Interieur als ecosysteem: Een baanbrekend afstudeerproject dat interieurontwerp herdefinieert vanuit een other-than-human

Eveline
Van Landeghem

Kortrijk, 24-07-2023 - In een baanbrekend onderzoek naar interieurontwerp heeft Eveline Van Landeghem, het conventionele idee van toiletten als eenzame ruimten opnieuw uitgedacht door een other-than-human perspectief te omarmen. De scriptie, "Interieur als ecosysteem", gaat in op het ontwerp van drie toiletten in het pittoresk berglandschap van de Aostavallei en laat een diepgaande verbinding zien tussen mensen, dieren, planten en het milieu.

FaunaFlora

been mens

In onze cultuur wordt naar het toilet gaan traditioneel gezien als een privé en geïsoleerde gebeurtenis. Eveline daagt deze perceptie echter uit door andere organismen, waaronder planten (Larix Decidua), dieren (koeien) en medemensen, op te nemen in de essentie van het ontwerpproces. Het resultaat is een serie toiletten die de conventionele grenzen overstijgt, waardoor vernaculaire constructies ontstaan die prachtig opgaan in hun natuurlijke omgeving.

 

"Aan de basis van mijn eindwerk ligt de overtuiging dat interieur meer moeten zijn, het moeten levende ecosystemen zijn die harmoniëren met de natuur," legt Eveline uit.

"Door verschillende elementen van de omgeving in het ontwerp te verwerken, kunnen we ruimtes creëren die zowel de mens als de planeet voeden. "Het thesisproject bestaat uit drie verschillende toiletten die strategisch in een berglandschap zijn verspreid over een hoogteverschil van 1000 meter. Elk toilet vertegenwoordigt een unieke en symbiotische relatie met de omgeving.

 

sfeerbeeld eerste ontwerp (Larix Decidua)Het eerste toilet gaat circulaire verbanden aan met de Larix Decidua. Er ontstaat een dynamische coëxistentie tussen bezoeker van het toilet en de boom.

 

sfeerbeeld tweede ontwerpHet tweede toilet is geïnspireerd op de gracieuze aanwezigheid van koeien, waardoor de grenzen tussen menselijke en dierlijke habitat vervagen. Dit ontwerp benadrukt een gedeelde ruimte, bevordert een diep gevoel van onderlinge verbondenheid tussen soorten en daagt onze vooropgezette ideeën over grenzen uit.

 

Het derde toilet, hoewel nog in de ontwerpfase, belooft een bewijs te zijn van innovatie, creativiteit en de grenzeloze mogelijkheden van een interieur als ecosysteem die de relatie tussen mens en medemens aftoetst.  

 

In tegenstelling tot traditionele architecturale inspanningen breekt "Interieur als ecosysteem" los van academische, artistieke en disciplinaire normen, wat resulteert in ontzagwekkende constructies die zowel de omgeving vieren als beschermen. Deze toiletten overstijgen de notie van louter faciliteiten en worden artistieke uitdrukkingen van duurzaamheid en ecologische integratie.

 

"Het is van vitaal belang om de natuur in al haar vormen te omarmen en de cruciale rol ervan in ons bestaan te erkennen," benadrukt Eveline Van Landeghem." De toekomst van interieurarchitectuur ligt in het begrijpen en respecteren van de balans tussen menselijke behoeften en de omgeving waarin we leven." "Interieur als ecosysteem" is een uitnodiging aan architecten, ontwerpers en het bredere publiek om de mogelijkheden van design opnieuw te verbeelden. Door de natuurlijke wereld in het weefsel van onze gebouwde omgevingen te verweven, wil Eveline een verschuiving teweegbrengen in de manier waarop we onze planeet waarnemen, ermee omgaan en uiteindelijk behouden. Terwijl het derde toilet zich nog in de ontwerpfase bevindt, blijft Eveline innovatieve ideeën onderzoeken om het project tot bloei te brengen. Het is te hopen dat deze masterproef een nieuw tijdperk van milieubewust ontwerpen inluidt en een precedent schept voor toekomstige architectonische hoogstandjes die coëxistentie met de natuur vooropstellen.

maquette

Bibliografie

 

Atelier Bow-Wow. A Primer. Köln: Walther Köning, 2013.

“Convivial.” Wikitionary. Geraadpleegd op 10 april, 2023. https://en.wiktionary.org/wiki/convivial.

“Existentieel.” Van Dale. Geraadpleegd op 10 april, 2023. https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/existent….

“Fantastic Fungi the film.” Fantastic fungi. Geraadpleegd op 1 april, 2023. https://fantasticfungi.com/film/.

Illich, Ivan. Tools for Conviviality. London: Marion Boyars Publishers, 2011.

Ingold, Tim. “Description: Making: Anthropology, Archaeology, Art and Architecture.” Routledge. Geraadpleegd op 8 april, 2023. https://www.routledge.com/Making-Anthropology-Archaeology-Art-and-Archi….

Ingold, Tim. Making: Anthropology, Archaeology, Art and Architecture. 1e editie. London-New York: Routledge Taylor and Francis Group, 2013.

Koolhaas, Rem. Elements of Architecture: Toilet. Köln: Taschen, 2018.

McWorther, Ladelle. Heidegger and the Earth: Essays in Environmental Philosophy. Edited by Gail Stenstad. Toronto: University of Toronto Press, 2009.

“Oxymoron.” Wikipedia. Geraadpleegd op 21 mei, 2023. https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxymoron_(stijlfiguur).

Vlaamse Overheid. Het ontwerp van melkveestallen: departement landbouw en visserij. Brussel: departement landbouw en visserij, 2014.

Wohlleben, Peter. The Hidden Life of Trees: What They Feel, How They Communicate: Discoveries from a Secret World. Vancouver: Greystone Books/David Suzuki Institute, 2016.

Download scriptie (16.43 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2023
Promotor(en)
Wim Goossens (co-promotor Jo Liekens en Roel De Ridder
Thema('s)
Kernwoorden