Het bekende gezegde ‘Time is money’ krijgt in onze moderne samenleving een verrassende wending. Stel je voor dat de manier waarop we onze tijd besteden niet alleen invloed heeft op onze financiën, maar ook op ons welzijn. Wat als de keuzes die we maken over hoe we onze tijd invullen, ons kunnen helpen om beter om te gaan met stress of juist een bron van spanning worden? Laten we dieper duiken in de complexe relatie tussen tijd, stress en emotieregulatie, en ontdekken hoe we onze tijd ‘efficiënter’ kunnen gebruiken voor een gezonder leven.
In dit artikel deel ik mijn analyses over hoe stress ons leven beïnvloedt en welke effecten onze manieren van omgaan hebben. Een kleine reminder: dit artikel is geen oproep om superhelden tegen stress te worden. Het gaat om het erkennen van onze eigen kracht en onszelf krediet te geven voor hoe we, ondanks alles, proberen overeind te blijven. In het kader van mijn masterproef hebben we onderzocht welke van deze, vaak onbewust gebruikte, emotieregulatie-technieken ons daadwerkelijk helpen en welke juist minder effectief zijn, binnen een groep studenten.
Stress wordt tegenwoordig beschouwd als vast onderdeel van het leven, ongeacht leeftijd. Of het nu gaat om korte, intense momenten zoals examens (acute stress) of langdurige stress zoals bij verlies (chronische stress), we krijgen er allemaal mee te maken. Aanhoudende stress kan ons lichaam uit balans brengen en leiden tot gezondheidsproblemen zoals burn-out en zelfs mentale stoornissen. Om dit te begrijpen, moeten we kijken naar hoe ons autonoom zenuwstelsel, met het parasympatisch (PZS) en sympathisch zenuwstelsel (SZS), helpt om evenwicht te bewaren bij confrontatie met stress. Het PZS, ook wel bekend als het 'rust- en herstelsysteem', is actief tijdens momenten van ontspanning en slaap—of, bij sommigen, tijdens die ene eindeloos saaie les. Het SZS, beter bekend als het 'vecht- of vlucht-systeem', wordt geactiveerd bij stressvolle situaties of tijdens spannende momenten zoals een eerste date—denk aan die momenten waarin je een ongemakkelijke stilte probeerde te voorkomen. Deze systemen werken samen om onze interne balans te behouden. Welke de overhand heeft, hangt af van de prikkels die we ervaren. Zo kun je tijdens een mondeling examen klamme handen, een droge keel, of zelf totale bevriezing ervaren—duidelijke signalen dat je sympathisch zenuwstelsel je lichaam in de 'paniekstand' zet. Het lijkt wel alsof je lichaam denkt dat je voor een draak staat in plaats van een professor!
Nu we begrijpen hoe ons lichaam reageert, gaan we verder naar de bijdrage van mijn masterproef aan het onderzoek naar stress en emotieregulatie. In het kader van mijn masterproef onderzocht ik hoe spontane emotieregulatie samenhing met onze stressreactie bij een groep studenten, en dat op drie niveaus: het persoonlijke gevoel van stressherstel (via stress-schaal) en objectieve metingen van het parasympatisch en sympathisch herstel van stress (met behulp van wat fancy apparatuur). Wat mijn thesis uniek maakte, is dat ik niet enkel de emotieregulatie-technieken van studenten onderzocht—zoals ontspanning en acceptatie versus schuld geven en piekeren—maar ook hoe lang ze elke techniek toepasten na stress. Waarom was dit dan zo interessant? Omdat wij, als mensen, een unieke mix van technieken gebruiken—van de zen-achtige acceptatie tot de eindeloze herhaling van je blunders in je hoofd. Het laat zien dat emotieregulatie veel meer grijstinten heeft dan de zwart- wit scenario’s die literatuur soms schetst. Daarnaast hadden sommige onderzoekers de universele effectiviteit van bepaalde helpende emotieregulatie-technieken onder de loep genomen. Het blijkt dat wat in de ene context als behulpzaam wordt gezien, in een andere context helemaal niet zo effectief kan zijn. Denk aan een conflict met je partner: soms is het slimmer om gewoon te accepteren dat je geen kans maakt, in plaats van te discussiëren over wie de afwas had moeten doen. Op het werk daarentegen werkt probleemoplossing meestal beter— want je wilt je baas zo min mogelijk lastigvallen natuurlijk! Dit maakt het behoorlijk lastig om te bepalen wat nu precies altijd als helpend of niet-helpend wordt beschouwd. Kortom, er is geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om emotieregulatie.
Voor mijn onderzoek werden studenten opgedeeld in twee groepen: adaptieve en maladaptieve groep. Dit was gebaseerd op hoeveel tijd ze besteedden aan helpende strategieën (≥ 50%) of minder helpende strategieën (≥ 50%). Zo konden we de impact van deze technieken op hun stressrespons beter begrijpen. Ik onderzocht drie hypothesen. Ten eerste voorspelde ik dat studenten die voornamelijk helpende emotieregulatie-technieken gebruikten (adaptieve groep) veel herstel zouden vertonen, zowel subjectief als objectief (1a). Aan de andere kant voorspelde ik dat studenten die meer tijd besteedden aan minder helpende technieken (maladaptieve groep) weinig of geen herstel zouden vertonen (1b). Daarnaast wilde ik binnen de adaptieve groep bepalen welke technieken echt effectief zijn in een stressvolle context (1c). Om dit te testen, lieten we de studenten een random tekst voorbereiden en presenteren aan een online jury, waarna ze te horen kregen dat het zeer slecht ging—je kunt je voorstellen dat de zenuwen toen flink opliepen. Na deze stressvolle ervaring hadden we gekeken welke emotieregulatie-technieken de studenten toepasten tijdens hun herstelfase (de tijd waarin ze niets moesten doen) en hoe lang ze elk van deze technieken gebruikten.
We vonden bewijs dat meer tijd spenderen aan het positief herinterpreteren van gebeurtenissen (zoals ‘ondanks de slechte feedback, deed ik het beter dan verwacht’) studenten hielp om subjectief te herstellen van acute stress. Voor de andere hypothesen konden we geen significante relaties vaststellen, waarschijnlijk door de kleine steekproefgrootte. De vraag is of andere technieken, met een grotere steekproef, ook effectief kunnen zijn voor stressherstel in verschillende doelgroepen.
Wat we kunnen concluderen is dat we onze halfafgewerkte werkstukken en onvoldoendes beter kunnen zien als ‘eerste pogingen tot succes’. Laten we dus die omarmen en gebruiken als motivator... —want als we het zo bekijken, herstellen we sneller van de stress, en dat is al een overwinning op zich (tip: gebruik dit als argument tegen je ouders)!
Aldao, A., & Nolen-Hoeksema, S. (2010). Specificity of cognitive emotion regulation
strategies: A transdiagnostic examination. Behaviour Research And Therapy, 48(10),
974–983. https://doi.org/10.1016/j.brat.2010.06.002
Aldao, A., Nolen-Hoeksema, S., & Schweizer, S. (2010). Emotion-regulation strategies across
psychopathology: A meta-analytic review. Clinical Psychology Review, 30(2), 217–
237. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2009.11.004
Allen, A. P., Kennedy, P. J., Cryan, J. F., Dinan, T. G., & Clarke, G. (2014). Biological and
psychological markers of stress in humans: Focus on the Trier Social Stress
Test. Neuroscience & Biobehavioral Reviews/Neuroscience And Biobehavioral
Reviews, 38, 94–124. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2013.11.005
Barlow, D. H., Allen, L. B., & Choate, M. L. (2016). Toward a Unified Treatment for
Emotional Disorders – Republished Article. Behavior Therapy, 47(6), 838–
853. https://doi.org/10.1016/j.beth.2016.11.005
Beck, A. T. (1975). Cognitive Therapy and the Emotional Disorders.
http://ci.nii.ac.jp/ncid/BA62049443
Berking, M., & Whitley, B. (2014). The Adaptive Coping with Emotions Model (ACE Model).
In Springer eBooks (pp. 19–29). https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1022-9_3
Berking, M., & Znoj, H. (2008). Entwicklung und Validierung eines Fragebogens zur
standardisierten Selbsteinschätzung emotionaler Kompetenzen (SEK-27). Zeitschrift für
Psychiatrie, Psychologie und Psychotherapie, 56(2), 141–
153. https://doi.org/10.1024/1661-4747.56.2.141
Bernardi, L., Leuzzi, S., Radaelli, A., Passino, C., Johnston, J. A., & Sleight, P. (1994). Low-
frequency spontaneous fluctuations of R-R interval and blood pressure in conscious
humans: a baroreceptor or central phenomenon? Clinical science (London, England:
1979), 87(6), 649–654. https://doi.org/10.1042/cs0870649
Betegón, E., Rodríguez-Medina, J., Del-Valle, M., & Irurtia, M. J. (2022). Emotion Regulation
in Adolescents: Evidence of the Validity and Factor Structure of the Cognitive Emotion
Regulation Questionnaire (CERQ). International Journal Of Environmental Research52
And Public Health/International Journal Of Environmental Research And Public
Health, 19(6), 3602. https://doi.org/10.3390/ijerph19063602
Billings, A. G., & Moos, R. H. (1981). The role of coping responses and social resources in
attenuating the stress of life events. Journal Of Behavioral Medicine, 4(2), 139–
157. https://doi.org/10.1007/bf00844267
Billman, G. E. (2013). The LF/HF ratio does not accurately measure cardiac sympatho-vagal
balance. Frontiers in Physiology, 4. https://doi.org/10.3389/fphys.2013.00026
Blase, K., Vermetten, E., Lehrer, P. M., & Gevirtz, R. (2021). Neurophysiological Approach
by Self-Control of Your Stress-Related Autonomic Nervous System with Depression,
Stress and Anxiety Patients. International Journal of Environmental Research and
Public Health, 18(7), 3329. https://doi.org/10.3390/ijerph18073329
Borges, U., Lobinger, B., Javelle, F., Watson, M., Mosley, E., & Laborde, S. (2021). Using
Slow-Paced Breathing to Foster Endurance, Well-Being, and Sleep Quality in Athletes
During the COVID-19 Pandemic. Frontiers in psychology, 12, 624655.
https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.624655
Boschloo, L., Vogelzangs, N., Licht, C. M., Vreeburg, S. A., Smit, J. H., Van Den Brink, W.,
Veltman, D. J., De Geus, E. J., Beekman, A. T., & Penninx, B. W. (2011). Heavy
alcohol use, rather than alcohol dependence, is associated with dysregulation of the
hypothalamic–pituitary–adrenal axis and the autonomic nervous system. Drug And
Alcohol Dependence, 116(1–3), 170–
176. https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2010.12.006
Breedlove, S. M., & Watson, N. V. (2013). Biological Psychology: An Introduction to
Behavioral, Cognitive, and Clinical Neuroscience. Sinauer Associates, Incorporated.
Brown, T. M., Chorpita, B. F., Korotitsch, W. J., & Barlow, D. H. (1997). Psychometric
properties of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS) in clinical samples.
Behaviour Research and Therapy, 35(1), 79–89. https://doi.org/10.1016/s0005-
7967(96)00068-x
Cacioppo, J. T., Berntson, G. G., Binkley, P. F., Quigley, K. S., Uchino, B. N., & Fieldstone,
A. (1994). Autonomic cardiac control. II. Noninvasive indices and basal response as53
revealed by autonomic blockades. Psychophysiology, 31(6), 586–
598. https://doi.org/10.1111/j.1469-8986.1994.tb02351.x
Campbell-Sills, L., Barlow, D. H., Brown, T. A., & Hofmann, S. G. (2006). Effects of
suppression and acceptance on emotional responses of individuals with anxiety and
mood disorders. Behaviour Research And Therapy, 44(9), 1251–
1263. https://doi.org/10.1016/j.brat.2005.10.001
Carver, C. S., Scheier, M. F., & Weintraub, J. K. (1989). Assessing coping strategies: A
theoretically based approach. Journal Of Personality And Social Psychology, 56(2),
267–283. https://doi.org/10.1037/0022-3514.56.2.267
Chentsova-Dutton, Y. E., & Tsai, J. L. (2007a). Gender differences in emotional response
among European Americans and Hmong Americans. Cognition And Emotion, 21(1),
162–181. https://doi.org/10.1080/02699930600911333
Chaby, L. E., Cavigelli, S. A., Hirrlinger, A. M., Caruso, M. J., & Braithwaite, V. (2015).
Chronic unpredictable stress during adolescence causes long-term anxiety. Behavioural
Brain Research, 278, 492–495. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2014.09.003
Clara, I., Cox, B. J., & Enns, M. W. (2001). Confirmatory Factor Analysis of the Depression–
Anxiety–Stress Scales in Depressed and Anxious Patients. Journal of Psychopathology
and Behavioral Assessment, 23(1), 61–67. https://doi.org/10.1023/a:1011095624717
Clark, L. A., & Watson, D. I. (1991). Tripartite model of anxiety and depression: Psychometric
evidence and taxonomic implications. Journal of Abnormal Psychology, 100(3), 316–
336. https://doi.org/10.1037/0021-843x.100.3.316
Colodro-Conde, L., Couvy-Duchesne, B., Zhu, G., Coventry, W. L., Byrne, E. M., Gordon, S.,
Wright, M. J., Montgomery, G. W., Madden, P. A. F., Ripke, S., Eaves, L. J., Heath, A.
C., Wray, N. R., Medland, S. E., & Martin, N. G. (2018). A direct test of the diathesis–
stress model for depression. Molecular Psychiatry, 23(7), 1590–1596.
https://doi.org/10.1038/mp.2017.130
De Beurs, E., Van Dyck, R., Marquenie, L. A., Lange, A. E., & Blonk, R. W. B. (2001). De
DASS: Een vragenlijst voor het meten van depressie, angst en stress. Gedragstherapie,54
34(1), 35–54. http://www2.psy.unsw.edu.au/DASS/Dutch/DASS-
manuscript%20de%20Beurs.pdf
Del Paso, G. A. R., Langewitz, W., Mulder, L. J. M., Van Roon, A., & Duschek, S. (2013).
The utility of low frequency heart rate variability as an index of sympathetic cardiac
tone: A review with emphasis on a reanalysis of previous
studies. Psychophysiology, 50(5), 477–487. https://doi.org/10.1111/psyp.12027
Denson, T. F., Grisham, J. R., & Moulds, M. L. (2011). Cognitive reappraisal increases heart
rate variability in response to an anger provocation. Motivation and Emotion, 35(1),
14–22. https://doi.org/10.1007/s11031-011-9201-5
De Smet, S., Baeken, C., Seminck, N., Tilleman, J., Carrette, E., Vonck, K. & Vanderhasselt,
M. A. (2021). Non-invasive vagal nerve stimulation enhances cognitive emotion
regulation. Behaviour Research and Therapy, 145,
103933. https://doi.org/10.1016/j.brat.2021.103933
Dedoncker, J., Vanderhasselt, M. A., Ottaviani, C. & Slavich, G. M. (2021). Mental health
during the COVID-19 pandemic and beyond: The importance of the vagus nerve for
biopsychosocial resilience. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 125, 1–
10. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2021.02.010
Dickerson, S. S., & Kemeny, M. E. (2004). Acute Stressors and Cortisol Responses: A
Theoretical Integration and Synthesis of Laboratory Research. Psychological
Bulletin, 130(3), 355–391. https://doi.org/10.1037/0033-2909.130.3.355
Eagle, D. E., Rash, J. A., Tice, L., & Proeschold-Bell, R. J. (2021). Evaluation of a remote,
internet-delivered version of the Trier Social Stress Test. International Journal Of
Psychophysiology, 165, 137–144. https://doi.org/10.1016/j.ijpsycho.2021.03.009
Ehrenreich-May, J., & Bilek, E. L. (2012). The Development of a Transdiagnostic, Cognitive
Behavioral Group Intervention for Childhood Anxiety Disorders and Co-Occurring
Depression Symptoms. Cognitive And Behavioral Practice, 19(1), 41–
55. https://doi.org/10.1016/j.cbpra.2011.02.003
Epel, E. S., Crosswell, A. D., Mayer, S. E., Prather, A. A., Slavich, G. M., Puterman, E. &
Mendes, W. B. (2018). More than a feeling: A unified view of stress measurement for55
population science. Frontiers in Neuroendocrinology, 49, 146–
169. https://doi.org/10.1016/j.yfrne.2018.03.001
Fisher, L. R., & Lehrer, P. M. (2022). A Method for More Accurate Determination of
Resonance Frequency of the Cardiovascular System, and Evaluation of a Program to
Perform It. Applied Psychophysiology and Biofeedback, 47(1), 17–
26. https://doi.org/10.1007/s10484-021-09524-0
Furlan, R., Guzzetti, S., Crivellaro, W., Dassi, S., Tinelli, M., Baselli, G., Cerutti, S.,
Lombardi, F., Pagani, M., & Malliani, A. (1990). Continuous 24-hour assessment of the
neural regulation of systemic arterial pressure and RR variabilities in ambulant
subjects. Circulation, 81(2), 537–547. https://doi.org/10.1161/01.cir.81.2.537
Garnefski, N., & Kraaij, V. (2006). Cognitive emotion regulation questionnaire – development
of a short 18-item version (CERQ-short). Leiden Repository (Leiden University), 41(6),
1045–1053. https://doi.org/10.1016/j.paid.2006.04.010
Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion
regulation and emotional problems. Personality and Individual Differences, 30(8),
1311–1327. https://doi.org/10.1016/s0191-8869(00)00113-6
Gazelle, H., & Ladd, G. W. (2003). Anxious Solitude and Peer Exclusion: A Diathesis-Stress
Model of Internalizing Trajectories in Childhood. Child Development, 74(1), 257–278.
https://doi.org/10.1111/1467-8624.00534
Gomez-Bernal, F., Madva, E. N., Puckett, J., Amonoo, H. L., Millstein, R., & Huffman, J. C.
(2019). Relationships between life stressors, health behaviors, and chronic medical
Conditions in Mid-Life Adults: A Narrative review. Psychosomatics, 60(2), 153–163.
https://doi.org/10.1016/j.psym.2018.12.007
Graham, L. N., Smith, P., Huggett, R. J., Stoker, J. B., Mackintosh, A. F., & Mary, D. A.
(2004). Sympathetic Drive in Anterior and Inferior Uncomplicated Acute Myocardial
Infarction. Circulation, 109(19), 2285–2289.
https://doi.org/10.1161/01.cir.0000129252.96341.8b56
Grassi, G. (1998). Role of the sympathetic nervous system in human hypertension. Journal of
Hypertension, 16(Supplement), 1979–1987. https://doi.org/10.1097/00004872-
199816121-00019
Goldin, P. R., McRae, K., Ramel, W., & Gross, J. J. (2008). The Neural Bases of Emotion
Regulation: Reappraisal and Suppression of Negative Emotion. Biological
Psychiatry, 63(6), 577–586. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2007.05.031
Greenberg, N., Carr, A., & Summers, H. (2002). Causes and Consequences of Stress.
Integrative and Comparative Biology, 42(3), 508–516.
https://doi.org/10.1093/icb/42.3.508
Grol, M., & De Raedt, R. (2021). The relationship between affective flexibility, spontaneous
emotion regulation and the response to induced stress. Behaviour Research And
Therapy, 143, 103891. https://doi.org/10.1016/j.brat.2021.103891
Gross, J. J. (1998). The Emerging Field of Emotion Regulation: An Integrative
Review. Review Of General Psychology, 2(3), 271–299. https://doi.org/10.1037/1089-
2680.2.3.271
Harris, R. (2006). Embracing your demons: an overview of acceptance and commitment
therapy. Psychotherapy in Australia, 12(4),
70. https://search.informit.com.au/documentSummary;dn=545561433272993;res=I…
IE
Hartley, A. A., Maquestiaux, F., Brooks, R. D., Festini, S. B., & Frazier, K. (2012).
Electrodermal responses to sources of dual-task interference. Cognitive, Affective &
Behavioral Neuroscience, 12(3), 543–556. https://doi.org/10.3758/s13415-012-0094-x
Harvey, A., Watkins, E., Mansell, W., & Shafran, R. (2004). Cognitive Behavioural Processes
across Psychological Disorders: A Transdiagnostic Approach to Research and
Treatment. https://oxfordclinicalpsych.com/view/10.1093/med:psych/9780198528883.0
01.0001/med-9780198528883
Hayes, S. C., Bissett, R. T., Korn, Z., Zettle, R. D., Rosenfarb, I. S., Cooper, L. D., & Grundt,
A. M. (1999). The Impact of Acceptance Versus Control Rationales on Pain57
Tolerance. Psychological Record/, 49(1), 33–
47. https://doi.org/10.1007/bf03395305
Hayes, S. C., Strosahl, K. D., & Wilson, K. G. (1999). Acceptance and Commitment Therapy:
The Process and Practice of Mindful Change. Guilford Press.
Hayes, S. C., Strosahl, K., Wilson, K. G., Bissett, R. T., Pistorello, J., Toarmino, D., Polusny,
M. A., Dykstra, T. A., Batten, S. V., Bergan, J., Stewart, S. H., Zvolensky, M. J., Eifert,
G. H., Bond, F. W., Forsyth, J. P., Karekla, M., & McCurry, S. M. (2004). Measuring
experiential avoidance: A preliminary test of a working model. Psychological
Record/, 54(4), 553–
578. https://doi.org/10.1007/bf03395492
Henry, J. P., & Crawford, J. R. (2005). The short-form version of the Depression Anxiety
Stress Scales (DASS-21): Construct validity and normative data in a large non-clinical
sample. British Journal of Clinical Psychology, 44(2), 227–239.
https://doi.org/10.1348/014466505x29657
Herrman, H., Stewart, D. E., Diaz-Granados, N., Berger, E. L., Jackson, B. & Yuen, T. (2011).
What is Resilience? The Canadian Journal of Psychiatry, 56(5), 258–
265. https://doi.org/10.1177/070674371105600504
Hirten, R. P., Danieletto, M., Scheel, R., Shervey, M., Ji, J., Hu, L., Sauk, J., Chang, L.,
Arnrich, B., Bӧttinger, E., Dudley, J., Keefer, L. & Sands, B. E. (2020). Longitudinal
Autonomic Nervous System Measures Correlate With Stress and Ulcerative Colitis
Disease Activity and Predict Flare. Inflammatory Bowel Diseases, 27(10), 1576–
1584. https://doi.org/10.1093/ibd/izaa323
Hofmann, S. G., Moscovitch, D. A., Litz, B. T., Kim, H., Davis, L. L., & Pizzagalli, D. A.
(2005). The Worried Mind: Autonomic and Prefrontal Activation During
Worrying. Emotion, 5(4), 464–475. https://doi.org/10.1037/1528-3542.5.4.464
Howland, R. H. (2014). Vagus Nerve Stimulation. Current Behavioral Neuroscience Reports,
1(2), 64–73. https://doi.org/10.1007/s40473-014-0010-5
Ireland, M. J., Clough, B. A., & Day, J. J. (2017). The cognitive emotion regulation
questionnaire: Factorial, convergent, and criterion validity analyses of the full and short58
versions. Personality And Individual Differences, 110, 90–
95. https://doi.org/10.1016/j.paid.2017.01.035
Jamieson, J. P., Mendes, W. B., & Nock, M. K. (2013a). Improving Acute Stress Responses.
Current Directions in Psychological Science, 22(1), 51–56.
https://doi.org/10.1177/0963721412461500
Jamieson, J. P., Nock, M. K., & Mendes, W. B. (2013b). Changing the Conceptualization of
Stress in Social Anxiety Disorder. Clinical psychological science, 1(4), 363–374.
https://doi.org/10.1177/2167702613482119
Jannati, Y., Nia, H. S., Froelicher, E. S., Goudarzian, A. H., & Yaghoobzadeh, A. (2020). Self-
blame Attributions of Patients: a Systematic Review Study. Central Asian Journal Of
Global Health, 9(1). https://doi.org/10.5195/cajgh.2020.419
Jentsch, V. L., & Wolf, O. T. (2020). The impact of emotion regulation on cardiovascular,
neuroendocrine and psychological stress responses. Biological Psychology, 154,
107893. https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2020.107893
Jerath, R., Edry, J. W., Barnes, V. A., & Jerath, V. (2006). Physiology of long pranayamic
breathing: Neural respiratory elements may provide a mechanism that explains how
slow deep breathing shifts the autonomic nervous system. Medical Hypotheses, 67(3),
566–571. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.02.042
Jordan, C., Ohlsen, R., Hayee, B., & Chalder, T. (2017). A qualitative study exploring the
experience of people with IBD and elevated symptoms of anxiety and low mood and
the type of psychological help they would like. Psychol. Health, 33(5), 634–651.
https://doi.org/10.1080/08870446.2017.1381958
Kaniusas, E., Kampusch, S., Tittgemeyer, M., Panetsos, F., Gines, R. F., Papa, M., Kiss, A.,
Podesser, B., Cassara, A. M., Tanghe, E., Samoudi, A. M., Tarnaud, T., Joseph, W.,
Marozas, V., Lukosevicius, A., Ištuk, N., Šarolić, A., Lechner, S., Klonowski, W., . . .
Széles, J. C. (2019). Current Directions in the Auricular Vagus Nerve Stimulation I – A
Physiological Perspective. Frontiers in
Neuroscience, 13. https://doi.org/10.3389/fnins.2019.0085459
Kelsey, R. M. (2012). Beta-adrenergic cardiovascular reactivity and adaptation to stress: The
cardiac pre-ejection period as an index of effort. In American Psychological
Association eBooks (pp. 43–60). https://doi.org/10.1037/13090-002
Kirschbaum, C., Pirke, K., & Hellhammer, D. H. (1993). The ‘Trier Social Stress Test’ – A
Tool for Investigating Psychobiological Stress Responses in a Laboratory
Setting. Neuropsychobiology, 28(1–2), 76–81. https://doi.org/10.1159/000119004
Knepp, M. M., Krafka, E. R., & Druzina, E. M. (2015). The impact of trait worry and emotion
regulation on heart rate variability. Cogent Psychology, 2(1),
1038896. https://doi.org/10.1080/23311908.2015.1038896
Koenig, J., & Thayer, J. F. (2016). Sex differences in healthy human heart rate variability: A
meta-analysis. Neuroscience & Biobehavioral Reviews/Neuroscience And
Biobehavioral Reviews, 64, 288–310. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2016.03.007
Kring, A. M., & Caponigro, J. M. (2010). Emotion in schizophrenia. Current Directions in
Psychological Science, 19(4), 255–259. https://doi.org/10.1177/0963721410377599
La Rovere, M. T., Gorini, A., & Schwartz, P. J. (2022). Stress, the autonomic nervous system,
and sudden death. Autonomic Neuroscience: Basic and Clinical, 237, 102921.
https://doi.org/10.1016/j.autneu.2021.102921
Laborde, S., Allen, M., Borges, U., Dosseville, F., Hosang, T., Iskra, M., Mosley, E., Salvotti,
C., Spolverato, L., Zammit, N. & Javelle, F. (2022). Effects of voluntary slow breathing
on heart rate and heart rate variability: A systematic review and a meta-
analysis. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 138,
104711. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2022.104711
Laborde, S., Allen, M. G., Gohring, N., & Dosseville, F. (2017). The effect of slow-paced
breathing on stress management in adolescents with intellectual disability. Journal of
Intellectual Disability Research, 61(6), 560–567. https://doi.org/10.1111/jir.12350
Laborde, S., Mosley, E., Bellenger, C. & Thayer, J. (2022). Editorial: Horizon 2030:
Innovative Applications of Heart Rate Variability. Frontiers in
Neuroscience, 16. https://doi.org/10.3389/fnins.2022.93708660
Laborde, S., Mosley, E. & Thayer, J. F. (2017). Heart Rate Variability and Cardiac Vagal Tone
in Psychophysiological Research – Recommendations for Experiment Planning, Data
Analysis, and Data Reporting. Frontiers in
Psychology, 08. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.00213
Lamotte, G., Shouman, K., & Benarroch, E. E. (2021). Stress and central autonomic
network. Autonomic neuroscience: basic & clinical, 235, 102870.
https://doi.org/10.1016/j.autneu.2021.102870
Larzelere, M. M., & Jones, G. N. (2008). Stress and Health. Primary Care, 35(4), 839–856.
https://doi.org/10.1016/j.pop.2008.07.011
Lazarus, R. S., PhD, & Folkman, S., PhD. (1984). Stress, Appraisal, and Coping. Springer
Publishing Company.
Lehrer, P. M. (2013). How Does Heart Rate Variability Biofeedback Work? Resonance, the
Baroreflex, and Other Mechanisms. Biofeedback, 41(1), 26–
31. https://doi.org/10.5298/1081-5937-41.1.02
Leimbach, W. N., Wallin, B. G., Victor, R. G., Aylward, P. E., Sundlöf, G., & Mark, A. L.
(1986). Direct evidence from intraneural recordings for increased central sympathetic
outflow in patients with heart failure. Circulation, 73(5), 913–919.
https://doi.org/10.1161/01.cir.73.5.913
Lovibond, S. H., & Lovibond, P. F. (1995). Manual for the Depression Anxiety Stress Scales
(2nd ed.). Psychology Foundation of Australia.
http://www.scienceopen.com/document?vid=94df2470-a62a-44f5-aa35-f77e579…
Low, P. (2023, March 15). Overview of the Autonomic Nervous System. MSD Manual
Professional Edition. Retrieved March 18, 2023,
from https://www.msdmanuals.com/professional/neurologic-disorders/autonomic-
nervous-system/overview-of-the-autonomic-nervous-system
Lupien, S. J., McEwen, B. S., Gunnar, M. R., & Heim, C. (2009). Effects of stress throughout
the lifespan on the brain, behaviour and cognition. Nature Reviews Neuroscience,
10(6), 434–445. https://doi.org/10.1038/nrn263961
Ma, X., Yue, Z. E. J., Gong, Z., Zhang, H., Duan, N. Y., Shi, Y., Wei, G., & Li, Y. (2017). The
Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy
Adults. Frontiers in Psychology, 8. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.00874
Mackersie, C. L., & Calderon-Moultrie, N. (2016). Autonomic Nervous System Reactivity
During Speech Repetition Tasks: Heart Rate Variability and Skin Conductance. Ear
And Hearing, 37(1), 118S-125S. https://doi.org/10.1097/aud.0000000000000305
Malik, M., Bigger, J. T., Camm, A. J., Kleiger, R. E., Malliani, A., Moss, A. J., & Schwartz, P.
J. (1996). Heart rate variability: Standards of measurement, physiological
interpretation, and clinical use. European Heart Journal, 17(3), 354–
381. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.eurheartj.a014868
Malliani, A., Pagani, M., Lombardi, F., & Cerutti, S. (1991). Cardiovascular neural regulation
explored in the frequency domain. Circulation, 84(2), 482–
492. https://doi.org/10.1161/01.cir.84.2.482
Mather, M., & Thayer, J. F. (2018). How heart rate variability affects emotion regulation brain
networks. Current opinion in behavioral sciences, 19, 98–104.
https://doi.org/10.1016/j.cobeha.2017.12.017
Martin, R. C., & Dahlen, E. R. (2005). Cognitive emotion regulation in the prediction of
depression, anxiety, stress, and anger. Personality and Individual Differences, 39(7),
1249–1260. https://doi.org/10.1016/j.paid.2005.06.004
McCorry L. K. (2007). Physiology of the Autonomic Nervous System. American Journal of
Pharmaceutical Education, 71(4), 78. https://doi.org/10.5688/aj710478
McEwen, B. S., & Wingfield, J. C. (2003). The concept of allostasis in biology and
biomedicine. Hormones and Behavior, 43(1), 2–15. https://doi.org/10.1016/s0018-
506x(02)00024-7
Mehler, B., Reimer, B., & Coughlin, J. F. (2012). Sensitivity of Physiological Measures for
Detecting Systematic Variations in Cognitive Demand From a Working Memory
Task. Human Factors, 54(3), 396–412. https://doi.org/10.1177/0018720812442086
Morris, D. (1956). The Feather Postures of Birds and the Problem of the Origin of Social
Signals. Behaviour, 9(1), 75–111. https://doi.org/10.1163/156853956x0026462
Nolen-Hoeksema, S., & Watkins, E. R. (2011). A Heuristic for Developing Transdiagnostic
Models of Psychopathology. Perspectives On Psychological Science, 6(6), 589–
609. https://doi.org/10.1177/1745691611419672
Ottaviani, C., Thayer, J. F., Verkuil, B., Lonigro, A., Medea, B., Couyoumdjian, A. &
Brosschot, J. F. (2016). Physiological concomitants of perseverative cognition: A
systematic review and meta-analysis. Psychological Bulletin, 142(3), 231–
259. https://doi.org/10.1037/bul0000036
Pal, G. K., Velkumary, S., & Madanmohan. (2004). Effect of short-term practice of breathing
exercises on autonomic functions in normal human volunteers. PubMed, 120(2), 115–
121. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15347862
Pomeranz, B., Macaulay, R. J., Caudill, M. A., Kutz, I., Adam, D., Gordon, D., Kilborn, K. M.,
Barger, A. C., Shannon, D. C., Cohen, R. J., & Et, A. (1985). Assessment of autonomic
function in humans by heart rate spectral analysis. American Journal Of Physiology.
Heart And Circulatory Physiology, 248(1), H151–
H153. https://doi.org/10.1152/ajpheart.1985.248.1.h151
Porges, S. W. (1992). Autonomic regulation and attention. In B. A. Campbell, H. Hayne, & R.
Richardson (Eds.), Attention and information processing in infants and adults:
Perspectives from human and animal research (pp. 201–223). Lawrence Erlbaum
Associates, Inc.
Porges, S. W., Doussard-Roosevelt, J. A. & Maiti, A. K. (1994). Vagal Tone and the
Physiological Regulation of Emotion. Monographs of the Society for Research in Child
Development, 59(2/3), 167. https://doi.org/10.2307/1166144
Rajendra Acharya, U., Paul Joseph, K., Kannathal, N., Lim, C. M. & Suri, J. S. (2006). Heart
rate variability: a review. Medical & Biological Engineering & Computing, 44(12),
1031–1051. https://doi.org/10.1007/s11517-006-0119-0
Richards, J. M., Butler, E. A., & Gross, J. J. (2003). Emotion Regulation in Romantic
Relationships: The Cognitive Consequences of Concealing Feelings. Journal Of Social
And Personal Relationships, 20(5), 599–
620. https://doi.org/10.1177/0265407503020500263
Richards, J. M., & Gross, J. J. (2000). Emotion regulation and memory: The cognitive costs of
keeping one’s cool. Journal Of Personality And Social Psychology, 79(3), 410–
424. https://doi.org/10.1037/0022-3514.79.3.410
Roemer, L., Orsillo, S. M., & Salters-Pedneault, K. (2008). Efficacy of an acceptance-based
behavior therapy for generalized anxiety disorder: Evaluation in a randomized
controlled trial. Journal Of Consulting And Clinical Psychology, 76(6), 1083–
1089. https://doi.org/10.1037/a0012720
Salkovskis, P. M. (1998). Psychological approaches to the understanding of obsessional
problems. Br J Psychiatry Suppl. https://psycnet.apa.org/record/1998-07751-002
Schächinger, H., Weinbacher, M., Kiss, A., Ritz, R., & Langewitz, W. (2001). Cardiovascular
Indices of Peripheral and Central Sympathetic Activation. Psychosomatic
Medicine, 63(5), 788–796. https://doi.org/10.1097/00006842-200109000-00012
Schmidt, S., & Walach, H. (2000). Electrodermal Activity (Eda) -- State-of-the-Art
Measurement and Techniques for Parapsychological Purposes. Journal Of
Parapsychology, 63(2), 139–163. https://www.questia.com/library/journal/1G1-
60054211/electrodermal-activity-eda-state-of-the-art-measurement
Shaffer, F., & Ginsberg, J. P. (2017). An Overview of Heart Rate Variability Metrics and
Norms. Frontiers in Public Health, 5. https://doi.org/10.3389/fpubh.2017.00258
Selye, H. (1946). The general adaptation syndrome and the diseases of adaptation1. The
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 6(2), 117–
230. https://doi.org/10.1210/jcem-6-2-117
Sevoz-Couche, C. & Laborde, S. (2022). Heart rate variability and slow-paced breathing: when
coherence meets resonance. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 135,
104576. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2022.104576
Sheehan, S., Lecrubier, Y., Sheehan, K. H., Amorim, P., Janavs, J., Weiller, E., Hergueta, T.,
Baker, R., & Dunbar, G. C. (1998). The Mini-International Neuropsychiatric Interview
(M.I.N.I.): the development and validation of a structured diagnostic psychiatric
interview for DSM-IV and ICD-10. , 59, 22–
23. https://cir.nii.ac.jp/ja/crid/137000619864730918564
Sherwood, L. (2006). Physiologie humaine: A Human Perspective. De Boeck Supérieur.
Siddique, C. M., & D’Arcy, C. (1984). Adolescence, stress, and psychological well-being.
Journal of Youth and Adolescence, 13(6), 459–473. https://doi.org/10.1007/bf02088593
Smits, F. M., Schutter, D. J. L. G., Van Honk, J., & Geuze, E. (2020). Does non-invasive brain
stimulation modulate emotional stress reactivity? Social Cognitive And Affective
Neuroscience, 15(1), 23–51. https://doi.org/10.1093/scan/nsaa011
Svaldi, J., Griepenstroh, J., Tuschen-Caffier, B., & Ehring, T. (2012). Emotion regulation
deficits in eating disorders: A marker of eating pathology or general
psychopathology? Psychiatry Research, 197(1–2), 103–
111. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2011.11.009
Szasz, P. L., Szentagotai, A., & Hofmann, S. G. (2011). The effect of emotion regulation
strategies on anger. Behaviour Research And Therapy, 49(2), 114–
119. https://doi.org/10.1016/j.brat.2010.11.011
Tatschl, J. M., Hochfellner, S. M., & Schwerdtfeger, A. (2020). Implementing Mobile HRV
Biofeedback as Adjunctive Therapy During Inpatient Psychiatric Rehabilitation
Facilitates Recovery of Depressive Symptoms and Enhances Autonomic Functioning
Short-Term: A 1-Year Pre–Post-intervention Follow-Up Pilot Study. Frontiers in
Neuroscience, 14. https://doi.org/10.3389/fnins.2020.00738
Tennen, H., & Affleck, G. (1990). Blaming others for threatening events. Psychological
Bulletin, 108(2), 209–232. https://doi.org/10.1037/0033-2909.108.2.209
Thayer, J. F., Åhs, F., Fredrikson, M., Sollers, J. J., & Wager, T. D. (2012). A meta-analysis of
heart rate variability and neuroimaging studies: Implications for heart rate variability as
a marker of stress and health. Neuroscience & Biobehavioral Reviews/Neuroscience
And Biobehavioral Reviews, 36(2), 747–
756. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2011.11.009
Thayer, J. F. & Lane, R. D. (2000). A model of neurovisceral integration in emotion regulation
and dysregulation. Journal of Affective Disorders, 61(3), 201–
216. https://doi.org/10.1016/s0165-0327(00)00338-465
Thayer, J. F. & Lane, R. D. (2009). Claude Bernard and the heart–brain connection: Further
elaboration of a model of neurovisceral integration. Neuroscience & Biobehavioral
Reviews, 33(2), 81–88. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2008.08.004
Thompson, R. A. (1994). EMOTION REGULATION: A THEME IN SEARCH OF
DEFINITION. Monographs of the Society for Research in Child Development, 59(2–3),
25–52. https://doi.org/10.1111/j.1540-5834.1994.tb01276.x
Tobaldini, E., Carandina, A., Toschi-Dias, E., Erba, L., Furlan, L., Sgoifo, A., & Montano, N.
(2020). Depression and cardiovascular autonomic control: a matter of vagus and sex
paradox. Neuroscience & Biobehavioral Reviews/Neuroscience And Biobehavioral
Reviews, 116, 154–161. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2020.06.029
Treynor, W., Gonzalez, R., & Nolen-Hoeksema, S. (2003). Rumination Reconsidered: A
Psychometric Analysis. Cognitive Therapy and Research, 27(3), 247–259.
https://doi.org/10.1023/a:1023910315561
Vanderhasselt, M. A. & Ottaviani, C. (2022). Combining top-down and bottom-up
interventions targeting the vagus nerve to increase resilience. Neuroscience &
Biobehavioral Reviews, 132, 725–729. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2021.11.018
Vögele, C., Sorg, S., Studtmann, M., & Weber, H. (2010). Cardiac autonomic regulation and
anger coping in adolescents. Biological Psychology, 85(3), 465–471.
https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2010.09.010
Wang, S., Lee, H., Kweon, Y., Lee, C. T., Chae, J., Kim, J., & Lee, K. (2016). Effect of
emotion regulation training in patients with panic disorder: Evidenced by heart rate
variability measures. General Hospital Psychiatry, 40, 68–
73. https://doi.org/10.1016/j.genhosppsych.2016.01.003
Watkins, E. R. (2008). Constructive and unconstructive repetitive thought. Psychological
Bulletin, 134(2), 163–206. https://doi.org/10.1037/0033-2909.134.2.163
Watson, D., Clark, L. A., & Tellegen, A. (1988). Development and validation of brief
measures of positive and negative affect: The PANAS scales. Journal Of Personality
And Social Psychology, 54(6), 1063–1070. https://doi.org/10.1037/0022-
3514.54.6.106366
Watson, D. I., & Kendall, P. C. (1976). Understanding anxiety and depression: Their relation
to negative and positive affective states. Journal of Abnormal Psychology, 346–353.
https://doi.org/10.1037//0021-843x.97.3.346.
Weber, C. S., Thayer, J. F., Rudat, M., Wirtz, P. H., Zimmermann-Viehoff, F., Thomas, A.,
Perschel, F. H., Arck, P. C. & Deter, H. C. (2010). Low vagal tone is associated with
impaired post stress recovery of cardiovascular, endocrine, and immune
markers. European Journal of Applied Physiology, 109(2), 201–
211. https://doi.org/10.1007/s00421-009-1341-x
Wegner, D. M., Broome, A., & Blumberg, S. J. (1997). Ironic effects of trying to relax under
stress. Behaviour Research And Therapy, 35(1), 11–21. https://doi.org/10.1016/s0005-
7967(96)00078-2
Weiss, N. H., Tull, M. T., Davis, L. T., Searcy, J., Williams, I., & Gratz, K. L. (2015). A
Preliminary Experimental Investigation of Emotion Dysregulation and Impulsivity in
Risky Behaviours. Behaviour Change, 32(2), 127–
142. https://doi.org/10.1017/bec.2015.5
Wenzlaff, R. M., & Wegner, D. M. (2000). Thought suppression. Annual Review Of
Psychology, 51(1), 59–91. https://doi.org/10.1146/annurev.psych.51.1.59
World Health Organization. (1993). The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural
Disorders: Diagnostic Criteria for Research.
Yaribeygi, H., Panahi, Y., Sahraei, H., Johnston, T. P., & Sahebkar, A. (2017). The impact of
stress on body function: A review. PubMed, 16, 1057–
1072. https://doi.org/10.17179/excli2017-480
Zaccaro, A., Piarulli, A., Laurino, M., Garbella, E., Menicucci, D., Neri, B., & Gemignani, A.
(2018). How Breath-Control Can Change Your Life: A Systematic Review on Psycho-
Physiological Correlates of Slow Breathing. Frontiers in Human Neuroscience, 12.
https://doi.org/10.3389/fnhum.2018.00353
Zagon, A. (2001). Does the vagus nerve mediate the sixth sense? Trends in
Neurosciences, 24(11), 671–673. https://doi.org/10.1016/s0166-2236(00)01929-967
Ziegler, M. G. (2012). Psychological Stress and the Autonomic Nervous System. In Elsevier
eBooks (pp. 291–293). https://doi.org/10.1016/b978-0-12-386525-0.00061-5
Zou, L., Sasaki, J. E., Wei, G., Huang, T., Yeung, A., Neto, O. B., Chen, K. J., & Hui, S. S.
(2018). Effects of Mind–Body Exercises (Tai Chi/Yoga) on Heart Rate Variability
Parameters and Perceived Stress: A Systematic Review with Meta-Analysis of
Randomized Controlled Trials. Journal of Clinical Medicine, 7(11),