Hoofdverpleegkundigen gebukt onder administratieve werklast
Dat de zorg onder druk staat hoeft niet meer aangetoond te worden, dat administratieve rompslomp wijdverspreid voor ergernissen zorgt zal wellicht niet verbazen. Ook bij hoofdverpleegkundigen leidt administratieve overlast tot jobontevredenheid en vroegtijdige uitstroom uit het beroep. Een oplossing bestaat mogelijks in het uitbouwen van interprofessionele samenwerking. Het opstarten van het project in het Universitair Ziekenhuis Gent is een concrete poging om hier op in te zetten en te onderzoeken of professionele administratieve ondersteuning voor hoofdverpleegkundigen effectief tegemoet kan komen aan hun noden: vier administratieve medewerkers ondersteunen in totaal elf hoofdverpleegkundigen in hun administratie.
Administratieve duizendpoten
Daar waar administratie vaak benoemd wordt als noodzakelijk kwaad, wordt binnen dit onderzoek gesproken van een ‘vak apart’ waarbij kennis en expertise naar waarde geschat wordt. Deze evolutie biedt niet enkel kansen voor administratief opgeleide collega’s in een zorgomgeving maar ook vanuit economisch standpunt dienen zich hier opportuniteiten aan, bijvoorbeeld op vlak van personeelskosten.
Hoofdverpleegkundigen zien de toekomst positief tegemoet
Dat hoofdverpleegkundigen dankzij deze ondersteuning meer tijd hebben om hun verpleegkundig team te ondersteunen en meer tijd kunnen investeren in de kwaliteit van zorg geeft aan dat het onderzoek zijn doel bereikt en de verwachtingen overstijgt. Dat hoofdverpleegkundigen bovendien dankzij het initiatief een gevoel van erkenning en waardering ervaren kan enkel als positief beschouwd worden waarbij de hoop bestaat dat vroegtijdige uitstroom beperkt wordt en de druk op de zorg enigszins verlicht kan worden. Als patiënt kan je er alleen maar baat bij hebben dat verpleegkundigen die aangestuurd worden door een gemotiveerde, tevreden leidinggevende ook kwalitatievere zorg kunnen bieden. Voor de betrokken administratief medewerker die door de hoofdverpleegkundige gezien wordt als partner, klankbord en rechterhand en niet louter als uitvoerende kracht biedt dit ook perspectief.
Effecten
Binnen dit onderzoek werd niet alleen het takenpakket bestudeerd, ook de samenwerking en de noodzakelijke voorwaarden waaraan de betrokken partijen dienen te voldoen werden onder de loep genomen. Vertrouwen en communicatie zijn sleutelwoorden als er gesproken wordt van een optimale samenwerking. De effecten van de samenwerking ten aanzien van de hoofdverpleegkundige zelf blijven niet uit: de vrijgekomen tijd wordt ingevuld door meer inhoudelijk werk, tijd voor en met het team en meer aandacht voor kwaliteit van de zorg. Ook heeft de samenwerking een positieve invloed op het verpleegkundig team en zelfs op ziekenhuisniveau worden effecten waargenomen. Gelijklopende administratieve processen, efficiëntiewinsten en kruisbestuiving worden als belangrijke meerwaarde genoteerd.
Goede zorg: een zorg van iedereen
Op de onderzoeksvraag “Kan een doorgedreven samenwerking van administratief assistent en hoofdverpleegkundige er voor zorgen dat zij zich opnieuw ten volle kunnen wijden aan hun team en de zorg?” kunnen we op basis van het onderzoek positief antwoorden. De betrokken hoofdverpleegkundigen zijn van mening dat deze nieuwe functie een meerwaarde is, zowel voor henzelf, hun team en bovendien ook op ziekenhuisniveau. Deze resultaten bieden een antwoord op de verzuchtingen die in de literatuur beschreven worden. We stellen vast dat het wenselijk is om in te zetten op onderzoek rond de rol van administratieve medewerkers in ziekenhuizen en bij uitbreiding in de gezondheidszorg. De functie van hoofdverpleegkundigen, verpleegkundigen en zorgpersoneel is concreet gedefinieerd. Deze van professionele administratieve collega’s dient duidelijk te worden; ook zij hebben een verantwoordelijkheid te vervullen in de zorgen waar de gezondheidszorg mee te kampen heeft.