Europa, herenigd onder vlag en deken

Iliana
Jeurissen
 • Janis
  Wellens
 • Arno
  Janssens
 • Iliana
  Jeurissen

19 augustus 1989, Sopron… Een flyer die in ‘foute’ handen valt… Een activiteit die de aanzet is geweest tot de val van het IJzeren Gordijn…

Onze bacherlorproef zorgde voor de ontwikkeling van een innovatief toeristisch-recreatief product dat ‘verdeeld Europa’ opnieuw kan verbinden over elke mogelijke grens heen. Het resultaat is een klein project met een grote impact.

“Hoe kunnen we Europa terug verbinden?”

Europa is vandaag de dag alom aanwezig in ons dagelijks leven al beseffen we dat zelf niet altijd. We zien de vlaggen aan onze overheidsgebouwen en tal van initiatieven gebouwd op Europese Subsidies. We zijn er ons haast niet meer van bewust. Vlag van Europese Unie ©Europa.eu

“Hoe komt het dat Europa zo aanwezig is in ons leven?” Deze vraag stelden we bij de aanvang van onze bachelorproef. Is Europa te groot geworden? Verliezen we hierdoor uit het oog dat Europa echt overal is? Eist onze binnenlandse politiek teveel aandacht op? Is het überhaupt een meerwaarde dat Europa prominenter in ons leven aanwezig is? De hamvraag werd echter: ‘Hoe verbinden we verschillende Europeanen met elkaar? Hoe verbinden we ze zonder ook maar iemand potentieel uit te sluiten en zonder op grenzen te botsen?’.

Een vraag die zich niet gemakkelijk laat beantwoorden omdat ze zo specifiek is en tegelijkertijd erg breed. Deze paradox trokken we door in ons eigen project. We grepen terug naar een sleutelmoment uit de Europese geschiedenis die aansloot bij onze ‘klein maar groots-filosofie’: De Pan-Europese Picknick.

Hoe werd Europa reeds verbonden in de geschiedenis?

19 augustus 1989, Sopron. In tijden van verdeeldheid tussen oost en west wordt een klein dorp op de grens tussen Hongarije en Oostenrijk het decor van een eenvoudige vredesdemonstratie. Het is een demonstratie die zal leiden tot de val van het IJzeren gordijn. De flyer die werd gemaakt voor het evenement was enkel bedoeld voor Hongaren. Tot ongenoegen van de Deutsche Demokratische Republik (Oost-Duitsland) kwam de flyer ook in handen van hun inwoners die maar al te graag wilden vluchten naar het westen. De grensafsluiting wordt vernield en honderden burgers steken de grens over om er samen te picknicken. Een kleine demonstratie met een ongezien groot effect. Een demonstratie die voor ons meer was dan gewoon inspiratie.

In een verdeeld Europa waar lidstaten naast elkaar leven in plaats van met elkaar zou zo’n Pan-Europese Picknick opnieuw een verschil kunnen maken. Dit wel op voorwaarde dat ze toegankelijk is voor iedereen en op geen enkele grens stoot. Onder grenzen begrijpen we in dit geval niet enkel fysieke grenzen zoals die van een lidstaat, maar zaken zoals financiële middelen, nationaliteit, religie,… Toegankelijkheid is de sleutel!

Hoe maken we hier een modern, duurzaam product van?

Om te beginnen worden hotspots geïmplementeerd doorheen de hele Europese Unie. Het doel hiervan is de toerist of recreant te engageren, sensibiliseren, entertainen,…. Belangrijk hierbij is dat we rekening blijven houden met de modernste maatschappelijke trends.

Het project bestaat uit verschillende picknick-hotspots die gekozen werden aan de hand van volgende 3 criteria:

 • De locatie heeft een duidelijke link met grenzen.
 • De locatie is gesitueerd of omgeven door een groene omgeving.
 • De locatie wordt bij voorkeur nog niet toeristisch uitgebouwd.

Picknickdelicatessen ©PixabayStel dat u op een mooie lentedag beslist om op uitstap te gaan en gedurende de middag te genieten van een picknick op een unieke locatie. U kan de hulp inschakelen van Iliarnis, onze bachelorgroep, om zorgeloos te genieten van de omgeving en het weer. De omgeving vertelt een verhaal. De picknickmand wordt geleverd en opgehaald door middel van kluisjes. Deze mand is gevuld met streekproducten en een souvenir. Maar tijdens de picknick veranderd het weer onverwachts en u moet schuilen. Hiervoor wordt het nodige geïnstalleerd: een picknickhub die werkt op groene energie en zorgt dat uw eten vers blijft dankzij de lockers met een koelsysteem. Picknickhub ©Janis Wellens

Dan komt de zomer er aan en u gaat op vakantie in Europa. Het weer is niet zoals u hoopte en wilt toch een gezellige namiddag. Door de eerdere ervaring met Iliarnis gaat u zoeken op de website en ziet dat ze ook werken in uw vakantieregio. Tijd om te gaan picknicken met lokale producten op een unieke locatie. Geen zorgen over de regen want u kan beschut genieten van de picknickmand die opnieuw gevuld is met lokale producten en een souvenir (anders dan de vorige). Tegen het einde van de gezellige picknick klaart het weer op en kan u nog een wandeling maken in de buurt. U bergt de picknickmand op in de locker van de picknickhub en kan zorgeloos gaan wandelen.

Iliarnis, het bedrijf achter de Pan-Europese Picknick, zet steeds in op duurzaamheid, uniciteit en ervaring.

3 pilootprojecten

Om onze bachelorproef zo realistisch mogelijk te maken hebben we drie pilootprojecten opgestart. In deze pilootprojecten beschrijven we in detail: welke materialen we gebruiken, met welke lokale bedrijven we samenwerken, welke producten we hopen te gebruiken voor de picknick, etc. Er werd contact opgenomen met de lokale Destination Management Organisaties (DMO’s). Dit zijn organisaties die hun regio op de kaart willen zetten voor toeristen/recreanten. Ze doen de marketing van de regio, bieden activiteiten aan, zetten bepaalde thema’s in kaart, etc. Deze DMO’s waren telkens enthousiast over het project. Ze wisten ook te helpen met het vinden van een specifieke locatie, lokale producten en lokale producenten waar een samenwerking mee mogelijk was. Picknicksouvenir ©Janis Wellens

Vooraleer te beginnen aan deze pilootprojecten werd eerst een literatuurstudie gedaan. Gekende modellen werden ingevuld om een beter zicht te krijgen op het project en het bedrijf. Als bedrijf is het nodig om rendabel te zijn dus besteedden we tijd aan kosten en de concurrentie.

De Pan-Europese Picknick

Dit project werd uitgevoerd door drie studenten van het derde jaar Toerisme en Recreatiemanagement aan de Erasmushogeschool van Brussel.

Picknicken is altijd gezellig! Op deze manier brengen we mensen samen en leren ze de lokale producten kennen. Klant tevreden, wij tevreden!

Bibliografie

Bibliografie

Universiteit of Hogeschool
Erasmushogeschool Brussel
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Nadine Goffart, Chris De Smedt, Eva De Smedt, Niels Klerckx, Stefan Moens, Karen Sarens