Elk jaar sterven wereldwijd 2,8 miljoen mensen aan de complicaties van overgewicht en obesitas. In België lijdt 29% van de bevolking aan overgewicht en is 16% zelfs obesitas. De classificatie ondergewicht, overgewicht en obesitas wordt gedaan aan de hand van de body mass index (BMI). De BMI bepaalt de verhouding tussen de lengte en het gewicht. Deze wordt berekend door het gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van de lengte in meter. Obesitas klasse I kan worden vastgesteld vanaf een BMI van 30-34,9 kg/m2. Obesitas klasse II wordt gediagnosticeerd bij een BMI van 35-39,9 kg/m2. Vanaf een BMI van ≥40 kg/m2 is er sprake van morbide obesitas.
Eén van de veelvoorkomende complicaties bij obesitas is een vervette lever, ook wel non alcoholic fatty liver disease (NAFLD) genoemd. De vraag in dit onderzoek is: Welke rol speelt voeding in de evolutie van een vervette lever?
NAFLD wordt gedefinieerd als een leveraandoening waarbij minimaal 5% van de lever vervet is. Bij het stellen van de diagnose is het belangrijk om uit te sluiten dat een verhoogde alcoholinname de oorzaak is de leververvetting.
Wanneer er sprake is van een vervette lever in combinatie met ontstekingen spreken we van on alcoholic steatohepatitis (NASH). NASH kan op zijn beurt verder evalueren naar fibrosis, dit is een vervette lever met zowel ontstekingen als littekenweefsel. Het grote verschil tussen deze stadia is dat een vervette lever zonder ontstekingen makkelijker te behandelen is dan een vervette lever met ontstekingen.
De oorzaak van leververvetting is volgens de wetenschap nog niet helemaal duidelijk. Een sedentaire levensstijl en ongezond voedingspatroon is hoogst waarschijnlijk de grootste oorzaak. Omdat er bij een vervette lever geen sprake is van specifieke symptomen, kunnen artsen niet gemakkelijk een diagnose stellen. Soms kunnen er vage klachten optreden zoals misselijkheid en vermoeidheid, maar meestal is deze aandoening niet gelinkt aan specifieke symptomen.
De behandeling van een vervette lever bestaat hoofdzakelijk uit een gezond en evenwichtig voedingspatroon in combinatie met voldoende fysieke activiteit. Gewichtsverlies zou een in verband staan met de daling van het aantal vervette cellen in de lever.
Binnen de morbide obese populatie (BMI > 40 kg/m2) zou bariatrische chirurgie de enige effectieve methode zijn om gewicht te verliezen op lange termijn. Bariatrische chirurgie is een tak binnen de geneeskunde die zich bezighoudt met het behandelen van zwaarlijvigheid. Er bestaan verschillende soorten bariatrische chirurgie. De meest voorkomende ingrepen zijn; Laparoscopic Sleeve gastrectomie (LSG) en de Roux- en Y gastric bypass (RYGB).
Bij een Laparoscopic Sleeve gastrectomie wordt een groot deel van de maag verwijderd en blijft er een maagbuis over. Deze maagbuis heeft een inhoud van ongeveer 150 ml. Bij een de Roux- en Y gastric bypass wordt met behulp van nietjes het bovenste gedeelte van de maag een klein maagreservoir gecreëerd. Dit ‘nieuwe’ reservoir heeft geen doorgang meer met de rest van de maag. Via een smalle doorgang gaat het voedsel van de ‘nieuwe’ maag rechtstreeks naar de dunne darm. Hierdoor wordt het voedsel minder goed verteerd en blijft het niet lang in de maag zitten.
Verschillende wetenschappers concludeerden dat gewichtsverlies na een bariatrische chirurgie een positieve invloed zou hebben op een vervette lever. Er werd aangetoond dat het aantal vervette cellen in de lever na een maagverkleining daalt.
Een voedingspatroon rijk aan verzadigde vetten zou in verband staan met een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vervette lever. Verzadigde vetten worden ook wel de 'slechte' vetten genoemd. Ze hebben een negatieve invloed op het cholesterolgehalte, het hart en de bloedvaten.
Verder zou de kans op leververvetting ook stijgen bij een voedingspatroon rijk aan geraffineerde koolhydraten en fructose. Koolhydraten zijn suikers die voorkomen in bijvoorbeeld brood, aardappelen, pasta en rijst. Koolhydraten worden hoofdzakelijk opgedeeld in enkelvoudige en meervoudige suikers. Fructose behoort tot de enkelvoudige koolhydraten en komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals siropen, tafelsuikers, honing, andere bewerkte voedingsmiddelen en fruit. Geraffineerde koolhydraten worden beschreven als suikers die een industrieel zuiveringsproces hebben ondergaan. Deze koolhydraten worden in verschillende studies geassocieerd met gezondheidsproblemen zoals leververvetting.
Deze studie werd uitgevoerd in het AZ Sint-Maarten te Mechelen. Patiënten die een Laparoscopic Sleeve gastrectomie (LSG) of een Roux- en Y gastric bypass (RYGB) ondergingen werden geselecteerd en gescreend op een vervette lever aan de hand van de ‘Hepatic Steatosis Index’. Dit is een tool die aan de hand van verschillende parameters kan berekenen of er sprake is van leververvetting. De graad van leververvetting wordt uitgedrukt in een bepaalde score. In totaal werden 12 patiënten geïncludeerd in het onderzoek.
De voedingsgewoonten van de patiënten werden bevraagd aan de hand van een gestandaardiseerde voedselfrequentievragenlijst. Zowel de voedselfrequentievragenlijst als de ‘Hepatic Steatosis Index’ werden vóór en drie maanden na de ingreep uitgevoerd en vergeleken met elkaar.
Het doel van dit onderzoek was om de pre- en postoperatieve voedingsgewoonten in verband te brengen met de evolutie van leververvetting.
Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat het aantal vervette levercellen drie maanden na de ingreep is gedaald. Slechts bij drie voedingsmiddelen is er een verband waargenomen tussen de consumptie ervan en het aantal vervette levercellen.
Er werd een verband aangetoond tussen de verhoogde preoperatieve consumptie van bewerkt vlees en het aantal vervette levercellen. Ook postoperatief is er een verband waargenomen tussen de verminderde consumptie van boter, de verhoogde consumptie van fruit en de evolutie van het aantal vervette levercellen.
Omdat er in dit onderzoek slechts een beperkt aantal patiënten werden geïncludeerd en slechts drie maanden na de operatie werden opgevolgd, kon men maar een beperkt aantal verbanden aantonen. Daarom is verder onderzoek noodzakelijk om te bepalen of er wel degelijk een verband is tussen de pre- en postoperatieve voedingsgewoonten en de evolutie van leververvetting. In toekomstige studies wordt best gewerkt met een uitgebreidere populatie en worden er best ook meer opvolgletingen geïncludeerd.
OECD/EU. (2018). Health at a Glance: Europe 2018 state of health in the EU cycle. OECD.
Adams, L., Knuiman, M., Divitini, M., & Olynyk, j. (2008). Body mass index is a stronger predictor of alanine aminotransaminase levels than alcohol consumption. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 1089-1093.
Ajmera, V., Terrault, N., & Harrison, S. (2017). Is moderate alcohol use in nonalcoholic fatty liver disease good or bad? A critical review. Hepatology, 2090-2099.
Akshintala, D., Chugh, R., Amer, F., & Cusi, K. (2019). Nonalcoholic Fatty Liver Disease: The Overlooked Complication of Type 2 Diabetes. Division of Endocrinology.
Alcoholhulp. (sd). Standaardglazen. Opgehaald van Alcoholhulp: https://www.alcoholhulp.be/standaardglazen
Alferink, L., Kiefte-de Jong, J., Erler, N., Veldt, B., Schoufour, J., de Knegt, R., . . . Darwish Murad, S. (2019). Association of dietary macronutrient composition and non-alcoholic fatty liver disease in an ageing population: the Rotterdam Study. GUT, 1088-198.
Alnageeb, H., Abdelgadir, E., Khalifa, A., Suliman, M., Gautam, S., Layani, L., . . . Bashier, A. (2018). Efficacy of bariatric surgery in improving metabolic outcomes in patients with diabetes. A 24-month follow-up study from a single center in the UAE. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, 459-467.
Apfelbaum, M., Vague, P., Ziegler, O., Hanotin, C., Thomas, F., & Leutenegger, E. (sd). Long-term maintenance of weight loss after a very-low-calorie diet: a randomized blinded trial of the efficacy and tolerability of sibutramine. The American Journal of Medicine, 179-184.
Arab, J. (2014). Management of nonalcoholic fatty liver disease: An evidence-based clinical practice review. World Journal of Gastroenterology.
Attar, B., & Van Thiel, D. (2013). Current Concepts and Management Approaches in Nonalcoholic Fatty Liver Disease. The Scientific World Journal.
Bedogni, G., Bellentani, S., Miglioli, L., Masutti, F., Passalacqua, M., Castiglione, A., & Tiribelli, C. (2006). The Fatty Liver Index: a simple and accurate predictor of hepatic steatosis in the general population. BMC Gastroenterology.
Bezerra Duarte, S., Faintuch , J., Stefano, J., Sobral de Oliveira , M., de Campos Mazo, D., Rabelo, F., . . . Marques Souza de Oliveira , C. (2014). Hypocaloric high-protein diet improves clinical and biochemical markers in patients with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD). . Nutrición Hospitalaria, 94-101.
Buchwald, H., Avidor, Y., Braunwald, E., Jensen, M., Pories, W., Fahrbach, K., & Schoelles, K. (2004). Bariatric surgery: a systematic review and meta-analysis. JAMA.
Buchwald, H., Estok, R., Fahrbach, K., Banel, D., & Sledge, I. (2007). Trends in mortality in bariatric surgery: A systematic review and meta-analysis. Surgery, 621-635.
Cappani, M., Callela, F., Biagini, M., Genise, S., Raimondi, L., Bedogni, G., . . . Cassini , A. (2006). Prolonged n-3 polyunsaturated fatty acid supplementation ameliorates hepatic steatosis in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a pilot study. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 1143-1151.
CaymanChemical. (2019). Research Tools for Fatty Liver Diseases. Opgehaald van CaymanChemical: https://www.caymanchem.com/literature/research-tools-for-fatty-liver-di…
Chiu, S., Sievenpiper, J., de Souza, R., Cozma, A., Mirrahimi, A., Carleton, A., . . . Jenkins, D. (2014). Effect of fructose on markers of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD): a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials. European Journal of Clinical Nutrition, 416-423.
Clement, L. (2017). Cursus Statistiek 2017-2018.
Conlon, B., Beasley, J., Aebersold, K., Jhangiani, S., & Wylie-Rosett, J. (2013). Nutritional Management of Insulin Resistance in Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). Nutrients, 4093-4114.
Cortez-Pinto, H., Jesus, L., Barros, H., Lopes, C., Moura, M., & Camilo, M. (2006). How different is the dietary pattern in non-alcoholic steatohepatitis patients? Clinical Nutrition, 816-823.
Crujeiras, A., Zulet, M., Lopez-Legarrea, P., de la Iglesia, R., Pardo, M., Carreira, M., . . . Casanueva, F. (2014). Association between circulating irisin levels and the promotion of insulin resistance during the weight maintenance period after a dietary weight-lowering program in obese patients. Metabolism, 520-531.
DeMaria, E. (2007). Bariatric Surgery for Morbid Obesity. New England Journal of Medicine, 2176-2183.
DiStefano, J. (2019). Fructose-mediated effects on gene expression and epigenetic mechanisms associated with NAFLD pathogenesis. Cellular and Molecular Life Sciences.
Dr. Moore, B. (2010). Non-alcoholic Fatty Liver Disease: The Hepatic Consequence of Obesity and the Metabolic Syndrome. Nutritional Sciences Division, Faculty of Health and Medical Sciences.
Dyson, J., Anstee, Q., & McPherson, S. (2013). Non-alcoholic fatty liver disease: a practical approach to diagnosis and staging. Frontline Gastroenterology, 211-218.
EASL-EASD-EASO. (2016). EASL–EASD–EASO Clinical Practice Guidelines for the management of non-alcoholic fatty liver disease. Journal of Hepatology, 1388-1402.
Francque, S., Lanthier, N., Verbeke, L., Reynaert, H., Van Steenkiste, C., Vonghia, L., . . . Mone. (2018). The Belgian Association for study of the liver guidance document of NAFLD . Acta Gastro-Enterologica Belgica, 55-81.
Fris, R. (2004). Preoperative Low Energy Diet Diminishes Liver Size. Obesity Surgery, 1156-1170.
Geer, E. B., & Wei Shen, M. (2009). Gender Differences in Insulin Resistance, Body Composition, and Energy Balance. Gender medicine, 60-75.
Gilden , T. A., & Wadden, T. A. (2006). The Evolution of Very-Low-Calorie Diets: An Update and Meta-analysis*. Obesity, 1283-1293.
Gloy, V., Briel, M., Bhatt, D., Kashyap, S., Schauer, P., Mingrone, G., . . . Nordmann, A. (2013). Bariatric surgery versus non-surgical treatment for obesity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ.
Harris, R., Harman, D., Card, T., Aithal, G., & Guha, I. (2017). Prevalence of clinically significant liver disease within the general population, as defined by non-invasive markers of liver fibrosis: a systematic review. The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 288-297.
Heijst, L. (2019). T-test begrijpen en interpreteren. Opgehaald van Scribbr: https://www.scribbr.nl/statistiek/t-toets/
Heijst, L. (2019). Wat is correlatie en hoe bereken je het? Opgehaald van Scribbr: https://www.scribbr.nl/statistiek/correlatie/
Hoge Gezondheidsraad. (2016). VoedingsaanbeVelingen Voor belgië - 2016 .
Hulshof, M., Buurmeijer-Ottens, G., & Bijl, C. (sd). Dieetbehandelingsrichtlijn 9 Obesitas. Opgehaald van Dieetbehandelingsrichtlijnen: https://www.dieetbehandelingsrichtlijnen.nl
Iqbal, U., Perumpail, B., Akhtar, D., Kim, D., & Ahmed. (2019). The Epidemiology, Risk Profiling and Diagnostic Challenges of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Medecines.
Jeffrey, R., & Harnack, L. (2007). Evidence Implicating Eating as a Primary Driver for the Obesity Epidemic. American diabetes association, 2673-2676.
Jegatheesan, P., & De Bandt, J.‐P. (2017). Fructose and NAFLD: The Multifaceted Aspects of Fructose Metabolism. Nutrients, 230.
Kim, C., & Younossi, Z. (2008). Nonalcoholic fatty liver disease: A manifestation of the metabolic syndrome. Cleveland Clinic Journal of Medicine, 721-728.
Lang, A. (2014). Management of the severly obese patients: diet, lifestyle, behavioral modication and non-surgical treatments. ESPEN.
Lassailly, G., Caiazzo, R., Buob, D., Pigeyre, M., Verkindt, H., Labreuche, J., . . . Mathurin, P. (2015). Bariatric Surgery Reduces Features of Nonalcoholic Steatohepatitis in Morbidly Obese Patients. Gastroenterology, 379-388.
Laursen, T., Hagemann, C., Wei, C., Kazankov, K., Thomsen, K., Knop, F., & Grønbæk, H. (2019). Bariatric surgery in patients with non-alcoholic fatty liver disease - from pathophysiology to clinical effects. World Journal of Hepatology, 138-149.
Lebaq, T. (2014). Antropometrie (BMI, buikomtrek en buikomtrek/lengte vrehouding). Opgehaald van Belgische nationale voedselconsumptiepeiling: https://fcs.wiv-isp.be/nl/Gedeelde%20%20documenten/NEDERLANDS/AM_NL.pdf
Lee, J.-H., Kim, D., Kim, H., Lee, C.-H., Yang, J., Kim, W., . . . Lee, H.-S. (2010). Hepatic steatosis index: A simple screening tool reflecting nonalcoholic fatty liver disease. Digestive and Liver Disease, 503-508.
Lopes Pinto, S., Da Silva, D., & Bressan, J. (2019). Absolute and Relative Changes in Ultra-processed Food Consumption and Dietary Antioxidants in Severely Obese Adults 3 Months After Roux-en-Y Gastric Bypass. Obesity Surgery, 1810-1815.
Machado, M., Ravasco, P., Jesus, L., Marques-Vidal, P., Oliveira, C., Proença, T., . . . Cortez-Pinto, H. (2008). Blood oxidative stress markers in non-alcoholic steatohepatitis and how it correlates with diet. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 95-102.
Maggard, M., Shugarman, L., Suttorp, M., Maglione, M., Sugerman, H., Livingston, E., . . . Shekelle, P. (2005). Meta-Analysis: Surgical Treatment of Obesity. Annals of Internal Medicine.
Mattar, S., Velcu, L., Rabinovitz, M., Demetris, A., Krasinskas, A., Barinas-Mitchell, E., . . . Schauer, P. (2005). Surgically-Induced Weight Loss Significantly Improves Nonalcoholic Fatty Liver Disease and the Metabolic Syndrome. American Surgical Association, 304-314.
MDApp. (2017). Hepatic Steatosis Index (HSI). Opgehaald van MDApp: https://www.mdapp.co/hepatic-steatosis-index-hsi-calculator-357/
Mechanick, J., Youdim, A., Jones, D., Garvey, W., Hurley, D., McMahon, M., . . . Brethauer, S. (2013). Clinical Practice Guidelines for the Perioperative Nutritional, Metabolic, and Nonsurgical Support of the Bariatric Surgery Patient—2013 Update: Cosponsored by American Association of Clinical Endocrinologists, The Obesity Society, and American Society fo. Endocrine Practice, 337-372.
MedMonks. (2018). Bariatric Surgery for a healthy, active life. Opgehaald van MedMonks: https://medmonks.com/knowledge/types-bariatric-surgery-weight-loss-mana…
Mirizzi, A., Franco, I., Leone, C. M., Bonfiglio, C., Cozzolongo, R., Notarnicola, M., . . . Pa. (2019). Effects of Some Food Components on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Severity: Results from a Cross-Sectional Study. Nutrients.
Moizé, V., Andreu, A., Flores, L., Torres, F., Ibarzabal, A., Delgado, S., . . . Vidal, J. (2013). Long-Term Dietary Intake and Nutritional Deficiencies following Sleeve Gastrectomy or Roux-En-Y Gastric Bypass in a Mediterranean Population. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 400-410.
Moore, B. J. (2019). Non-alcoholic fatty liver disease short food frequency questionnaire (version 1.0). Opgehaald van Research Data Leeds Repository: http://archive.researchdata.leeds.ac.uk/492/
Mouzaki, M., & Allard, J. (2012). The Role of Nutrients in the Development, Progression, and Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Journal of Clinical Gastroenterology, 457-467.
Nguyen, N., Paya, M., Stevens, C., Mavandadi, S., Zainabadi, K., & Wilson, S. (2004). The Relationship Between Hospital Volume and Outcome in Bariatric Surgery at Academic Medical Centers. American Surgical Association, 184-192.
O'Connor, A., Lovei, G., Eales, J., Frampton, G., Glanville, J., Pullin, A., & Sargeant, J. (2013). Implementation of systematic reviews in EFSA scientific outputs workflow. EFSA Supporting Publications.
Olijhoek, J., Martens, F., Banga, J., & Visseren, F. (2005). Het metabool syndroom: een cluster van vasculaire risicofactoren. Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde.
Parvez, A. (sd). Everything you need to know about interpreting correlations. Towards data science.
Pearlman, M., & Loomba, R. (2014). State of the art: treatment of nonalcoholic steatohepatitis. Current Opinion in Gastroenterology, 223-237.
Perdomo, C., Frühbeck, G., & Escalada, J. (2019). Impact of Nutritional Changes on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Nutrients, 677.
Perito, E., Rodriguez, L., & Lustig, R. (2013). Dietary treatment of nonalcoholic steatohepatitis. Current Opinion in Gastroenterology, 170-176.
Petta, S., Muratore, C., & Craxì, A. (2009). Non-alcoholic fatty liver disease pathogenesis: The present and the future. Digestive and Liver Disease, 615-625.
Plauth, M., Bernal, W., Dasrathy, S., Merli, M., Plank, D., Schütz, T., & Bischoff, S. (2019). Espen guidline on clinical nutrition in liver disease. Opgehaald van https://doi.org/10.1016/ j.clnu.2018.12.022
Pories, W. (sd). Hypothyroid AND had weight loss surgery? (ie gastric bypass/band/gastric sleeve/duodenal switch etc) . Opgehaald van ThyroidUK: https://healthunlocked.com/thyroiduk/posts/130183514/hypothyroid-and-ha…
Ramadan, M., Loureiro, M., Laughlan, K., Caiazzo, R., Iannelli, A., Brunaud, L., . . . Nocca, D. (2016). Risk of Dumping Syndrome after Sleeve Gastrectomy and Roux-en-Y Gastric Bypass: Early Results of a Multicentre Prospective Study. Gastroenterology Research and Practice.
Rietman, A., Sluik, D., Feskens, E., Kok, F., & Mensink, M. (2017). Associations between dietary factors and markers of NAFLD in a general Dutch adult population. European Journal of Clinical Nutrition, 117-123.
Rohde, K., Keller, M., La Cour Poulsen, L., Blüher, M., Kovacs, P., & Böttcher, Y. (2019). Genetics and epigenetics in obesity. Metabolism, 37-50.
Rosen, E., & Spiegelman, B. (2006). Adipocytes as regulators of energy balance and glucose homeostasis. Nature, 847-853.
RW, J., & LJ, H. (2007). Evidence Implicating Eating as a Primary Driver for the Obesity Epidemic. American diabetes association, 2673-2676.
Sanyal, A. J., Chalasani, N., Kowdley, K. V., McCullough, A., Diehl, A. M., Bass, N. M., . . . Kleiner, D. E. (2010). Pioglitazone, Vitamin E, or Placebo for Nonalcoholic Steatohepatitis. New England Journal of Medicine, 1675-1685.
Schuppan, D., & Schattenberg, J. (2013). Non-alcoholic steatohepatitis: Pathogenesis and novel therapeutic approaches. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 68-76.
Serafim, M. P., Santo, A. M., Gadducci, A. V., Scabim, V. M., & Cecconello, I. (2019). Very low-calorie diet in candidates for bariatric surgery: change in body composition during rapid weight loss. Clinics.
Shahnazarian, V., Rama, D., & Sarkar, A. (2019). Endoscopic bariatric therapies for treating obesity: a learning curve for gastroenterologists. Translational gastroenterology and hepatology, 2-8.
Sharples, A., & Mahawar, K. (2019). Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials Comparing Long-Term Outcomes of Roux-En-Y Gastric Bypass and Sleeve Gastrectomy. Obesity Surgery.
Sherf Dagan, S., Goldenshluger, A., Globus, I., Schweiger, C., Kessler, Y., Kowen Sandbank, G., . . . Sinai, T. (2017). Nutritional Recommendations for Adult Bariatric Surgery Patients: Clinical Practice. Advances in Nutrition, 382-394.
Sherf, D. S., Goldenshluger, A., Globus, I., Scheiger, C., Kessler, Y., & Sandban, G. K. (2017). Nutritional Recommendations for Adult Bariatric Surgery Patients: Clinical Practice. Advances in nutrition, 382-394.
Shi, L., Liu, Z., Gong, C., Zhang, H., Song, L., Huang, C., & Li, M. (2012). The prevalence of nonalcoholic fatty liver disease and its association with lifestyle/dietary habits among university faculty and staff in Chengdu. Biomedical and Environmental Sciences, 381-391.
Shyangdan, D., Clar, C., Ghouri, N., Henderson, R., Gurung, T., Preiss, D., . . . Waugh, N. (2011). Insulin sensitisers in the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: a systematic review. Health Technology Assessment.
Smith, S., Lovejoy, J., Greenway, F., Ryan, D., deJonge, L., de la Bretonne, J., . . . Bray, G. (2001). Contributions of total body fat, abdominal subcutaneous adipose tissue compartments, and visceral adipose tissue to the metabolic complications of obesity. Metabolism, 425-435.
Staufer, K., Halilbasic, E., Spindelboeck, W., Eilenberg, M., Prager, G., Stadlbauer, V., . . . St. (2019). Evaluation and comparison of six noninvasive tests for prediction of significant or advanced fibrosis in nonalcoholic fatty liver disease. United European Gastroenterology Journal, 1113-1123.
Tanaka, N., Sano, K., Horiuchi, A., Tanaka, E., Kiyosawa, K., & Aoyama, T. (2008). Highly Purified Eicosapentaenoic Acid Treatment Improves Nonalcoholic Steatohepatitis. Journal of Clinical Gastroenterology, 413-418.
Tice, J., Karliner, L., Walsh, J., Petersen, A., & Feldman, M. (2008). Gastric Banding or Bypass? A Systematic Review Comparing the Two Most Popular Bariatric Procedures. The American Journal of Medicine, 885-893.
Toshimitsu, K., Matsuura, B., Ohkubo, I., Niiya, T., Furukawa, S., Hiasa, Y., . . . Ebihara, K. (2007). Dietary habits and nutrient intake in non-alcoholic steatohepatitis. Nutrition, 46-52.
Tsai, A., & Schumann, R. (2016). Morbid obesity and perioperative complications. Current Opinion, 103-108.
Uehara , D., Seki, Y., Kakizaki, S., Horiguchi, N., Yamazaki, Y., Sato, K., . . . Kasama, K. (2019). Long-term Results of Bariatric Surgery for Non-alcoholic Fatty Liver Disease/Non-alcoholic Steatohepatitis Treatment in Morbidly Obese Japanese Patients. Obesity surgery, 1195-1201.
Van Herpen, N., & Schrauwen-Hinderling, V. (2008). Lipid accumulation in non-adipose tissue and lipotoxicity. Physiology & Behavior, 231-241.
Venkatakrishnan, K., Chiu, H., & Wang, C. (2019). Extensive review of popular functional foods and nutraceuticals against obesity and its related complications with a special focus on randomized clinical trials. Food & function, 3-10.
Wadden, T. A., & Tsai, G. (2006). The Evolution of Very-Low-Calorie Diets: An Update and Meta-analysis*. Obesity, 1283-1293.
Westerbacka, J., Lammi, K., Häkkinen, A.-M., Rissanen, A., Salminen, I., Aro, A., & Yki-Järvinen, H. (2005). Dietary Fat Content Modifies Liver Fat in Overweight Nondiabetic Subjects. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2804-2809.
World Health Organistation. (2017, oktober). 10 facts on obesity. Opgehaald van World Health Organistation: https://www.who.int/features/factfiles/obesity/en/
World Health Organistation. (2018, februari 16). Obesity and overweight. Opgehaald van World Health Organisation: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overwei…
World Health Organistation. (2019). Body mass index - BMI. Opgehaald van World Health Organistation: http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a…
Yasutake, K., Kohjima, M., Kotoh, K., Nakashima, M., Nakamuta, M., & Enjoji, M. (2014). Dietary habits and behaviors associated with nonalcoholic fatty liver disease. World Journal of Gastroenterology.
York, L., Puthalapattu, S., & Wu, G. (2009). Nonalcoholic Fatty Liver Disease and Low-Carbohydrate Diets. Annual Review of Nutrition, 365-397.
Yumuk, V., Tsigos, C., Fried, M., Schindler, K., Busetto, L., Micic, D., & Toplak, H. (2015). European Guidelines for Obesity Management in Adults. Obesity Facts, 402-424.
Zaparolli, M., Da-Cruz, M., Frehner, C., Branco-Fihlo, A., Schieferdecker, M., Campos, A., . . . Parreira, G. (2018). Food intake evaluation during the first year of postoperative of patients with type 2 diabetes mellitus or glycemic alteration submitted to roux-en-y gatric byspass. Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva (São Paulo).
Zelber-Sagi, S. (2011). Nutrition and physical activity in NAFLD: An overview of the epidemiological evidence. World Journal of Gastroenterology.
Zhang, J., Abbasi, O., Malevanchik, L., Mohan, N., Tarangelo, N., & Marzio, D. (2017). Pilot study of the prevalence of binge eating disorder in non-alcoholic fatty liver disease patients. Annals of gastroenterology, 664-669.
Zhang, Y., Ju, W., Sun, X., Cao, Z., Xinsheng, X., Daquan, L., . . . Qin, M. (2014). Laparoscopic Sleeve Gastrectomy Versus Laparoscopic Roux-En-Y Gastric Bypass for Morbid Obesity and Related Comorbidities: A Meta-Analysis of 21 Studies. Obesity Surgery.