Frankrijks meest onwaarschijnlijke toerist: Karel V's winterreis in 1539-1540

Maxim
Hoffman

De ontmoetingen tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de rondreizende Chinese president Xi Jinping, het voluntaristische buitenlandbeleid van de Franse president Macron, de theekransjes van de G7-wereldleiders etc. De internationale politiek bulkt van blitse bijeenkomsten. Toch staan ze niet garant voor de versterking van vriendschappelijke relaties. Het imago van de aanwezige staatshoofden is minstens even belangrijk. Historisch onderzoek naar de reis van Karel V door het land van aartsvijand Frans I toont aan dat dergelijke enscenering van de macht van alle tijden is. Politieke beeldvorming van 500 jaar oud kan ons ook vandaag nog veel leren.

image 492

 

Zonderlinge dagdromen

De internationale verbazing bij Karels passage door Frankrijk was groot. Het valt te vergelijken met de ‘historische’ ontmoetingen tussen Trump en Kim Jong-un of met het bezoek van Sovjetleider Chroesjtsjov aan de VS in volle Koude Oorlogstijd. Karel en Frans hadden gekampt om de keizerstitel, gestreden op het slagveld, zich geallieerd met elkaars vijanden etc. Karel had zelfs even zijn rivaal gevangen gehouden in Madrid. Toch liet Frans in 1539 Karel door zijn rijk reizen.

Karel wilde vanuit Madrid naar de Nederlanden afzakken om zijn geboortestad Gent te bestraffen. De Gentenaren weigerden belastingen te betalen. De straf die Karel in mei 1540 uiteindelijk zou uitspreken, lag aan de basis voor de befaamde bijnaam ‘stroppendragers’. Maar eerst moest Karel de afstand tussen Madrid en Gent overbruggen. Diplomaten omschreven wat ze tijdens die reis te zien kregen als één lange droom.

Jij mag over mijn koninkrijk beschikken alsof het van jou is.

               Frans I aan Karel V (oktober 1539)

De vorstelijke vete kende nu namelijk een omgekeerde dynamiek. De andere monarch was niet langer de baarlijke duivel, maar de gunsteling van extravagante vertrouwensclaims. Kronieken en brieven getuigen hoe Karel met een ongezien kleine delegatie afreisde naar Frankrijk. Zo betoonde hij zijn vertrouwen. Frans legde dan weer zijn koninkrijk volledig in handen van zijn voormalige gijzelnemer. Karel werd als koning van Frankrijk ontvangen. Beide vorsten wilden elkaar in deugden overtreffen. Ze wilden niet de aanstoker zijn van een volgende oorlog.

image 494

 

Politieke rituelen en gênante momenten

Staatsbezoeken verlopen tegenwoordig volgens een strak schema met respect voor protocol en precedentie. Typisch zijn de ontvangstplechtigheden, het afspelen van de volksliederen, een onderhoud met het staatshoofd en de uitgebreide banketten. Afwijken van die procedures kan diplomatieke relaties drastisch beïnvloeden.

Het bezoek in 1539-1540 zat vol dergelijke rituelen. De Franse koningszonen ontvingen Karel aan de Spaans-Franse grens. Pamfletjes beschreven de feestelijke intredes in de grote Franse steden. Kanonschoten weerklonken in iedere stad. Militaire parades passeerden. Triomfbogen werden opgericht. Mock battles vonden plaats. Tornooien en steekspelen werden georganiseerd. Karel ontving steeds de stadsleutels. Frans nam de rol op van hoofse gastheer en renaissancevorst. Hij spaarde kosten noch moeite om zijn rivaal te ontvangen.

Desondanks verliep niet alles perfect. In Amboise brak een brand uit in het kasteel waar Karel verbleef. Frans wilde de schuldigen opknopen, Karel maande hem aan tot vergevingsgezindheid. In Parijs daagden volgens ooggetuigen 500.000 mensen op voor de festiviteiten. In die ongecontroleerde massa voltrok zich een vroegmodern Heizeldrama. De officiële annalen vermelden daar echter niks over.

image 495

 

Originele geschenken

Meestal worden bij staatsbezoeken geschenken uitgewisseld. De voorkeur gaat daarbij uit naar lokale specialiteiten of originele, symbolische voorwerpen. Met geschenken willen leiders hun goede relaties benadrukken of de toekomstige koers uitdrukken.

De geschenken in 1539-1540 waren talrijk: juwelen, jachtvogels, lakens, standbeelden, paarden etc. Rekeningen geven aan dat Karel zelfs een wagen van een overleden generaal cadeau deed aan Frans, die zelf minder goed ter been was. Frans kon zich zo tijdens de reis eenvoudig verplaatsen met een voertuig van een generaal die hem in het verleden had bekampt. De strijdbijl werd op die manier symbolisch begraven.

image 496

 

Twee zonnen aan hetzelfde firmament

Een ontmoeting tussen landen vormt ook een moment om te pronken met de eigen culturele en/of militaire verwezenlijkingen. Iedereen herinnert zich nog wel de indrukwekkende openingsceremonie in het Vogelneststadion voor de Olympische Zomerspelen in China.

Frans kon tijdens Karels bezoek zijn culturele verwezenlijkingen tonen aan de ‘wereld’. Het reisgezelschap bezocht de vele kastelen in de Loirevallei. Een speciale omweg werd gemaakt langs het recent voltooide renaissancekasteel van Fontainebleau.

Militair konden de vorsten hun fortificaties etaleren. In Orléans had Frans op twee weken tijd 35.000 soldaten verzameld. De boodschap was duidelijk: Karel kon maar beter zijn beloftes nakomen, want hij was klaar voor een nieuwe oorlog. Het doet wat denken aan de beruchte uitspraak van George W. Bush: “Either you are with us, or you are with the terrorists.”

image 497

 

Plaatsen vergeten niet gauw

Tijdens een staatsbezoek staan vaak symbolische uitstappen ingepland. In Japan houden leiders een bezinningsmoment bij de ruïnes in Hiroshima, in Polen bij het concentratiekamp Auschwitz.

In 1539 lagen ook symbolische plaatsen op de route. Frans koos ‘toevallig’ het slaperige provinciestadje Loches uit voor zijn eerste ontmoeting met Karel. Zo probeerde hij zijn bezoeker te herinneren aan een eerdere belofte. Karel zou namelijk het hertogdom Milaan afstaan. Dertig jaar daarvoor was in Loches de toenmalige hertog van Milaan (en voorganger van Karel) in gevangenschap en in barre omstandigheden overleden. De symboliek van die plaats zal Karel vast niet ontgaan zijn.

image 498

 

(N)immer verder

De reis door Frankrijk verstevigde uiteindelijk niet het bestand tussen Frans en Karel. Het omgekeerde was waar. Karel werd al vlug van ondankbaarheid beschuldigd. Toch bood de reis voor beide vorsten een uitgelezen moment om de mystiek rond hun charismatische koningschap te versterken. Een finale klap op het slagveld toedienen lukte niet. Ze probeerden elkaar nu op andere manieren te overtreffen.

Ook vandaag leeft de vraag rond het nut van topontmoetingen. Staatshoofden lopen van de ene naar de andere top. Soms leiden die tot een verandering in de internationale relaties. De fundamenten van de beeldvorming en communicatie zijn echter nog dezelfde als in de 16e eeuw. Leiders kunnen met die toppen hun eigen positie, charisma en autoriteit versterken, een herverkiezing bewerkstelligen of zelfs bepaalde zwaktes verbergen. Het is geen toeval dat president Trump zijn onsuccesvolle ontmoetingen met Kim Jong-un als een groot succes beschouwt.

 

 

Bibliografie

Onuitgegeven bronnen



BELGIË



Algemeen Rijksarchief

Audiëntie

50 Correspondance de Charles Quint avec sa soeur Marie de Hongrie des années 1537 (juillet) à 1539 (décembre).

1540 Briefwisseling met Cornelis de Schepper, raadsheer van Karel V. 1530-1544.

Microfilms, Haus-, Hof- und Staatsarchiv (Wenen), Landerabteilungen Belgien

PA36 Reg. Charles V-Marie de Hongrie (1539).

PA37 Reg. Charles V-Marie de Hongrie (1538-1541).



FRANKRIJK



Archives Départementales du Nord

Série B Chambre des comptes de Lille

386-7 Conférence pour les limites après la Trêve de Nice en 1538 à La Fère.

2411-2441 Recette générale des finances. Comptes et pièces comptables de Henri Sterck, receveur général de Charles-Quint (1539-1543).

3360-3362 Chambre aux deniers de la maison d’Autriche. Comptes de Jean de Ghyn « penninckmaistre », c’est-à-dire maître de la chambre aux deniers de Marie d’Autriche, reine douairière de Hongrie (1531-1540).

9964-9965 Domaine de Hainaut. Valenciennes. Comptes du domaine par Jean Pierrart, receveur de la Salle de Valenciennes (1539-1540).



Bibliothèque nationale de France

Fonds français

Geraadpleegd 25.05.2020. https://archivesetmanuscrits.bnf.fr.

ms. 2980 Recueil de lettres et de pièces originales.

ms. 3021 Recueil de lettres et de pièces originales.

ms. 3035 Recueil de lettres et de pièces originales.

ms. 3086 Recueil de lettres et de pièces originales.

ms. 4318 Cérémonies observées à l’entrée des roys et des princes.

ms. 5503 Recueil d’actes de Louis XII, François Ier, Henri II, dauphin.

ms. 18515 Godefroy, Théodore. “Entrée de Charles Quint à Paris, extrait des Registres du Parlement, 1539.” In Recueil sur le cérémonial, formé en grande partie par les soins de Théodore Godefroy (1323-1654) “III mélanges”.



Bibliothèque Municipale de Douai

ms. 1183 Loys de la Fontaine (‘Wicart’) en Hubert Cailleau. Recueil des antiquités de la ville de Valenciennes. Geraadpleegd 25.05.2020. https://bvmm.irht.cnrs.fr.



SPANJE



Biblioteca Nacional de España, Madrid

ms. 7435 Jacques de Herbays, Decription des voyages, faicts et victoires de l’empereur Charles V de ce nom. Geraadpleegd 25.05.2020. http://bdh.bne.es.



ITALIË



Archivio di Stato di Firenze

Mediceo del Principato 1176a. Agnolo di Matteo Niccolini aan Ugolino Grifoni, Parijs, 23.12.1539. Geraadpleegd 08.05.2020. http://bia.medici.org.



Uitgegeven bronnen



Baum, Johann Wilhelm. Theodor Beza nach handschriftlichen Quellen dargestellt. Leipzig: Weidmannsche, 1843.

Bellay, Martin du en Guillaume du Bellay. Mémoires de Martin et Guillaume Du Bellay. Uitgegeven door Victor-Louis Bourrilly en Fleury Vindry. Parijs: Libraire Renouard, 1912.

Bourdeille, Pierre de seigneur de Brantôme. Oeuvres complètes. Uitgegeven door Ludovic Lalanne. Parijs: Jules Renouard, 1867.

Buchanan, George. “Ad Carolum V Imperatorum, Burdegalae hospitio publico susceptum, nomine Scholae Burdegalensis.” In Opera omnia. Leiden: Langerak, 1725.

Cardauns, Ludwig, ed. Nuntiaturen Morones und Poggios, Legationen Farneses und Cervinis 1539-1540, Nuntiaturberichte aus Deutschland 1533-1559 5. Berlijn: Verlag von A. Bath, 1909.

Castiglione, Baldasarre. De hoveling. Vertaald door J. Hoeksma en A. Zijderveld. Zutphen: W.J. Thieme & Cie, 1930.

Cellini¸ Benvenuto. La vie de Benvenuto Cellini écrite par lui-même (1500-1571). Vertaald en uitgegeven door Nadine Blamoutier. Parijs: Mercure de France, 2009.

Cuissard, Charles. “Présent fait à l’empereur Charles-Quint lors de son entrée à Orléans en 1539.” Mémoires de la Société d’agriculture, sciences, belles lettres et arts d’Orléans 74 (1905): 7-8.

Der Historischen Commission der Kaiserlichen Akademie der Wissenschaften, ed. Venetianische Depeschen vom Kaiserhofe. Wenen: F. Tempsky, 1889.

Fernández Álvarez, Manuel. Corpus documental de Carlos V. Madrid: Espasa-Calpe, 2003.

Fontana, Bartolomeo. Renata di Francia duchessa di Ferrara sui documenti dell’archivio Estense, del Mediceo, del Gonzaga e dell’archivio secreto Vaticano (1537-1560). Rome: Forzani, 1893.

Gachard, Louis-Prosper. Itinéraire de Charles-Quint de 1506 à 1531. Journal des voyages de Charles-Quint, de 1514 à 1551, par Jean de Vandenesse. Collection des voyages des souverains des Pays-Bas 2. Brussel: Hayez, 1874.

Gachard, Louis-Prosper. Itinéraires de Philippe le Hardi, Jean sans Peur, Philippe le Bon, Maximilien et Philippe le Beau. Collection des voyages des souverains des Pays-Bas 1. Brussel: Hayez, 1874.

Gachard, Louis-Prosper. Relations des troubles de Gand sous Charles-Quint, par un anonyme; suivie de trois cent trente documents inédits sur cet événement. Brussel: Hayez, 1846.

Gairdner, James en R. H. Brodie, eds. Letters and papers, foreign and domestic, Henry VIII, volume 14, part 2. Londen: Her Majesty’s Stationery Office, 1895.

Gairdner, James en R. H. Brodie, eds. Letters and papers, foreign and domestic, Henry VIII, volume 15. Londen: Her Majesty’s Stationery Office, 1896.

Gayangos, Pascual de, ed. Calendar of State Papers, Spain, Volume 6 Part 1, 1538-1542. Londen: Her Majesty’s Stationery Office, 1890.

Gayangos, Pascual de, ed. Calendar of State Papers, Spain, Volume 5 Part 2, 1538-1542. Londen: Her Majesty’s Stationery Office, 1888.

Godefroy, Théodore. Le cérémonial françois. Parijs: Sebastien Cramoisy, 1619-1649.

Gorter-Van Royen, Laetitia, Jean-Paul Hoyois en Heide Stratenwerth, eds. Correspondance de Marie de Hongrie avec Charles Quint et Nicolas de Granvelle. Turnhout: Brepols, 2009-2018.

Guérin, Paul. Registres des délibérations du bureau de la ville de Paris. Parijs: Imprimerie Nationale, 1886.

Guiccardini, Francesco. Opere inedite di Francesco Guiccardini. Uitgegeven door Luigi Guicciardini. Firenze: Presso M. Cellini e Comp., 1867.

Guiffrey, Georges ed. Chronique du roy François premier de ce nom. Parijs: Jules Renouard, 1860.

Kaulek, Jean ed. Correspondance politique de mm. de Castillon et de Marillac, ambassadeurs de France en Angleterre (1537-1542). Parijs: Félix Alcan, 1885.

Lambert, Abbé. Mémoires de Martin et Guillaume du Bellay-Langey. Parijs: Nyon, 1753.

Lestocquoy, Jean. Correspondance des nonces en France Carpi et Ferrerio 1535-1540. Parijs: Editions E. de Boccard, 1961.

Marichal, Paul. Catalogue des actes de François Ier. Collection des ordonnances des rois de France 4. Parijs: Imprimérie Nationale, 1890.

Muir, Kenneth. Life and letters of Sir Thomas Wyatt. Liverpool: Liverpool University Press, 1963.

Nolhac, Pierre de. “Une relation inédite de l’entrée de Charles-Quint à Paris.” In Mélanges Bertaux: recueil de travaux, 221-4. Parijs: Editions E. de Boccard, 1924.

Ribier, Guillaume. Lettres et mémoires d’estat. Parijs: François Clouzier, 1666.

Riche, Guillaume le en Michel le Riche. Journal de Guillaume et de Michel le Riche, avocats du Roi à Saint-Maixent (de 1534 à 1586). Uitgegeven door Armand de la Fontenelle de Vandoré. Saint-Maixent: Reversé, 1846.

Rivaud, David. Entrées épiscopales, royales et princières dans les villes du Centre-Ouest de la France XIVe-XVIe siècles. Genève: Droz, 2013.

Sandoval, Fray Prudencio de. Historia del emperador Carlos V, rey de España. Uitgegeven door Gregorio Urbano Dargallo. Madrid: 1847.

Santa Cruz, Alonso de. Crónica del Emperador Carlos V. Uitgegeven door Antonio Blázquez y Delgado-Aguilera en Ricardo Beltrán y Rózpide. Madrid: Imprenta del Patronato de Huérfanos de Intendencia e Intervención militares, 1920-1925.

Soyer, Jacques. “Lettres de rémission accordées par l’empereur Charles-Quint lors de son passage à Orléans (20 décembre 1539).” Bulletin du Comité des travaux historiques et scientifiques 1-2 (1908): 344-53.

Turba, Gustav. Venetianische Depeschen vom Kaiserhofe. Wenen: Historischen Commission der Kaiserlichen Akademie der Wissenschaften, 1889.

Villa, Antonio Rodríguez. El emperador Carlos V y su corte según las cartas de Don Martín de Salinas, embajador del infante Don Fernando (1522-1539). Madrid: Fortanet, 1903-5.

Weiss, Charles. Papiers d’état du cardinal de Granvelle d’après les manuscrits de la Bibliothèque de Besançon. Parijs: Imprimerie Royale, 1841-1852.



Gedrukte bronnen



Beaucaire-Péguillon, François de. Rerum Gallicarum commentarii. Lyon: Claude Landry, 1625.

Belleforest, François de. Grandes annales de France. Parijs: Gabriel Buon, 1579.

Chesne, André Du. Les antiquités et recherches des villes, châteaux et places les plus remarquables de toute la France. Parijs: Jean Petit-Pas, 1608.

D’Avity, Pierre. Le monde, ou la description de ses quatre parties. Parijs: C. Sonnius, 1660.

Dan, Pierre. Le trésor des merveilles de la maison royale de Fontainebleau. Parijs: S. Cramoisy, 1642.

Dupleix, Scipion. Histoire générale de France. Parijs: Sonnius, 1630.

Girard Du Haillan, Bernard de. Histoire generale des roys de France. Parijs: Claude Sonnius, 1627.

Maire, François Le. Histoire et antiquitez de la ville et duché d’Orléans. Orléans: Maria Paris, 1645.

Marot, Clément. Les cantiques de la paix. Parijs: Estienne Roffet, 1540.

Paradin, Guillaume. Histoire de nostre temps. Lyon: Jean de Tournes en Guillaume Gazeau, 1550.

Snouckaert (Zenocarus) van Schauwenburg, Willem. De republica vita, moribus, gestis, fama, religione, sanctitate: imperatoris, Caesaris, Augusti, Quinti, Carolis, Maximi, Monarchae. Gent: Gislenus Manilius, 1559.

Varillas, Antoine. Histoire de François premier. Parijs: Barbin, 1685.



Vlugschriften 



La solenne et triomphante entrata de la Cesarea Maesta, nella Franza: con li superbi apparati, & archi triomphali, con tutte le historie pitture, & motti latini, che in essi erano, con l’ordine de tutte le feste, che sono fatte per tutte le terre de la Franza. Ferrara: G. Francese, 1540; Rome, 1540.

Triumphes d’honneur faitz par le commandement du roy à l’empereur en la ville de Poictiers, ou il passa venant d’Espaigne en France pour aller en Flandres le neufviesme jour de decembre l’an mil cinq cens. XXXIX. au vray. Parijs: Jean Du Pré, 1539.

La triumphante et excellente entrée de Lempereur faicte en la ville d‘Orléans par le commandement du Roy, ou est contenu l’ordre garde et obserue en icelle. Avec la harengue faicte par le baillif d’Orléans à l’empereur et la response de l’empereur au baillif. Parijs: Charles l’Angelier, 1540.

Le double et copie d’unes lettres envoyées d’Orléans à ung abbé de Picardie contenant la vérité le triumphe faict audit lieu d’Orléans à l’entrée et reception de l’empereur contre ce qui auparavant en a esté imprimé qui est faulx. Parijs: Boutiques de Gilles Corrozet et Jehan du Pre, 1540.

El grande y muy sumptuoso recibimiento que hizieron en Paris al invictissimo emperador y rey nuestro señor. Valladolid: Diego Fernández de Córdoba, 1540.

L’ordre tenu et gardé à l’entrée de très hault et très puissant prince Charles Empereur toujours auguste en la ville de Paris, capitale du royaulme de France L’ordre du banquet faict au Palais. Lordonnance des ioustes et tournoy, faict au chasteau du Louure. La description des arcz triumphans, magnificences... faictz en icelle ville... M.D.XXXIX. Parijs: Boutiques de Gilles Corrozet et Jehan du Pre, 1540.

La magnificque et triumphante entrée du très illustre et sacré empereur Charles cesar toujours auguste, faicte en la excellente ville et cité de Paris, le jour de lan en bonne estreinne. Lyon: François Juste, 1540.

La sontuosa intrata di Carlo V sempre augusto in la gran citta di Parigi con gli apparati, triumphi, feste, archi triomphali, liuree, presenti, cirimonie, ecclesiastice & pompe regale, fatte a sua Maesta in Francia. Servitore N.A., 1540.

Warhaftige auch gantz glaubwürdige newe Zeytung, wie Keyserlich Majestat, jüngst verschynen, den fünfften Januarii dises XL. Jars, zu Paris in Franckreych ankommen ist. Auch mit was Pomp und Bracht er empfangen und geehrwyrdigt worden sey. Alles gegenwertig gesehen, erfaren und schrifftlich verfasset, wie nachfolgends klärlich angezeygt wirdt. Augsburg: Henryich Steyner, 1540

Déclaration des triumphantz honneurs et recoeul faictz à la Majesté Imperialle à sa joyeuse et premiere entrée, ensemble aux illustres princes messieurs le daulphin et le duc d’Orléans en la cité et duché de Cambray, en l’an de grace 1539 au mois de janvier le 20e jour dudict moys. Cambrai: Bonaventure Brassard, 1540.

La triumphante et magnificque entrée de l’Empereur Charles tousjours auguste cinquiesme de ce nom, accompaigné de messeigneurs le dauphin de France et duc d’Orléans en sa ville de Valentiennes. MDXXXIX. Rouen: Jean L’homme, 1540.



Databanken



Medieval and Early Modern Data Bank. Geraadpleegd 21.04.2020. www2.scc.rutgers.edu/memdb.



Literatuur



Allix, Juliette. “L’armure de François Ier: histoires d’un présent diplomatique.” Les Cahiers de l’École du Louvre 6 (2015): 15-26.

Amalric, Jean-Pierre. “La querelle sans fin: Charles Quint et François Ier de la captivité à l’hospitalité (1525-1540).” In De la unión de coronas al Imperio de Carlos V, uitgegeven door Ernest Belenguer Cebriá, 453-71. Madrid: Sociedad Estatal para la Conmemoración de los Centenarios de Felipe II y Carlos V, 2001.

Anderson, Matthew Smith. The rise of modern diplomacy 1450-1919. Londen: Longman, 1993.

Anglo, Sydney. “Le Camp du Drap d’Or et les entrevues d’Henri VIII et de Charles-Quint.” In Fêtes et cérémonies au temps de Charles Quint, uitgegeven door Jean Jacquot, 113-34. Parijs: CNRS, 1960.

Antony, Daniel. Nicolas Perrenot de Granvelle, premier conseiller de Charles-Quint. Besançon: Sekoya, 2006.

Aquilon, Pierre. “L’entrée de Charles Quint à Loches le 12 décembre 1539.” In Loches au XVIe siècle. Aspects de la vie intellectuele, artistique et sociale, uitgegeven door Les Amis du Pays Lochois en Centre d’Etudes Supérieures de la Renaissance, 23-65. Marseille: Laffitte, 1979.

Arnade, Peter. “The emperor and the city: the cultural politics of the joyous entry in early sixteenth century Ghent and Flanders.” Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent 54 (2000): 65-92.

Autrand, Françoise, Lucien Bély et Philippe Contamine. Histoire de la diplomatie française. I. Du moyen âge à l’Empire. Parijs: Tempus, 2007.

Autrand, Françoise. “Mémoire et cérémonial: la visite de Charles IV à Paris en 1378 d’après les Grandes Chroniques de France et de Christine de Pizan.” In Une femme de lettres au moyen âge, uitgegeven door Liliane Dulac en Bernard Ribémont, 91-103. Orléans: Paradigme, 1995.

Baelde, Michel. De collaterale raden onder Karel V en Filips II (1531-1578). Bijdrage tot de geschiedenis van de centrale instellingen in de zestiende eeuw. Brussel: Paleis der Academiën, 1965.

Bailly, Marie-Charlotte Le. “Koning Croesus en de Gentse opstand van 1539-1540 door de ogen van een Brabantse Romein. Cornelius de Fine en zijn Ephemerides Historicae.” Handelingen van de Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent 54 (2005): 135-61.

Barbiche, Bernard en Ségolène de Dainville-Barbich. “Les légats a latere en France et leur facultés aux XVIe et XVIIe siècles.” Archivum Historiae Pontificiae 23 (1985): 93-165.

Baulant, Micheline. “Prix et salaires à Paris au XVIe siècle. Sources et résultats.” Annales 31, nr. 5 (1976): 954-95.

Bély, Lucien. L’art de la paix en Europe. Naissance de la diplomatie moderne. Parijs: Presses Universitaires de France, 2007.

Bély, Lucien. La société des princes XVIe-XVIIIe siècle. Parijs: Fayard, 1999.

Benzoni, Gino. “Ludovico Sforza, detto il Moro, duca di Milano.” In Dizionario biografico degli italiani, 66. Rome: Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 2006.

Bergounioux, Louis-Alexandre. Un précurseur de la Pléïade, Hugues Salel (1504-1553), OEuvres poétiques. Parijs: Editions Occitania, 1930.

Berthon, Guillaume. “Triboulet a frères et soeurs” – Fou de cour et littérature au torunant des XVe et XVIe siècles.” Babel 25 (2012): 97-120.

Biraben, Jean-Noël en Didier Blanchet. “Essai sur le mouvement de la population de Paris et de ses environs depuis le XVIe siècle.” Population 53, nr. 1-2 (1998): 215-48.

Bjaï, Denis. “De adventu Caesaris in Galliam. Échos littéraires à la traversée de la France par Charles Quint.” In François Ier et la vie littéraire de son temps (1515-1547), uitgegeven door François Rouget, 61-78. Parijs: Classiques Garnier, 2017.

Bjaï, Denis. “De adventu regis in urbem Aureliam.” In François Ier imaginé, uitgegeven door Bruno Petey-Girard, Gilles Polizzi en Trung Tran, 113-28. Genève: Droz, 2017.

Bloch, Marc. Les rois thaumaturges. Parijs: Armand Colin, 1961.

Blockmans, Wim en Esther Donckers. “Self-representation of court and city in Flanders and Brabant in the fifteenth and early sixteenth centuries.” In Showing status: representation of social positions in the late middle ages, uitgegeven door Wim Blockmans en Antheun Janse. Turnhout: Brepols, 1999.

Blockmans, Wim. Keizer Karel V, 1500-1558: de utopie van het keizerschap. Leuven: Van Halewyck, 2000.

Boom, Ghislaine de. Les voyages de Charles Quint. Brussel: Office de Publicité, 1957.

Bossuyt, Ignace. “De kathedraal van Kamerijk als muzikaal centrum tijdens de renaissance.” De Franse Nederlanden 13 (1988): 49-63.

Bost, Mélanie en Alain Servantie. “Joyeuses entrées de l’empereur Charles Quint: Le Turc mis en scène.” eHumanista 33 (2016): 29-49.

Boucher, Jean-Jacques. Chambord. Parijs: Fernand Lanore, 1980.

Bourdieu, Pierre. Ce que parler veut dire. L’économie des échanges linguistiques. Parijs: Fayard, 1982.

Bourdieu, Pierre. Outline of a theory of practice. Vertaald door Richard Nice. Cambridge: Cambridge University Press, 1977.

Brandi, Karl. Keizer Karel V: vorming en lot van een persoonlijkheid en van een wereldrijk, vert. Nicolaas B. Tenhaeff. Amsterdam: Meulenhoff, 1942.

Brekelmans, F.A. “Hendrik III (1483-1538), graaf van Nassau.” In Nationaal Biografisch Woordenboek, IX: 334-6. Brussel: Koninklijke Academiën van België, 1981.

Brero, Thalia. Rituels dynastiques et mises en scène du pouvoir. Le cérémonial princier à la cour de Savoie (1450-1550). Firenze: Sismel - Edizioni del Galluzzo, 2017.

Bridgman, Nanie. “La participation musicale à l’entrée de Charles Quint à Cambrai le 20 janvier 1540.” In Fêtes et cérémonies au temps de Charles Quint, uitgegeven door Jean Jacquot, 235-54. Parijs: CNRS, 1960.

Brigden, Susan. “Pastime with good company: the visit of the prince of Salerno to England, July 1540.” University of Oxford, History working paper 2 (2013): 1-29.

Bryant, Lawrence M. “La cérémonie de l’entrée à Paris au Moyen Âge.” Annales. Economies, sociétés, civilisations 41, nr. 3 (1986): 513-42.

Bryant, Lawrence M. “The medieval entry ceremony at Paris.” In Medieval and early modern spectacle and the theater of power, uitgegeven door Janos M. Bak, 88-118. Berkeley: Berkeley University Press, 1990.

Bryant, Lawrence M. The king and the city in the Parisian royal entry ceremony: politics, ritual and art in the renaissance. Geneva: Droz, 1986.

Burke, Peter. “Karel V (her)bekeken.” In Karel V 1500-1558. De keizer en zijn tijd, uitgegeven door Hugo Soly, 399-475. Antwerpen: Mercatorfonds, 1999.

Butazzi, Grazietta. “Il modello spagnolo nella moda europea.” In Le Trame della moda, uitgegeven door Anna Giulia Cavagna en Grazietta Butazzi, 80-94. Rome: Bulzoni, 1995.

Cadenas y Vicent, Vicente de. Diario del emperador Carlos V: itinerarios, permanencias, despacho, sucesos y efemérides relevantes de su vida. Madrid: Hidalguía, 1992.

Capouillez, Marcel. Deux grands seigneurs du 16ème siècle Jean & Maximilien de Hennin-Liétard comtes de Boussu. Hornu: Ledent, 1977.

Cardauns, Ludwig. Von Nizza bis Crépy: Europäische Politik in de Jahren 1534 bis 1544. Rome: Regenberg, 1923.

Cauchies, Jean-Marie. Louis XI et Charles le Hardi. De Péronne à Nancy (1468-1477): le conflit. Brussel: De Boeck, 1996.

Cauchies, Jean-Marie. Philippe le beau, le dernier duc de Bourgogne. Turnhout : Brepols, 2003.

Cazaux, Christelle. La musique à la cour de François Ier. Parijs: Ecole Nationale des Chartes, 2002.

Certeau, Michel de. Histoire et psychanalyse entre science et fiction. Parijs: Gallimard, 2002.

Chartrou, Josèphe. Les entrées solennelles et triomphales à la renaissance (1484-1551). Parijs: Presses Universitaires de France, 1928.

Chatenet, Monique en Pierre-Gilles Girault. Fastes de cour. Les enjeux d’un voyage princier à Blois en 1501. Rennes: Presses universitaires de Rennes, 2010.

Chatenet, Monique, “Charles-Quint à Paris.” In Histoire du Louvre. 1. Des origines à l’heure napoléonienne, uitgegeven door Geneviève Bresc-Bautier en Guillaume Fonkenell, 126-7. Parijs: Fayard, 2016.

Chatenet, Monique. La cour de France au XVIe siècle: vie sociale et architecture. Parijs: Picard, 2002.

Checa Cremades, Fernando. “De beeldvorming rond Karel V.” In Karel V 1500-1558. De keizer en zijn tijd, uitgegeven door Hugo Soly, 477-99. Antwerpen: Mercatorfonds, 1999.

Cockshaw, Pierre. “L’assassinat du duc Jean de Bourgogne à Montereau. Étude des sources.” In Les Pays-Bas bourguignons, histoire et institutions: mélanges André Uyttebrouck, uitgegeven door Jean-Marie Duvosquel, Jacques Nazet en André Vanrie, 145-62. Brussel: Archives et bibliothèques de Belgique, 1996.

Colomer, José Luis. “Black and the royal image.” In Spanish fashion at the courts of early modern Europe, uitgegeven door José Luis Colomer en Amalia Descalzo, 77-112. Madrid: Centro de Estudios Europa Hispánica, 2014.

Commynes, Philippe de. Mémoires. Uitgegeven door Joël Blanchard. Genève: Librairie Droz, 2007.

Contamine, Philippe. “Les rencontres au sommet dans la France du XVe siècle.” In Im Spannungsfeld von Recht und Ritual, Soziale Kommunikation in Mittelalter und Früher Neuzeit, uitgegeven door Heinz von Duchhardt en Gert Melville, 273-89. Keulen: Böhlau, 1997.

Cooper, Richard. “L’histoire en fête: les humanistes promoteurs de la gloire du Poitou.” In Les grands jours de Rabelais en Poitou, uitgegeven door M.-L. Demonet, 13-30. Genève: Droz, 2006.

Cooper, Richard. “The theme of war in French renaissance entries.” In Ceremonial entries in early modern Europe. The iconography of power, uitgegeven door J.R. Mulryne, Maria Ines Aliverti en Anna-Maria Testaverde, 15-35. Londen: Routledge, 2015.

Crouzet, Denis. Charles Quint. Empereur d’une fin des temps. Parijs: Odile Jacob, 2016.

D’Amico, Juan Carlos. “Charles Quint et la religion chrétienne: les différentes images de l’empereur.” In Les Habsbourg en Europe: circulations, échanges et regards croisés, uitgegeven door Alexandra Merle en Éric Leroy Du Cardonnoy, 21-44. Reims: Épure, 2018.

Decavele, Johan. Keizer tussen stropdragers, Karel V 1500-1558. Leuven: Davidsfonds, 1990.

Decrue De Stoutz, Francis. Anne de Montmorency: grand-maître et connétable de France, à la cour, aux armées et au conseil du roi François Ier. Parijs: Plon, 1885.

Devienne, Dom. Histoire de la ville de Bordeaux. Bordeaux: Simon de la Court, 1771.

Dinaux, Arthur. "Entrée joyeuse de l’empereur Charles-Quint en sa ville de Valenciennes.” Archives historiques et littéraires du Nord de la France et du Midi de la Belgique 4 (1842): 349-66.

Dunn, David H., ed. Diplomacy at the highest level. The evolution of international summitry. Londen: Macmillan Press, 1996.

Dupont, Abbé. Histoire ecclésiastique et civile de la ville de Cambrai et du Cambresis. Cambrai: Berthoud, 1760.

Durme, Maurice Van. “Les Granvelle au service des Habsbourg.” In Les Granvelle et les anciens Pays-Bas, uitgegeven door Krista De Jonge en Gustaaf Janssens, 11-82. Leuven: Universitaire Pers Leuven, 2000.

Ebben, Maurits en Louis Sicking. “Nieuwe diplomatieke geschiedenis van de premoderne tijd. Een inleiding.” Tijdschrift voor Geschiedenis 127, nr. 4 (2014): 541-52.

Eisenmenger, Daniel. “‘Cosa digna de memoria ver dos tan grandes principes [...] amigos de honra, y tan poderosos.’ Summit meetings in early modern history: the example of Charles V and Francis I.” Pliegos de Yuste 11-12 (2010): 55-60.

Fagel, Raymond. “El camino español por mar. Los soldados españoles en los Países Bajos durante la época de Carlos V.” In Carlos V y la quiebra del humanismo político en Europa 1530-1558, uitgegeven door José Martínez Millán, 363-76. Madrid: Sociedad Estatal para la Conmemoración de los Centenarios de Felipe II y Carlos V, 2001.

Fagel, Raymond. De Hispano-Vlaamse wereld. De contacten tussen Spanjaarden en Nederlanders 1496-1555. Brussel: Archief- en Biliotheekwezen in België, 1996.

Fantysová-Matějková, Jana. “The Holy Roman Emperor in the toils of the French protocol: the visit of Charles IV to France.” Imago Temporis. Medium Aevum 6 (2012): 223-48.

Feinberg, Richard. “Institutionalized summitry.” In The Oxford handbook of modern diplomacy, uitgegeven door Andrew F. Cooper, Jorge Heine en Ramesh Thakur, 303-18. Oxford: Oxford University Press, 2013.

Fernández Álvarez, Manuel. “Francia vista por Carlos V.” Hispania 2 (1968): 93-108.

Fletcher, Catherine. “The Ladies’ Peace revisited: gender, counsel and diplomacy.” In Queenship and counsel in early modern Europe, uitgegeven door Helen Matheson-Pollock, Joanne Paul and Catherine Fletcher, 111-34. Londen: Palgrave Macmillan, 2018.

Foronda y Aguilera, Manuel de. Estancias y Viajes del emperador Carlos V. Madrid: Sucesores de Rivadeneyra, 1914.

Fourrier, Thibaud en François Parot. “Qu’est-ce que Chambord? Étude du décor sculpté et nouvelles inteprétations.” Mémoires de la Société des Sciences et Lettres de Loir-et-Cher (2010): 21-55.

François, Michel. Le cardinal François de Tournon. Parijs: E. de Boccard, 1951.

François, Michel. Loches au XVIe siècle. Aspects de la vie intellectuelle, artistique et sociale. Marseille: Editions Laffitte, 1979.

Frey, Linda en Marsha Frey. “Fatal diplomacy, 1541.” History Today 40, nr. 8 (1990): 10-5.

Fur, Didier Le. François Ier. Parijs: Perrin, 2018.

Gachard, Louis-Prosper. Rapport à Monsieur le ministre de l’intérieur : sur différents documents concernant l’histoire de la Belgique, qui sont conservées dans les archives de l’ancienne chambre des comptes de Flandre, à Lille. Brussel: Hayez, 1841.

Gaillard, Gabriel-Henri. Histoire de François Ier. Parijs: Blaise, 1819.

Gall, Jean-Marie Le. “François Ier et la guerre.” Réforme, Humanisme et Renaissance 79 (2014): 35-63.

Gall, Jean-Marie Le. “L’impossible invisibilité du roi de France (1450-1600).” In Il principe invisible: la rappresentazione e la riflessione sul potere tra medioevo e rinascimento. Atti del convegno internazionale di studi (Mantova 27-30 novembre 2013), uitgegeven door Lucia Bertolini et al., 453-70. Turnhout: Brepols, 2015.

Gall, Jean-Marie Le. “Les pompes funèbres des souverains étrangers à Notre-Dame de Paris, XVIe-XVIII e siècles.” Revue d’Histoire Moderne & Contemporaine 59, nr. 3 (2012): 96-123.

Gall, Jean-Marie Le. Les guerres d’Italie (1494-1559): une lecture religieuse. Genève: Droz, 2017.

Gamrath, Helge. Farnese: pomp, power and politics in Renaissance Italy. Rome: L’Erma di Bretschneider, 2007.

Geertz, Clifford. “Centers, kings and charisma. Reflections on the symbolics of power.” In Rites of power: symbolism, ritual and politics since the middle ages, uitgegeven door S. Wilentz, 57-93. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1985.

Geligne, Nicolas. Le pape, l’empereur et le roi. L’entrevue de Nice (1538). Nice: Serre Editeur, 2019.

Gennep, Arnold van. The rites of passage. Chicago: University Press, 1960.

Giry-Deloison, Charles. 1520. Le camp du drap d’or. La rencontre d’Henri VIII et de François Ier (Parijs: Somogy, 2012).

Goldstein, Erik. “Origins of summit diplomacy.” In Diplomacy at the highest level. The evolution of international summitry, uitgegeven door David H. Dunn, 23-40. Londen: Macmillan Press, 1996.

González Palencia, Ángel. Don Luis de Zuñiga y Avila: gentilhombre de Carlos V. Badajoz: Arqueros, 1930.

Goosens, Aline. Slachtoffer van verraad en intrige. Graaf Lamoraal van Egmond. 1522-1568, vert. Herman Vandormael. Leuven: Davidsfonds, 2007.

Gorter-Van Royen, Laetitia. “Maria van Hongarije en de strijd om Gelre.” In Verdrag en tractaat van Venlo, uitgegeven door Frank Keverling Buisman, 59-82. Hilversum: Verloren, 1993.

Greenblatt, Stephen. Renaissance self-fashioning. From More to Shakespeare. Chicago: Chicago University Press, 1980.

Guenée, Bernard en Françoise Lehoux. Les entrées royales françaises de 1328 à 1515. Parijs: C.N.R.S., 1968.

Hamon, Philippe. L’argent du roi: les finances sous François Ier. Parijs: Institut de la gestion publique et du développement économique, 1994.

Hamy, Alfred. Entrevue de François premier avec Henry VIII à Boulogne-sur-Mer, en 1532. Parijs: Lucien Gougy, 1898.

Heal, Felicity. The power of gifts, Gift-exchange in early modern England. Oxford: Oxford University Press, 2014.

Hennings, Jan en Tracey A. Sowerby. “Introduction. Practices of diplomacy.” In Practices of diplomacy in the early modern world, c. 1410-1800, uitgegeven door Tracey A. Sowerby en Jan Hennings. Londen: Routledge, 2017.

Jacobs, Marc. “King for a day. Games of inversion, representation, and appropriation in ancient regime Europe.” In Mystifying the monarch. Studies on discourse, power, and history, uitgegeven door Jeroen Deploige en Gita Deneckere, 117-38. Amsterdam: University Press, 2006.

Jacquart, Jean. François Ier. Parijs: Fayard, 1994.

Jacquot, Jean ed. Fêtes et cérémonies au temps de Charles Quint. Parijs: CNRS, 1960.

Jacquot, Jean. “Panorama des fêtes et cérémonies du règne.” In Fêtes et cérémonies au temps de Charles Quint, uitgegeven door Jean Jacquot, 413-91. Parijs: CNRS, 1960.

Jarousseau, G. “Le présent offert à Charles Quint par la ville de Poitiers en 1539.” Collections et curiosités 2 (1957): 13-5.

Jeanneret, Michel. Des mets et des mots. Banquets et propos de table à la Renaissance. Parijs: José Corti, 1987.

Jonge, Krista De, Marcel Capouillez, Cécile Ansieau en Dominique Driesmans. Le château de Boussu. Namen: Ministère de la Région wallonne. Direction générale de l’aménagement du territoire, du logement et du patrimoine. Division du patrimoine, 1998.

Jouvellier, Pierre. L’empereur Charles-Quint à Orléans en 1539. Gien: Imp. Jeanne-d’Arc, 1961.

Jung, Marc-René. Hercule dans la littérature française du XVIe siècle. Genève: Droz, 1966.

Kamen, Henry. The duke of Alba. Bury St Edmunds: St Edmundsbury Press, 2004.

Keniston, Hayward. Francisco de los Cobos: secretary of the emperor Charles V. Pittsburgh: University of Pittsburgh Press, 1960.

Kerkhoff, Jacqueline. Maria van Hongarije en haar hof 1505-1558: tot plichtsbetrachting uitverkoren. Hilversum: Uitgeverij Verloren, 2008.

Khrushchev, Nikita. Khrushchev remembers. The last testament. Vertaald en uitgegeven door Strobe Talbott. Boston: Little, Brown and Company, 1974.

Knecht, Robert Jean. “’Haulse (Paris) haulse bien hault ta porte,’ the entry of the emperor Charles V into Paris, 1540.” In Renaissance reflections: essays in memory of C.A. Mayer, uitgegeven door Pauline Mary Smith en Trevor Peach, 85-105. Parijs: Champion, 2002.

Knecht, Robert Jean. “Charles V’s journey through France, 1539-1540.” In Court festivals of the European Renaissance: art, politics and performance, uitgegeven door James R. Mulryne en Elizabeth Goldring, 153-70. Londen: Routledge, 2017.

Knecht, Robert Jean. “Francis I and Paris,” History 66 (1981): 18-33.

Knecht, Robert Jean. “The field of cloth of gold.” In François Ier et Henri VIII: deux princes à la Renaissance, uitgegeven door Roger Mettam en Charles Giry-Deloison, 37-51. Rijsel: Publications de l’Institut de Recherches Historiques du Septentrion, 1995.

Knecht, Robert Jean. Renaissance warrior and patron: the reign of Francis I. Cambridge: Cambridge University Press, 1994.

Knecht, Robert Jean. The French renaissance court. Londen: Yale University Press, 2008.

Knecht, Robert Jean. Un prince de la renaissance, François Ier et son royaume. Parijs: Fayard, 1998.

Labrot, Gérard. Le palais Farnèse de Caprarola. Essai de lecture. Parijs: Klincksieck, 1970.

Laenen, Joseph. Les archives de l’état à Vienne au point de vue de l’histoire de Belgique. Brussel: Kiessling, 1924.

Langlois-Paiement, Ariane. “Transformations thématiques et stylistiques dans les entrées solennelles de Charles Quint (1515-1541): l’idee du triomphe, survivance ou re-naissance.” Masterproef, Université de Montréal, 2008.

Lavéant, Katell Véronique Marie-Pierre. “Théâtre et culture dramatique d’expression française dans les villes des Pays-Bas méridionaux (XVe-XVIe siècles).” PhD diss., Universiteit van Amsterdam, 2007.

Lecuppre-Desjardin, Elodie. La ville des cérémonies. Essai sur la communication politique dans les anciens Pays-Bas bourguignons. Turnhout: Brepols, 2004.

Levin, Michael J. Agents of empire: Spanish ambassadors in sixteenth-century Italy. Ithaca: Cornell University Press, 2005.

Loiseleur, Jules. Résidences royales de la Loire. Parijs: Dentu, 1863.

Lunitz, Martin. Diplomatie und Diplomaten im 16. Jahrhundert. Studien zu den ständigen Gesandten Kaiser Karls V. in Frankreich. Konstanz: Hartung-Gorre, 1988.

Macé, René. Voyage de Charles-Quint par la France. Uitgegeven door Gaston Raynaud. Parijs: Alphonse Picard, 1879.

Maltby, William. Alba. A biography of Fernando Alvarez de Toledo, third duke of Alba 1507-1582. Londen: University of California Press, 1983.

Marchand, Charles. Charles Ier de Cossé, comte de Brissac et maréchal de France, 1507-1563. Parijs: Champion, 1889.

Mariotte, Jean-Yves. “François 1er et la ligue de Smalkalde: de la trêve de Nice à la paix de Crespy: 1538-1544.” Revue suisse d’histoire 16 (1966): 206-42.

Marot, Clément. OEuvres Poétiques. Uitgegeven door Gérard Defaux. Parijs: Bordas, 1992.

Martinez Millán, José ed. La corte de Carlos V. Madrid: Sociedad Estatal para la Conmemoración de los Centenarios de Felipe II y Carlos V, 2000.

Martínez Millán, José. “Conseils et factions curiales durant le règne de l’empereur Charles-Quint (1500-1558).” In Conseils et conseillers dans l’Europe de la Renaissance (v. 1450- v. 1550), 109-45. Rennes: Presses Universitaires de Rennes, 2012.

Mattingly, Garrett. “An early-non aggression pact.” The Journal of Modern History 10, nr. 1 (1938): 1-30.

Mattingly, Garrett. Renaissance diplomacy. Boston: Houghton Mifflin Company, 1955.

Maulde La Clavière, René de. La diplomatie au temps de Machiavel. Parijs: Ernest Leroux, 1892.

Mauss, Marcel. The gift: forms and functions of exchange in archaic societies; Vertaald door W.D. Halls. Londen: Routledge, 1990.

McGinnis, Paul en Arthur McGinnis. George Buchanan: the political poetry. Edinburgh: Scottish History Society, 1995.

Mérindol, Christian de. “Entrées royales et princières à la fin de l’époque médiévale: jeux de taxinomie, d’emblématique et de symbolique.” In Les entrées. Gloire et déclin d’un cérémonial, uitgegeven door Christian Desplat en Paul Mironneau, 27-47. Biarritz: J & D Editions, 1997.

Mérindol, Christian de. “Théâtre et politique à la fin du Moyen Âge. Les entrées royales et autres cérémonies. Mises au point et nouveaux aperçus.” In Théâtre et spectacles hier et aujourd’hui: Moyen Âge et Renaissance, Actes du 115e Congrès national des sociétés savantes, Section d’histoire médiévale et de philologie. 179-212. Parijs: CTHS, 1991.

Michon, Cédric. “Jean de Lorraine (1498-1550).” In Les conseillers de François Ier, uitgegeven door Cédric Michon, 383-99. Rennes: Presses Universitaires de Rennes, 2011.

Michon, Cédric. “Les richesses de la faveur à la renaissance: Jean de Lorraine (1498-1550) et François Ier.” Revue d’histoire moderne & contemporaine 50, nr. 3 (2003): 34-61.

Michon, Cédric. François Ier: les femmes, le pouvoir et la guerre. Parijs: Belin, 2015.

Mirot, Léon. “L’hôtel et les collections du connétable de Montmorency.” Bibliothèque de l’école des chartes 79 (1918): 311-413.

Moeglin, Jean-Marie en Stéphane Péquignot. Diplomatie et relations internationales au Moyen Âge: IXe-XVe siècles. Parijs: Presses Universitaires de France, 2017.

Montaigne, Michel de. Les essais. Uitgegeven door Pierre Villey. Parijs: PUF, 1992.

Morel-Fatio, Alfred. Historiographie de Charles-Quint suivie des mémoires de Charles-Quint. Parijs: Champion, 1913.

Murphy, Neil. Ceremonial entries, municipal liberties and the negotiation of power in Valois France. Leiden: Brill, 2016.

Nassichuk, John. “Poétique de la diplomatie: Hugues Salel et l’entrée de Charles Quint en France (1539-1540).” Bulletin de l’Association d’étude sur l’humanisme, la réforme et la renaissance 55 (2002): 51-67.

Nevejans, Pierre. “Le corps souffrant et ses enjeux diplomatiques.” Bulletin du Centre de recherche du château de Versailles (2016). Geraadpleegd 09.04.2019. http://journals.openedition.org.

Niedermann, Christoph. “Marie de Hongrie et la chasse.” In Marie de Hongrie. Politique et culture sous la renaissance aux Pays-Bas, uitgegeven door Bertrand Federinov en Gilles Docquier, 115-23. Morlanwelz: Musée royal de Mariemont, 2008.

Ochoa Brun, Miguel Ángel. La diplomacia de Carlos V. Historia de la diplomacia Española 5. Madrid: Ministerio de asuntos exteriores, 2003.

Paillard, Charles. “Le voyage de Charles-Quint en France en 1539-1540 d’après les documents originaux.” Revue des Questions Historiques 25 (1879): 506-550.

Parker, Geoffrey. Emperor. A new life of Charles V. Londen: Yale University Press, 2019.

Partridge, Loren W. “Divinity and dynasty at Caprarola: perfect history in the room of Farnese deeds.” The Art Bulletin 60, nr. 3 (1978), 494-530.

Pastor, Ludwig. The history of the popes, XI. Londen: Kegan Paul, 1912.

Patier, Xavier. Le roman de Chambord. Parijs: Rocher, 2019.

Person, Xavier Le. “A moment of ‘resverie’: Charles V and Francis I’s encounter at Aigues-Mortes (July 1538).” French History 19, nr. 1 (2005): 1-27.

Pettegree, Andrew. “A provincial news community in sixteenth-century Europe.” In Public opinion and changing identities in the early modern Netherlands, uitgegeven door Judith Pollmann en Andrew Spicer, 33-48. Leiden: Brill, 2006.

Philipp, Marion. Ehrenpforten für Kaiser Karl V.: Festdekorationen als Medien politischer Kommunikation. Münster: LIT Verlag, 2011.

Pinson, Yona. “L’évolution du style renaissant, dans les entrées de Charles Quint à Valenciennes (1540-1549).” Gazette des Beaux-Arts 131 (1989): 201–13.

Pope-Hennessy, John. Cellini. Londen: Macmillan, 1985.

Potter, David. “Anne de Pisseleu (1508-1580), duchesse d’Étampes, maîtresse et conseillère de François Ier.” In Les conseillers de François Ier, uitgegeven door Cédric Michon, 535-56. Rennes: Presses Universitaires de Rennes, 2011.

Potter, David. Henry VIII and Francis I: the final conflict, 1540-47. Leiden: Brill, 2011.

Poumarède, Gérard. “Le ‘villain et sale assassinat’ d’Antonio Rincon et Cesare Fregoso (1541). Un incident diplomatique exemplaire?” In L’incident diplomatique, XVIe-XVIIIe siècle, uitgegeven door Lucien Bély en Gérard Poumarède, 7-44. Parijs: Pedone, 2010.

Powell, Jason. “Thomas Wyatt and the Emperor’s Bad Latin.” Notes and Queries 49 (2002): 207-9.

Rabe, Horst. Karl V. Politische Korrespondenz, Brieflisten und Register. Konstanz: Universität Konstanz, 1999.

Rahn, Thomas. “Grenz-Situationen des Zeremoniells in der Frühen Neuzeit.” In Die Grenze. Begriff und Inszenierung, uitgegeven door Marc Bauer en Thomas Rahn, 177-206. Berlijn: Akademie Verlag, 1997.

Redondo, Augustín. “Un témoignage espagnol sur la cour de France en 1539.” Mélanges de la Casa de Velázquez 2 (1966): 333-7.

Redondo, Jacqueline. “Le voyage de Charles-Quint en France en 1539-1540.” Diplôme d’Études Supérieures, Parijs, 1963.

Reina, Gabriele. “Le imprese araldiche dei Visconti e degli Sforza (1277-1535): Storia, storia dell’arte, repertorio.” PhD diss., Université de Lausanne, 2018.

Rentet, Thierry. “Anne de Montmorency (1493-1567). Le conseiller médiocre.” In Les conseillers de François Ier, uitgegeven door Cédric Michon, 279-311. Rennes: Presses Universitaires de Rennes, 2011.

Rentet, Thierry. Anne de Montmorency, Grand maître de François Ier. Rennes: Presses Universitaires de Rennes, 2011.

Richardson, Glenn. “‘As presence did present them’: personal gift-giving at the Field of Cloth of Gold.” In Henry VIII and the court: art, politics and performance, uitgegeven door Thomas Betteridge en Suzannah Lipscomb, 47-63. Farnham: Surrey, 2013.

Richardson, Glenn. “Hunting at the courts of Francis I and Henry VIII.” The Court Historian 18, nr. 2 (2013): 127-41.

Richardson, Glenn. The field of cloth of gold. Londen: Yale University Press, 2013.

Richet, D. “Le cours officiel des monnaies étrangères circulant en France au XVIe siècle.” Revue Historique 225 (1961): 359-96.

Rivaud, David. “’Le vol de l’aigle’, églogue pastorale du Jean Boiceau de la Borderie sur l’accueil de Charles Quint dans les villes de France (1539).” Cahier du GRES (Groupe de Recherche sur les Entrées solennelles) 3 (2008): 57-71.

Rivaud, David. Entrées épiscopales, royales et princières dans les villes du Centre-Ouest de la France XIVe-XVIe siècles. Genève: Droz, 2013.

Rivaud, David. Les villes et le roi: les municipalités de Bourges, Poitiers et Tours et l’émergence de l’État moderne (v. 1440-v. 1560). Rennes: Presses universitaires de Rennes, 2007.

Robertson, Jean. “L’entrée de Charles Quint à Londres, en 1522.” In Fêtes et cérémonies au temps de Charles Quint, uitgegeven dor Jean Jacquot, 169-82. Parijs: CNRS, 1960.

Roy, Lyse en William Kemp. “’France qui son cueur luy présente’: les relations de l’entrée de François Ier à Paris en 1515.” Bibliothèque d’Humanisme et Renaissance 76, nr. 3 (2014): 471-500.

Roy, Maurice. Artistes et monuments de la renaissance en France. Parijs: Champion, 1929.

Rubello, Noemi. “La présence des princes: gli incontri tra sovrani come momenti d’eccezione nei rapporti diplomatici tra gli Stati (XVI secolo).” In Diplomazie. Linguaggi, negoziati e ambasciatori fra XV e XVI secolo, uitgegeven door Eleonora Plebani, Elena Valeri en Paola Volpini, 139-60. Milaan: FrancoAngeli, 2017.

Rublack, Ulinka. “Renaissance dress, cultures of making, and the period eye.” West 86th: A Journal of Decorative Arts, Design History, and Material Culture 23, nr. 1 (2016): 6-34.

Ruble, Alphonse. Le mariage de Jeanne d’Albret. Parijs: Adolphe Labitte, 1877.

Russell, Joycelyne G. Peacemaking in the renaissance. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1986.

Russell, Joycelyne. Diplomats at work. Three renaissance studies. Wolfeboro Falls, Alan Sutton Pub., 1992.

Russell, Joycelyne. The Field of Cloth of Gold: men and manners in 1520. Londen: Routledge, 1969.

Saint-Génois, Jules Baron de en Gerrit Antonius Yssel De Schepper. Missions diplomatiques de Corneille Duplicius De Schepper, dit Scepperus. Brussel: Hayez, 1856.

Salamagne, Alain. “L’entrée de Charles Quint à Valenciennes en 1540, politique et décor.” In Vérité et fiction dans les entrées solennelles à la Renaissance et à l’Âge classique, uitgegeven door John Nassichuk, 27-57. Parijs: Hermann Editeurs, 2018.

Saulnier, Louis-Verdun. “Charles Quint traversant la France: ce qu’en dirent les poètes français.” In Fêtes et cérémonies au temps de Charles Quint, uitgegeven door Jean Jacquot, 207-33. Parijs: CNRS, 1960.

Saulnier, Louis-Verdun. “Charles-Quint modèle du ‘Bon Prince d’après René Macé, chroniqueur officiel de François Ier.” Studi Francesi 3 (1959): 424-8.

Schepper, Hugo De. “Audiëntie en secretarie van de Geheime Raad (1413-1794).” In De centrale overheidsinstellingen van de Habsburgse Nederlanden (1482-1795), uitgegeven door Erik Aerts, 1: 367-85. Brussel: Algemeen Rijksarchief, 1994.

Schiller, Gertrud. Iconography of christian art. Londen: Lund Humphries, 1971.

Schimmelpfenning, Bernhard. “The two coronations of Charles V at Bologna, 1530.” In Court festivals of the European festivals. Art, politics, and performance, uitgegeven door J. Ronnie Mulryne en Elizabeth Goldring, 137-52. Aldershot: Ashgate, 2002.

Schnerb, Bertrand. Jean sans peur: Le prince meurtrier. Parijs: Payot, 2005.

Schwedler, Gerald. Herrschertreffen des Spätmittelalters: Formen, Rituale, Wirkungen. Ostfildern: Thorbecke, 2008.

Shaw, Christine. “The papal court as a centre of diplomacy from the Peace of Lodi to the Council of Trent.” In La papauté à la Renaissance, uitgegeven door Florence Alazard en Frank La Brasca, 621-38. Parijs: Champion, 2007.

Simón, María del Carmen. “La théâtralité des repas royaux dans l’Espagne des XVIe et XVIIe siècles.” In La sociabilité à table. Commensalité et convivialité à travers les âges, uitgegeven door Martin Aurell, Olivier Dumoulin en Françoise Thelamon, 159-68. Rouen: Publications de l’Université de Rouen, 1992.

Šmahel, František. The Parisian summit, 1377-78. Emperor Charles IV and king Charles V of France. Praag: Karolinum, 2015.

Smith, Marc H. “Familiarité française et politesse italienne au XVIe siècle. Les diplomates italiens juges des manières de la cour des Valois.” Revue d’Histoire diplomatique 3-4 (1988): 193-232.

Smith, Marc Hamilton. “La première description de Fontainebleau.” Revue de l’Art 91 (1991): 44-6.

Soly, Hugo. “Plechtige intochten in de steden van de Zuidelijke Nederlanden tijdens de overgang van middeleeuwen naar nieuwe tijd: communicatie, propaganda, spektakel.” Tijdschrift voor Geschiedenis 97 (1984): 341-61.

Sowerby, Tracey A. “Early modern diplomatic history.” History Compass 14, nr. 9 (2016): 441-56.

Steur, Charles. Insurrection des Gantois sous Charles-Quint. Brussel: Hayez, 1834.

Suzanne Getz, Christine. Music in the collective experience in sixteenth-century Milan. Aldershot: Ashgate, 2005.

Tallon, Alain. L’Europe au XVIe siècle. États et relations internationales. Parijs: Presses Universitaires de France, 2010.

Tenenbaum, Charles. “Une diplomatie globale: conférences et sommets mondiaux.” In Le multilatéralisme. Nouvelles formes de l’action internationale, uitgegeven door Bertrand Badie en Guillaume Devin. Parijs: La Découverte, 2007.

Terrasse, Charles. François Ier, le roi et le règne. Parijs: Editions Bernard Grasset, 1970.

Thibaudeau, Antoine. Abrége de l’histoire du Poitou. Parijs: Demonville, 1784.

Tiffany Ferer, Mary. Music and ceremony at the court of Charles V: the Capilla Flamenca and the art of political promotion. Woodbridge: Boydell Press, 2012.

Turner, Victor. The ritual process: structure and anti-structure. Chicago: Penguin Books, 1969.

Vergnaud-Romagnési, Charles-François. Entrée de Charles-Quint à Orléans en 1539. Parijs: Roret, 1846.

Voss, Ingrid. Herrschertreffen im frühen und hohen Mittelalter: Untersuchungen zu den begegnungen der ostfränkischen und westfränkischen Herrscher im 9. und 10. Jahrhundert sowie der deutschen und Französischen Könige vom 11. bis 13. Jahrhundert. Keulen: Böhlau, 1987.

Watanabe-O’Kelly, Helen. “The early modern festival book: function and form.” In Europa triumphans. Court and civic festivals in early modern Europe, uitgegeven door J. R. Mulryne, Helen Watanabe-O’Kelly en Margaret Shewring. Aldershot: Ashgate, 2010.

Watkins, John. “Toward a New Diplomatic History of medieval and early modern Europe.” Journal of Medieval and Early Modern Studies 38, nr. 1 (2008): 1-14.

Wijngaard, Jacqueline. “Rapport sur l’analyse de la correspondance politique du XVIe siècle conservée aux archives de Vienne.” Bulletin de la Commission Royale d’Histoire 128 (1962): 65-76.

Wunderli, Peter. “Der Wald als Ort der Asozialität: Aspekte der altfranzösischen Epik.” In Der Wald in Mittelalter und Renaissance, uitgegeven door Josef Semmler, 69-112. Dusseldorf: Droste, 1991.

Wursten, Dick. “Did Clément Marot really offer his Trente Pseaulmes to the emperor Charles V in January 1540?” Renaissance Studies 22, nr. 2 (2008): 240-50.

Zemon Davis, Natalie. The gift in sixteenth century France. Oxford: Oxford University Press, 2000.

Download scriptie (8.87 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Prof. dr. René Vermeir
Thema('s)