Samenleven met everzwijnen: een ingewikkeld verhaal

Wout
Verschuere

Samenleven met everzwijnen: 
een ingewikkeld verhaal

6 oktober 2024 - Wout Verschuere – Hogeschool PXL / Agentschap Natuur & Bos

Stel je voor: je komt oog in oog te staan met een everzwijn tijdens je boswandeling of je botst met je auto op een wild zwijn. Sinds  de terugkeer van het everzwijn in Vlaanderen is dat vandaag niet ondenkbaar. Ook landbouwers krijgen regelmatig bezoek van everzwijnen op hun velden, vaak met veel gewasschade tot gevolg. Toch zijn everzwijnen nuttige dieren. Hoe kunnen landbouw en everzwijnen samenleven? Recent onderzoek biedt enkele interessante inzichten.

Goed voor de natuur

Het aantal everzwijnen in Vlaanderen neemt sterk toe en dit brengt heel wat schade met zich mee. Niet enkel in Limburg en Vlaams-Brabant of in andere regio’s met grote natuurgebieden,  tegenwoordig ook in dichter bevolkte gebieden. Zo ook in Zuid-Dijleland in Vlaams-Brabant, waar onderzoek naar everzwijnschade plaatsvond.

Toch zijn everzwijnen ook een verrijking voor de natuur in Vlaanderen. Sinds hun terugkeer in 2006, leveren ze een belangrijke bijdrage aan onze biodiversiteit. De dieren woelen de voedselrijke bodemlaag om in bossen. Zo komen er nieuwe voedingstoffen naar boven en ontstaan er open plekken waar kleine planten een kans krijgen om te groeien. Ook de modderpoelen die ze maken om zich te verkoelen, zijn nuttig voor andere dieren zoals amfibieën en ongewervelden.

Everzwijnen zijn een meerwaarde voor de natuur, maar richten ook schade aan in landbouwgebied. (Adobe Stock | #83367672)
Everzwijnen zijn een meerwaarde voor de natuur, maar richten ook schade aan in landbouwgebied. (Adobe Stock | #83367672)

Wat staat er op het menu? 

Everzwijnen gedijen goed in het mozaïeklandschap van het Dijleland omdat ze er een overvloed aan voedsel vinden. En hoewel ze wel degelijk nuttig zijn in onze omgeving, is hun populatie zo toegenomen dat de dieren op heel wat plaatsen schade aanrichten. Ze zoeken niet enkel naar voedsel in bossen en natuurgebieden, maar ook op velden. Als everzwijnen iets eetbaars tegenkomen op hun pad, zullen ze het zowat altijd opeten. Gewassen als maïs en tarwe laten ze dus niet zomaar links liggen. Bovendien vertrappelen ze tijdens hun zoektocht naar voedsel vaak een groot deel van de oogst. Grote delen van de opbrengst gaan hierdoor verloren, wat zorgt voor economische verliezen voor landbouwers.

In de regio Zuid-Dijleland werd tijdens het onderzoek nagegaan aan welke gewassen everzwijnen de voorkeur geven en hoeveel schade ze veroorzaken op landbouwpercelen. Deze informatie werd geïnventariseerd in samenwerking met landbouwers uit de regio. 


Uit het onderzoek blijkt dat wilde zwijnen in de zomermaanden een voorkeur hebben voor maïs en tarwe. In de wintermaanden, als er in bossen minder voedsel te vinden is, gaan ze op zoek naar regenwormen en andere insecten in weilanden. Ze woelen dan de bovenste bodemlaag om van deze graslanden, op zoek naar voedsel. Daardoor wordt de aarde gemengd met gras, wat voor oneffenheden in de bodem zorgt. Dit maakt het moeilijk om weilanden te maaien. Bovendien is het voor vee, voor wie het gras bestemd is, ongezond om deze mengeling te eten. 


Maïs is zeer geliefd bij everzwijnen. Dat brengt ook schade met zich mee. (Adobe Stock | #588010558)

Afstand tot bos

De everzwijnen verkiezen dus voornamelijk maïs en tarwe in de zomer en graslanden in de winter. Uit het onderzoek blijkt ook dat de afstand van landbouwgronden ten opzichte van bos- en natuurgebied, invloed heeft op de voedingskeuze van everzwijnen. De schade lijkt groter aan percelen die dichter bij bosgebied liggen. Wellicht omdat everzwijnen van beschutting houden, die ze onder meer vinden in struikgewas, varens en bramen. Uit eerder onderzoek blijkt niet alleen dat de afstand tot bos een rol speelt in de voedingskeuze van everzwijnen, ook de soort van het gewas, de afstand tot wegen, de vorm van het landschap, de jacht in een gebied… beïnvloeden het everzwijnmenu.

Jacht op everzwijnen

De toenemende everzwijnpopulatie in de regio zorgt voor veel schade aan landbouwgewassen, daarom is er nood aan het controleren van het aantal everzwijnen. De terugkomst van de wolf naar ons land is niet voldoende om de populatie op een natuurlijke manier te doen dalen. Daarvoor zijn er te veel wilde zwijnen en is gecontroleerde jacht dus noodzakelijk. 

In Zuid-Dijleland zet de wildbeheereenheid, een groep van jagers in een bepaald gebied, in op het efficiënt verminderen van de schade door everzwijnen. Dit doen ze door af en toe te jagen in de bosgebieden en bosranden, maar ook door te jagen op akkers en weilanden wanneer de everzwijnen er op zoek zijn naar voedsel.

Behalve de jacht op everzwijnen, zet de lokale wildbeheereenheid ook in op preventieve maatregelen. Zo proberen ze schade te voorkomen en landbouwers te sensibiliseren rond het everzwijn. Elektrische bedrading rond akkers kan bijvoorbeeld helpen om everzwijnen er buiten te houden. De wildbeheereenheid zet ook in op goede contacten tussen landbouwers en lokale jagers. Dankzij deze samenwerking kunnen jagers gemakkelijker ingrijpen als dat nodig is.

Drones en artificiële intelligentie

De jacht op everzwijnen en preventieve maatregelen om schade te voorkomen, volstaan echter niet. Zo is de inzet van moderne technologieën in de strijd tegen everzwijnschade een noodzakelijk stap. Er moet nauw samengewerkt worden met overheidsinstanties en onderzoeksgroepen om technologieën zoals drones en artificiële intelligentie efficiënt te gebruiken in het veld. 

De lokale wildbeheereenheid zet sinds 2024 drones in. Die blijken effectief om everzwijnen op te sporen tijdens oogstjacht of om schade aan gewassen op te meten. Artificiële intelligentie zou bijkomend ook een interessant hulpmiddel zijn om de dronebeelden te analyseren. Om deze technologieën wijdverspreid en efficiënt in te zetten, zal wel nog veel onderzoek nodig zijn.

Wat brengt de toekomst?

In Zuid-Dijleland wordt al sterk ingezet op het voorkomen van everzwijnschade aan gewassen. Toch is er nog heel wat verandering nodig om echt vooruitgang te boeken. Een vlotte samenwerking en sensibilisering van alle betrokkenen is daarvoor noodzakelijk, net als het inzetten van moderne technologieën zoals drones en artificiële intelligentie.

Bibliografie

Agentschap Natuur en Bos. (2024a). Functies en soorten jacht in Vlaanderen. Accessed 2024-04-29, https://natuurenbos.vlaanderen.be/jagen/functies-en-soorten-jacht-vlaan…
Agentschap Natuur en Bos. (2024b). Jachtmethoden. Accessed 2024-04-30, https://natuurenbos.vlaanderen.be/jagen/jagen-waar-wanneer-hoe-en-op-we…
Agentschap Natuur en Bos. (2024c). Jachtopeningstijden - Wanneer is jagen toegelaten? . Accessed 2024-04-30, https://natuurenbos.vlaanderen.be/jagen/jagen-waar-wanneer-hoe-en-op-we…
Agentschap Natuur en Bos. (2024d). Jachtwetgeving. Accessed 2024-04-29, https://natuurenbos.vlaanderen.be/jagen/jachtwetgeving
Agentschap Natuur en Bos. (2024e). Mondelinge informatie door Agentschap Natuur en Bos.
Agentschap Natuur en Bos. (2024f). Schade door jachtwild of beschermde dieren. Accessed 2024-06-06, https://natuurenbos.vlaanderen.be/schade-en-overlast/schade-door-jachtw…
Agentschap Natuur en Bos. (2024g). Schade door jachtwild of beschermde dieren: Everzwijn. Accessed 2024-04-30, https://natuurenbos.vlaanderen.be/schade-en-overlast/schade-door-jachtw…
Agentschap Natuur en Bos. (2024h). Waar is jagen toegelaten? Accessed 2024-04-30, https://natuurenbos.vlaanderen.be/jagen/jagen-waar-wanneer-hoe-en-op-we…
Agentschap Natuur en Bos. (2024i). Wildbeheereenheden. Accessed 2024-04-29, https://natuurenbos.vlaanderen.be/jagen/jachtverlof-en-administratieve-…
Agentschap Natuur en Bos, N. 2000. (2024j). Dijlevallei Natura 2000. Accessed 2024-04-23, https://natura2000.vlaanderen.be/gebied/dijlevallei/op-een-kaart
Amendolia, S., Lombardini, M., Pierucci, P., & Meriggi, A. (2019). Seasonal spatial ecology of the wild boar in a peri-urban area. Mammal Research, 64(3), 387–396. https://doi.org/10.1007/s13364-019-00422-9
animalrights.nl. (2024). Demonstreren voor de everzwijnen in Meerdaalwoud. Accessed 2024-05-06, https://www.animalrights.nl/demonstreren-voor-de-everzwijnen-het-meerda…
Belgisch Staatsblad. (2006). 8 JUNI 2006. - Wet houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens. (ook "Wapenwet genoemd). http://www.ejustice.just.fgov.be/eli/wet/2006/06/08/2006009449/justel
Bollen, M., Neyens, T., Beenaerts, N., & Casaer, J. (2024). Impacts of zoning and landscape structure on the relative abundance of wild boar assessed through a Bayesian N-mixture model. Science of The Total Environment, 911, 168546. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.168546
Casaer, J., Boone, N., Pallemaerts, L., & Rutten, A. (2023). Kennisintegratie: everzwijnen in verstedelijkt gebied. https://doi.org/10.21436/inbor.90347337
Digitaal Vlaanderen. (2024). Grootschalig Referentie Bestand Vlaanderen, Digitaal Vlaanderen. Accessed 2024-06-04, https://metadata.vlaanderen.be/srv/dut/catalog.search#/metadata/7C82305…
everzwijnen.be. (2024). Het everzwijn. Accessed 2024-05-06, https://www.everzwijnen.be/over-het-everzwijn
finances.belgium.be. (2024). Cadastre Wallonie. Accessed 2024-06-06, https://finances.belgium.be/fr/experts-partenaires/donnees-ouvertes-pat…
geo-informed.be. (2024). geo-informed.be. Accessed 2024-05-06, https://geo-informed.be
Getty Images. (2024). Everzwijnen met frislingen.
Google Maps. (2024). Google satellite. Accessed 2024-06-06, https://www.google.be/maps
hunting.be. (2024). Jachtmethodes. Accessed 2024-04-30, https://hunting.be/jacht/jachtmethodes/
hvv.be. (2024). Wilder-app door Hubertus Jachtvereniging Vlaanderen. Accessed 2024-04-30, https://hvv.be/wilder/
Jagers. (2024). Mondelinge informatie van jagers.
Johann, F., Handschuh, M., Linderoth, P., Dormann, C. F., & Arnold, J. (2020). Adaptation of wild boar (Sus scrofa) activity in a human-dominated landscape. BMC Ecology, 20(1). https://doi.org/10.1186/s12898-019-0271-7
Landbouwers. (2024). Mondelinge informatie verkregen van landbouwers.
Licoppe, A., De Waele, V., Malengreaux, C., Paternostre, J., Van Goethem, A., Desmecht, D., Herman, M., & Linden, A. (2023). Management of a Focal Introduction of ASF Virus in Wild Boar: The Belgian Experience. Pathogens, 12(2). https://doi.org/10.3390/pathogens12020152
Ministerieel Besluit Faunabeheerzones, Pub. L. No. Ministerieel besluit van 16 maart 2016 tot vaststelling van de faunabeheerzones (2016). https://navigator.emis.vito.be/detail?woId=71082
Natuurpunt. (2024). Everzijnen in veld, foto: (c) Natuurpunt. https://www.natuurpunt.be/soorten/zoogdieren/everzwijn#gallery-18400-1
Ottoy, S. (2024). Mondelinge informatie van Sam Ottoy (PXL Green & Tech).
Pallemaerts, L., Van Daele, T., Rutten, A., & Casaer, J. (2022). Een geactualiseerd populatiemodel voor het everzwijn in Vlaanderen en afgeleide afschotrichtlijnen. https://doi.org/10.21436/inbor.72352360
QGIS. (2024). QGIS. Accessed 2024-06-04, https://qgis.org/en/site/
Risch, D. R., Ringma, J., & Price, M. R. (2021). The global impact of wild pigs (Sus scrofa) on terrestrial biodiversity. Scientific Reports, 11(1). https://doi.org/10.1038/s41598-021-92691-1
Ronsmans, S. (2024). Mondelinge informatie Wildbeheereenheid Tussen Voer en Yse.
Roper, T. J., Schley, L., & Roper, T. J. (2003). Diet of wild boar Sus scrofa in Western Europe, with particular reference to consumption of agricultural crops. In Mammal Rev (Vol. 33, Issue 1).
Rutten, A. (2024). Mondelinge informatie van Anneleen Rutten (INBO).
Rutten, A., Casaer, J., Strubbe, D., & Leirs, H. (2020). Agricultural and landscape factors related to increasing wild boar agricultural damage in a highly anthropogenic landscape. Wildlife Biology, 2020(1). https://doi.org/10.2981/wlb.00634
Rutten, A., Casaer, J., Vogels, M. F. A., Addink, E. A., Vanden Borre, J., & Leirs, H. (2018). Assessing agricultural damage by wild boar using drones. Wildlife Society Bulletin, 42(4), 568–576. https://doi.org/10.1002/wsb.916
Rutten, A., Cox, K., Scheppers, T., Broecke, B. Vanden, Leirs, H., & Casaer, J. (2019). Analysing the recolonisation of a highly fragmented landscape by wild boar using a landscape genetic approach. Wildlife Biology, 2019(1). https://doi.org/10.2981/wlb.00542
Schley, L., Dufrêne, M., Krier, A., & Frantz, A. C. (2008). Patterns of crop damage by wild boar (Sus scrofa)in Luxembourg over a 10-year period. European Journal of Wildlife Research, 54(4), 589–599. https://doi.org/10.1007/s10344-008-0183-x
Serbest, I. (2023). Op welke manier kunnen de activiteiten van de wildbeheereenheid afgestemd worden op de teeltplannen om de schade door everzwijnen (Sus scrofa L.) terug te dringen (niet gepubliceerd).
VHM. (2024). Everzwijnen in het Dijleland . Accessed 2024-04-29, https://vhm.be/doode-bemde/everzwijnen
Vlaamse Regering. (2013). Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de jachtopeningstijden in het Vlaamse Gewest.
Vlaamse Regering. (2014). Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder de jacht kan worden uitgeoefend.
Vlaamse Regering. (2015). Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2013 betreffende de jachtopeningstijden in het Vlaamse Gewest voor de periode van 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2018.
Wallonie environnement SPW, & Heindrichs, B. (2020). Législation sur la chasse en Wallonie Coordination officieuse.

Download scriptie (2.07 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool PXL
Thesis jaar
2024
Promotor(en)
Fredrik Lerouge, Patrick Huvenne, Gijs Van Kerckhoven
Thema('s)