/17/reagan-advis…;

Mattson, K. (2016, september 25). Chronicle. Opgehaald van https://www.chronicle.com/article/The-Intellectual-as-President/237860&…;

McIntyre, B. T. (1996). English News Writing. Hong Kong: Chinese University Press. 

Mohammad Mohammadi, J. J. (2016). A Critical Discourse Analysis of Donald Trump’s Language Use in US Presidential Campaign. Australian International Academic Centre, Australia: International Journal of Applied Linguistics & English Literature. 

Moody, C. (2015, juli 22). Trump in '04: 'I probably identify more as Democrat'. Opgehaald van CNN politics: https://edition.cnn.com/2015/07/21/politics/donald-trump-electiondemocr…;

Morgen, D. (2018, januari 5). Sommigen Noemen Trump Een Semianalfabeet. Opgehaald van https://www.demorgen.be/plus/-sommigen-noemen-trump-semianalfabeet-b151…;

Morris, S. (2017). Fit for the Presidency?: Winners, Losers, What-ifs, and Also-rans. Nebraska: U of Nebraska Press . 

Nancy Cook, C. L. (2017, 10 17). Trump, in Heritage speech on taxes, vows to return to Reagan-era economic boom. Opgehaald van www.politico.com: https://www.politico.com/story/2017/10/17/trump-taxes-reagan-economy-he…;

Nerdwriter. (2015). How Donald Trump Answers A Question. Opgehaald van Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=_aFo_BV-UzI&t=172s 

51 

 

Noonan, P. (1998). On Speaking Well. How to give a speech with style, substance and clarity. 75. Reagan Books. 

O'Connor, C. (2011, april 29). Fourth Time's A Charm: How Donald Trump Made Bankruptcy Work For Him. Opgehaald van www.forbes.com: https://www.forbes.com/sites/clareoconnor/2011/04/29/fourth-times-a-cha…;

Orwell, G. (1946). Politics and the English Language. Horizon journal, volume 13, issue 76, pp. 252265. 

Poucke, S. V. (2018, januari 12). "Shithole" lokt wereldwijd verontwaardiging uit, Trump ontkent: "Die bewoording niet gebruikt". Opgehaald van www.vrt.be: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/12/-shithole--lokt-wereldwijdveron…;

Raspoet, E. (2017, november 22). Vijf oplossingen voor 'hellhole' Brussel. Opgehaald van www.knack.be: http://www.knack.be/nieuws/belgie/vijf-oplossingen-voor-hellholebrussel…;

Reagan, R. (1966, november 21). California. Opgehaald van https://cdnc.ucr.edu/cgibin/cdnc?a=d&d=MT19661121.2.56 

Reagan, R. (1981-1989). Opgehaald van https://www.youtube.com/watch?v=Pe_piPbpS7c 

Reagan, R. (1983, maart 8). Evil Empire Speech. Florida, Amerika. Opgehaald van http://voicesofdemocracy.umd.edu/reagan-evil-empire-speech-text/ 

Reagan, R. (1983). Korean Air Line Massacre Speech. Washington, Oval Office. Opgehaald van https://www.nytimes.com/1983/09/06/world/transcript-of-president-reagan…;

Reagan, R. (1985, juli 8). Remarks at the Annual Convention of the American Bar Association. 

Reagan, R. (1986). Remarks at a Fundraiser for Gov. James R. Thompson, Jr. Rosemont, Illinois. 

Reagan, R. (2007). In K. Longley, Deconstructing Reagan: Conservative Mythology and America's Fortieth President (p. 78). M.E. Sharpe. 

Reagan, R. (2016, juni 7). (MSNBC, Interviewer) 

Redden, M. (2017, januari 23). 'Global gag rule' reinstated by Trump, curbing NGO abortion services abroad. Opgehaald van www.theguardian.com: https://www.theguardian.com/world/2017/jan/23/trump-abortion-gag-rulein…;

Rich, F. (2016, juni 1). Ronald Reagan Was Once Donald Trump. Opgehaald van nymag.com: http://nymag.com/daily/intelligencer/2016/05/ronald-reagan-was-once-don…;

Riepema, S. (2017, februari 19). Aanslag in Zweden? 'Wat heeft Trump gerookt?'. Opgehaald van www.ad.nl: https://www.ad.nl/buitenland/aanslag-in-zweden-wat-heeft-trumpgerookt~a…;

Rossem, M. v. (2016, Juli 5). Ronald Reagan, vooral een simpele Amerikaanse populist. Opgehaald van historiek.net: https://historiek.net/ronald-reagan-president/60363/ 

Soenens, B. (2012). Amerika: een biografie van dromen en bedrog. Terra-Lannoo. 

52 

 

Soenens, B. (2016). Amerika: de droom op drift. Lannoo. 

Sopel, J. (2018, januari 20). What is Trumpism? Opgehaald van www.bbc.com: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-42738881 

Staff, W. P. (2015, juni 16). Trump Announces Presidential Bid. The Washington Post. 

Stanley, T. (2016, oktober 22). Why Trump Is More Similar To Reagan Than You Might Think. Opgehaald van www.telegraph.co.uk: https://www.telegraph.co.uk/books/what-toread/why-trump-is-more-similar…;

Szoldra, P. (2014, juli 20). There Are Many Parallels Between The MH17 Crash And When Russia Shot Down A Civilian Airliner In 1983. Opgehaald van www.businessinsider.com: http://www.businessinsider.com/ussr-shootdown-korean-air-20147?internat…;

The Crist Switch: Top 10 Political Defections. (2009). Opgehaald van content.time.com: http://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1894529_… 4518,00.html 

The legacy of Ronald Reagan. (2015, oktober 19). Fox News. Opgehaald van https://www.youtube.com/watch?v=yQ9W4YRVczQ 

Thompson, D. (2014, oktober 14). Presidential Speeches Were Once College-Level Rhetoric—Now They're for Sixth-Graders. Opgehaald van www.theatlantic.com: _https://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/10/have-presidential-…;

Times, N. (2016, oktober 8). Transcript: Donald Trump’s Taped Comments About Women. Opgehaald van www.nytimes.com: https://www.nytimes.com/2016/10/08/us/donald-trump-tapetranscript.html&…;

Tom McCarthy, O. L. (2017, december 5). Trump travel ban: supreme court allows enforcement as appeals proceed. Opgehaald van www.theguardian.com: https://www.theguardian.com/usnews/2017/dec/04/donald-trump-travel-ban-…;

Troy, G. (2017). What Happened on Election Day. Opgehaald van www.nytimes.com: https://www.nytimes.com/interactive/projects/cp/opinion/election-night-…;

Trump, D. (2015, juni 16). 

Trump, D. (2015, december 30). Campagnespeech. Zuid-Carolina. 

Trump, D. (2016, mei 5). Opgehaald van Twitter: https://twitter.com/realDonaldTrump/status/728297587418247168/photo/1?r… wsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Ftime.com%2F4473972%2Fdonald-trumpmexico-meeting-insult%2F 

Trump, D. (2016, maart 30). Trump Talks About Abortion. (MSNBC, Interviewer) 

Trump, D. (2017, januari 9). Opgehaald van Twitter: https://twitter.com/realdonaldtrump/status/818586286034485250 

Trump, D. (2017, augustus 8). 

Trump, D. (2017, februari 18). Polifact. Opgehaald van www.polifact.com: http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2017/feb/19/donaldtr…;

53 

 

Trump, D. (2017, augustus 15). Press Conference on Race and Violence in Charlottesville. New York City. 

Trump, D. (2017, november 8). Speech to South Korea's National Assembly. Opgehaald van https://edition.cnn.com/2017/11/07/politics/south-korea-trump-speech-fu…;

Trump, D. (2017, september 19). Speech to the UN General Assembly. New York. Opgehaald van https://www.vox.com/policy-and-politics/2017/9/19/16333290/trump-full-s…;

Trump, D. (2017, november 30). Trump Calls Kim Jong Un 'Little Rocket Man' on Twitter. Opgehaald van latimes.com: http://www.latimes.com/politics/la-pol-updateseverything-president-trum…;

Trump, D. (2018, januari 7). Opgehaald van www.twitter.com: https://twitter.com/realdonaldtrump/status/950014185299210240 

Trump, D. (2018, januari 30). State of the Union Address. Washington, The White House. Opgehaald van https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-jtrump…;

Tumulty, K. (2007, maart 26). How The Right Went Wrong. Time Magazine vol. 169 NO°13, pp. 19-24. 

Tuttle, B. (2017, januari 25). Sales of Dystopian Novels Have Been Spiking On Amazon Since The Election. Opgehaald van www.time.com: http://time.com/money/4648774/trump-1984dystopian-novel-sales-brave-new…;

Uytch, S. M. (2017, Maart 23). As Donald Trump has shown, words matter in how voters make political decisions. Opgehaald van http://blogs.lse.ac.uk: http://blogs.lse.ac.uk/usappblog/2017/03/23/as-donald-trump-has-shown-w…;

Whissell, L. S. (2002). "The Great Communicator" and "The Great Talker" on the Radio: Projecting Presidential Personas. In L. S. etc., Presidential Studies Quarterly vol. 32 (pp. pp. 137-146). Center for the Study of the Presidency and Congress: Wiley. 

Yglesias, M. (2007, november 9). Reagan's Race Record. Opgehaald van www.theatlantic.com: https://www.theatlantic.com/politics/archive/2007/11/reagans-race-recor…;

Zaslove, A. (2008). Here to Stay? Populism as a New Party Type. European Review, 319-336. 

Zeitz, J. (2016, maart 7). Is Donald Trump Like Ronald Reagan? Opgehaald van www.politico.com: https://www.politico.com/magazine/story/2016/03/nancy-reagan-death-dona…;

 

 

Download scriptie (986.73 KB)
Universiteit of Hogeschool
Vrije Universiteit Brussel
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Guy Vandermeulen