Medicatiefouten voorkomen: Wat verpleegkundigen vinden van het scannen van medicatie aan bed

Tine
Jughmans

Het scannen van medicatie aan het bed van de patiënt helpt om fouten tijdens het toedienen van medicatie te voorkomen. Maar hoe ervaren verpleegkundigen deze technologie?

Medicatiefouten: een veel voorkomend probleem 

Fouten bij het toedienen van medicatie komen helaas regelmatig voor in ziekenhuizen en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de patiënten. Om deze fouten te verminderen kunnen verpleegkundigen gebruik maken van bedside scanning (BSS). Met BSS wordt aan het bed van de patiënt de barcode op de medicatie gescand en het patiëntidentificatiebandje, op die manier controleert het systeem of de juiste medicatie bij de juiste patiënt toegediend wordt.

Verpleegkundigen spelen een cruciale rol in het toedienen van medicatie. Hun ervaringen en inzet bij het gebruik van BSS zijn dan ook essentieel voor het succes van deze technologie. In het Jessa Ziekenhuis is door middel van kwalitatief onderzoek gekeken naar hun belevingen, behoeften en verwachtingen rond BSS.

 

Waarom is scannen van medicatie belangrijk?

Door bedside scanning wordt bij iedere medicatietoediening een controle uitgevoerd op basis van de vijf belangrijkste medicatieregels, ook wel de “5 rights" genoemd: de juiste medicatie, de juiste patiënt, het juiste tijdstip, de juiste dosis en de juiste toedieningsmethode. Van het ogenblik dat één van deze controles niet correct zijn, geeft het systeem onmiddellijk een melding.

Studies tonen aan dat BSS een flinke daling van het aantal gemaakte fouten omtrent de toediening van medicatie oplevert. Maar voor een succesvolle implementatie is het belangrijk dat het systeem naadloos past in de werkprocessen van verpleegkundigen. Dit onderzoek richtte zich dan ook op wat verpleegkundigen nodig hebben om BSS optimaal te gebruiken en welke obstakels zij tegenkomen.

Belevingen, behoeften en verwachtingen van verpleegkundigen rond BSS

Tijdens gesprekken met verpleegkundigen kwamen zes belangrijke thema's naar voren:

Veiligheid

Verpleegkundigen zien BSS als een goede technologie om de veiligheid te verbeteren. Het zorgt ervoor dat patiënten correct worden geïdentificeerd voordat medicatie wordt toegediend. Toch zijn er bezorgdheden, zoals de noodzaak om patiënten 's nachts wakker te maken voor het scannen van hun polsbandje. Sommige verpleegkundigen vrezen ook dat ze door het systeem te veel op de technologie gaan vertrouwen en daardoor minder op details gaan letten.

[...] maar naar veiligheid toe zou ik scannen pakken want dat is beter voor de patiënt. (Focusgroep 3)

Workflow

Een ander punt van bezorgdheid is de invloed van BSS op de werkprocessen. Een aantal verpleegkundigen vrezen dat het scannen van medicatie, gecombineerd met het printen van etiketten voor sommige medicatie, extra tijd kost en de medicatieronde vertraagt. Daarentegen verwachten andere verpleegkundigen dat BSS op termijn tijd kan besparen, omdat het handmatige controles overbodig maakt.

Impact op de patiënt

De verpleegkundigen maken zich zorgen over de impact van BSS op de nachtrust van patiënten. Het geluid van de apparatuur en het moeten wekken van patiënten voor het scannen van het identificatiebandje kunnen hun slaap verstoren. Toch verwachten veel verpleegkundigen dat patiënten zich veiliger voelen als ze weten dat hun medicatie nauwkeurig wordt gecontroleerd.

Patiënten gaan hun wel veiliger voelen denk ik. (Focusgroep 1) 

Gebruikservaring

De meningen van verpleegkundigen over de gebruikservaring van BSS zijn gemengd. De meesten zijn positief over de voordelen, maar er zijn ook zorgen over de technische kant en de extra werkdruk. Verpleegkundigen die nog niet met BSS hebben gewerkt, staan soms wat terughoudend tegenover de nieuwe technologie.

Werkdruk

Een ander belangrijk aandachtspunt is de mogelijke toename van de werkdruk door het gebruik van BSS. Vooral in de nacht en in acute, dringende situaties kan het scannen van medicatie als een extra belasting worden ervaren. Verpleegkundigen benadrukken dat het belangrijk is dat er duidelijke procedures zijn en dat de apparatuur goed functioneert, zodat de extra taken beheersbaar blijven.

Als medicatie gewoon voorgeschreven staat is het wel gemakkelijk dat je niet altijd moet afklikken in het systeem, dat je gewoon kan scannen. (Focusgroep 3) 

Opleiding en ondersteuning

Een succesvolle invoering van de BSS-technologie vraagt om een goede opleiding en ondersteuning. Verpleegkundigen geven aan dat ze behoefte hebben aan praktische opleidingen en duidelijke handleidingen. Daarnaast zou het helpen als op elke afdeling een paar 'superusers' beschikbaar zijn, die als verpleegkundig expert in het BSS, de collega's ondersteunen bij het gebruik van het systeem.

Barrières en oplossingen

Naast de zes besproken thema’s, werden in het onderzoek ook enkele obstakels alsook enkele mogelijkheden voor verbetering genoemd. Eén van de belangrijkste obstakels is de twijfel over de veiligheid van het systeem in bepaalde situaties, zoals bij verwarde of slapende patiënten. Anderzijds kan een goed uitgewerkt systeem met duidelijke procedures en voldoende opleiding leiden tot meer vertrouwen en een bredere aanvaarding van de BSS-technologie.

Verpleegkundigen gaven ook aan dat betere apparatuur, zoals draadloze scanners en de ondersteuning van collega’s en apotheekassistenten belangrijk zijn voor een soepele invoering van BSS. Regelmatige evaluaties en feedbackrondes worden eveneens gezien als een nuttig hulpmiddel om het systeem verder te verbeteren.

Conclusie

Het invoeren van bedside scanning in ziekenhuizen is een belangrijke stap om medicatiefouten te voorkomen. Toch zijn de ervaringen en meningen van verpleegkundigen cruciaal voor het succes van deze technologie. Veiligheid, werkdruk en duidelijke werkprocedures zijn belangrijke aandachtspunten. Met de juiste ondersteuning, opleiding en apparatuur kan BSS een waardevolle toevoeging zijn aan de dagelijkse uitvoering van verpleegkundige taken en bijdragen aan de patiëntveiligheid. 

Door goed te luisteren naar de bezorgdheden en suggesties van verpleegkundigen, kunnen ziekenhuizen ervoor zorgen dat de invoering van bedside scanning een effectieve oplossing wordt om medicatiefouten te minimaliseren.

Bibliografie

1.       Berdot S, Sabatier B, Gillaizeau F, Caruba T, Prognon P, Durieux P. Evaluation of drug administration errors in a teaching hospital. BMC Health Serv Res. 2012;12:60.

2.       Bates DW, Cullen DJ, Laird N, Petersen LA, Small SD, Servi D, et al. Incidence of adverse drug events and potential adverse drug events. Implications for prevention. ADE Prevention Study Group. Jama. 1995;274(1):29-34.

3.       Poon EG, Keohane CA, Yoon CS, Ditmore M, Bane A, Levtzion-Korach O, et al. Effect of bar-code technology on the safety of medication administration. N Engl J Med. 2010;362(18):1698-707.

4.       Holden RJ, Brown RL, Scanlon MC, Karsh BT. Modeling nurses' acceptance of bar coded medication administration technology at a pediatric hospital. J Am Med Inform Assoc. 2012;19(6):1050-8.

5.          Bates DW, Gawande AA. Improving safety with information technology. N Engl J Med. 2003;348(25):2526-34.

6.       Barakat S, Franklin BD. An Evaluation of the Impact of Barcode Patient and Medication Scanning on Nursing Workflow at a UK Teaching Hospital. Pharmacy (Basel). 2020;8(3).

7.       van der Veen W, Taxis K, Wouters H, Vermeulen H, Bates DW, van den Bemt PMLA, Group tBS. Factors associated with workarounds in barcode-assisted medication administration in hospitals. Journal of Clinical Nursing. 2020;29(13-14):2239-50.

8.       Shah K, Lo C, Babich M, Tsao NW, Bansback NJ. Bar Code Medication Administration Technology: A Systematic Review of Impact on Patient Safety When Used with Computerized Prescriber Order Entry and Automated Dispensing Devices. Can J Hosp Pharm. 2016;69(5):394-402.

9.       ASHP. ASHP Statement on bar-code-enabled medication administration technology. Am J Health Syst Pharm. 2009;66(6):588-90.

10.    Young J, Slebodnik M, Sands L. Bar code technology and medication administration error. J Patient Saf. 2010;6(2):115-20.

11.    Helmons PJ, Wargel LN, Daniels CE. Effect of bar-code-assisted medication administration on medication administration errors and accuracy in multiple patient care areas. American Journal of Health-System Pharmacy. 2009;66(13):1202-10.

12.    Dwibedi N, Sansgiry SS, Frost CP, Dasgupta A, Jacob SM, Tipton JA, Shippy AA. Effect of bar-code-assisted medication administration on nurses’ activities in an intensive care unit: A time–motion study. American Journal of Health-System Pharmacy. 2011;68(11):1026-31.

13.    Keohane CA, Bane AD, Featherstone E, Hayes J, Woolf S, Hurley A, et al. Quantifying nursing workflow in medication administration. J Nurs Adm. 2008;38(1):19-26.

14.    Kuusisto A, Santavirta J, Saranto K, Suominen T, Asikainen P. Nursing staff’s assessments of medication management process in the psychiatric and operative domains: A cross-sectional study after introduction of an electronic medication chart. Scandinavian Journal of Caring Sciences. 2022;36(4):935-46.

15.    Giraldo L, Bibiana S, Luna D, Benítez S. Exploring Nurses' Perceptions and Expectations Toward a BCMA Implementation Using a Mobile App and Workstations as a Change Management Strategy. Studies in health technology and informatics. 2018;250:134-8.

16.    Hamilton AB, Finley EP. Qualitative methods in implementation research: An introduction. Psychiatry Res. 2019;280:112516.

17.    Curran GM, Bauer M, Mittman B, Pyne JM, Stetler C. Effectiveness-implementation hybrid designs: combining elements of clinical effectiveness and implementation research to enhance public health impact. Med Care. 2012;50(3):217-26.

18.    Gill P, Stewart K, Treasure E, Chadwick B. Methods of data collection in qualitative research: interviews and focus groups. British Dental Journal. 2008;204(6):291-5.

19.    Stewart DW, Shamdasani PN. Focus groups: Theory and practice: Sage publications; 2014.

20.    Huntink E, van Lieshout J, Aakhus E, Baker R, Flottorp S, Godycki-Cwirko M, et al. Stakeholders' contributions to tailored implementation programs: an observational study of group interview methods. Implement Sci. 2014;9:185.

21.    Holden RJ, Karsh BT. The technology acceptance model: its past and its future in health care. J Biomed Inform. 2010;43(1):159-72.

22.    Braun V, Clarke V. Using thematic analysis in psychology. Qualitative research in psychology. 2006;3(2):77.

23.    Davis FD. Perceived Usefulness, Perceived Ease of Use, and User Acceptance of Information Technology. MIS Quarterly. 1989;13(3):319-40.

24.    Mulac A, Mathiesen L, Taxis K, Gerd Granås A. Barcode medication administration technology use in hospital practice: a mixed-methods observational study of policy deviations. BMJ Qual Saf. 2021;30(12):1021-30.

25.    Lincoln YS, Guba EG. Naturalistic Inquiry: SAGE Publications; 1985.

26.    Xie N, Kalia K, Strudwick G, Lau F. Understanding Mental Health Nurses’ Perceptions of Barcode Medication Administration: A Qualitative Descriptive Study. Issues in Mental Health Nursing. 2019;40(4):326-34.

27.    Grailey K, Hussain R, Wylleman E, Ezzat A, Huf S, Franklin BD. Understanding the facilitators and barriers to barcode medication administration by nursing staff using behavioural science frameworks. A mixed methods study. BMC Nursing. 2023;22(1):378.

28.    McBee ME, Kuhlmann, M., & Patterson, P. What You Need to Know about Bar-Code Medication Administration. Journal of Nursing & Interprofessional Leadership in Quality & Safety. 2019;2.

29.    Koppel R, Wetterneck T, Telles JL, Karsh BT. Workarounds to barcode medication administration systems: their occurrences, causes, and threats to patient safety. J Am Med Inform Assoc. 2008;15(4):408-23.

30.    Wilson N, Jehn M, Kisana H, Reimer D, Meister D, Valentine K, et al. Nurses' Perceptions of Implant Barcode Scanning in Surgical Services. Comput Inform Nurs. 2020;38(3):131-8.

Download scriptie (992.53 KB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Antwerpen
Thesis jaar
2024
Promotor(en)
Prof. dr. Tinne Dilles